naslovna > Arhiva novosti > Završnom konferencijom napravljen presjek aktivnosti energetske obnove srednje škole

Završnom konferencijom napravljen presjek aktivnosti energetske obnove srednje škole

       


Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar, gradonačelnik Valter Glavičić, saborski zastupnik Tulio Demetlika u posjeti Srednjoj školi Mate Blažine Labin (dosad najskupljoj energetskoj obnovi)
11.2.2019. "Labin je šampion energetske obnove zgrada" (Labinštino.info) Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, posjetio je 11. veljače Labin. Gradonačelnik Valter Glavičić ministra je upoznao s investicijama u energetsku obnovu zgrada, gotovo 39 milijuna kuna u tri godine, njihovom značaju za lokalno gospodarstvo i poboljšanje kvalitete života te mu zahvalio za potpore koje njegovo ministarstvo dodjeljuje u ovakvim projektima.
Susret s novinarima upriličen je prilikom ministrovog razgledavanja nedavno energetski obnovljene zgrade Podučne škole Kature gdje je goste dočekao Miro Alilović, ravnatelj OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin. Prethodno je ministar posjetio energetski obnovljene zgrade Srednje škole Mate Blažine i Centralnog vrtića Pjerina Verbanac.
U susretu s novinarima ministar je napomenuo da se Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u prošloj godini fokusiralo na rješavanje stambenog pitanja za mlade, ali i realizaciju projekata energetske obnove te u nastavku kazao: “Labin je jedan od rekordera u korištenju sredstava koje moje ministarstvo dodjeljuje za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada. Projektima energetske obnove podiže se kvaliteta života, ali i štedi novac, kako gradovima i općinama, tako i svim građanima. Cilj nam je maksimalno iskoristiti sredstva iz fondova EU. Prošle godine isplaćeno je 60 posto više sredstava nego je to bilo predviđeno planom. To je dokaz da se može povlačiti novac iz EU fondova ako su prethodno dobro pripremljeni projekti. U Istarskoj županiji do sad je ugovoreno projekata u vrijednosti 147,7 milijuna kuna, od toga bespovratno 64,1 milijun. U Labinu se realiziraju projekti energetske obnove vrijedni 21,1 milijun kuna“.
„Uporno radimo na energetskoj obnovi stambenih zgrada, ali i naših velikih, gradskih građevina, poput škola i vrtića. Među njima dosad je bila najskuplja energetska obnova Srednje škole Mate Blažine, u što je uloženo 5,4 milijuna kuna. Ove godine završili smo i energetsku obnovu centralnog dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ u naselju Kature vrijednu 3,2 milijuna kuna. Osim toga, završeni su i radovi na energetskoj obnovi Područne škole Kature vrijedni više od 4,2 milijuna kuna. Za te je projekte ministarstvo dodijelilo preko 2,9 milijuna kuna. Sljedeći projekti pred nama su obnova gradskog kina i Pučkog učilišta. Preko gradske tvrtke Labin stan i uz neizmjerno povjerenje i sufinanciranje suvlasnika zgrada energetski su obnovljene 82 zgrade, ukupne vrijednosti radova preko 40 milijuna kuna, od čega je od nacionalnih sredstava i sredstava iz EU povučeno bespovratnih preko 20 milijuna. Na taj način Grad je dobio novu vizuru, stanari imaju 50 posto manje troškove energije, a radove izvode labinski građevinari", sažeo je gradonačelnik Valter Glavičić.
(Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković, LABINŠTINA.INFO)

Poveznice:
Labin je šampion energetske obnove zgrada (video) - labinstina.info
Glavičić: Labin šampion energetske obnove, u tri godine gotovo 39 milijuna kuna investicija - 5portal.hr
Labin je šampion energetske obnove: u tri godine gotovo 39 milijuna kuna investicija - radiolabin.hr

