naslovna > Arhiva novosti > COVID-19 protokoli i novosti (studeni - siječanj)

COVID-19 protokoli i novosti (studeni 2021. - siječanj 2022.)

Foto: Radio Labin

COVID-19 protokoli i novosti (travanj - listopad 2021.) OVDJE!
COVID-19 protokoli i novosti (rujan 2020. - travanj 2021.) OVDJE!

10.1.2022. OBAVIJEST RAVNATELJA - ZABRANJENO ZADRŽAVANJE NA STUBIŠTU ULAZA/IZLAZA ZA UČENIKE IZ ŠKOLSKOG DVORIŠTA! Mole se učenici da se ne zadržavaju na stubištu glavnog ulaza za učenike iz školskog dvorišta vezano za nove epidemiološke mjere.
(RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.)
Preuzimanje:
Obavijest ravnatelja - pdf


5.1.2022. POSTUPANJE S OBOLJELIMA, BLISKIM KONTAKTIMA OBOLJELIH I PREKID IZOLACIJE I KARANTENE Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 5. siječnja 2022. objavio objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene/samoizolacije s osvrtom na osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljene. Izmijenjene su informacije o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih s obzirom na ubrzano širenje Omicron varijante. Izmjene u odnosu na prethodnu verziju OVDJE!

Preuzimanje:
Skraćena verzija Nova pravila za izolaciju oboljelih od Covida-19 i samoizolaciju njihovih kontakata - pdf
Letak - pdf

20.12.2022. Novi način informiranja škola o provođenju izolacije i samoizolacije u uvjetima pogoršane epidemiološke sistuacije Slijedom pogoršane epidemiološke situacije i velikog broja zaraženi i kontakata u školama promijenit će se način informiranja škola i roditelja o protuepidemijskim mjerama.
Više se neće pisati dopis za roditelje. Škola će dobiti obavijest telefonom i e-mailom o pojavi pozitivne osobe u kolektivu i trajanje njene izolacije. Temeljem telefonskog razgovora sa razrednikom i/ili ravnateljem odredit će se tko mora u samoizolaciju, te do kada ona taje.
Ravnatelj ili razrednik će temeljem primpljenog e-maila o svemu dalje obavještavati roditelje.
(Voditeljica Službe za epidemiologiju Jasna Valić, dr. med.)
Preuzimanje:
Novi način informiranja škola o provođenju izolacije i samoizolacije u uvjetima pogoršane epidemiološke sistuacije - pdf
 


11.12.2021. Tri je učenika I.as razreda (instalateri-monteri i elektromehaničari) COVID-19 pozitivno. Cijeli razred ide u samoizolaciju do 13.12.2021.
„Učenici tog razreda bili su u kontaktu sa osobama koji su oboljeli od COVID-19- Procjena potrebe za mjeru samoizolacije donesena je u suradnji nadležnog epidemiologa i ravnatelja škole. Datum zadnjeg kontakta bio je 3.12.2021. Samoizolacija podliježe cijeli razred i to do 13.12.2021 uključivo i taj dan.
Učenici koji ne podliježu samoizolaciji (njih 5 od 26) su oni koji su preboljeli COVID ili su kompletno cijepljeni prije više od 2 tjedna (ili nisu bili na nastavi taj dan). Preporuča se da se takvi učenici 5.-7. dan od kontakta sa pozitivnim učenikom testiraju brzim antigenskim testom
Ukoliko djelatnici škole koji su bili u kontaktu za oboljelim učenikom , nisu cijepljeni ili preboljeli COVID, potrebno je i njih uputiti u samoizolaciju.
Molim da se roditelji za svoje dijete kojemu je određena samoizolacija javi svom nadležnom liječniku obiteljske medicine, koji će voditi samoizolacijski postupak, na temelju čega se daju potvrde, ispričnice i doznake.
Dijete koje je imalo laboratorisjski potvrđenu bolest COVID-19 (PCR testom ili brzim antigenskim testom), ne podliježe samoizolaciji, kao i dijete koje je kompletno cijepljeno (i prošlo je najmanje 14 dana od dana zadnje doze)“. (Služba za epidemiologiju)
Učenici su bili već poslani preventivno u samoizolaciju kod saznanja da je oboljela osoba bila pozitivna kod antigenskog testa.
Nastava se za učenike odvija prema MODELU C (online) u dogovoru s predmetnim nastavnicima.
Skrećemo pozornost o potrebi nošenja zaštitnih maski u učionicama tijekom nastave i izvan učionica u zajedničkim školskim prostorima.
BUDIMO ODGOVORNI!
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.


