naslovna > Arhiva novosti > 2. Festival zavičajnosti srednjih škola Istarske županije u Labinu

2. Festival zavičajnosti srednjih škola Istarske županije u Labinu


Poveznica: Implementacija zavičajne nastave - ssmb.hr

19.6.2018. Prezentacija Evaluacija drugog festivala zavičajnosti, Dijana Muškardin - pdf
1.6.2018. Zahvala pročelnika Upravnog odjela za kulturu IŽ, gdina Vladimira Torbice, za orgaizaciju 2. Festivala zavičajnosti -pdf


28.4.2018. Uz izgradnju zavičajnog identiteta prepoznaju se nadareni učenici U dvorani Sportskog centra Franko Mileta u Labinu danas je otvoren 2. Festival zavičajnosti za srednje škole Isatrske županije. Domaćin je bila Srednja škola Mate Blažina iz Labina a nazočne učenike i profesore iz istarskih srednjih škola pozdravili su u ime domaćina ravnatelj labinske škole prof. Čedomir Ružić i labinska dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada koja je i otvorila festival.
- "Ovaj je događaj posvećen implementaciji zavičajne nastave u osnovnim i srednjim školama istarske županije nakon što je prije četiri godine osnovana jedna radna skupina koja je imala zadaću da tu implementaciju izvede. Prošle godine je prva smotra održana u Pazinu a evo drugom izdanju festivala smo mi domaćini. Imamo sve uvjete da se gotovo sve srednje škole predstave svojim jednogodišnjim radom na tom projektu", rekao je prof. Čedomir Ružić.
Nakon otvaranja na štandovima i prezentacijama predstavljeno je sve što je učinjeno na projektima. Sudjelovalo je 19 srednjih škola iz Istre kojima je istarska županija pomogla sa po 10 tisuća kuna. Gospodarska škola Buje predstavila je zavičajni projekt Bujština u poslijeratnom razdoblju, Srednja škola Buzet Rošćinu i humšćinu, Labinska Srednja škola Mate Blažina Ki spi, ribi ne ji, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Modernizaciju i razvoj grada Pule, TŠS-SMSI Rovinj, rovinjsku floru i faunu, Ekonomska škola Pula Isatrske grafite, TŠS-SMSI Leonadrdo da Vinci iz Buja otkrića Bujštine, Škola za odgoj i obrazovanje Istarske kolore, Pazinski kolegij. Klasična gimnazija s pravom javnosti Zavičaj duha-nadnaravna Istra, TSŠ-SMSI Sante Alighieri Pula Meteo, Onde, Homo160 g. A.Mohorovičića, SŠ mate Balote Poreč od Nazaria Saura so Tita - povijest promjene nazivlja porečkih ulica, Medicinska škola Pula Primjenu ljekovitog bilja u Istri, Industrijsko obrtnička škola Pula Izradu suvenira mini kažuna, SŠ Zvane Črnja Rovinj Početke rovinjskog turizma, TUŠ A. Štifanića Poreč Ljubav ribara, Gimnatija i strukovna škola Jurja Dobrila Pazin Kapetanovu pobjedu - Kapetan Lazarić i pobjedu nad francuzima 1813., Strukovna škola Pula Sto godina od završetka prvog svjetskog rata u Istri te Srednja škola Vladimir Gortan iz Buja projekt Idemo na ples - zabava mladića na Bujštini 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća.
Dubravka Ujčić Lukšić, profesorica Srednje škole iz Buzeta o njihovom projektu kaže: "Na neki način obradili smo četiri točke, glagoljaštvo, izrada freski, upoznali smo se za glazbenom i željezničarskom tradicijom Roča i razlikovni riječnik Humskog i Ročkog idioma".
Vladimir Torbica, pročelnik županijskog odjela za kulturu istaknuo je važnost ne samo ovog projekta već zavičajne nastave u cjelini što je jedan od prioriteta Istarske županije.
- "Smatramo da u vrijeme globalizacije moramo sačuvati neke naše izvorne, lokalne vrijednosti. Svake godine se uključuje sve više naših osnovnih i srednjih škola pa i predškolskih ustanova. Ove godine smo dosegli veliki broj škola koji još nije rekordan ali oni sigurno predstavljaju iznimno zanimljive projekte. Takva aktivnost učenika, njihovo istraživanje je jednako važno kao i samo zavičajnost jer realno imamo dva cilja, gradnja tog nekakvog zavičajnog i regionalnog identiteta a drugi je profiliranje onih najkvalitetniji i nadarenih učenika na društvenom i prirodnom području. Na ovaj način se mogu uočiti i identificirati koji su ti nadareni učenici kako bi im onda posvetili puno veću pozornost", rekao je Torbica.
Koordinator cijelog projekta na razini istarske županije je Noel Šuran, a voditeljica Radne skupine za zavičajnu nastavu je Dijana Muškardin, profesorica povijesti i hrvatskog jezika u labinskoj srednjoj školi.
- "Sve su teme iz zavičaja, svaka tema je imala istraživački i terenski rad i na tu temu su onda međupredmetno korelirali unutar svake škole i školskog kurikulum a onako kako su zamislili. U šestom mjesecu su se škole javile na natječaj i to talijanske i hrvatske srednje škole u Istri. Teme su vrlo različite, od običaja, povijesti, glazbe, biljaka, zanimljivih ljudi pojedinog kraja, tema iz svakodnevnog života itd. Mi već djelujemo četiri godine, najprije smo napravili priručnik s tehničkim uvjetima i prijedlozima tema kako bi ta zavičajna nastava uopće saživjela i ušla u školski kurikulum i nakon cjelogišnjeg rada ovo je završi dio na kojem su učenici svoje projekte predstavili na štandovima i kroz petminutnu projekciju", rekla je Muškardin.
U sklopu festivala održan je i prigodan kulturno-zabavni program.
(Tekst: Branko BIOČIĆ, Glas Istre)
"Poštovani ravnatelj g. Ružić, hvala Vama i Vašim ljudima  na organizaciji našeg Festivala zavičajnosti." (Patricia Percan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije)

