STEM centar izvrsnosti za rad s darovitima Labin-Pazin-Pula

Osnovan prvi istarski STEM centar izvrsnosti za rad s darovitima Labin-Pazin-Pula

8. prosinca 2022.  Osnovan prvi istarski STEM centar izvrsnosti za rad s darovitima  Labin-Pazin-Pula

Istarske škole Gimnazija Pula, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin i Srednja škola Mate Blažine Labin, u suradnji s organizacijom civilnog društva Zakladom za poticanje inovacija i novih tehnologija “Inovacijski laboratorij” (Zaklada InnoLab) osnovale su prvi specijalizirani centar izvrsnosti “InnoLab Istarski STEM Centar Izvrsnosti” (skraćeno IISCI).


Sdesna ulijevo:  ravnatelj Đani Žufić, prof., Srednja škola Mate Blažine Labin; ravnatelj Nikola Vujačić, prof., Gimnazija Pula, ravnateljica Suzana Poropat-Božac, prof., Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, upraviteljica mr.sc. Barbra Kristofich Ambruš, Zaklada InnoLab

Kroz mrežni model suradnje škole su ojačale svoje kapacitete za rad s darovitima u STEM centru izvrsnosti te objedinjavaju impresivan broj učenika i nastavnika za rad s darovitima: 1799 učenika, 29 mentora, 21 savjetnika i jedan izvrstan savjetnik kojima će potporu kroz uspostavu suradnje na projektima pružati i  partnerske organizacije Zaklade InnoLab, savezi udruga koji objedinjavaju ukupno 111 udruga članica – Hrvatska zajednica inovatora, Zajednica tehničke kulture Rijeka i Savez inovatora Primorsko-goranske županije.

InnoLab Istarski STEM Centar Izvrsnosti u skladu je sa Smjernicama za rad s darovitom djecom i učenicima (str. 6) Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, gdje se naglašava da je osnivanje centara izvrsnosti  “fleksibilan dinamički model organizirane podrške darovitima u odgojno-obrazovnome sustavu s pomoću mreže stručnjaka, institucija i vanjskih organizacija.”

Sporazum o partnerstvu potpisan je na svečanom otvorenju projekta 8. prosinca 2022. u Polivalentnoj dvorani SRC Pazin uz prisustvo ravnatelja škole Đanija Žufića, prof., Srednja škola Mate Blažine Labin, ravnateljice Suzane Poropat-Božac, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin prof. te ravnatelja Nikole Vujačića, prof. iz Gimnazije Pula i upraviteljice mr.sc. Barbre Kristofich Ambruš, Zaklada InnoLab. 

 


Sdesna ulijevo:  ravnatelj Đani Žufić, prof., Srednja škola Mate Blažine Labin; ravnatelj Nikola Vujačić, prof., Gimnazija Pula; ravnateljica Suzana Poropat-Božac, prof., Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin; upraviteljica mr.sc. Barbra Kristofich Ambruš, Zaklada InnoLab.

U uvodnom dijelu obraćanja ravnatelj prof. Đani Žufić spomenuo je da InnoLab Istarski STEM Centar Izvrsnosti (IISCI) djeluje na tri kolokacijska centra u Pazinu, Puli i Labinu u tri partnerske škole koje već niz godina stoje u vrhu prema broju upisanih učenika s najboljim prosjekom u Županiji te ostvarenim rezultatima na državnim maturama i županijskim i državnim natjecanjima i da IISCI ima namjeru širenja i pridruživanja drugih škola u Istarskoj županiji. Istaknuo je da Srednja škola Mate Blažine Labin ima 465 učenika te 10 nastavnika u zvanju mentora i 10 nastavnika u zvanju savjetnika.

Ravnatelj Gimnazije Pula Nikola Vujačić, prof. osvrnuo se na to da je osnivanje IISCI-a odgovor na dugogodišnju potrebu istarskih STEM darovitih učenika i istarskog gospodarstva za stvaranje difuznog centra darovitosti koji bi kroz mrežu centara za razvoj darovitosti na razini Istre i suradnički model na provedbi aktivnosti implementirao cjeloviti model identifikacije, razvoja i zadržavanja darovitih učenika. Gimnazija Pula ima 698 učenika, te 6 nastavnika u zvanju mentora, 4 u zvanju savjetnika i 1 u zvanju izvrsnog savjetnika.


Sdesna ulijevo:  ravnatelj Nikola Vujačić, prof., Gimnazija Pula; ravnatelj Đani Žufić, prof., Srednja škola Mate Blažine Labin; upraviteljica mr.sc. Barbra Kristofich Ambruš, Zaklada InnoLab; ravnateljica Suzana Poropat-Božac, prof. Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin

Ravnateljica GSSJD Suzana Poropat-Božac izrazila je svoju spremnost za suradnju na razvoju  novog modela inovativnog socijalnog partnerstva između škola i OCD-ova sa svrhom rasta i održivog razvoja ljudskih potencijala u Istarskoj županiji. Inicijativa ima prostor za uključivanje drugih škola i širenje na druga područja rada s izvrsnim učenicima (društveno humanističko i kulturno-umjetničko područje). Gimnazija u Pazinu ima 636 učenika, 13 nastavnika u zvanju mentora i 7 nastavnika u zvanju savjetnika.           