2.12.2021. Jedan je učenik II.e razreda elektrotehnike obolio od COVID-19. Cijeli razred ide u samoizolaciju do 6.12.2021. „Zadnji je dan oboljeli bio u školi 26.11.2021. otkad je bio zarazan. Odluka o samoizolaciji temelji se na epidemiološkoj procjeni nadležnog epidemiologa te traje 10 dana od dana zadnjeg kontakta. Samoizolaciji podliježe cijeli razred i to do 6.12.2021 uključivo i taj dan (uz dolje navedene iznimke).
Učenici koji ne podliježu samoizolaciji (njih 11 od 26) su oni koji su preboljeli COVID ili su kompletno cijepljeni prije više od 2 tjedna (ili nisu bili na nastavi taj dan). Preporuča se da se takvi učenici 5.-7.dan od kontakta sa pozitivnim učenikom testiraju brzim antigenskim testom
Ukoliko djelatnici škole koji su bili u kontaktu za oboljelim učenikom , nisu cijepljeni ili preboljeli Covid, potrebno je i njih uputiti u samoizolaciju.
U protivnom (ukoliko su cijepljeni ili preboljeli), važno je da naredna 14 dana rade sa zaštitnom FFP2 maskom i samostalno marendaju.
U slučaju pojave bilo kakvih zdravstvenih simptoma, pa i najblažih u smislu temperature, „prehlade“, promuklosti, kašlja, probavnih smetnji, obaveza je roditelja da je javi nadležnom liječniku“.
(Služba za epidemiologiju)
Učenici su bili već poslani preventivno u samoizolaciju kod saznanja da je oboljela osoba bila pozitivna kod antigenskog testa.
Nastava se za učenike odvija prema MODELU C (online) u dogovoru s predmetnim nastavnicima.
Skrećemo pozornost o potrebi nošenja zaštitnih maski u učionicama tijekom nastave i izvan učionica u zajedničkim školskim prostorima.
BUDIMO ODGOVORNI!
(RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.)


19.11.2021. Jedan je učenik I.o razreda opće gimnazije obolio od COVID-19. Cijeli razred ide u samoizolaciju do 26.11.2021.
„Zadnji je dan oboljeli bio u školi 16.11.2021. kad je navečer dobio prve simptome. Period zaraznosti u školi je bio 15. i 16.11.2021. Svim učenicima tog razreda i jednom nastavniku koji su prisustvovali nastavi 15. i 16.11.2021. određuje se mjera samoizolacije do 26.11.2021 uključivo i taj dan (uz dolje navedene iznimke).
Samoizolacija se proširuje na cijeli razred, jer je prije njega još jedan učenik iz tog razreda obolio (period od 10-tak dana), i prije njega još neki kod kojih je dokazana Sars-Cov 2 infekcija.
Učenici koji ne podliježu samoizolaciji (10 od 19) su oni koji su preboljeli COVID ili su kompletno cijepljeni prije više od 2 tjedna. Ako je prošlo manje od 180 dana od početka bolesti do kontakta sa zaraznom osobom, nije potrebno testiranje, a ako je prošlo više od 180 dana od početka bolesti preporučljivo je testirati se 5-7 dana nakon bliskog kontakta brzim antigenskim testom. Ako je dijete kompletno cijepljeno te osobe trebaju 14 dana od kontakta pojačano provoditi mjere za sprječavanje kapljičnih infekcija i preporučljivo je da se testiraju se brzim antigenskim testom 5-7 dana nakon kontakta (ako je prošlo više od šest mjeseci nakon zadnje doze cjepiva, snažno je preporučeno testiranje nakon izlaganja)“
. (Služba za epidemiologiju)
Učenici su bili već poslani preventivno u samoizolaciju kod saznanja da je oboljela osoba bila pozitivna kod antigenskog testa.
Nastava će se za učenike odvijati prema MODELU C u dogovoru s predmetnim nastavnicima.
Skrećemo pozornost o potrebi nošenja zaštitnih maski u učionicama tijekom nastave i izvan učionica u zajedničkim školskim prostorima. Krajnje je vrijeme da dosljedno poštujemo epidemiološke mjere u našoj školi.
BUDIMO ODGOVORNI!
(RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.)


