78. obljetnica Mate Blažine

Srednja škola Mate Blažine Labin obilježila je u utorak 18.4.2023. godine 78. godišnjica smrti narodnog heroja Mate Blažine po kojemu i srednja škola nosi ime.

Za tu prigodu osmišljen je i prigodni programom koji je započeo govorom predsjednika Udruge antifašističkih boraca Labina Severina Frankovića. Nakon toga su učenici srednjoškolci  Teo Đapić (3.f) i Ema Osmić (1.f) položili ispred biste vijenac te je uslijedila kraka crtica o životnom putu i preranoj smrti Mate Blažine koju je pripremila učenica Morena Mohorović.  

Franković je istaknuo važnost Mate Blažine i drugih boraca za slobodu. Josip Hrvatin predsjednik Zajednice društva Josip Broz Tito Istarske županije istaknuo je kako bi antifašizam trebao značiti da poštujemo sve ljude bez obzira na različitosti te da budemo ponosni što se školujemo u školi koja oduvijek ima jedan renome i vrijednost u podučavanju i širenju znanja. 

Obljetnici su prisustvovali učenici 1.f i 3. f razreda gimnazije pod vodstvom profesorice Sanje Gregorinić Trumić  i Dijane Muškardin te ravnatelja škole Đanija Žufića koji je nakon programa ugostio i sudionike obilježavanja članove antifašističkih udruga.

 

Scroll to Top