Erasmus+ KA2: Be friendly to nature

Erasmus+ KA2: Be friendly to nature

VODITELJICE: Sandra Juran (koordinatorica projekta), Karmen Diminić Milevoj, Gordana Benković Gušić
BROJ UČENIKA: 30 učenika
PLANIRANI BROJ SATI TJEDNO: 2
SUDIONICI: Španjolska, Turska, Portugal, Italija i Hrvatska
Projekt se temelji na promicanju ekološke svijesti. Onečišćenje okoliša, globalno zagrijavanje i klimatske promjene, zbrinjavanje i recikliranje otpada glavne su smjernice planiranih projektnih aktivnosti.
Obzirom na širinu problema vezanih uz temu projekta, projektne će aktivnosti biti raznovrsne, kao što su :
•    Promocija obrazovanja o okolišu kroz akcije koje promiču poboljšanje kvalitete prirodnog okruženja
•    Promjene klime očima morskih kornjača –aktivnost mobilnosti koja će se provoditi u zaštićenom rezervatu kornjača u Italiji
•    Ekološki prihvatljivi postupci (učinci poljoprivrednih aktivnosti na klimatske promjene, održiva poljoprivreda)
•    Flora, fauna i ljudski odnosi (u ekosustavima mnoge su vrste pod utjecajem globalnog zatopljenja i ekoloških promjena okoliša)
•    Smanjenje količine otpada (recikliranjem)
•    Voda je život ( naglasak aktivnosti je na ograničenju vodnih resursa)
Ovaj je projekt namijenjen je učenicima između 14-18 godina. Sve aktivnosti, brošure, logotipovi, plakati, istraživanja, videozapisi i uobičajene druge projektne aktivnosti nastale tijekom mobilnosti podijelit će se na eTwinning platformi. Izradit će se priručnik za obuku učitelja, projektna web stranica, Facebook grupa projekta, organizirat će se različite izložbe i obilježavanje Erasmus događaja te razne druge projektne aktivnosti sa ciljem promicanja zdravijeg okoliša (čišćenje otpada, sadnja drveća itd.).
TROŠKOVNIK: odobren sredstvima EU i Agencije za mobilnost za našu školu: 30.300,00 EUR.
UKUPNO ODOBREN IZNOS ZA ZEMLJE SUDIONICE PROJEKTA: 153. 204,00 EUR
VRIJEME REALIZACIJE PROJEKTA: 18.10.2020.-18.10.2022.

 

Novosti

14.10.2022.  Izvještaj s 4. međunarodnog sastanka Erasmus + KA2 projekta “Be frinedly to nature” u školi Sincik Anadolu imam Hatip Lisesi, Sincik Između 26. i 30. rujna 2022., učenici i profesori Srednje škole Mate Blažine Labin učestvovali su na četvrtoj mobilnosti u sklopu Erasmus+ KA2 projekta “Be friendly to nature”. Ovoj mobilnosti prethodile su tri, već održane mobilnosti, i to u Španjolskoj (Torrevieja), Hrvatskoj (Labin) i Italiji (Partinico). Domaćin i koordinator četvrte mobilnosti bila je turska škola Sincik Anadolu imam Hatip Lisesi iz Sincika. Ta se škola nalazi nedaleko od grada Adiyamana u istočnoj Turskoj, u kojem su inače svi sudionici projekta bili i smješteni. Uz turske timove iz Sincika i Antalije, na mobilnosti su još sudjelovali španjolski, portugalski, talijanski te hrvatski tim. Naš tim predstavljale su sljedeće učenice: Nataša Mišon, Sara Milevoj, Asja Ćudić i Karla Levak u pratnji profesorica Karmen Diminić Milevoj i Sandre Juran.