Upraviteljica Zaklade InnoLab zahvalila se školi organizatoru otvorenja, te druge dvije škole na podržavanju inicijative te je također izrazila kao bivša stipendistica Istarske Županije za darovite učenike zahvalnost Županiji na podržavanju darovitih učenika kroz stipendiranje za visokoškolsko obrazovanje. Također, je, na temelju savjetodavnog iskustva u OECD-u i Svjetskoj banci na projektima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH – Projekt znanstveno-tehnološkog razvitka I. dio (STP I), te Nacionalna strategija poticanja inovacija RH  istaknula presudnu ulogu uspostave lanca suradnje između Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, županija i lokalnih samouprava te škola, gospodarstva i organizacija civilnog društva u stvaranju održivog ekosustava darovitosti (model četverostruke zavojnice). Osvrnula se na trenutnu situaciju u Istarskoj županiji, koja, premda je među najrazvijenijima po BDP-u, nema dugoročni model održivog razvoja darovitosti, niti politiku (strategije, mjere, potpore) kojima bi potaknula i nagradila mentore koji rade s darovitima koji su ključni za rast i razvoj darovitih učenika. 

S druge strane pohvalila je nedavno zatvoren poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja RH kojim će biti dodijeljeno 2 milijuna kuna hrvatskim školama za razvoj darovitosti te je istaknula iznimnu ulogu socijalnog partnerstva između organizacija civilnog društva i škola koja je prepoznata kroz javni poziv Ureda za udruge RH  UP.04.2.1.10 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ kojim je kroz ESF fond OCD-ovima dodijeljeno 150 milijuna kuna za jačanje kapaciteta za uspostavu socijalnog partnerstva u STEM-u sa školama i visokoškolskim institucijama. Podršku osnivanju IISCEDAR-a izrazili su i savezi STEM udruga, koji sve zajedno imaju 111 udruga članica, Savez inovatora Primorsko-goranske županije (SIPGŽ-11 inovatorskih udruga), Zajednica tehničke kulture Rijeka (ZTK Rijeka- više od 50 STEM udruga članica) i Hrvatska zajednica inovatora (više od 50 članica – 20 saveza i udruga, 20 fakulteta, Sveučilište u Zagrebu te 10 inovativnih poduzeća).

U zaključnom dijelu Upraviteljica mr. sc. Barbra Kristofich Ambruš istaknula je kao važan događaj za razvoj modela izvrsnosti u Istarskoj županiji održavanje predstojećeg Županijskog stručnog vijeća Istarske županije za izvannastavne aktivnosti osnovnih i srednjih škola pod vodstvom Amneris Ružić Fornažar, prof., koje djeluje pod ingerencijom Agencije za odgoj i obrazovanje. Županijsko vijeće održat će se 16. prosinca 2022. u Labinu s glavnom temom izazova razvoja darovitosti u Istarskoj županiji uz sudjelovanje više savjetnice za natjecanje i smotre AZOO gđe Ivane Ivančić Medved i većeg broja ravnatelja, mentora za darovite i školskih stručnih suradnika iz Istarske županije.


Projektni tim InnoLab Istarskog STEM Centra Izvrsnosti Labin-Pazin-Pula: ravnatelji i upraviteljica Zaklade, voditelji STEM centara izvrsnosti, zamjenica voditelja Programa Arhimed Roberta Germin-Mileta, prof. voditeljica Županijskog stručnog vijeća Istarske županije za izvannastavne aktivnosti Istarske županije Amneris Ružić-Fornažar, prof., Mirjana Dobrić, prof., Danijela Bošković Gobbo, prof.  

Nakon uvodnih obraćanja, voditelji Programa Arhimed kojim je iniciran InnoLab Istarski STEM Centar Darovitosti, na edukaciji “Znanjem do zvijezda” održanoj 1. lipnja 2022. u Labinu predstavili su STEM programe u partnerskim školama. Voditelji Programa Arhimed I STEM centra izvrsnost Labin-Pazin-Pula, Igor Macuka iz Pule, prof. fizike, savjetnik, prof. Nada Ćakić iz Pazina, prof. fizike, savjetnica i prof. Mandić iz Labina, prof. fizike, savjetnik zaslužni su za pokretanje STEM inicijative InnoLab Istarskog STEM centra za mlade zasnovane na dugoročnoj dobroj suradnji između partnerskih škola u području matematike, fizike i astronomije.


Sdesna ulijevo: voditelji Programa Arhimed i STEM centara izvrsnosti, Igor Macuka iz Pule, prof. fizike, savjetnik, prof. Nada Ćakić iz Pazina, prof. fizike, savjetnica i prof. Nedeljko Mandić iz Labina, prof. fizike, savjetnik

Istarska županija jedna je od najrazvijenih hrvatskih županija te je pokretanje ove STEM inicijative jedan od koraka u smjeru implementacije i jačanja održivog modela jačanja gospodarsko-tehnološkog kapaciteta Istarske županije uz glavni preduvjet donošenja poticaja i mjera za razvoj darovitosti.

 

Scroll to Top