naslovna > Arhiva novosti > Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo u posjetu SŠMB-u

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo u posjetu SŠMB-u

   


19.1.2018. Srednja škola za čistu peticu! Kako je i najavljeno, Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja za područje srednjoškolskog obrazovanja  posjetio je danas Srednju školu Mate Blažine i razgovarao s ravnateljem prof. Čedomirom Ružićem, gradonačelnikom Valterom Glavičićem te zamjenicom Federikom Mohorović Čekada. Od strane osnivača škole, prisutni su bili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan te viši stručni suradnik za upravljanje investicijama Bojan Memić.
Čedomir Ružić zahvalio se pomoćniku ministrice na dolasku te pohvalio napore koje ulaže u dio strukovnog školstva. Naglasio je zadovoljstvo početkom razgovora o postanku srednje škole Centrom izvrsnosti što Labin i zaslužuje. Uz podršku lokalne zajednice i Županije kao osnivača vjeruje kako će Labin i dalje biti izvor koji će „proizvoditi“ vrhunske mlade ljude  spremne za izazove koje nosi današnje tržište rada.
Nakon razgovora i obilaska škole pomoćnik ministrice izjavio je kako Ministarstvo ima sredstva i projekte koje žele podijeliti školama zajedno s njihovim osnivačima kako bi na tržište dolazila potrebna radna snaga. Naglasio je da su stoga u obilasku škola na području naše županije pa tako i srednje škole Mate Blažine kako bi provjerili kapacitet škole te razgovarali s ravnateljem, profesorima, učenicima, gradonačelnikom i predstavnicima županije. Što se tiče Srednje škole Mate Blažine, izjavio je kako je škola nakon obnove „Čista petica!“.
„Labin je oduvijek bio centar industrije u Istri i vjerujem da će srednja škola, pogotovo nakon što je ovako kvalitetno obnovljena, postati centar strukovnog obrazovanja gdje će se iz cijele Istre slijevati najkvalitetniji kadrovi iz elektrotehnike i strojarstva. Ovo su prvi razgovori, koji će se nastaviti i u Ministarstvu, te vjerujem kako su i danas napravljeni kvalitetni koraci prema ostvarenju našeg cilja.“ – izjavio je Gradonačelnik
(Tekst i foto: Grad Labin)

Poveznica:
Srednja škola za čistu peticu - labin.hr


19.1.2018. Vlado Prskalo – "Obnovljena škola vam je čista petica!"
- "Labin je oduvijek bio centar industrije u Istri i vjerujem da će srednja škola, pogotovo nakon što je ovako kvalitetno obnovljena, postati centar strukovnog obrazovanja gdje će se iz cijele Istre slijevati najkvalitetniji kadrovi iz elektrotehnike i strojarstva. Ovo su prvi razgovori, koji će se nastaviti i u Ministarstvu, te vjerujem kako su i danas napravljeni kvalitetni koraci prema ostvarenju našeg cilja.“ – rekao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić, koji je zajedno s Vladom Prskalom, pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja za područje srednjoškolskog obrazovanja, posjetio u petak 19. siječnja, Srednju školu Mate Blažine. Uz njih su u razgledavanju škole i praćenju nastave bili i ravnatelj škole Čedomir Ružić, zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan te viši stručni suradnik za upravljanje investicijama Bojan Memić.
Čedomir Ružić zahvalio se pomoćniku ministrice na dolasku te pohvalio napore koje ulaže u dio strukovnog školstva. Naglasio je zadovoljstvo početkom razgovora o postanku srednje škole Centrom izvrsnosti što Labin i zaslužuje. Uz podršku lokalne zajednice i županije kao osnivača, vjeruje kako će Labin i dalje biti izvor koji će „proizvoditi“ vrhunske mlade ljude  spremne za izazove koje nosi današnje tržište rada.
Nakon razgovora i obilaska škole pomoćnik ministrice izjavio je kako Ministarstvo ima sredstva i projekte koje žele podijeliti školama zajedno s njihovim osnivačima, kako bi na tržište dolazila potrebna radna snaga. Naglasio je da su stoga u obilasku škola na području naše županije pa tako i srednje škole Mate Blažine kako bi provjerili kapacitet škole te razgovarali s ravnateljem, profesorima, učenicima, gradonačelnikom i predstavnicima županije. Što se tiče Srednje škole Mate Blažine, izjavio je kako je škola nakon obnove „Čista petica!“.
(Tekst i foto: A.Š. 5.portal i Glas Istre)