Prvi je radni dan bio posvećen prezentacijama o važnosti vode za živi svijet te utjecaju klimatskih promjena na vodu i vodena staništa. Domaćin nas je dočekao srdačno, u svojoj matičnoj školi gdje je pripremio zanimljiv kulturno-umjetnički program, a roditelji učenika tradicionalne turske specijalitete. Osjećali smo se ugodno i veselili se zajedno sa svim sudionicima.
Sljedeći su dani bili prožeti raznim aktivnostima. Imali smo prilike posjetiti najočuvaniji kameni kasnorimski most Cendere, smješten između dvaju najpoznatijih turskih nacionalnih parkova. Bili smo zadivljeni i velikim kamenim skulpturama na, preko od 2000 m visokoj planini Nemrut, najvećem vrhu Mezopotamije. Naučili smo da se na njoj krije kraljevska grobnica Antioha I. Komagenskog iz 1. stoljeća pr. Kr te smo imali priliku uživati u prekrasnom zalasku sunca.

Posjet Univerzitetu u Adiyamanu obilježila je radionica kaligrafskih radova, a primio nas je i dekan fakulteta prof. dr. Mehmet Turgut koji je govorio o povijesti fakulteta i mogućnostima studiranja na njemu.
Putovanje u Samsat otkrilo nam je povijest toga mjesta koje, kako legenda kaže proizlazi iz ljubavne priče, nalik onoj o Romeu i Juliji. Sudionici mobilnosti imali su organiziranu vožnju brodom na Eufratu, a bilo je moguće ići na zip line što je mnogima bio izazov i novo iskustvo.
Znali smo da je Mezopotamija kolijevka ljudske civilizacije u što nas je uvjerio i Arheološki muzej Göbekli Tepe kraj Şanlıurfa. Najpoznatiji je kao najstariji poznati primjer monumentalne arhitekture, nastao oko 9600. pr. Kr.-8200. pr. Kr.

Şanlıurfa nas je dočekao okupan suncem. Grad je poznat po bizantskoj tvrđavi iz VI. st., gradskim zidinama i kulama. Mnogi hodočasnici posjećuju džamiju iz 1170. gdje se, prema vjerovanju, može popiti ljekovita voda. Nas su oduševile brojne mačke o kojima brinu žitelji toga grada, šarena tržnica i muzički džez festival koji je bio sušta suprotnost svemu tradicionalnome dotad.
Svim će sudionicima ova mobilnost ostati u prelijepom sjećanju. Kroz nezaboravna druženja naučili smo mnogo toga novoga o ovoj predivnoj i tradicionalnoj zemlji. Učenici su se upoznali međusobno i razvila su se brojna prijateljstva koja će ih zauvijek podsjećati na daleki Adiyaman.
(Tekst i foto: Karmen Diminić Milevoj i Sandra Juran)

8.6.2022. Izvještaj s 3. međunarodnog sastanka Erasmus + KA2 “Be frinedly to nature” projekta u partnerskoj školi Istituto Istruzione Superiore Orso Mario Corbino , Partinico, Italija U razdoblju od pet dana, između 9. svibnja 2022. i 13. svibnja 2022., profesori i učenici Srednje škole Mate Blažine Labin učestvovali su na trećoj mobilnosti u sklopu Erasmus + KA2 projekta “Be frinedly to nature”. Ovoj mobilnosti prethodile su dvije mobilnosti, prva u Španjolskoj (Torrevieja), a druga u Hrvatskoj (Labin). Domaćin i koordinator treće mobilnosti bila je talijanska škola Istituto Istruzione Superiore Orso Mario Corbino iz Partinica. Ta se škola nalazi nedaleko od najvećeg grada na Siciliji, Palerma, u kojem su svi sudionici projekta bili smješteni. Uz talijanski tim, u projektu su sudjelovali još i španjolski, portugalski, turski te naravno hrvatski tim kojeg su predstavljali sljedeći učenici : Nikolina Plazibat, Anthony Fonović, Alex Načinović i Alka Mileta u pratnji profesorica Karmen Diminić-Milevoj i Sandre Juran.