23.10.2018. Istarska županija ulaže 24 milijuna kuna za energetsku obnovu škola Istarska županija u proteklih pet godina provodi projekte energetske obnove i adaptacije zgrada osnovnih i srednjih škola ukupne vrijednosti od 24 milijuna kuna.
„Učinkovita energetska politika naša je dužnost i misija, a smanjenje potrošnje energije i sprječavanje gubitka energije od velike su važnosti za Istarsku županiju. Upravo s tim ciljem, Istarska županija kontinuirano provodi projekte energetske obnove školskih zgrada kako bi se omogućila značajna ušteda na energentima za grijanje te smanjila emisija CO2 u atmosferu“, naglasio je istarski župan Valter Flego istaknuvši kako javni sektor želi poslužiti kao primjer ostalima.
Najnoviji projekt „Energetska obnova školske zgrade Osnovne škole Ivana Batelića Raša“, ukupne vrijednosti od oko 6,1 milijuna kuna trebao bi započeti s realizacijom sljedećeg tjedna. Projekt je prijavljen na „Poziv za dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, raspisanog od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u 2017. godini. Od ukupnog iznosa Istarskoj županiji dodijeljeno je 1,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Vlastito sufinanciranje u iznosu od oko 4,9 milijuna kuna Istarska županija osigurat će dijelom iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, dijelom sufinanciranjem Općine Raša u iznosu od 500.000,00 kn, te preostali dio vlastitim sredstvima iz proračuna Istarske županije.
Radovi na energetskoj obnovi obuhvaćaju toplinsku izolaciju krova iznad grijanog prostora, stropa prema negrijanom podrumu i vanjskom prostoru te dijela poda i vanjskih zidova, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, ugradnju termostatskih ventila, ventilacije prostora i djelomične klimatizacije, te odvajanje grijanja škole i dvorane.
Projektom je predviđena i ugradnja dizala te izvedba rampe. Planiranim zahvatom doći će do smanjenja potrebne toplinske energije za grijanje zgrade u odnosu na postojeće stanje od 65%. Nakon provedbe energetske obnove na zgradi ista prelazi iz C u A energetski razred.
Izvedbom nove rasvjete instalirana snaga za rasvjetu će se smanjiti za oko 2,54 kW, odnosno ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosit će oko 37%.
Također, osim kompletne energetske obnove, potrebno je izvesti preraspodjelu i adaptaciju prostora radi usklađenja s Normativom prostora, osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, osiguranje uvjeta zaštite od požara te uvjeta sanitarne zaštite. Ukupna vrijednost preostalih radova predviđenih građevinskom dozvolom iznosi ukupno oko 3,2 milijuna kuna.
Slijedom navedenog, u naredne tri godine za provedbu vrijednog projekta energetske obnove te projekta rekonstrukcije s adaptacijom OŠ Ivana Batelića Raša uložit će se oko 9,3 milijuna kuna.
Budući da se po prvi puta radi o energetskoj obnovi i radovima adaptacije škole koji iziskuje preseljenje na alternativnu lokaciju, od ponedjeljak 29. listopada učenici će nastavu pohađati u Srednjoj školi Mate Blažine Labin, u popodnevnoj smjeni. Općina Raša osigurala je prostore za produženi boravak učenika te je dogovoren i prijevoz obroka za djecu koja su u produženom boravku s Gradom Labinom.
Poveznice:
Istarska županija ulaže 24 milijuna kuna za energetsku obnovu škola - istra-istria.hr
Pomoćnik ministrice obrazovanja u posjeti raškoj školi - 5portal.hr
Obavijest za roditelje - os-ibatelica-rasa.skole.hr
OBAVIJEST O NASTAVI OD 29. LISTOPADA 2018. - os-ibatelica-rasa.skole.hr


