Nastup dramske skupine Srednje škole Mate Blažine Labin

Dramska skupine Flacius Srednje škole Mate Blažine Labin (tridesetak učenica i učenika) pod vodstvom mentorice profesorice hrvatskog jezika i dramskog odgoja Amneris Ružić Fornažar predstavit će se danas na Labina – Festivalu umjetnosti i tolerancije u 17 sati u Starom gradu Labinu sa 5 scenskih prikazanja. Svako prikazanje pripovijeda priče o nekadašnjem životu grada.

 

  1. scensko prikazanje: Barokna su vrata ulaz u grad (1589.). Iznad njih nalazi se i današnji grb grada Labina, a također i lav s otvorenom knjigom simbolom nekadašnje mletačke vlasti. Učenici izvode različite igre u koje uključuju publiku s ciljem da zajedno „otvore“ vrata. Publika treba pronalaziti skrivene novčiće, gađati obručima zakrivljene šipke, otkrivati značenje riječi na labinskoj cakavici, a djeci će se oslikavati lica motivima iz srednjega vijeka.

 

  1. scensko prikazanje: Mjesto izvedbe mala je pozornica uz Podestatovu palaču. Gradska loža smještena je na predjelu Črć, današnjem gradskom trgu. Loža je bila javni objekt s višestrukom namjenom i mjesto mnogih događanja. Uz ložu vezan je i dio labinskog srednjovjekovnog statuta te mjera „Zakon kotla” koja se primjenjivala kod teških prijestupa. Tema je kamišibaj-izvedbe „Mali grad za velike priče“. Riječ je o preljubu koji je ostavilo veliki utisak na ženu te je odlučila baciti uroke i pokrasti muža. Prikazani su načini kažnjavanja po Statutu iz 1341. godine. Prikazanje je uokvireno recitacijom i pjevanom izvedbom pjesme Elis Lovrić: „Sretno ti bilo“.

 

  1. scensko prikazanje: Mjesto izvedbe prostor je ispred Palače Battiala-Lazzarini. U 19. stoljeću članica obitelji Margherita Battiala udala se za Lodovica Lazzarinija i tim brakom započinje labinski ogranak obitelji Battiala Lazzarini koji su u svom obiteljskom grbu imali simbol besmrtnosti – pticu feniks, i napisano geslo „Moriendo renascitur“.

 

  1. scensko prikazanje: Mjesto izvedbe stepenice su ispred Palače Negri. Barokna Palača Negri pripadala je istoimenoj obitelji koja se iz okolice Bergama preselila u Labin 1512. godine. Obitelj Negri imala je naklonost mletačkih podestata, zato je krajem 16. i 17. stoljeća posjedovala devet kuća, par manjih posjeda i tri mlina. Bavili su se lovom, ribolovom, trgovinom drvom i poljoprivrednim proizvodima, a i danas baštine vrhunsko maslinovo ulje. Recital i pjevane dionice na temu masline u književnosti. Daniel Načinović: „O maslino draga“; Nensi Buble: „Maslina mati“; Suzana Marić: „Stara maslina“.

 

  1. scensko prikazanje: Mjesto izvedbe je lapidarij Palače Frankovich-Vlačić. Palača Frankovich-Vlačić ujedno je i rodna kuća te Memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika, luteranskog reformatora, teologa, lingvista, filozofa i crkvenog povjesničara. U kamenom su podu lapidarija vidljivi obrisi društvene igre Mlinovi. Matija Vlačić Ilirik vodi dijalog s Giuseppinom Martinuzzi na temu njihova života, stvaralaštva i ideologije. Dijalog je popraćen recitacijom pjesme Drage Orlića: „Giuseppina ti voglio bene“ i uglazbljenim stihovima Giuseppine Martinuzzi: „La Rondinella Istriana“ (http://www.ssmb.hr/744/dramske-radionice-drama-workshops-laboratori-teatrali-2021).

 

S lokacije na lokaciju publiku vode svirači na tradicionalnim istarskim instrumentima, srednjoškolci članovi KUD-a „Ivan Fonović Zlatela” iz Kršana.

Scroll to Top