18.11.2021. Jedan je učenik IV.d razreda ekonomskog usmjerenja COVID-19 pozitivan. Cijeli razred ide u samoizolaciju do 20.11.2021.
„Jedan je učenik IV.d razreda ekonomskog usmjerenja COVID pozitivan. Zadnji je dan bio u školi 10.11.2021. i taj dan bio je zarazan. Početak zaraznosti je bio 9.11.2021. Samoizolacija je određena za cijeli razred i traje do 20.11.2021. (uključujući taj dan).
Učenici koji ne podliježu samoizolaciji (12) su oni koji su preboljeli COVID-19 ili su kompletno cijepljeni prije više od 2 tjedna.“ (Služba za epidemiologiju)

Učenici su bili prethodno poslani preventivno u samoizolaciju kod saznanja da je osoba bila pozitivna kod brzog antigenskog testa.
Zahvaljujem na razumijevanju.
BUDIMO ODGOVORNI!
(RAVNATELJ:  Čedomir Ružić, prof.)


15.11.2021. OBAVIJEST RAVNATELJA (Odluka Stožera o obaveznom testiranju i Organizacija širokodostupnog profesionalnog testiranja brzim antigenskim testovima). Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova, Srednja škola Mate Blažine dogovorila je testiranja za zaposlenike koji imaju obavezu testiranja iz navedene Odluke sa trgovačkim društvom APOLONIA d.o.o., Dubrova 308.
Upute za zaposlenike obveznike testiranja:
- prethodna najava i dogovor s klinikom oko vremena i datuma testiranja na telefon: 052/647-020
- radno vrijeme klinike je već od 7.00 sati
- plaćanje vrši Škola na kraju mjeseca.
Zahvaljujem na razumijevanju.
BUDIMO ODGOVORNI!
(RAVNATELJ:  Čedomir Ružić, prof.)
Preuzimanje:
Obavijest ravnatelja - pdf


13.11.2021. Obavijest školskim ustanovama - Odluka Stožera o obaveznom testiranju Poštovane ravnateljice i ravnatelji, ovim vam putem šaljemo poveznicu na Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova OVDJE! a koja se odnosi i na odgojno-obrazovne ustanove.
Ovim putem naglašavamo sljedeće:
• Za provođenje odluke zaduženi su poslodavci, odnosno ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova te oni određuju na koji način (tko i gdje) će se kontrolirati tko od zaposlenika ima kakvu potvrdu.
• Ravnatelj/ravnateljica može unaprijed prikupiti tko od zaposlenika ima potvrde temeljem kojih ostvaruje izuzeće od testiranja iz točaka III. i VII. Odluke i voditi računa do kojega datuma one vrijede, a za ostale zaposlenike koji imaju obavezu testiranja provjeru iz točke II. Odluke može raditi u unaprijed definiranim danima jer je Odlukom definirana obveza testiranja zaposlenika samo dva puta unutar 7 dana.
• Ukoliko netko od zaposlenika ne želi ravnatelju/ravnateljici dati potvrdu (ako je posjeduje) kojom dokazuje izuzeće od testiranja iz točaka III. i VII. dužan je testirati se u skladu s točkom II. Odluke.
• Popis mjesta gdje se može obaviti testiranje brzim antigenskim testom nalazi se na stranicama Stožera civilne zaštite OVDJE!
• Odgojno-obrazovne ustanove će nadoknaditi trošak zaposleniku odgojno-obrazovne ustanove, pomoćnicima u nastavi, stručno-komunikacijskim posrednicima i studentima na praktičnoj nastavi u ustanovi temeljem računa ovlaštenog testnog mjesta kojeg donesu te će zbirni zahtjev za nadoknadu troškova (okvirno jednom mjesečno ovisno o financijskim mogućnostima ustanove) odgojno-obrazovna ustanova dostaviti Ministarstvu. Zahtjev mora sadržavati popis osoba, količinu nabavljenih testova te iznose po osobi i ukupni iznos za sve u vremenskom intervalu te preslike računa. Isti se dostavlja na adresu Ministarstva zemaljskom poštom te elektroničkom poštom na adresu:odgojiobrazovanje@mzo.hr.
• Ako netko od osoba navedenih u prethodnoj točki, koji temeljem Odluke ima obavezu testirati se, odbije testiranje neće mu biti omogućen dolazak na radno mjesto sukladno točki VI. Odluke.
• Obveza iz točke I. Odluke odnosi se i na sve posjetitelje koji dolaze u službene prostorije, uključujući i roditelje, osim u slučajevima i za osobe iz točke IX. Odluke. S poštovanjem,
(Uprava za odgoj i obrazovanje MZO-a)
Preuzimanje:
Odluka - pdf
Organizacija širokodostupnog profesionalnog testiranja brzim antigenskim-testovima - pdf

