naslovna > Arhiva novosti > Karlo Frankola i Marko Damjanić državni prvaci iz informatike

Karlo Frankola i Marko Damjanić državni prvaci iz informatike


1.7.2019. Oskari znanja za vrhunske informatičare Srednje škola Mate Blažine u Velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta u Zagrebu održala se 28. lipnja svečana dodjela Oskara znanja za školsku godinu 2018./2019., najvećeg priznanja i nagrade za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju.  
Srednju školu Mate Blažine Labin predstavljala su dva učenika sa svojim nastavnicima mentorima. Oskare znanja dobili su Karlo Frankola, državni prvak iz Informatike u kategoriji Osnove informatike (Srednje - Gimnazije) i njegov mentor Eler Diminić te Marko Damjanić, državni prvak iz Informatike u kategoriji Osnove informatike (Srednje - Strukovne škole) i njegova mentorica Laura Kokot. Karlo Frankola nažalost nije mogao prisustvovati svečanoj dodjeli Oskara znanja zbog drugih obveza, ali je Oskar znanja u njegovo ime preuzeo profesor Eler Diminić.

I ove godine svečanu dodjelu organizirali su Agencije za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i uz potporu Hrvatske zajednice županija. Za osvojeno prvo mjesto na državnim natjecanjima Oskarom znanja nagrađeno je 206 učenika osnovnih i srednjih škola i 167 mentora. Za osvojeno jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima nagrađeno je 94 učenik i 41 mentor.
Uspješnim učenicima i njihovim mentorima skulpture Oskara znanja i priznanja uručili su Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, Tihana Šimunić, voditeljica Odjela općih poslova Agencije za odgoj i obrazovanje i Matija Posavec, župan Međimurske županije.
(Tekst i foto: Laura Kokot)


Državno natjecanje osnovnih i srednjih škola iz informatike održalo se od 19. do 22. ožujka u Hotelu Zora, u Primoštenu, a Srednju školu Mate Blažine Labin predstavljalo je dvoje učenika. Marko Damjanić i Karlo Frankola ostvarili su izniman uspjeh postavši državni prvaci u svojim kategorijama čime su pokazali da se kontinuirani rad tijekom srednjoškolskog obrazovanja itekako isplatio.

Marko Damjanić, učenik 4. razreda elektrotehničkog usmjerenja osvojio je 1. mjesto u kategoriji  Osnove informatike (Srednje - Strukovne škole) pod vodstvom mentorice Laure Kokot.

Karlo Frankola, maturant opće gimnazije osvojio je 1. mjesto u kategoriji Osnove informatike (Srednje - Gimnazije) pod vodstvom mentora Elera Diminića.

Treba spomenuti da je Karlo Frankola osvojio 1. mjesto i na prošlogodišnjom državnom natjecanju u istoj kategoriji, dok je Marko Damjanić bio 3. u kategoriji Osnove informatike (Srednje - Strukovne škole). Natjecanje je poprilično  zahtjevno, jer učenik treba odgovoriti na teorijska pitanja i riješiti zadatke bez korištenja kalkulatora ili bilo kakvih drugih elektroničkih naprava s kalkulatorom, online u 90 minuta.
Državno natjecanje iz informatike započelo je svečanom priredbom koju su pripremili učenici i djelatnici Osnovne škole Primošten i Osnovne škole za balet i suvremeni ples pri OŠ Jurja Dalmatinca iz Šibenika. Prigodnim riječima prisutnima su se obratili Nedjeljko Marinov, ravnatelj Osnovne škole Primošten, Alen Spiegl, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara, Darko Jureković, predsjednik državnog povjerenstva za provedbu natjecanja te Viktorija Vranešić, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje. Od ukupno 6971 učenika osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na školskoj razini, na državno natjecanje pozvana su 172 učenika. Učenici osnovnih škola mogu sudjelovati u kategorijama Logo, Primjena algoritama OŠ, Razvoj softvera, Digitalne kompetencije za 5. i 6. razred i Osnove informatike za 7. i 8. razred.

Srednjoškolci mogu sudjelovati u kategorijama Razvoj softvera, Osnove informatike (Gimnazije, Strukovne škole i PM gimnazije) i Primjena algoritama SŠ. Ukupno je na državno natjecanje u kategoriji Osnove informatike pozvano 12 najuspješnijih učenika sa Županijskih natjecanja iz sva četiri razreda srednjih škola za Gimnazije i 11 najuspješnijih učenika za Strukovne škole.
Natjecanje je završilo 22.ožujka kada su najboljim učenicima uručena priznanja i nagrade, a mentorima zahvalnice.

(Tekst: Laura Kokot; foto: Dino Ilić, Laura Kokot, Bojana Rončević)

 

Detaljnije:

Natjecanja, susreti i smotre 2019. OVDJE!

Natjecanja, susreti i smotre 2018. OVDJE!
Natjecanja, susreti i smotre 2017. OVDJE!
Natjecanja, susreti i smotre 2016. OVDJE!
Natjecanja, susreti i smotre 2015. OVDJE!
Natjecanja, susreti i smotre 2014. OVDJE!