Srednja škola Mate Blažine Labin održala je 12.06.2023. edukativnu kuharsku radionicu pod nazivom „Jela od rakova i školjki”. Radionica je održana u sklopu projekta „ Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji-EDUFISH ALBA 75” u okviru mjere 5.2.1. Potpora aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama i Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020. FLAG ALBA.
Učenicu prvog, dio učenika drugog i trećeg razreda ugostiteljskog usmjerenja pripremali su jela pod vodstvom mentora iz škole Dorijana Mohorovića, stručnog učitelja kuharstva; Ivice Matanovića, nastavnika ugostiteljskog posluživanja i Gordane Benković Gušić, nastavnice prehrambene skupine predmeta. Treća po redu i zadnja samostalno organizirana radionica bila je posvećena izradi jela od rakova i školjki. Ovom radionicom zaključen je ciklus edukacijskih aktivnosti na kojima je sudjelovalo oko 300 učenika Srednje škole Mate Blažine Labin.
Osim što su odrađene sve edukacijske aktivnosti u sklopu projekta je nabavljeno posuđe, pribor i oprema za pripremu i skladištenje ribe i morskih plodova u vrijednosti oko 9.000 Eura koji će biti korišteni u daljnjim nastavnim aktivnostima škole te promicanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama. Izrađena je i internet stranica sa svim pratećim slikovnim i video materijalima, edukacijskim materijalima i recepturama sa internih radionica te digitalna kuharica u kojoj se mogu pronaći recepti sa četiri prethodno održane radionica u suradnji s vanjskim suradnikom na projektu «Agencija za ruralni razvoj Istre – Azrri» koja će biti uskoro i objavljena na stranici projekta https://ssmb.hr/edufishalba75/ .
U sklopu radionice pozvani su učenici prvog i trećeg razreda gimnazijskog i drugog razreda strojarskog odjeljenja na degustacijski dio. Učenicima i svim sudionicima na projektu prije degustacijskog dijela Ivica Matanović kao voditelj zahvalio je na sudjelovanju a Gordana Benković Gušić, nastavnice prehrambene skupine predmeta educirala je učenike o nutritivnoj vrijednosti rakova i školjki.
Radionici se odazvao veliki broj učenika koji su sa zadovoljstvom isprobali sva pripremljena jela i to:
Dagnje na buzaru sa špagetima
Škampi na buzaru sa špagetima
Rižoto s kozicama
Orzoto s kozicama
Brodet od sitnih morskih račića s palentom
Autor teksta: Ivica Matanović, voditelj projekta
Foto: Mateo Gobo