                   Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

18.09.2018 NAKON 70 GODINA Srednja škola Mate Blažine zasjala u punom sjaju, onom estetskom i funkcionalnom Projekt energetske obnove labinske Srednje škole Mate Blažine proveden je sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija, istaknuo je ravnatelj škole Čedomir Ružić povodom završetka njene energetske obnove. Predmet energetske obnove bila je središnja zgrada škole, na kojoj su poboljšana toplinska svojstva vanjske ovojnice, krova iznad grijanog prostora, stropa prema negrijanom tavanu, vanjskih i ukopanih zidova te vanjske stolarije. Zamijenjena je unutarnja rasvjeta energetski učinkovitom, a na zgradi radionice rekonstruiran je krov.
Iz C prešla u A plus razred
- Planiranim zahvatom potrebna toplinska energija za grijanje centralne zgrade u odnosu na postojeću smanjena je za oko 63 posto, izvedbom nove rasvjete ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosi oko 35 posto, dok je energetskom obnovom projektirana ušteda od oko 30 posto toplinske energije. Nakon 70 godina postojanja naša škola konačno je zasjala u punom sjaju, onom estetskom, ali i funkcionalnom, kazao je ravnatelj Ružić izrazivši zadovoljstvo što će učenici i djelatnici sada raditi u daleko boljim uvjetima. Zgrada je iz energetskog C prešla u najpovoljniji energetski razred A plus, a istovremeno se kod zaposlenika i učenika podiže svijest o potrebi štednje energije, kao i o važnosti obnovljivih izvora energije.
- U Istri je ugovoreno 79 projekata za obnovu višestambenih zgrada od čega su 22 zgrade samo u Labinu. Samim time možemo priznati kako Labin interno nazivamo državnim prvakom energetske obnove, rekao je Hrvoje Mandić, predstavnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Skup su pozdravili zamjenica županijske pročelnice za obrazovanje Doriana Šumberac Jelić i gradski pročelnik za kulturu Borijan Batagelj.
Podignut i estetski dojam
- Energetskom obnovom zgrade SŠ Mate Blažina postignute su ne samo velike uštede u energiji nego je podignut i estetski dojam cijelog jednog dijela grada, rekao je Batagelj. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 5,3 milijuna kuna od čega se iz državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinanciralo 40 posto, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj 30 posto troškova. Provedbe projekta trajala je 24 mjeseci od dana sklapanja ugovora.
U glazbenom program sudjelovali su učenici škole, a sudionicima konferencije prikazana je video projekcija o tijeku obnove škole koju su zatim razgledali.
(Prenosimo: tekst i foto Branko Biočić, Glas Istre)
Poveznica:
Srednja škola Mate Blažine zasjala u punom sjaju, onom estetskom i funkcionalnom - glasistre.hr


14.9.2018. Završnom konferencijom napravljen presjek aktivnosti energetske obnove srednje škole Danas je u Srednjoj školi Mate Blažine održana završna konferencija za medije projekta „Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine, Labin“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U uvodnoj riječi, pored zahvale svima koji su bili uključeni u projekt, ravnatelj škole, Čedomir Ružić poručio je: `Nakon 70 godina postojanja škola je napokon zasjala u punom sjaju, onom estetskom, ali i funkcionalnom kroz projekt poboljšanja njezinih energetskih svojstva. Učenici i djelatnici će zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz EU, kao i sredstvima Istarske županije i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova od ove školske godine raditi u daleko boljim uvjetima. Sve investicije će se vrlo brzo vratiti, ponajprije kroz uštede koje iznose preko 60 posto energenata, a već sada bilježimo smanjenje za 25%. Zgrada je iz energetskog razreda C prešla u najpovoljniji, A+. Obnova nas je dodatno potaknula i motivirala da i dalje nastavimo put ka podizanju kvalitete. Za ovu školsku godinu, ljetos smo povukli instalaciju i umrežili računala u svim učionicama kako bi nastavili s digitalizacijom škole e-Dnevnikom i novom organizacijom nastave, tzv.kabinetske nastave`, poručio je Ružić.