11.11.2021. OBAVIJEST UČENICIMA PUTNICIMA - POPUST OD 50% DIJELA VOZNE KARTE ZA STUDENI KOJI SAMI FINANCIRAJU U svezi učestalih pitanja roditelja učenika srednjoškolaca  i srednjih škola  u svezi mogućeg smanjenja cijene mjesečne učeničke karte radi nekorištenja mjesečne usluge prijevoza (samoizolacija, bolesti učenika) upućenih prema prijevozniku Autotrans d.d Cres, prijevoznik je dostavio odgovor (odgovor niže dole) o odobravanju popusta srednjoškolcima za studeni 2021.  u iznosu od 50% dijela vozne karte koji sami financiraju. Učenici, roditelji u svezi reklamacija po pitanju mjesečnih voznih karata upućuju se na prijevoznika.
(mr. sc. Doriana Šumberac Jelić, Pomoćnica pročelnice, Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, Istarske županije, adresa: G. Martinuzzi 2, 52220 Labin, tel.: (052) 351-491, 351-496, mob.: 091 1513 057, e-pošta: doriana.sumberac-jelic@istra-istria.hr)
ODGOVOR PRIJEVOZNIKA
S obzirom na konfuznu situaciju u ova dva mjeseca Uprava Društva Arriva Hrvatska je odlučila da mjesec studeni odobri korisnicima srednjoškolcima popust u iznosu od 50% dijela vozne karte koji sami financiraju. Za ostalo stojimo na raspolaganju.
(Marino Hlača, Koordinator Sektora putničkog prometa, Arriva Hrvatska | Mob: +385 (0)91 30 90 959 | Tel: +385 (0)51 660 318 | E: marino.hlaca@arriva.com.hr)  
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.
Preuzimanje:
Obavijest ravnatelja - pdf
Organizacija širokodostupnog profesionalnog testiranja brzim antigenskim-testovima, 11.11.2021. - pdf

 

7 11. 2021. UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022.- dopuna OVDJE!
Uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju, osim kada je navedeno u Uputama objavljenim 26. kolovoza, maske su obvezne i u sljedećem situacijama:

• za učenike od 5. razreda OŠ nadalje tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 1,5 m.
• za učenike srednjih škola tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 2 m.
• za nastavnike, odgajatelje i druge djelatnike škola i dječjih vrtića kao i roditelje i druge odrasle osobe tijekom cijelog boravka u školi/dječjem vrtiću i tijekom boravka u učionici odnosno odgojno-obrazovnoj grupi; iznimno cijepljeni odgajatelji i učinitelji razredne nastave kao i odgajatelji i učitelji razredne nastave koji su unazad 12 mjeseci preboljeli COVID-19 ne trebaju nositi masku kada borave u svojem razrednom odjelu odnosno u svojoj odgojno-obrazovnoj grupi.
• za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole (uključujući četvrti razred) kod prolaska zajedničkim prostorijama odnosno u svim situacijama kraćeg trajanja kada se učenici jednog razrednog odjela miješaju s učenicima drugog razrednog odjela (u učionici učenici do 4. razreda, uključujući četvrti razred, ne nose masku).
*Za vrijeme trajanja aktualne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, ne može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku neovisno o razmaku. Raspored sjedenja u učionicama nužno je organizirati na način da se ostvari što je mogući veći razmak između učenika.
Djeca rane i predškolske dobi, kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske. Izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik/djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje; navedeno utvrđuje nadležni školski liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika.
Maske nije potrebno nositi za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture, drugih oblika
tjelesne aktivnosti i za vrijeme objeda.
(Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja)
Poveznice:
Koronavirus – najnovije preporuke - hzjz.hr

Preuzimanje:
UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022. - pdf
UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 (skraćeno za srednjoškolce) - pdf