S ciljem održavanja završenog projekta „Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji – EDUFISH ALBA 75” 10. svibnja 2024. je održana kuharska i nutricionistička radionica u Srednjoj školi Mate Blažine Labin.
Pod vodstvom nastavnika škole Dorijana Mohorovića, Gordane Benković Gušić i Ivice Matanovića ponovno je učenicima približena važnost konzumacije ribe i morskih plodova. Dok su vrijedni učenici kuharskog smjera pripremali specijalitete od visokovrijedne bijele ribe orade, lignji i gambera, konobari su pripremali banketni stol na kojem se sve poslije degustiralo.
Pripremljeni su specijaliteti:
– Brodet od orade i lignji s palentom
– Domaći rezanci s gamberima, tikvicom i kalamata maslinama na posteljici od raštike
Gotova jela osim što su bila veoma ukusna i primamljiva mladima, bila su i nutritivno izbalansirana raznim povrćem, ugljikohidratima i bijelom ribom što je veoma bitno za zdravi razvoj srednjoškolske populacije. Naposljetku nas je posjetio i stručni tim FLAG-a Alba koji je bio i inicijator ovog projekta a kojemu se i ovim putem zahvaljujemo.
Moramo spomenuti našeg učenika-umjetnika Dariana Frankovića na kojeg smo posebno ponosni. Darian je osim svojih kreacija na tanjuru ručno izradio predivan edukativni plakat o nutritivnoj vrijednosti namirnica koje smo koristili u pripremi ovih specijaliteta.