Mateo Gobo
25.4.2018. 2. Festival zavičajnosti srednjih škola Istarske županije održat će se u Labinu u petak 27.4.2018. u maloj sportskoj dvorani Sportskog centra „Franko Mileta“ s početkom u 10,00 i trajat će do 15 sati. Pod pokroviteljstvom Istarske županije i supokroviteljstvom Grada Labina domaćin i organizator ovogodišnjeg Festivala zavičajnosti na kojem će se predstavit 19 srednjih škola je Srednja škola Mate Blažina Labin.
Radna skupina za implementaciju zavičajne nastave u sastavu Josip Šiklić, Zlata Knez, Daniel Bogešić, Marko Kalčić i Dijana Muškardin s koordinatorom Noelom Šuranom i pročelnikom za kulturu Vladimirom Torbicom proteklih je tri godina radila na pripremi prijedloga projekta zavičajne nastave te koordinirala proces načina implementacije zavičajnih sadržaja u školske kurikulume. U listopadu 2017. tiskan je i zavičajni priručnik pod naslovom ISTRAživanje – istarski istraživački itinerari / ISTRIAndo – itinerari di ricerca istriani. Priručnik je zamišljen kao metodičko pomagalo nastavnicima u implementaciji zavičajne nastave i sadrži temeljne tehničke elemente potrebne za realizaciju zavičajne nastave poput ciljeva, zadatka, ishoda učenja do prijedloga predmetnih nastavnih tema koje će nastavnicima pomoći u provođenju zavičajne nastave.
Sukladno proceduri usvajanja školskih kurikuluma te godišnjih planova i programa rada, škole koje su se prijavile za provedbu projekta, financirane su od strane Istarske županije sa po 10.000,00 kuna. Šsu ih kole utrošile za potrebe svojih projekata koje su tijekom školske godine predstavljali roditeljima, učenicima i široj zajednici na školskim projektnim danima, a sada će to učiniti na županijskoj smotri i prezentaciji njihovih dostignuća prema sljedećem programu:
08,30-10,00 sati - dolazak, prijava,  priprema i uređenje prezentacijskog kutka (štanda)
10,00-10,45 sati - svečano otvaranje „Festivala zavičajnosti“ uz prigodan kulturno umjetnički program i pozdravne riječi predstavnika Škole, Županije i Grada
10,45-11,45 sati - obilazak izložbenih kutaka  na kojima se predstavljaju škole    
11,45-12,15 sati - pauza za marendu
12,20-14,20 sati - prezentacija projekata u sportskoj  dvorani prema utvrđenom rasporedu
14,00-15,00 sati - mogućnost posjeta Pjacalu - zaštićenom rudarskom kompleksu industrijske kulturne baštine; posjet školskoj knjižnici i izložbi „Žene koje su obilježile…“
14,20 sati - zatvaranje susreta, evaluacijski listići i podjela zahvalnica
15,00 sati - završetak programa.

                   Tlocrt male sporstke dvorane                            
Raspored predstavljanja po školama:
1.     Gospodarska škola Buje – Istituto professionale Buie  ...   Bujština u poslijeratnom razdoblju (1945.-1954.)
2.     Gimnazija Pula  ...  Carevo novo ruho - carska šuma Šijana u fokusu budućih istraživača
3.     Srednja škola Buzet  ...  Rošćina i humšćina
4.     Srednja škola Mate Blažine Labin ...   Ki spi, ribi ne ji
5.     Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula ...   Modernizacija, razvoj grada Pule
6.     TŠS – SMSI – Rovinj - Rovigno ...   I monasteri a Rovigno
7.     Ekonomska škola Pula  ...  Istarski grafiti
8.    TŠS – SMSI Leonardo da Vinci Buje - Buie ...   Alla riscoperta del Buiese
9.    Škola za odgoj i obrazovanje Pula ...   Istarski kolori
10.  Pazinski kolegij - klasična gimnazija s pravom javnosti ...   Zavičaj duha – nadnaravna Istra
11.  TSŠ - SMSI Dante Alighieri Pula - Pola ...   M.O.H.O. – Meteo, Onde, Homo (160 anni di A. Mohorovičić)
12.  SŠ Mate Balote Poreč ...   Od Nazaria Saura do J. B. Tita - povijest promjene nazivlja porečkih ulica
13.  Medicinska škola Pula  ...  Primjena ljekovitog bilja Istre u medicini
14.  Industrijsko-obrtnička škola Pula  ...  Izrada suvenira mini kažuna
15.  SŠ Zvane Črnja Rovinj ...   Počeci rovinjskog turizma
16.  TUŠ Antuna Štifanića Poreč ...   Amor de pescador
17.  Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin  ...  Kapetanova pobjeda - Kapetan Lazarić i pobjeda nad francuzima 1813.
18.  Strukovna škola Pula ...   Sto godina od završetka Prvog svjetskog rata u istri (1918.- 2018.)
19.  Srednja škola Vladimir Gortan Buje ...   Idemo na ples - zabava mladih na Bujštini 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća

