Prva radionica Edufish Alba 75

Prva nutricionistička i kuharska radionica na temu „Blagdanska jela od ribe i morskih plodova”

U Srednja školi Mate Blažine Labin održane su prve radionice u sklopu projekta FLAG-21-5-11 „Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji – EDUFISH ALBA 75” u organizaciji vanjskog suradnika na projektu «Agencije za ruralni razvoj Istre – Azrri», koja  je angažirala stručnjake iz područja nutricionizma i ugostiteljstva. U jutarnjim satima priređena je nutricionistička radionica, gdje je dr.sc. Mihela Dujmović s riječkog Veleučilišta održala predavanje o nutritivnoj vrijednosti ribe i važnosti konzumacije iste i to osobito kod srednjoškolaca.

Srednjoškolci u Hrvatskoj jedu ribu svega jednom u dva tjedna. Preporuke kažu da bi u svrhu očuvanja zdravlja trebalo konzumirati ribu dva puta tjedno po 170 grama jer je ona izvrsna hrana za mozak s obzirom da sadrži omega 3 masne kiseline važne za izgradnju živčanih stanica pa se s ribom bolje uči.  Više o održanom predavanju na poveznici Nutricionistička radionica. Nutricionističkim radionicama odazvali su se učenici 1.o i 2.o razreda, smjera opća gimnazija. Na kraju predavanja odrađen je kratak kviz i evaulacija, a od samih učenika dobivena je povratna informacija kako im je radionica bila veoma zanimljiva i da ih je potaknula na razmišljanje o ogromnoj važnosti konzumacije ribe i proizvoda akvakulture za ljudsko zdravlje. Predavač i organizacija su pohvaljeni od strane učenika koji su izrazili želju da se organizira još sličnih radionica kojima bi rado prisustvovati.

Prva radionica Edufish Alba 75

Usporedno s nutricionističkom radionicom učenici ugostiteljskog smjera počeli su s pripremnim radovima nakon kojih je održana kuharska radionica „Blagdanska jela od ribe i morskih plodova” pod vodstvom Stivena Vunića, kuhara i vlasnika nekoliko ugostiteljskih objekata na području Kvarnera, kojemu je bila želja prenijeti strast za pripremu jela od ribe i morskih delicija koje se baziraju na lokalnim i sezonskim namirnicama, pa je tu bilo jadranskih škampi, sezonskih citrusa i«kraljice mora» – srdele.  Učenici 2. gh razreda kojima su se pridružile i dvije učenice 3. gh razreda pod mentorstvom stručnog učitelja kuharstva Dorijana Mohorovića i gostujućeg chefa kuhara Stivena Vunića vrijedno su radili i pripremili ukupno pet ukusnih jela i to za samo nekoliko sati:

Juhu od rakova

Juhu od rakova

 

Hobotnica i romesko umak

Hobotnica i romesko umak

 

Kuglice od rakova s majonezom od naranče

Kuglice od rakova s majonezom od naranče

Kuglice od rakova s majonezom od naranče

 

Srdela iz peći

Srdela iz peći

 

Brodet od male plave ribe s domaćom palentom sa sirutkom

Brodet od male plave ribe s domaćom palentom sa sirutkom

 

S obzirom da je sve to trebalo i probati, učenici konobarskog usmjerenja pripremili su buffet stol i improvizirane točionice pića za degustaciju. Nakon kratke zahvale i prezentacije projekta od strane ravnatelja škole Đanija Žufića, voditelja projekta Ivice Matanović i člana projektnog tima Gordane Benković Gušić, gostujući 4.f razred i uzvanici probali su sa zadovoljstvom sva pripremljena jela s kojima su bili oduševljeni.

 

Scroll to Top