naslovna > Arhiva novosti > Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine u punom zamahu

Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine u punom zamahu30.8.2017. Župan Valter Flego posjetio Labin - upitan početak nastave u srednjoj školi Župan Istarske županije Valter Flego sa suradnicima Valerijom Drandićem, ovlaštenikom župana i Patricijom Percan, pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu danas je posjetio Labin, odnosno gradilišta labinske sportske dvorane „Franko Mileta“ i Srednje škole Mate Blažine Labin. U Labinu su ga dočekali gradonačelnik Valter Glavičić te njegovi zamjenici Federika Mohorović Čekada i Zoran Rajković, zatim ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Čedomir Ružić i direktor Labina 2000, upravitelja kompleksa sportske dvorane, Dalibor Zupičić.

U srednjoj školi u tijeku su radovi na zamjeni elektrointalacija, prozora, energetskoj obnovi fasade te rješavanju oborinske odvodnje. Što se tiče energetske obnove, radovi će najvjerojatnije trajati do veljače, otkrio nam je ravnatelj škole Čedomir Ružić. Nastava će se početkom školske godine odvijati u, kaže ravnatelj: (ton – Čedomir Ružić). A hoće li nastava biti odgođena za tjedan dana: (ton – Čedomir Ružić 1). Ravnatelja labinske srednje škole Čedomira Ružića pitali smo i kolika je ukupna vrijednost radova: (ton – Čedomir Ružić 2). Gradonačelnik Valter Glavičić danas je kazao kako je najisplativije ulaganje ono u obrazovanje. Labin dobiva uskoro i novi sportski kompleks: (ton – Valter Glavičić). Župan Flego naglasio je kako je iznimno zadovoljan sa postojećim projektima, ali i onima najavljenim za sljedeću godinu: (ton – Valter Flego). Župan je sa svojim suradnicima potom obišao srednju školu i sportsku dvoranu, čiji ukupni radovi podsjećamo, iznose 35 milijuna kuna.
(Tekst i foto: Radio Labin)
Župan Valter Flego posjetio Labin - upitan početak nastave u srednjoj školi - radiolabin.hr
Župan Valter Flego posjetio Labin - upitan početak nastave u srednjoj školi, video - radiolabin.hr


11.8.2017. Radovi na obnovi ovojnice, sanaciji oborinske kanalizacije i zamjeni elektroinstalacija u punom zamahu Radovi na obnovi ovojnice, sanaciji oborinske kanalizacije i zamjeni elektroinstalacija u Srednjoj školi Mate Blažine započeli su sredinom srpnja pratećim investicijama Istarske županije koje nisu obuhvaćene projektom energetske obnove, a pokazale su se nužne radi cjelovitosti zahvata - sanacijom oborinske kanalizacije oko škole (nastavit će se i u školskom dvorištu kroz zatvorene kanale, tako da će Škola imati kvalitetnu odvodnju i spoj preko 3 glavna kolektora na buduću javnu oborinsku mrežu).

Paralelno je krenula demontaža postojeće elektroinstalacije i elektroinstalacijskim radovima montaže instalacijskom materijala i opreme (prekidača, utičnica, razvodnih elektro ormarića, glavnog ormarića…) po cijeloj školi. Dosad je zamijenjen dio elektroinstalacije po školi i poskidana je kompletna zastarjela rasvjeta da bi na kraju bila zamijenjena novim rasvjetnim tijelima kako bi se udovoljilo novim standardima i zahtjevima energetske učinkovitosti.

Radovi na projektu obnove ovojnice - cjelokupne energetske obnove Srednje škole Mate Blažine, koje je također inicirala Istarska županija, započeli su najprije skidanjem i postavljanjem vanjske PVC stolarije koja će imati i roletne,  potom je izvršeno rušenje stropne konstrukcije na drugom katu zgrade prema glavnoj ulici, a nastavit će se dalje sve prema sjevernoj strani, kako bi se postavile gipsane ploče i toplinska izolacija prema krovu. Postavljena je početkom kolovoza i građevinska skela na fasadi vanjskom dijelu gradilišta i pristupilo se pregledu i tzv. pranju fasade prije postavljanja kamena i toplinske izolacije.

Patricia Percan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, tehničku kulturu i sport posjetila je gradilište 9. kolovoza

Poveznice:
Istarska županija osigurala preko 5 milijuna kuna za energetsku obnovu SŠMB-a - ssmb.hrIstarska županija - Regione istriana

12.7.2017. Više od 5 milijuna kuna za energetsku obnovu srednje škole u Labinu Nakon provedenog postupka javne nabave i odabira izvođača radova, istarski župan Valter Flego je ovog tjedna potpisao Ugovor o početku radova na energetskoj obnovi ovojnice zgrade Srednje škole Mate Blažine Labin vrijedan preko 3 milijuna kuna.
Prema riječima župana Flega riječ je o iznimno vrijednoj investiciji kojom će se smanjiti emisija CO2, uštediti na troškovima za energente te značajno podići standard škole te uvjeti boravka djece.
„U 2017. godini gotovo jednu trećinu Proračuna Istarske županije izdvajamo za razvojne projekte i programe, među kojima su i oni na području obrazovanja. Ulaganjem u obrazovnu infrastrukturu diljem Istre, našoj djeci omogućavamo kvalitetnije školovanje i ugodniji boravak u školama, a pritom vodimo brigu o okolišu. Ulaganja u djecu i mlade, te učinkovita energetska politika visoko su na našoj listi prioriteta“, istaknuo je istarski župan.
Labinska srednja škola zbog činjenice da nema potrebu za dogradnjom, ima uređeno vlasništvo, te veliki broj djece, zadovoljila je kriterije Javnog poziva na dostavu projektnih prijedloga za "Energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", kojeg je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.
Pored obnove ovojnice, projekt obuhvaća i zamjenu postojeće rasvjete energetski učinkovitijom za što je u tijeku postupak odabira izvođača, koji bi trebao biti okončan krajem mjeseca. Također, projekt predviđa i obnovu krova radionice, koja je već dovršena.
Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 5,3 milijuna kuna (s PDV-om), a sufinanciraju ga s po 30% Istarska županija i Europski fond za regionalni razvoj te s preostalih 40% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Uz navedene aktivnosti projekta, Istarska županija izdvojit će oko dodatnih milijun kuna za realizaciju pratećih investicija koje nisu mogle biti obuhvaćene projektom, a pokazale su se nužne radi cjelovitosti zahvata. Navedene aktivnosti se odnose na sanaciju oborinske kanalizacije škole te rekonstrukciju elektroinstalacija snage i rasvjete za što su izrađena projektantska rješenja i u fazi su ugovaranja radovi.
Za obnovu ovojnice zgrade odabrane su tvrtke Maling d.o.o. Labin (izvršitelj radova), DIGA-INŽENJERING d.o.o. Labin (izvršitelji usluge stručnog nadzora) i Indikator d.o.o. Labin (izvršitelji usluge koordinatora II).
Unutarnji radovi započet će krajem mjeseca, dok su djeca na ljetnom raspustu, a kraj cjelokupnog projekta očekuje se u prvom tromjesečju 2018. godine.


Fotogalerija:
Energetska obnova SŠMB-a - ssmb.hr

Detaljnije ISTARSKA ŽUPANIJA OSIGURALA PREKO 5 MILIJUNA KUNA ZA ENERGETSKU OBNOVU SŠMB-A OVDJE!