ERASMUS+KA229 Help me!

25.10.2022. Mobilnost učenika SŠMB-a u Rumunjskoj u sklopu ERASMUS +KA2 „Help me!“ U sklopu Erasmus+ KA2 projekta “Help me!“, u Rumunjskoj je od 25. rujna do 1. listopada,  održana druga mobilnost na kojoj je sudjelovalo šestero učenika: Filip Banak, Antonio Martinčić, Matija Sinožić, Nicole Marie Tonelo, Nicole Sinožić, Antonio Licul, u pratnji nastavnika Željka Ernečića i profesora Daniela Mohorovića.
Glavni cilj ”Help me” projekta je osigurati sigurno okruženje u zajednici u kojoj živimo. Naglasak je na podizanju svijesti o toj temi među učenicima, roditeljima, zaposlenicima škole te lokalnoj zajednici općenito.  U sklopu pripremit će se akcijski plan zasnovan na međunarodnim standardima za bolju organizaciju prilikom raznih neočekivanih situacija, koji uključuje obuku, materijale za pripremu, demonstraciju i prvu pomoć. Tema rumunjske mobilnosti bila je oprema za preživljavanje.
Mobilnost je održana od 25. rujna do 1. listopada 2022. u gradu  Măcinu. Domaćin mobilnosti bila  je srednja škola Liceul Teoretic “Gheorghe Munteanu Murgoci”. Na drugoj  mobilnosti sudjelovale su partnerske škole iz Rumunjske, Hrvatske, Italije, Poljske i Turske.

 

Mobilnost učenika SŠMB-a u Poljskoj  u sklopu ERASMUS +KA2 projekta Help me!

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta Help me! u Poljskoj  je održana treća mobilnost na kojoj je sudjelovalo šestero učenika: Lucija Gobo (3.d), Lana Stepančić (3.d), Adrian Mandić (4.f), Karlo Strel (4.f), David Vorano (4.f) i Petar Vorano (4.f) u pratnji profesora  Nedeljka Mandića i Ane Paliska.

Mobilnost je održana od 12. do 17. prosinca  2022. u gradu  Wysokie Mazowiecki na sjeveroistoku Poljske. Domaćin mobilnosti bila je srednja škola Zespół Szkół Ogólnokształcących i Policealnych. Na trećoj  mobilnosti sudjelovale su partnerske škole iz Rumunjske, Hrvatske, Italije, Poljske i Turske.

Glavni cilj Help me projekta jest osigurati sigurno okruženje u zajednici u kojoj živimo. Naglasak je na podizanju svijesti o toj temi među učenicima, roditeljima, zaposlenicima škole te lokalnoj zajednici općenito. Tema treće mobilnosti  bili su planovi evakuacije u hitnim slučajevima (Emergency Movement Plans).

 

Ponedjeljak, 12.12. 2022. 

Svi sudionici  projekta okupili su se u Varšavi. Nakon razgledavanja starog dijela Varšave uslijedio je posjet znanstvenom centru Nikola Kopernik. Učenici su imali priliku isprobati neke od 450 interaktivnih izložaka iz svih znanstvenih područja, a u planetariju je prikazan film o nastanku života na Zemlji. 

 

Utorak, 13.12.2022.

Sudionici mobilnosti okupili su se u gradu Wysokie Mazowiecki. U  srednjoj školi Zespół Szkół Ogólnokształcących i Policealnych učenici su u prigodnom programu otvaranja mobilnosti izveli ulomak iz „Božićne priče“ Charlesa Dickensa. Uslijedio je obilazak škole i upoznavanje s poljskim obrazovnim sustavom. Organiziran je i posjet gradskom centru civilne zaštite  gdje je predstavljen plan postupanja u hitnim slučajevima.

U poslijepodnevnim satima organizirano je razgledavanje Muzeja Poljskog sela u obližnjem mjestu Ceichanowiec. Nakon povratka u školu  učenici svake partnerske zemlje  predstavili su svoju državu, grad i školu iz koje dolaze.

 

Srijeda, 14.12.2022.

Treći dan mobilnosti u prijepodnevnim satima organiziran je posjet mjestu Tkyocin. Sudionici mobilnosti razgledali su tamošnju sinagogu, katoličku crkvu, lokalni povijesni muzej i dvorac Branicki. Potom je u Bialystoku, regionalnom središtu, posjećen Županijski Centar za krizne situacije gdje je prikazana vježba u slučaju katastrofe. U večernjim satima posjećen je i Božićni sajam.

 

Četvrtak, 15.12.2022.

Učenici iz svake države prikazali su prezentacije na temu mobilnosti. Potom je uslijedio rad u šest skupina (u svakoj skupini bio je barem jedan predstavnik svake države) koje su razrađivale plan evakuacije za zadane hitne slučajeve. U suradnji s lokalnim vatrogascima i policijom održana je i vježba hitne evakuacije iz školske zgrade. U poslijepodnevnim satima predstavljeni su rezultati skupnog rada te je nastavljen rad na izradi projektnog rječnika i magazina koji je započet na prve dvije mobilnosti. U večernjim satima uz dodjelu certifikata održana je i zajednička svečana večera svih sudionika projekta.

 

Petak, 16.12.2022.

U jutarnjim satima predstavljeni su rezultati mobilnosti i ankete provedene među učenicima. Dogovoren je termin četvrte mobilnosti u Turskoj (posljednji tjedan ožujka 2023.).  Uslijedio je povratak u Varšavu, a u subotu 17.12.2022. i povratak u Labin.

 

Tekst i foto: Nedeljko Mandić i Ana Paliska

Scroll to Top