Poveznica:
Vlado Prskalo – "Obnovljena škola vam je čista petica!" - 5portal.hr


19.1.2018. Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja posjetio Srednju školu Mate Blažine U sklopu posjete Istarskoj  županiji,   Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja za područje srednjoškolskog obrazovanja posjetio je danas Srednju školu Mate Blažine i razgovarao s ravnateljem škole prof. Čedomirom Ružićem i gradonačelnikom Valterom Glavičićem i njegovom zamjenicom Federikom Mohorović Čekada. Nakon razgovora i obilaska škole pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo kazao je kako su razgovarali: (ton – Vlado Prskalo). Nismo danas ništa odlučili ustvrdio je: (ton – Vlado Prskalo 1). Zahvaljujem pomoćniku ministrice da se uopće počeo baviti strukovnim školstvom, rekao je ravnatelj labinske srednje škole Čedomir Ružić: (ton – Čedomir Ružić). Gradonačelnik Labina Valter Glavičić kazao je kako ga raduje da su danas počeli preliminarni razgovori kako bi srednja škola postala centar kompetencija: (ton – Valter Glavičić). U pratnji pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vlade Prskala bila je Patrica Percan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije.
(Tekst i foto: Radio Labin)
Poveznica:
Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja posjetio Srednju školu Mate Blažine - radiolabin.hr


20.1.2018. Pomoćnik ministrice o novoj školi: Čista petica! „Imamo sredstva i projekte koje želimo podijeliti školama zajedno s njihovim osnivačima kako bi na tržište dolazila potrebna radna snaga. Došli smo vidjeti kapacitet ove škole, razgovarati s ravnateljem, nastavnicima, učenicima, gradonačelnikom i predstavnicima županije“, kazao je Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja za područje srednjoškolskog obrazovanja, nakon što je 19. siječnja razgledao zgradu Srednje škole Mate Blažine u Labinu.
Doputovao je u pratnji Patricie Percan, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije i Bojana Memića, višeg stručnog suradnika za upravljanje investicijama Istarske županije, a njihovi domaćini bili su ravnatelj škole Čedomir Ružić, gradonačelnik Valter Glavičić i njegova zamjenica Federika Mohorović Čekada. Prskalov posjet labinskoj srednjoj školi dio je njegove turneje po Istarskoj županiji.
„Pomoćnik ministrice Prskalo uspio je kratko vrijeme za zajedničkim stolom okupiti predstavnike Hrvatske obrtničke, obrtničkih komora i srednjih škola da bi se napokon pošlo u modernizaciju strukovnog školstva.  Mi ćemo se tome priključiti i s vizijom Centra kompeticije, što naša škola zaslužuje“, kazao je ravnatelj Ružić.
„Raduje me što smo počeli preliminarne razgovore kako bi srednja škola postala Centar izvrsnosti. Labin je oduvijek bio centar industrije u Istri i vjerujem da će škola, pogotovo nakon što je ovako kvalitetno obnovljena, postati centar strukovnog obrazovanja u koji će se iz cijele Istre slijevati najkvalitetniji kadrovi iz elektrotehnike i strojarstva“, izjavio je gradonačelnik Glavičić.
Pomoćnik ministrice Prskalo je na novinarski upit o svojim dojmovima nakon razgledavanja obnovljene i nanovo opremljene škole odgovorio: “Čista petica!“ (Tekst i foto: Robi Selan)

20.1.2018. Serve piu' attenzione al mercato del lavoro Un lavoro eccelente, da dieci e lode. E' il voto dato ieri ai risultati del progetto di riqualificazione energetica dell'edificio della Scuola media superiore "Mate Blažina" di Albona da Vlado Prskalo, viceministro della Scienza e dell'Educazione, durante la visita alla SMS albonese copmpiuta nell'ambito del suo soggiorno nella Regione Istriana...


(Tekst i foto: Tanja Škopac, La Voce del Popolo)

Serve piu' attenzione al mercato del lavoro - editfiume.info


(Foto: Mateo Gobo)


18.1.2018.  Najava posjeta pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vlade Prskala Srednjoj školi Mate Blažine Istarsku je županiju 18.1.2018. posjetio pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja za područje srednjoškolskog obrazovanja Vlado Prskalo koji je najprije u Uredu župana Istarske županije održao sastanak s predstavnicima Istarske županije i ravnateljima srednjoškolskog strukovnog obrazovanja, nakon čega je obišao pulske strukovne škole.
Srednju će školu Mate Blažine gospodin Vlado Prskalo posjetiti u petak 19.1.2018. u 9.00 sati u pratnji pročelnice UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricie Percan nakon čega će nastaviti obilazak ostalih istarskih srednjih škola.
Posjetit će uglavnom praktikume strukovnih sektora u tek obnovljenoj matičnoj zgradi i školskoj radionici te će se sresti i porazgovarati s učenicima i njihovim profesorima.
Domaćinima će se pridružiti i gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić i zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada.
Preuzimanje:
Obavijest za učenike i profesore - pdf
Poveznice:
Strukovno obrazovanje uspješno će se modernizirati - ssmb.hr


