Erasmus+KA2 „Code of Youth: Shield Human Rightss“

Izvještaj s 4. međunarodnog sastanka Erasmus + KA2 “Code of Youth: Shield of Human Rights” projekta u Srednjoj školi Mate Blažine Labin

 

U periodu od 13. ožujka 2023. do 17. ožujka 2023. Srednja škola Mate Blažine Labin bila je domaćin četvrte mobilnosti u sklopu Erasmus+KA2 projekta “Code of Youth: Shield of Human Rights”. Tom smo prilikom ugostili učenike i profesore iz partnerskih škola iz Belgije, Italije, Portugala i Turske.

 

Naše smo partnere dočekali u školi uz toplu dobrodošlicu ravnatelja, profesora i učenika koji su priredili vlastiti glazbeni program. Nakon početnog upoznavanja učenici su predstavili sebe, svoj grad, regiju, državu i školi. U popodnevnim satima našim smo gostima približili bogatu povijest Labina i Labinštine kroz organizirano vođenje Starim Gradom Labinom, posjet muzeju i replici rudnika, te priliku da isprobaju autentično istarsko maslinovo ulje.

 

Drugog dana posjete odveli smo naše partnere u posjet svjetski poznatoj informatičkoj tvrtki INFOBIP sa sjedištem u Vodnjanu gdje su imali priliku prisustvovati organiziranom predavanju o načinima zaštite ljudskih prava u poslovnoj okolini i posjet Pangea Kampusu. Nakon toga uputili smo se u Pulu gdje smo posjetili Arenu, upoznali se sa njezinom poviješću i razgledali najvažnije znamenitosti.

 

Sljedećeg dana organizirali smo za naše goste posjet studentskom kampusu Sveučilišta u Rijeci gdje smo prisustvovali predavanjima i radionicama na temu zaštite različitih aspekata ljudskih prava, poput predavanja prof. dr. sc. Elvio Baccarini sa Filozofskog fakulteta u Rijeci,  te predavanjima i radionicama različitih civilnih udruga za zaštitu ljudskih prava (SOS RIJEKA, Lezbijska Organizacija Rijeka – LORI, Udruga Delta, PaRiTeh Rijeka). U popodnevnim satima prošetali smo se Trsatom te smo se Trsatskim stepeništem spustili u sam centar Rijeke.

Pretposljednjeg dana boravka posjetili smo Rovinj gdje smo se nakon organiziranog razgledavanja grada uputili u Centar za povijesna istraživanja – Centro di richerche storiche, ustanove Talijanske nacionalne zajednice koja živi i djeluje na području Istre, Rijeke i Dalmacije, i u čije ime ostvaruje pravo na povijesno istraživanje te očuvanje jedinstvenih običaja i kulture.

Posljednjeg dana boravka naših gostiju u Labinu i Istri bio je rezerviran za snimanje filma o ljudskim pravima koji će na kraju projekta biti povezan sa ostalim filmovima snimanim na ostalim mobilnostima. Ujedno smo imali priliku pogledati nekoliko utakmica Županijskog natjecanja u rukometu za mladiće čiji je domaćin bila naša škola. Na kraju dana održana je završna ceremonija podjele certifikata u Gradskoj knjižnici.

Tijekom petodnevnog druženja sa tijekom kojeg je zaštita ljudskih prava smještena u središte njihove spoznaje, naši učenici saznali su više o načinima na koji oni sami mogu tome doprinijeti. Također, ne manje važno, pokazali su se kao odlični domaćini svojim europskim kolegama te su primili mnoge pohvale.

Peta, a ujedno i posljednja mobilnost, u sklopu projekta biti će u svibnju 2023. u Italiji.

Scroll to Top