Radionica „Jela od soljenih i mariniranih srdela i inćuna”

Srednja škola Mate Blažine Labin održala je 10.05.2023. edukativnu kuharsku radionicu pod nazivom „Jela od soljenih i mariniranih srdela/ i ili inćuna”. Radionica je održana u sklopu projekta „ Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji-EDUFISH ALBA 75” u okviru mjere 5.2.1. Potpora aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama i Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020. FLAG ALBA. 

Učenicu drugog razreda ugostiteljskog usmjerenja pripremali su jela pod vodstvom mentora iz škole Dorijana Mohorovića, stručnog učitelja kuharstva; Ivice Matanovića, nastavnika ugostiteljskog posluživanja; i Gordane Benković Gušić, nastavnice prehrambene skupine predmeta.   Druga, od planirane tri,  samostalno organizirana radionica bila je posvećena izradi jela od soljenih i mariniranih srdela i inćuna koji su se konzervirali na prethodnoj radionici održanoj također  pod vodstvom mentora iz škole.  

U sklopu radionice pozvani su učenici drugog razreda gimnazijskog i prvog razreda strojarskog odjeljenja na degustacijski dio. Učenici su prethodno od strane Gordane Benković Gušić, nastavnice prehrambene skupine predmeta educirani o nutritivnoj vrijednosti ribe i to pogotovo sitne plave ribe (srdele i inćuna). 

Radionici se odazvao veliki broj učenika koji su sa zadovoljstvom naučili nešto novo o ribi i važnosti konzumacije iste za njihovo zdravlje. Pozvani učenici i učenici koji su pripremali jela zajedničkim snagama su isprobali četiri pripremljena jela i to:

 

Otvoreni sendvič od palente i povrća sa slanim srdelama i lukom

 

Sendvič s mariniranim inćunima

 

Musaka sa srdelama i inćunima

 

Carpaccio od inćuna

 

Autor teksta: Ivica Matanović, voditelj projekta

Foto: Mateo Gobo

 

Scroll to Top