Prvi je radni dan bio posvećen prezentacijama o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na biljni i životinjski svijet te radnim aktivnostima timova svih škola, sudionika projekta. Domaćin nas je dočekao srdačno, u svojoj matičnoj školi koja obrazuje učenike različitih profila zanimanja, kao što su elektrotehničari, modni krojači, kozmetičari, frizeri i sl. Osjećali smo se ugodno i veselili se zajedno sa svim sudionicima.
Sljedeći su dani bili prožeti radnim aktivnostima , ali i uživanju u kulturnim i prirodnim znamenitostima čarobne Sicilije. U utorak smo posjetili Zooprofilaktički eksperimentalni institut u Palermu i prisustvovali zanimljivom predavanju „Klimatske promjene viđene očima morskih kornjača“ dr. Francesca Andalora, morskog biologa. Nakon posjeta azilu morskih kornjača čija je prvenstvena zadaća njihovo liječenje i adaptacija nakon liječenja, imali smo kviz u kojem smo provjerili naše znanje o svemu što smo čuli i vidjeli u Institutu, a zatim smo se uputili u razgled grada i posjetili monumentalnu Katedralu Monreale  koju je još 1182. dao sagraditi William II od Sicilije, a koja predstavlja jedan od najboljih primjera normanske arhitekture.

Sljedeća destinacija bila je Segesta, jedno od najznačajnijih arheoloških područja cijele Sicilije, a i Mediterana. Segestin hram izgrađen je u  5. stoljeća p.n.e., dorskog je stila gradnje, a hramu u potpunosti nedostaje krov, što nije tipično za tadašnju arhitekturu. Rečeno nam je da povjesničari imaju oprečna mišljenja oko toga- ili je gradnja hrama bila iznenadno i nasilno prekinuta, ili je krov namjerno izostavljen, te  je hram služio kao svojevrsno otvoreno svetište za Elymske obrede. Posjetili smo i solanu nedaleko Trapanija i Muzej soli te imali prilike otkriti povijest vađenja i prerade morske soli u ovom kraju. Cijelo je područje pod zaštitom WWF-a, vodeće svjetske neovisne organizacije za zaštitu prirode, koja promovira suživot ljudi i i prirode.
Druženje svih sudionika nastavljeno je u Mondelu koji obiluje prekrasnim plažama, a na svečanoj večeri uručeni su certifikati za sve sudionike mobilnosti u Palermu.
Palermo smo imali prilike razgledati još jednom sa našim domaćinima te pogledati znamenitu Kraljevsku palaču koja potječe iz 9. stoljeća kao arapska palača. U 11. stoljeću, nakon normanskog osvajanja Sicilije, Normani odlučuju ponovno koristiti zgradu kao svoje sjedište moći u regiji. Od drugih znamenitosti koje smo vidjeli istaknuli bi još Casa Professu, jednu od najvažnijih baroknih crkava u Palermu.
Zaključak je sljedeći: svim će sudionicima ova mobilnost na Siciliji ostati u lijepom sjećanju. Kroz nezaboravno petodnevno druženje osvijestili smo, ali i naučili mnogo toga novoga o očuvanju flore i faune s naglaskom na morske kornjače. Ovaj projekt Erasmusa + KA2 “Be friendly to nature” temelji na promicanju ekološke svijesti i očuvanju našeg planeta.
(Tekst: Sandra Juran, prof.)

12.12.2021. Izvještaj s 1. međunarodnog sastanka Erasmus + KA2 “Be friendly to nature” projekta u IES NUM. 1 – LIBERTAS u Torrevieja, Španjolskoj Od 28.11. do 5.12. Srednja škola Mate Blažine Labin započela je s 1. mobilnošću novog međunarodnog projekta Erasmus+KA2 “Be friendly to nature” projekta u IES NUM. 1 – LIBERTAS u Torrevieja, Španjolskoj. U mobilnosti su sudjelovali učenici trećih razreda gimnazije: Jakov Čekada, Vito Rocco, Niko Franković, Matija Pajcur, Simone Verbanac, Dino Tomić te profesorice Karmen Diminić Milevoj i Sandra Juran. Uz španjolsku školu, inače koordinatora projekta, sudjelovale su još partnerske škole iz Hrvatske (Srednja škola Mate Blažine Labin), Turske, (Sincik Anadolu Imam Hatip Lisesi i Antalya Anadolu Imam Hatip Lisesi), Italije (Istituto Istruzione Superiore Orso Mario Corbino) i Portugala (Agrupamento de Escolas de Vilela).

