naslovna > Arhiva novosti > 20. obljetnicu rada GLOBE grupa SŠMB-a okrunila prvim mjestom

20. obljetnicu rada GLOBE grupa SŠMB-a okrunila prvim mjesto na međužupanijskoj smotri


Emisija Radio Labina MIKROFON U SREDINI U Srednjoj školi Mate Blažine danas se održava Međužupanijska smotra GLOBE škola i prigodno obilježavanje 20. godišnjice provođenja programa GLOBE. Tim povodom u Mikrofonu u sredini gošće su Čeda Perko, voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća Programa GLOBE i učenice uključene u program GLOBE Eliza Vickić, Vanesa Aničić i Magdalena Zahtila.
Mikrofon u sredini od 12.30 sati uređuje i vodi Silvana Fable.


                              Eliza Vickić, Olivera Tadić, Vanesa Aničić, Magdalena Zahtila
Međužupanijska smotra GLOBE škola održana je 9.3.2018. u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu. Sudjelovale su škole iz Istarske i Primorsko-goranske županije koje provode Program GLOBE. Odazvalo se 5 škola - iz Opatije  (OŠ Rikard Katalinić Jeretov, Opatija, izvan konkurencije), Rijeke (Prirodoslovna i grafička škola, Rijeka), Pule (OŠ Veli Vrh , Pula), Buzeta (Srednja škola Buzet)  i Labina (Srednja škola Mate Blažine). Natjecatelje su pozdravili u ime organizatora i domaćina ravnatelj Čedomir Ružić i Čeda Perko, voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća GLOBE škola i GLOBE centra u Labinu. GLOBE grupu labinske škole predstavljali su učenice Eliza Vickić, Vanesa Aničić i Magdalena Zahtila iz 3.f razreda gimnazije u pratnji mentorica Olivere Tadić i Čede Perko.
Detaljnije o natjecanju: OVDJE!


Zamisao o znanstveno-obrazovnom programu GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) obznanio je na Dan planeta Zemlje 1994. godine tadašnji američki potpredsjednik Al Gore. Na isti je dan (22. travnja) 1995. godine program pokrenut u SAD-u, a vlade mnogih zemalja diljem svijeta tih su dana s američkim predstavnicima potpisale sporazume o provođenju programa GLOBE. Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa (sporazum je potpisan 13. travnja 1995.). Supotpisnici Sporazuma o implementaciji programa GLOBE u Hrvatskoj su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a neposredna provedba povjerena je Zavodu za školstvo Republike Hrvatske (današnja Agencija za odgoj i obrazovanje).
Program GLOBE je  znanstveno-obrazovni je program u kojem učenici sustavno prate promjene svojeg neposrednog okoliša i izmjerene podatke unose u jedinstvenu i otvorenu bazu podataka, koja je na raspolaganju svim korisnicima interneta (www.globe.gov). Prikupljeni podaci mogu koristiti znanstvenoj zajednici u interpretaciji promjena koje zahvaćaju okoliš na lokalnoj i globalnoj razini, a škole ih mogu koristiti kao ilustraciju onoga o čemu se uči ili kao izvor podataka i polazište za učeničke istraživačke projekte. Obavljajući mjerenja i motrenja u okolišu, učenici uče o odnosima u prirodi, o znanstvenoj metodologiji, o utjecaju čovjeka na prirodne sustave i senzibiliziraju se za njihovo očuvanje i zaštitu. Tijekom više od 20  godina provedbe hrvatske su GLOBE škole, njih više od 180, stekle ugled u međunarodnoj zajednici i dobile brojna priznanja.
Hrvatske su GLOBE škole razvrstane u 7 GLOBE centara, a SŠMB je sjedište Programa GLOBE  za Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju.
Ovogodišnja MŽ GLOBE smotra održat će se u našoj školi u petak 9. ožujka, a  bit će posebna po tome što će se obilježiti dvadeseta godišnjica provođenja Programa GLOBE u Srednjoj školi Mate Blažine Labin.
Kako je sve započelo?
1998. godine uključujemo se u Program GLOBE na način da su tri naše nastavnice (Mira Hrvatin, Vesna Tupac-Prosen  i Čeda Perko) završile početni tečaj osposobljavanja  za GLOBE učitelje. Kasnije se osposobljavaju još i Karmen Diminić Milevoj, Nedeljko Mandić,  Olivera Tadić  te ravnatelj škole Čedomir Ružić.
Kroz naših dvadeset godina rada u Program GLOBE bilo je izravno uključeno preko tisuću učenika, a neizravno i svi ostali učenici naše škole.
Posebno veseli činjenica da je na studije prirodoslovlja u tim godinama otišlo preko 20 naših „globovaca“ koji su danas vrlo uspješni znanstvenici i djelatnici.
Od samog početka uključenja u Program GLOBE naša grupa postupno uvodi mjerenja i opažanja na području: atmosfere, vode, tla i pokrova ali se usporedo sa time odlučuje posebnu pažnju posvetiti korištenju prikupljenih podataka kroz rad na učeničkim istraživačkim projektima koji se bave stanjem okoliša u našoj sredini kako bismo zajednicu potaknuli na razmišljanje o važnosti očuvanja okoliša.
Pozivamo sve bivše „globovce“ naše škole, koji su nas predstavljali na državnoj i svjetskoj razini,  da nam se pridruže na svečanosti koja će se održati u sklopu MŽ smotre te molimo da svoj dolazak potvrde najkasnije do 26. veljače 2018. godine na adresu elektroničke pošte: ceda.perko@inet.hr
(Čeda Perko, voditeljica MŽSV Programa GLOBE)


Preuzimanje:
Program - pdf
Poziv na Međužupanijsko stručno vijeće Programa GLOBE - pdf
Popis svih učenika – članova GLOBE ekipa na Državnim natjecanjima i smotrama  hrvatskih GLOBE škola i članovima GLOBE Learning Expeditions (GLE) - pdf

Detaljnije:

MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA GLOBE ŠKOLA 2018. OVDJE!
MŽSV GLOBE OVDJE!
ŠKOLA ZA OKOLIŠ OVDJE!