naslovna > Kurikulum > Program Arhimed

Program Arhimed


30.3.2022. Pokrenut STEM centar za mlade: program Arhimed povezuje gimnazije u Labinu, Pazinu i Puli U okviru jačanja zajedničke suradnje između Srednje škole Mate Blažine Labin, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin  i Gimnazije Pula 28. ožujka održan je inicijalni sastanak za Program Arhimed koji se provodi u okviru STEM centra za mlade, zajedničkog projekta Srednje škole Mate Blažine i Zaklade InnoLab.
Program Arhimed namijenjen je učenicima s potencijalom za fiziku, matematiku i astronomiju (s mogućnošću da se proširi na području robotike/elektronike/ICT-a i biologije i kemije u okviru zasebnih programa).

Sastanku su prisustvovali ravnatelji škola: Čedomir Ružić, prof., ravnatelj SŠ Mate Blažine Labin, Suzana Poropat-Božac, prof., ravnateljica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin i Nikola Vujačić, prof., ravnatelj Gimnazije Pula koji su u uvodnom govoru iskazali podršku Programu i radu s darovitim učenicima te zadovoljstvo zbog formaliziranja dugogodišnje uspješne STEM suradnje među školama.

STEM centar za mlade predstavili su Željko Ernečić, prof. i voditelj Centra ispred SŠ Mate Blažine i zamjenica voditelja STEM centra Olivera Tadić, prof. te voditelj STEM centra ispred Zaklade Innolab Valter Brezac i upraviteljica Zaklade mr. sc. Barbra Kristofich Ambruš.

Program Arhimed predstavio je Nedjeljko Mandić, prof. i voditelj programa i Roberta Mileta Germin, prof. i zamjenica voditelja programa. Koordinatori programa su za  Gimnaziju i strukovnu školu Jurja Dobrile Pazin Nada Ćakić, prof. koja je predstavila mogućnosti STEM suradnje u Pazinu i za Gimnaziju Pula Igor Macuka, prof.

Program Arhimed je prvi STEM program koji je usmjeren učenicima s potencijalom i interesom za fiziku i matematiku te astronomiju gdje se uspostavlja formalna suradnja među školama dionicima (uz mogućnost da se isti proširi na sadržaje iz biologije i kemije te robotike/ICT/elektronike sukladno interesima i mogućnostima).

Program bi se realizirao na razini pilot programa do kraja kalendarske godine 2022. i sastojao bi se od tri poludnevne radionice koje bi se održale u školama dionicima programa.

Zahvaljujemo se na dosadašnjoj suradnji.