18.1.2018. Valter Flego susreo se s Vladom Prskalom, pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja RH Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u dvodnevnom je posjetu Istarskoj županiji. Prskalo se u sjedištu županije susreo sa istarskim županom Valterom Flegom i suradnicima, nakon čega su oboje dali izjave za medije.
Prskalo će posjetiti 19 srednjih strukovnih škola u Istri, te sa ravnateljima istih održati sastanke na temu strukovnih zanimanja i obrazovanja učenika.
Od ravnatelja će tražiti aktivno sudjelovanje u uključenju na problematici spajanja učenika strukovnih zanimanja sa tržištem rada, budući su ta dva sektora odvojena.
"Učenike želimo pripremati za tržište i rad a ne za boravak na burzi rada. Trenutno ondje ima 176 nezaposlenih osoba strukovnih zanimanja a istovremeno te radnike uvozimo" - izjavio je Vlado Prskalo.
Izjave župana Flega i pomoćnika ministrice Prskala pogledajte u video prilogu OVDJE!

Poveznice:
Valter Flego susreo se s Vladom Prskalom, pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja - regionalexpress.hr

18.1.2018. U Hrvatskoj postoji problem nedostatka kompetentne radne snage U sjedištu Istarske županije danas je održan radni sastanak istarskog župana Valtera Flega i pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vlade Prskala na temu strukovnog obrazovanja. U skladu s temom, uz župana i pomoćnika ministrice, sastanku su prisustvovali ravnatelji 19 strukovnih škola s područja Istarske županije, predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Obrtničke komore Istarske županije te predstavnici HGK - Županijske komore Pula.
U izjavama nakon radnog sastanka, koji zbog svog karaktera nije bio otvoren za novinare, župan Flego je kazao da je zadovoljan održanim sastankom na kojem se razgovaralo o stanju na tržištu rada u Istri, posebice po pitanju strukovnih zanimanja.
- Riječ je o vrlo aktualnoj temi, koja postaje limitirajući čimbenik daljnjeg razvoja. Drago mi je što smo imali priliku o strukovnom obrazovanju govoriti sa svim ključnim dionicima koji su najbolje upoznati s realnim potrebama na terenu, istaknuo je župan Flego.
Župan se osvrnuo i na dva spremna županijska projekta, a koji se odnose na uspostavu dvaju centara kompetencija, odnosno Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija na Stoji i Centra novih tehnologija Vidikovac. Flego je rekao kako će spomenute projekte kandidirati na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, čiju je objavu pomoćnik ministrice Vlado Prskalo jučer najavio za ožujak.
Što se tiče njegovog radnog posjeta Istri, pomoćnik Prskalo je pojasnio da je tu s cilj snimanje situacije na terenu, upoznati se sa stanjem u strukovnim školama, kao i njihovim strategijama, misijama i vizijama za narednih pet-deset godina. Ministarstvo, dodao je, priprema projekte, za koje imaju na raspolaganju i određena sredstva, a cilj im je poboljšati sustav strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj.
- Problem nedostatka kompetentne radne snage problem je čitave Europe, a to se dogodilo i Hrvatskoj. Želimo to zaustaviti na način da interes naših mladih ljudi bude da ostanu ovdje i da u našem gospodarstvu nađu za sebe radno mjesto, s pristojnim primanjima. Ne možemo školovati učenike za Zavod za zapošljavanje i zato trebamo podići razinu kvalitete i planiranja strukovnog obrazovanja, zaključio je pomoćnik ministrice, koji će za vrijeme boravka u Istri posjetiti svaku od 19 strukovnih škola. (Glas Istre)

Poveznica:
U Hrvatskoj postoji problem nedostatka kompetentne radne snage - glasistre.hr

Fotogalerija:
 
(Foto: Edi Miletti, kućni majstor SŠMB-a)

Preuzimanje:

28.2.2018. Demetlika: Potrebno je unaprijediti obrazovni sustav u cjelini, a time i strukovno obrazovanje - laninština.info
14.2.2018. Uloga ravnatelja u modernizaciji strukovnog obrazovanja, Čedomir Ružić, Stručni skup za ravnatelje strukovnih škole RH, Opatija - pdf
17.1.2018. Upravljanje školom, Vlado Prskalo, Webinar MZO-a - pdf
17.1.2018. Regionalni centri kompetentnosti, Vlado Prskalo - pdf