U sklopu BLUE-GREEN HUB istarske poduzetničke akademije, 20.03.2024. učenici trećeg razreda ekonomskog usmjerenja sudjelovali su u projektu koji ima za cilj promicanje poduzetništva kod mladih. Primjenjujući stečena znanja i polazeći od poduzetničke ideje, učenici oblikuju proizvod ili uslugu i izrađuju poslovni plan.
Prije nego što su učenici počeli sa radom u radionicama, održana je prezentacija predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz Pule, Ivane Umolac i Sandre Fabris. One su učenike upoznale sa mogućnostima dobivanja poticaja za samozapošljavanje. Prezentaciji su prisustvovali, uz učenike trećeg razreda ekonomije, i učenici trećeg razreda elektrotehnike.
Nakon prezentacije, učenici su nastavili rad podijeljeni u tri grupe, u tri različite radionice.
Svaka grupa imala je svoju mentoricu. Mentorice su bile tri poduzetnice.
Prva grupa radila je na osmišljavanju usluge edukacije na temu „Mladi za mlade: edukacija za učenike i roditelje“. Mentorica učenicima bila je Barbra Kristofich Ambrush, voditeljica zaklade INNOLAB, Zagreb i vlasnica tvrtke Poduzetnički centar plavo-zelenih tehnologija BLUE-GREEN HUB d.o.o., Zagreb, dipl. psihologinja i glavni partner u projektu.
Učenici su osmislili uslugu pružanja pomoći u učenju i ponudu edukacije mladih na temu dropshipping-a.
Druga grupa se bavila osmišljavanjem labinjonskog suvenira kao turističkog proizvoda. Mentorica učenicima bila je Alida Blašković Koroljević, profesorica likovne kulture i poduzetnica, vlasnica obrta Allegro iz Labina.
Učenici su, vođeni svojom mentoricom, izradili brojne suvenire sa tematikom Labina i Rapca.
Zadatak treće grupe bio je izraditi ponudu agroturizma za učenike za međupredmetnu temu istraživanje u prirodi. Mentorica učenicima bila je Nensi Diminić, dipl. ekonomistica i poduzetnica, privatni iznajmljivač, Villa Gelci.
Rezultat rada učenika bila je osmišljena ponuda OPG-a i posebna ponuda za učenike koji bi boreveći na OPG-u, vidjeli domaće životinje, sudjelovali u poslovima oko hranjenja životinja, berbi voća i sl. te konzumirali hranu i piće koje se proizvodi na agroturizmu.
Rad na projektu zaokružen je prezentacijom radova učenika kojoj su prisustvovali i učenici prvog razreda ekonomskog usmjerenja.
Ovim putem zahvaljujemo učenicima na uloženom trudu, mentoricama na suradnji, djelatnicima škole na podršci u organizaciji, predstavnicama HZZ-a iz Pule na zanimljivoj prezentaciji te Barbri Kristofich Ambrush kao glavnom partneru u projektu na cjelokupnom angažmanu.
Aktiv ekonomista Srednje škole Mate Blažine Labin