naslovna > Arhiva novosti > Elektrotehničari 4. na međunarodnom natjecanju Balkan junior u Sjevernoj Makedoniji

Elektrotehničari 4. na međunarodnom natjecanju Balkan junior 2019.

Naši predstavnici
Od 2. do 5. svibnja 2019. u Ohridu (Sjeverna Makedonija) održalo se 7. međunarodno natjecanje Balkan Junior. Domaćin natjecanja bila je škola OEMUC „Sv. Naum Ohridski“. Iz Srednje škole Mate Blažine sudjelovali su učenici Dalen Grdić i Noa Bertović (3.e) pod mentorstvom nastavnika Ivice Komadine i Alena Šestaka, a u pratnji Bosiljka Tadića, partnera Škole.
Projekt „Balkan Junior“ nastao je kao ideja da se povežu škole sličnih zanimanja iz različitih država Balkana. Ideja je pokrenuta 2012. godine. U projektu sudjeluju države odnosno škole iz  Srbije - Valjevo, Bosne i Hercegovine - Tešanj, Slovenije - Velenje, Rumunjske - Constanta, Turske - Istanbul, Crne Gore - Nikšić, Sjeverne Makedonije - Ohrid te iz Hrvatske - Labin.
Sa otvaranja
Ciljevi ovog projekta su povezivanja zemalja odnosno strukovnih škola iz područja strojarstva i elektrotehnike, razvoj učeničkih vještina kroz praktičan rad iz područja strojarstva, elektrotehnike i informatike, razmjena iskustava,  promicanja  interkulturalne suradnje, upoznavanja sa drugim kulturama i običajima, unapređivanja znanja i uspoređivanja s drugim školama, podizanja nivoa znanja, kompetencija učenika i nastavnika u srednjim školama te poticanja kreativnosti.
Priprema rada
Uobičajeno, i ovogodišnje natjecanje sadržavalo je teorijski i praktični dio. Zadatak praktičnog dijela natjecanja bio je izraditi model dvorišnih kliznih vrata upravljanih pomoću Arduino platforme, programiranje Arduina te programiranje mini CNC stroja pomoću kojeg se izrađivala grafika na samim vratima.
Konačni poredak
Razledavanje
Na teorijskom dijelu natjecanja labinska je ekipa osvojila 95/100 bodova dok je na praktičnom dijelu osvojila 175/200 bodova čime je u sveukupnom poretku osvojila 4. mjesto (1. Srbija, 2. Crna Gora, 3. Sjeverna Makedonija, 4. Hrvatska, 5. Bosna i Hercegovina, 6. Slovenija, 7. Rumunjska, 8. Turska).
Dojmovi učenika:

Dalen Grdić - "U Sjevernu Makedoniju krenuli smo automobilom u 1. svibnja u 11 sati ispred SŠ Mate Blažine. Po putu smo prespavali u Jagldini i sutradan nastavili putovanje. Makedonci su nas primili u 16 sati i upoznali nas s obitelji kod  kojih ćemo boraviti sljedeća tri dana. Za vrijeme našeg boravka imali smo priliku razgledati grad Ohrid, koji je lijepo turističko mjesto, smješteno na istoimenom jezeru. Krasi ga stara tvrđava i arheološka nalazišta. Pogled s brda tvrđave pružao je lijepu panoramu nad 32 kilometara dugim i 17 kilometara širokim jezerom. 4. svibnja održan je izlet za sve sudionike i mentore natjecanja, a mjesta su dobili i članovi obitelji koji su nas primili. Izlet je obuhvaćao obilazak brodom, a kasnije odlazak autobusom u posjetu Muzeju na vodi i manastiru u Sv. Naum. Nakon posjete manastira imali smo spreman ručak gdje smo se svi fino najeli i sutradan u 8 sati pozdravili domaćine i krenuli istim putem natrag kući."


Noa Bertović - "Mislim da je prilika za odlazak na ovo natjecanje velika mogućnost da se, osim zadanog gradiva, puno nauči o kulturama susjednih zemalja i da se izgrade nova poznanstva. Makedonci su nas besprijekorno ugostili, cijelo vrijeme smo se osjećali kao kod kuće. Put je, naravno, bio naporan, ali je to bilo nešto neizbježno, pa nema ni smisla žaliti se. Ohrid je jako lijepo turističko mjesto koje ima za svakoga po nešto, tako da nam u slobodno vrijeme koje smo provodili sa domaćinima i ostalim natjecateljima, nije bilo dosadno."
 

 


(Tekst i foto: Alen Šestak)

Sudionici natjecanja
ZAHVALA POKROVITELJIMA I SPONZORIMA
Ovim putem zahvaljujemo se generalnom sponzoru HEP-u koji je ove godine dao potporu ovom projektu kroz natječaj za donacije „Svjetlo na zajedničkom putu“ kao i našim pokroviteljima ISTARSKOJ ŽUPANIJI - UPRAVNOM ODJELU ZA OBRAZOVANJE, SPORT I TEHNIČKU KULTURU, GRADU LABINU te stalnim sponzorima i donatorima: INDIKATOR, CAREL, ROCKWOOL ADRIATIC, AUTOMATIC SERVIS,  DANIELI SYSTEC, SINEL, LEPRINKA, VODOVOD LABIN, I.VEM, VINICOLA P&V, CRIMSON, DE CONTE, SINEL TELEKOMUNIKACIJE,  STUDIO 92, UDRUŽENJE OBRTNIKA LABIN,   ELEKTRA, ALKES, MALING, OPG ROMEO LICUL, APOLONIA, SIGURNOST, STAR GLASS,  MONDCOMMERCE, TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA LABINA... 

Poveznice:
OEMUC Sv.Naum Ohridski - Ohrid
Elektrotehničari Dalen Grdić i Noa Bertović iz labinske Srednje škole 4. na međunarodnom natjecanju Balkan junior 2019. - labin.com
Elektrotehničari 4. na međunarodnom natjecanju Balkan junior 2019. - 5portal.hr
DALEN GRDIĆ I NOA BERTOVIĆ SUDJELOVALI NA SEDMOM BALKAN JUNIORU U OHRIDU - labinskakomuna.com

Više:
Balkan Junior - ssmb.hr
Međunarodno natjecanje elektrotehničara BALKAN JUNIOR u SŠMB-u - ssmb.hr

Fotogalerija: