Treća nutricionistička i kuharska radionica na temu „Jela od bijele ribe namijenjena mladima”

U Srednjoj školi Mate Blažine Labin održana je 2. ožujka 2023. treća po redu nutricionistička i kuharska radionica u sklopu projekta FLAG-21-5-11 „Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji – EDUFISH ALBA 75” u organizaciji vanjskog suradnika na projektu «Agencije za ruralni razvoj Istre – Azrri».

 

Mentor treće po redu kuharske radionice u sklopu projekta bio je poznati kuhar i vrsni stručnjak u pripremi ribljih jela David Skoko. Kako ribu približiti mladima spojem visokovrijedne bijele ribe i njima zanimljivih namirnica poput piadina, vučenog tijesta, sendviča, povrća i riže, pokazao je pripremom pet ukusnih jela uz pomoć učenika trećeg razreda ugostiteljskog usmjerenja. Demonstrirao je učenicima tehnike čišćenja, filetiranja i odvajanja kože od ribljeg mesa te tijekom cijele pripreme jela ukazivao na obavezu pravilnog rukovanja alatima i uređajima kako bi se smanjila mogućnost umora i ozljeda. David je pripremljenim specijalitetima uspio u naumu da zainteresira učenike za konzumaciju ribe na način da je ukomponirao elemente tzv. »fast food-a« i izrazito zdrave bijele ribe. Gotova jela osim što su bila veoma ukusna i primamljiva mladima, bila su i nutritivno izbalansirana povrćem, ugljikohidratima i bijelom ribom što je veoma bitno za zdravi razvoj srednjoškolske populacije.

 

Dr.sc. Mihela Dujmović, predavač na Veleučilištu u Rijeci nastojala je potaknuti učenike na učestaliju konzumaciju ribe i morskih delicija uvodnim predavanjem o nutritivnoj vrijednosti ribe i morskih plodova. Nutricionističkim radionicama obuhvaćeni su učenici trećeg razreda opće gimnazije i drugog razreda ekonomskog usmjerenja koji su po završetku radionice riješili kratki kviz znanja i dali izvrsnu povratnu informaciju o predavanju.

Jela su se u kuhinji pod vodstvom chefa kuhinje Davida Skoke pripremala »punom parom« od ranih jutarnjih sati. Učenici su Davidu asistirali u pripremi jela pod budnim očima stručnog učitelja Dorijana Mohorovića. Dok su se jela pripremala učenici konobarskog usmjerenja su pod vodstvom Ivice Matanovića, nastavnika ugostiteljskog posluživanja, pripremili hladno-topli buffet stol i improviziranu točionicu pića te se potom krenulo na posluživanje i dugoočekivanu degustaciju. 

Prije degustacije je Gordana Benković Gušić, nastavnica poznavanja robe i prehrane ukazala na nutricionističku važnost konzumacije ribe s naglaskom na zdravo meso bijele ribe, a David Skoko je  naglasio koliko je bitno razmišljati o zdravoj prehrani već u ranoj adolescentskoj dobi te pojasnio pripremljena jela.

Pripremljena jela primamljivih naziva:  

»Satay od bijele ribe s coleslaw salatom«

»Panin s ribom«

»Štrudel od ribe s avokadom«

»Fish piadine«

i

»Poke zdjele s crnom rižom, povrćem i bijelom ribom«

bili su pun pogodak za učenike trećeg razreda jezične gimnazije i drugog razreda ekonomskog usmjerenja, što se naposljetku vidjelo i po praznim tanjurima. 

 

Tijekom degustacije prikazani su radovi na temu »Bijela riba« koje su pripremili vrijedni učenici gimnazijskog usmjerenja pod mentorstvom Sandre Juran, nastavnice biologije i kemije.

Autor teksta: Ivica Matanović
Foto: Mateo Gobo
Scroll to Top