U Srednjoj školi Mate Blažine Labin održana je 2.veljače 2023. druga po redu nutricionistička i kuharska radionica u sklopu projekta FLAG-21-5-11 „Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji – EDUFISH ALBA 75” u organizaciji vanjskog suradnika na projektu «Agencije za ruralni razvoj Istre – Azrri».
Ovog puta je tema kuharske radionice bila »Jela od agresivnih vrsta ribe – strijelka skakuša« gdje je poznati chef, stručnjak u pripremi jela od riba, David Skoko uz pomoć učenika trećeg razreda ugostiteljskog usmjerenja priredio vrsne delicije od te invazivne vrste ribe, koju je poželjno izlovljavati što više, jer napada ostale riblje vrste u našem moru. Cilj radionice je bio educirati učenike za pripremu jela od strijelke škakuše, educirati ih o važnosti njezinog uključivanja u jelovnike s ekološkog i nutritivnog stanovišta. Strijelka je termofilna vrsta ribe koja se sve češće pojavljuje i u Sjevernom Jadranu. Opasni je predator koja uništava autohtone vrste riba, naročito ciple i radi štetu u eko sustavu. S druge strane radi se u nutritivno viskovrijednoj plavoj ribi, koju naši ljudi slabo koriste u prehrani.
Već od samog jutra krenulo se aktivno s nutricionističkim radionicama gdje je dr.sc. Mihela Dujmović, predavač na Veleučilištu u Rijeci održala predavanja o važnosti konzumacije ribe među mladima. Nutricionističkim radionicama obuhvaćeni su učenici prvih i drugih razreda strukovnih zanimanja (elektrotehnika, ugostiteljstvo, ekonomija) koji su upoznati s nutritivnim vrijednostima ribe i morskih delicija. Učestala konzumacija ribe pospješuju zdravlje tijela, mozga i živčanog sustava. Učenici su naposljetku u sklopu radionice riješili kratki kviz znanja i dali izvrsnu povratnu informaciju o korisnom i zanimljivom predavanju.
David Skoko, poznati ugostitelj i proslavljeni kuhar, koji potječe iz obitelji koja se već generacijama bavi ribarstvom je jedan od promotora uvrštavanja te predatorske ribe u naše jelovnike. Ribari strijelku skakušu oduvijek smatraju kao veliku štetočinu koja često ne samo radi opstanka već i radi zabave uništava cijela jata riba i ugrožava dragocjenu raznovrsnost riblje populacije.
Dok je David Skoko učenicima objašnjavao kako je važno iskoristiti situaciju sve veće populacije strijelke skakuše u našim morima, i to preokrenuti u našu korist izradom jela od nje i konzumacijom iste, vrijedne ruke učenika trećeg razreda ugostiteljskog zanimanja pod budnim okom njihovog mentora stručnog učitelja Dorijana Mohorović počeli su sa izradom specijaliteta baziranih na osnocnoj namirnici strijelki skakuši.
Na završnu degustaciju su se odazvali učenici trećeg razreda ekonomskog usmjerenja koji su bili oduševljeni izvrsnim delicijama ali i učeničkim radovima koji su se prikazivali u pozadini. Radove su izradili članovi biološke grupe. Oni su pod mentorstvom profesorice biologije, Sandre Juran istražili strijelku skakušu, njena staništa, širenje staništa pod utjecajem klimatskih promjena, te njenu nutritivnu vrijednost. Uvodno u degustacijski dio nastavnica Gordana Benković Gušić naglasila je nutritivnu važnost konzumacije ribe i ribljih proizvoda te posebno strijelke skakuše i njenih karakteristika. Ribu je David Skoko s učenicima iskoristio do maksimuma zero waste konceptom, uz korištenje lokalnih začina. Kao krajnji rezultat kuharske radionice pripremljeno je i atraktivno prezentirano na tanjuru ukupno pet ukusnih jela:
- Confit od strijelke s kremom od blitve
- Strijelka u toću s palentom
- Strijelka s kremom od orašida
- Tacos s friganom strijelkom
- Strijelka all’arabiata
Autor teksta: Ivica Matanović
Fotografije: Mateo Gobo