Povodom konferencije Školu je danas posjetila i predstavnica UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, Dorijana Šumberac Jelić. Prisutne je upoznala s tehničkom stranom projekta te je poručila da je proveden sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.. Predmet energetske obnove bila je centralna zgrada škole, na kojoj su se poboljšala toplinska svojstva vanjske ovojnice, a odnosi se na krov iznad grijanog prostora, strop prema negrijanom tavanu, vanjski i ukopani zidovi te vanjska stolarije. Također, zamijenjena je unutarnja rasvjeta energetski učinkovitom te je na zgradi radionice rekonstruiran krov. Planiranim zahvatom potrebna toplinska energija za grijanje centralne zgrade u odnosu na postojeću smanjit će se za oko 63%, izvedbom nove rasvjete ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosit će oko 35%, dok je energetskom obnovom energetsko-arhitektonske funkcionalne cjeline projektirana ušteda od oko 30% toplinske energije za grijanje nakon provedbe energetske obnove. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 5,3 milijuna kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinanciralo 30% ukupno prihvatljivih troškova, a iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost se sufinanciralo se 40% ukupno prihvatljivih troškova. Borijan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina poručio je kako je priveden kraju jedan jako lijep i pohvalan posao. `Cilj je postignut. Stvoreni su bolji uvjeti za učenike i njihove profesore. Prostor je puno primjereniji boravku kroz sva četiri godišnja doba. Škola je postala prava ljepotica. Uz Sportski centar Franko Mileta stvara jezgru novijeg i suvremenijeg Labina, koji će postati žila kucavica našeg grada`, poručio je Batagelj. Dodao je da Grad posredno ili neposredno podupire energetsku obnovu pedagoških ustanova. Neki su projekti realizirani, a brojni i u tijeku. `Kroz par godina imat ćemo veliki postotak obnove te vjerujem biti svijetli primjer u Istri, ali i Hrvatskoj`, završno je kazao Batagelj.


Konferenciji se odazvao i Hrvoje Mandić, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Pohvalio je projekt koji je realiziran u labinskoj srednjoj školi, ali i sve ostale projekte koji se realiziraju u Labinu. `Koliko je Labin napredan po pitanju energetske obnove dovoljno govori činjenica da mi interno Labin nazivamo prvakom u Hrvatskoj po postotku energetski obnovljenih zgrada`, poručio je Mandić.
(Preuzeto: tekst i foto Ivana Ahmićević, 5portal)
Poveznica:
Završnom konferencijom napravljen presjek aktivnosti energetske obnove srednje škole - 5portal.hr


14.9.2018. Održana završna konferencija projekta ''Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine'' U labinskoj srednjoj školi danas je održana  završna konferencija projekta „Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine, Labin“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nakon 70 godina postojanja Srednja je škola Mate Blažine konačno zasjala u punom sjaju, onom estetskom, ali i funkcionalnom kroz projekt poboljšanja njezinih energetskih svojstava, kazao je na konferenciji ravnatelj škole prof. Čedomir Ružić: (ton – Čedomir Ružić). U ime Istarske županije, osnivača škole,  govorila je zamjenica pročelnice Odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Doriana Šumberac Jelić: (ton – Doriana Šumberac Jelić). Mi ovdje danas završavamo jedan lijep i pohvalan posao, cilj kojeg je da učenicima bude ljepše, da imaju kvalitetan prostor u kojem će lakše raditi i više uživati, kao i njihovi nastavnici, kazao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj. Dodao je kako je jako bitno da je škola nakon energetske obnove postala prava ljepotica: (ton – Borjan Batagelj). Konferenciji je nazočio i predstavnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja  Hrvoje Mandić rekavši kako oni u ministarstvu Labin nazivaju prvakom energetske obnove u Hrvatskoj: (ton – Hrvoje Mandić).   Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.382.081 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano 30 posto ukupno prihvatljivih troškova, odnosno 1.529.915 kuna, a iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 40 posto ukupno prihvatljivih troškova, odnosno 2.039.887 kuna. Ostatak sredstava osigurala je Istarska županija.  Radovi na energetskoj obnovi započeli su u srpnju 2017. godine, a projekt se provodio od 15.rujna 2016. do 15. rujna 2018. godine.
(Preuzeto: tekst i foto Silvana Fable, Radio Labin)
Poveznica:
Održana završna konferencija projekta ''Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine'' - radiolabin.hr


Preuzimanje:
Prezentacija Energetske obnove Srednje škole Mate Blažine Labin - pdf
Prezentacija Radionice u sklopu energetske obnove Srednje škole Mate Blažine Labin - pdf

Detaljnije:

SVE O ENERGETSKOJ OBNOVI SREDNJE ŠKOLE MATE BLAŽINE LABIN OVDJE!

Fotogalerija: