Učenice Srednje škole Mate Blažine Labin – Sanja Stepančić i Majda Šišić iz 2.g razreda te Nina Radović i Sara Kovačić iz 2.o razreda – sudjelovale su, u pratnji nastavnica Gordane Benković Gušić i Sandre Juran, na prvoj LTTA (Learning, Teaching, Training Activity) mobilnosti Erasmus+ projekta “Food Heroes” u južnom dijelu Nizozemske, regiji Limburg. Domaćin događanja bio je Connect College u gradu Echtu, pod koordinacijom organizacije Stichting Onderwijs Midden-Limburg. Partneri ValueMe i Prios, zajedno s našim učenicima i nastavnicima te Escolas de Mangualde iz Portugala, aktivno su sudjelovali u planiranju i provedbi radionica usmjerenih na edukaciju o održivosti hrane i smanjenju otpada.
Mobilnost je započela prezentacijama portugalskih i naših sudionika, te uvodnim aktivnostima usmjerenim na međusobno upoznavanje sudionika, otvorenu komunikaciju i stvaranje pozitivnog ozračja. Nakon toga, domaćini su proveli sudionike u obilazak škole, upoznajući ih pritom s opremljenošću razreda i obrazovnim programima Connect Collegea.
Jedna od ključnih aktivnosti drugog dana mobilnosti bila je radionica “From Waste to Taste”, koja je kroz interaktivne igre i kvizove omogućila učenicima istraživanje koncepta nulte stope otpada. Radionica je bila osmišljena tako da su timovi bili organizirani od učenika različitih zemalja-učesnica, te su se bavili temom hrane, njezinih svojstava, ali i kreativnih načina korištenja ostataka hrane.
Učenici su aktivno sudjelovali u zanimljivoj debati koja se bavila pitanjem bacanja hrane, mogućim rješenjima i važnosti tehnologije u borbi protiv ovog globalnog problema, čime su mogli razvijati kritičko mišljenje, ali i razvijati svoju kreativnost. U poslijepodnevnim satima sudionici su posjetili Roermond, gdje su imali prilike uživati u opuštajućoj vožnji brodom kanalima tog slikovitog nizozemskog grada u blizini Echta.
U sklopu suradnje s Foodbank Maastricht, koja djeluje kao inkluzivna zajednica, uključujući multikulturalne aktivnosti i potičući društvenu odgovornost, organiziran je posjet tamošnjoj Banci hrane, gdje nas je domaćin upoznao s radom ove organizacije i važnosti borbe protiv bacanja hrane. Učenici su sudjelovali u izradi promotivnih plakata i osmišljavanju recepata koristeći isključivo sastojke hrane koja je donirana od lokalnih supermarketa i pri isteku je roka trajanja. Radionica pod nazivom “Održiva prehrambena praksa” omogućila im je da osvijeste načine održivog korištenja hrane. Imali su prilike napraviti večeru za sve sudionike, što je dodatno osnažilo timski rad i pozitivne emocije među njima. Ova aktivnost omogućila im je također praktično učenje o održivim praksama u prehrani i važnosti smanjenja otpada hrane, kao i razvoj empatije i razumijevanja koliko se hrane baca pod utjecajem konzumerizma.
Radionice su bile organizirane i za učenike i za nastavnike. Učenici su u četvrtak, 5.6., sudjelovali na radionici “Ciljevima održivog razvoja (SDG, Sustainable Development Goals)”. Sustainable Development Goals, na hrvatskom poznat kao Ciljevi održivog razvoja je skup od 17 globalnih ciljeva koji su Ujedinjeni narodi usvojili još 2015. godine unutar Agende 2030 za održivi razvoj. Ovi ciljevi obuhvaćaju ključna područja poput iskorjenjivanja siromaštva, suzbijanja gladi, zaštite okoliša, obrazovanja, jednakosti i odgovorne potrošnje, s namjerom da se postignu do 2030.
Kroz interaktivne aktivnosti učenici su istraživali globalne izazove povezane s hranom i održivošću, a istovremeno nastavnici su raspravljali o kulturnoj raznolikosti prehrane kroz aktivnosti poput “Što je u mojoj kutiji za ručak?”, čime su se osvrnuli na prehrambene navike u različitim kulturama i utjecaj globalizacije na prehranu.
U završnici mobilnosti učenici su aktivno dizajnirali izazov #WasteToTaste – kreativnu kampanju usmjerenu na osvještavanje I edukaciju svojih vršnjaka o štetnosti bacanja hrane te motiviranje na promjenu svojih potrošačkih navika. Također su pripremali obrok koristeći donirane namirnice iz lokalnih trgovina, a uz budžet od 20 EUR morali su kupnjom namirnica osmisliti ukusan i kreativan obrok, što su uspješno i učinili, demonstrirajući pritom kreativnost i praktične vještine u pripremi jela . Naše su učenice donijele u radionicu i dašak Hrvatske pripremajući pljeskavice, ražnjiće i ćevapčiće i pritom oduševile sve prisutne ukusnom i atraktivnom prezentacijom.
Mobilnost je, nakon izvršene evaluacije posljednjeg dana, ocijenjena izuzetno uspješnom, s obzirom na pozitivne povratne informacije učenika koji su izrazili povećanu svijest o odgovornosti prema hrani i održivosti. Istaknut ćemo da sudjelovanje u ovakvim aktivnostima omogućuje svim sudionicima obogaćivanje praktičnih vještina, razvoj interkulturalnih kompetencija te potiče njihovu aktivnu ulogu u promicanju održivih praksi u svakodnevnom životu. Ova je mobilnost u Nizozemskoj to svakako i pokazala.