Kulturno-umjetnički program Svečano otvaranje 2. Festivala zavičajnosti
Voditelji: Rafael Santaleza i Rea Žigant, dvojezično vođenje programa prema konferansi (D. Muškardin, M. Milevoj Klapčić)
Hostese: Anđelika Licul i Elena Miletić
10,00 - 10,08 - himne Lijepa naša, Krasna zemljo, u izvedbi školskog pjevačkog zbora (mentor Nerina Ševrlica Bolfan)
10,08 - 10,20 otvaranje skupa
-    ravnatelj Srednje škole Mate Blažine, Čedomir Ružić
-    pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu i voditelj projekta Institucionalizacije  zavičajne nastave za Istarsku županiju, Vladimir Torbica
-    zamjenica gradonačelnika Grada Labina, Federika Mohorović Čekada
10,20 - 10,40   
-    Recitacija „ Kolor“ labinske kantautorice Elis Lovrić, recitira učenica  1.o gimnazije Lucija Miletić (mentor Ana Paliska )
-    Grupa NeZnam, članovi maturanti  Lukas Bašić, Petar Alilović 4.o, Mario Franković 4.e  pjevaju i sviraju autorsku skladbu „Čekam“-  autor glazbe i teksta: Lukas Bašić
-   Recitacija „Tanac“  labinskog pjesnika i profesora Danijela Mohorovića, gimnazijalci Romina Licul i Rafael Santaleza učenici 2.f (mentor Dijana Muškardin)
-  Recitacija na talijanskom jeziku labinske pjesnikinje Zlate Jurcan Vukelić „Brillo“  gimnazijalke 4.o Francesca  Pappalardo i Massima Milevoj (mentor Martina Lukež)
-    Školski trio izvodi pjesmu „Perfect“  Ed Sheerana, sviraju učenice  Leonarda Giannini na violini, Nika Kamenar na gitari i Nika Janko na sintisajzeru (mentor Nerina Ševrlica Bolfan)
Zahvaljujemo se svim sudionicima kulturno-umjetničkog programa i njihovom zapaženom nastupu. Svim sudionicima 2. Festivala zavičajnosti - učenicima, mentorima i ravnateljima srednjih škola Istarske županije na prikazanim projektima i dotignućima očuvanja istarske tradicije i kulture u šk.g. 2017.-2018.
Zahvaljujemo pokroviteljima: Istarskoj županiji - UO za obrazovanje sport i tehničku kulturu i UO za kulturu na potpori u implementaciji zavičajne nastave u istarske osnovne i srednje škole i realizaciji 2. Festivala zavičajnosti u Labinu, Gradu Labinu i tvrtki Labin 2000 na čelu s Daliborom Zupičićem na pomoći u organizaciji Festivala u maloj dvorani Sportskog centra "Franko Mileta", Labin art expresu i Alter egu na opremi, kuharima i konobarima te učenicima, tehničkom i pomoćnom osoblju Škole koji su dočekali i ispratili naše drage goste.

Zahvala sponzoru za doniranje ribe za završnu proslavu zavičajne nastave: ARBACOMMERCE; Zadar, Pogon Labin
(Organizacijski tim SŠMB-a na čelu s ravnateljem)

Preuzimanje:

Srednja škola Mate Blažine Labin ...   Ki spi, ribi ne ji
Brošura "Ki spi, ribe ne ji" SŠMB-a hr. - pdf
Brošura "Ki spi, ribe ne ji" SŠMB-a tal. - pdf
Brošura "Ki spi, ribe ne ji" SŠMB-a eng. - pdf

Poveznice:

Uz izgradnju zavičajnog identiteta prepoznaju se nadareni učenici - glasistre.hr

Srednja škola Mate Blažine domaćin 2. Festivala zavičajnosti (VIDEO) - radiolabin.hr
Srednja škola Mate Blažine domaćin 2. Festivala zavičajnosti (FOTO) - radiolabin.hr

Festival zavičajnosti u Labinu - labin.hr


U Labinu održan 2. `Festival zavičajnosti` (video) - 5portal.hr

Detaljnije: IMPLEMENTACIJA ZAVIČAJNE NASTAVE OVDJE!

Fotogalerija: