naslovna > Kurikulum > Natjecanja, susreti i smotre 2021.-2022.

Natjecanja, susreti i smotre 2021.-2022.

          
            Antonio Martinčić, David Sandić, Petar Vorano, Karlo Peršić i David Vorano
27.11.2021. Labinski srednjoškolci ponovno uspješni na online informatičkom natjecanju Dabar Natjecanje Dabar - međunarodno online natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja se u Hrvatskoj održalo šesti  put i to u tjednu od 8.11. do 12.11. Srednja škola Mate Blažine Labin sudjelovala je ove godine po peti put, a sudjelovalo je 12 učenika različitih razreda i usmjerenja. Na razini Hrvatske u kategoriji GigaDabar sudjelovalo je 5017 srednjoškolaca.
Pet učenika labinske srednje škole ušlo je među 10% najboljih na razini države. To su redom Karlo Peršić (4.e), David Vorano (3.f),  David Sandić (2.e), Antonio Martinčić (2.e) i Petar Vorano (3.f).
Na natjecanju su još sudjelovali David Mišon  (4.e), Annika Marić (1.o), Andrea Batelić (1.o), Sven Končić (4.e), Ivan Dundara (2.e), Zoja Bošković Gobo (4.f) i Filip Banak (2.e).
Dabar (originalni naziv Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, nastavnicima i učenicima. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza problemskih i logičkih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Ciljevi natjecanja su širenje i popularizacija računalstva i informatike, razvoj računalnog razmišljanja kod učenika i usporedba znanja iz područja računalnih znanosti i informacijskih tehnologija između učenika u Hrvatskoj i Svijetu.
Natjecanje se organizira u 5 kategorija:  za učenike 1. i 2. razreda OŠ - kategorija MikroDabar,  za učenike 3. i 4. razreda OŠ - kategorija MiliDabar,  za učenike 5. i 6 razreda OŠ - kategorija KiloDabar,  za učenike 7. i 8. razreda OŠ - kategorija MegaDabar i  za učenike svih razreda srednje škole - kategorija GigaDabar. Ove je godine u svim kategorijama ukupno pristupilo 42553 učenika iz 679 prijavljenih škola.
Natjecanje se odvija online, u CARNETovom sustavu MOOC. Neovisno o kategoriji, učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta, a najveći broj bodova za svaki zadatak je 1 bod. Natjecatelji mogu koristiti papir i olovku kao dodatnu pomoć u rješavanju zadataka, međutim uporaba kalkulatora te drugih pomagala nije dozvoljena.
Pripremu i organizaciju natjecanja u Srednjoj školi Mate Blažine vodili su nastavnici Eler Diminić i Nedeljko Mandić. Svi su učenici koji su sudjelovali (ispunili anketu i riješili test) ostvarili pravo na digitalnu značku i diplomu, a učenicima koji su ostvarili 10% najboljih rezultata dodijeljene su i posebne diplome i značke za izniman uspjeh na natjecanju.
Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra, CARNet-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Službena stranica natjecanja u Hrvatskoj je OVDJE!
Ove je godine udruga "Suradnici u učenju“ organizirala, po drugi puta i  natjecanje iz računalnog razmišljanja za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje - DabroUčitelj od 2.11. do 7.11. Natjecanje je organizirano u istom digitalnom okruženju kao i natjecanje za učenike, 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta. Na natjecanju Dabroučitelj sudjelovala su tri nastavnika  Srednje škole Mate Blažine, Gabriela Dundara, Laura Kokot i Nedeljko Mandić. Nastavnica Laura Kokot je svojim rezultatom ušla i u 10% najboljih među 439 sudionika na razini Hrvatske.
Više o DabroUčitelju 2021. OVDJE! 
Po prvi puta je ove godine organizirano i natjecanje za studente, DabroStudent 2021. Natjecanje Dabar za učitelje i studente organizirala je udruga "Suradnici u učenju" i nastavna baza na Filozofskom fakultetu u Splitu, odsjek Učiteljski studij.
(Tekst: Nedeljko Mandić, prof. i Eler Diminić, prof.; foto: Čedomir Ružić)
mooc.carnet.hr

 


22.11.2021. U SŠMB-u održana ATOM liga – ekipno natjecanje iz matematike, fizike i kemije Dana 10.11.2021. održano je zimsko kolo Atom lige. Riječ je o popularnom ekipnom natjecanju iz matematike, fizike i kemije za učenike osmih razreda osnovnih škola te za učenike srednjih škola. S povratkom u školske klupe natjecanje je u većini škola širom Hrvatske održano uživo.
Ekipe se sastoji od 3 učenika istog razreda. Učenici u 75 minuta trebaju zajednički riješiti test znanja koji se sastoji od ukupno 27 zadataka ( 9 zadataka iz svakog predmeta, u tri težinske kategorije) te jednog složenijeg zadatka koji povezuje navedena tri predmeta.
Za  prvo (zimsko) kolo u školskoj godini 2021./22. u Hrvatskoj je bilo prijavljeno ukupno 377 ekipa (1131 učenik) iz 127 škola iz 74 grada. Iz Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovalo je 35 učenika raspoređenih u 7 ekipa.

Učenici  prvog razreda opće gimnazije (1.o) takmičili su se u 2 ekipe. Članovi prve ekipe su Batelić Andrea, Patrik Rudan i Patrik Vozila. Plasirali su se na 28. mjesto od 70  ekipa prvih razreda. Članovi druge ekipe prvih razreda su  Mileta Erika, Marić Annika i Licul Christianna. Plasirali su se na 68. mjesto
Učenici  drugog  razreda opće gimnazije  i elektrotehnike također su se  takmičili u 2 ekipe. Članovi prve ekipe su Noemi Juričić (2.f), Ema Ljuna (2.f) i Nataša Mišon (2.o). Plasirali su se na 8.. mjesto od 48   ekipa drugih  razreda. Članovi druge ekipe drugih  razreda su  Ivana Desović (2.o), Antonio Martinčić (2.e) i David Sandić (2.e). Plasirali su se na 46. mjesto.
Dvije ekipe su formirali i učenici trećeg razreda opće gimnazije. Članovi prve ekipe su Matija Pajcur, Karlo Strel i David Vorano (svi iz 3.f razreda). Plasirali su se na 6. mjesto od 34. ekipe trećih razreda. Članovi druge ekipe  trećih razreda su Alka Mileta, Alex Načinović i Rebecca Files (svi iz 3.o razreda). Plasirali su se na 27. mjesto.

Maturante su predstavljali učenici 4.f razreda opće gimnazije. Članovi ekipe su Mate Griparić, Robertino Licul i Nino Basanić. U konkurenciji od 26 ekipa osvojili su 15 mjesto.
Mentori učenicima su njihovi profesori iz matematike fizike i kemije: Đani Žufić, Roberta Germin Mileta, Ticijana Šumberac, Nedeljko Mandić i Olivera Tadić.
Proljetno kolo Atom lige će se održati u travnju 2021. godine.
(Tekst i foto: Nedeljko Mandić)