Projekt “Be friendly to nature” osmišljen je s ciljem da učenike potiče na promišljanja o važnosti očuvanja prirode. Provedba ovog projekta, tijekom naredne dvije godine, doprinijet će važnosti zaštite održivosti materijalne i nematerijalne kulturne baštine.
Tijekom pet dana održavanja mobilnosti učenici su prezentirali svoje radove na temu “Prirodne znamenitosti Hrvatske i njezine autohtone biljne i životinjske vrste“ te „Osobitosti moje zemlje, regije, grada i škole“. Nakon izlaganja u matičnoj školi imali smo prilike upoznati ovaj lijepi grad na obalama Costa Blance i neke od njegovih znamenitosti.

Aktivnosti učenika i nastavnika nastavljene su tijekom sljedećih dana u Parku prirode Lagunas de La Mata gdje vegetacije gotovo da i nema zbog visoke slanosti vode. Postoje nasadi eukaliptusa zasađeni u doba malarije, te biljke otporne na slanost tla kao Arthrocnemum macrostachyum, korištenu nekad i u proizvodnji sapuna.

Učenici i nastavnici proveli su dva dana u prekrasnoj Granadi u Andaluziji,  gdje su posjetili Parque de las Ciencias. Pod motom “Nova vrsta muzeja”, ovaj je znanstveni kompleks osnovan još 1990. godine, a prostire se na 70.000 m2. Muzej ima stalne i povremene izložbe, planetarij, edukativne sadržaje i kulturnu galeriju. Imali su prilike vidjeti i različite vrste ptica te načine njihova pripitomljavanja. Oduševila nas je Alhambra, palača koju smo posjetili, osobito toranj Comares gdje je vidljiv utjecaj Maurske kulture. Cijeli je kompleks uvršten u UNESCO-ov Popis svjetske baštine.
Na kraju smo imali prilike posjetiti solanu kraj ružičaste lagune u Torrevieji (La Laguna Rosa ). Boja lagune dolazi od pigmenta koju uzrokuju Halobacterium, bakterije koje žive u okruženju zasićenom solima (350g soli/l vode).

 

Boja je prisutna i zahvaljujući algama, Dunadiella salina, te arhejama i račičima Artemia salina. Od faune koja je ovdje prisutna, izdvojili bismo plamenca, koji boju perja dobiva  od karotenoidnih pigmenata algi i račića kojima se hrani u ovoj laguni te običnu čigru koja je postala zaštitni znak matične škole.
Zanimljivo je da su je proglasili i počasnim učenikom da bi učenici uvidjeli važnost očuvanja ove vrste i njezinih staništa.
Domaćin je organizirao i prijem svih sudionika kod gradonačelnika Torrevieje gdje je upriličena svečana dodjela certifikata ove vrlo uspješne mobilnosti.
Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, koordinator i članovi projektnog tima dogovorili su sljedeću mobilnost u Hrvatskoj, u ožujku 2022.
(Tekst: Sandra Juran, prof.)

Preuzimanje:

Prezentacija “Prirodne znamenitosti Hrvatske i njezine autohtone biljne i životinjske vrste“
Prezentacija „Osobitosti moje zemlje, regije, grada i škole“

Poveznice:

MOBILNOST ERASMUS+KA2 | Labinski srednjoškolci tjedan dana boravili u Španjolskoj – labinskakomuna.eu
Šest srednjoškolaca na međunarodnom projektu u Španjolskoj – labinstina.info

Scroll to Top