naslovna > Arhiva novosti > Maturanti SŠMB-a sve uspješniji na upisima na studijske programe (86,96%)

Maturanti SŠMB-a sve uspješniji na upisima na visokopozicionirane studijske programe (86,96%)

Od ukupno 76 učenika maturanata četverogodišnjih programa naše škole koji su prijavili ispite državne mature,  73 je  steklo pravo pristupanju ispitima državne mature u ljetnom roku i to 27 učenika strukovnih programa i 46 učenika gimnazijalaca. Od toga broja njih 69 je uspješno položilo sve ispite obveznog dijela, dok je 4 učenika bilo neuspješno iz jednog predmeta.
Od  učenika koji su s uspjehom položili sve ispite državne mature njih 61  je upisalo neki od studijskih programa u Hrvatskoj, četiri  (5,80%)  je učenika upisao studij izvan Hrvatske ili odustalo od studija dok se četiri  (5,80%) učenika nije upisalo ni  na  jedan studijski program.  Oni će se pokušati upisati na neki od studijskih programa u jesenskom roku.
Na temelju rezultata ispita državne mature, uspjeha u srednjoj školi i dodatnih provjera koje su proveli  pojedini fakulteti, učenici naše škole u ljetnom su roku upisali 47  različitih studijskih programa na Sveučilištima u Puli, Rijeci, Zagrebu, DIU Libertas Međunarodno sveučilište te  Veleučilištu u Rijeci.
Analizom rezultata upisanih  učenika na studijske programe u ljetnom roku, prema kriteriju prioriteta, pokazalo  se da su naši učenici na temelju svojih rezultata u vrlo visokom postotku upisali  studijske programe koji su bili najviše ili vrlo visoko  pozicionirani na njihovoj listi želja. Rezultati o broju upisanih  po izboru pokazuju  da  je čak 86,96% naših učenika upisalo  studijske programe koji su bili  visoko pozicionirani na njihovoj  prioritetnoj  listi (51 učenika - 1. izbor, 8 učenika - 2.izbor, 1 učenik  - 3. izbor,  samo je 1 učenik (1,45%) upisao  studijski program koji je bio  pozicioniran na 5. mjestu na prioritetnoj listi) što potvrđuje iz godine u godinu ugled koji Srednja škola Mate Blažine uživa u prosvjetnim krugovima i to kao mješovita škola (gimnazija i strukovna).
Stoga puno uspjeha i sreće u daljnjem školovanju i radu te "kapa do poda" generaciji maturanata 2016.-2017. - našem ponosu, njihovim profesorima i roditeljima!

Preuzimanje:
Upisali po izboru - pdf
Upisali po studijima - pdf
(Tekst: Čeda Perko, ispitna koordinatorica i Čedomir Ružić, ravnatelj)

E-novine POINT - Naše zvijezde

Karla Zupičić, djevojka koja je razvalila upise na fakultet!
Nova školska godina smo što nije počela, dolaze nam novi maturanti koji će kao i oni prije njih biti pod stresom i izmučeni od silnih priprema za maturu, ali i samoga straha iste. Srećom, ove godine naši su maturanti bili vrlo uspješni što nam pokazuje kako nije toliko teško kao što se to na prvu čini.
Među najuspješnijim maturantima naše škole našla se Karla Zupičić koja je čak na nekoliko fakulteta bila prva na listi! Kako se je pripremala te kakva je ona učenica, samo su neka od pitanja na koja mi je Karla vrlo rado dala odgovor, no prije nego krenemo na sam intervju, evo nekoliko zanimljivosti o Karli;
Vrlo je skromna, zbog toga se niti ovim uspjehom nije htjela pohvaliti bez da istakne kako je u našoj školi još vrlo uspješnih maturanata.
Iskrena je, stoga na moja pitanja nije odgovarala sa klišejima kao što su „vjeruj u sebe jer sve je moguće“ već će vam vrlo vjerojatno reći „potrudi se i tek je onda sve moguće“
Karla je žena-zmaj; marljiva, pouzdana, iskrena, ambiciozna, svestrana i uspješna, ali i skromna i samozatajna.
Spremni ste za intervju? Pa, krenimo!
Kakav je osjećaj biti izvanredno dobra učenica naše škole?
Osjećaj je jako dobar zato jer sam shvatila da se sav trud isplatio i zato jer koliko god ja ne volim da me se hvali ili još manje volim da se sama hvalim, ipak mi je drago to čuti, ipak je dobro bit među boljima.
Koliko si se spremala za maturu?
Za hrvatski sam se spremala jako puno, ali kroz sve četiri godine jer sam jako voljela taj predmet i onda sam ga učila konstantno. Još sam jako, jako zapela za maturu jer sam znala da mi je to najbitnije, a što se tiče drugog, matematiku sam učila dan prije jer sam imala nižu razinu, to mi je stvarno bilo bez problema. Sociologiju sam isto jako puno učila, politiku isto, ma sve sam zapravo dosta učila osim matematike. Ali samo da spomenem za sve one koji ne uče konstantno, ni ja nisam učila konstantno i može se!
Misliš li da su profesori velikim dijelom zaslužni za tvoj izvanredni uspjeh?
Mislim da su mi profesori pomogli u tome da me usmjere i da ostvarim sve svoje potencijale, ali da sam najveći dio rada odradila sama.
Čula sam da si na nekoliko fakulteta prva na listi, hoćeš li podijeliti s nama koji su to fakulteti?
Na novinarstvu na Fakultetu političkih znanosti, na komunikologiji na Sveučilištu u Zagrebu na hrvatskim studijima, na Sveučilištu sjever Varaždin na novinarstvu i na Hrvatskim studijima na sociologiji.
Koji fakultet si u konačnosti odabrala i zašto?
Izabrala sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti zato jer sam to jedino i htjela, a sve drugo sam stavila čisto da popunim tablicu, jer ako se nešto desi htjela sam da imam izbora s kojima ću, kad ih završim, ipak moći biti novinar.
Kakva si ti bila učenica? Što si voljela, kako si se pripremala za ispite i u konačnici i za samu maturu?
Na početku mi je bilo stalo do toga da se jako spremam za svaki ispit, ali onda sam shvatila da se i ne trebam toliko spremati za svaki ispit i onda sam jednostavno znala koliko moram naučiti za koji predmet i nisam radila više od toga. Učila sam većinom dan prije za svaki ispit, ali sam slušala na satu. U principu, ništa posebno, kao i svatko drugi.
Koje ćeš dobre navike iz srednje škole ponijeti na faks?
U srednjoj školi sam naučila da trebam biti jako uporna da bi uspjela u onome što zaželim, da nije nemoguće, da se može, ali da treba biti JAKO uporan i naučila sam da se par neprospavanih noći isplati ako imaju dugoročno pozitivne posljedice, ali se ne isplati za svaki ispit toliko ostati budan. Za jedan ispit iz fizike koji mi ne znači ništa nisam se toliko mučila kao za nešto drugo i da jednostavno moram odrediti prioritete i orijentirati se prema njima.
Kako bi opisala svoje četiri godine provedene u našoj školi?
Bile su jako lijepe, upoznala sam puno dragih ljudi, profesori su mi bili jako velika podrška i zapravo sam sa puno njih ostala u jako dobrim odnosima, boljim nego što sam mislila da ikad hoću i drago mi je zbog toga. Drago mi je jer mislim da sam iskoristila sve što sam mogla iz ove škole.
I na kraju, koji je tvoj savjet svim budućim maturantima, ali i učenicima za pripremu za ispite?
Željela bi reći da je jako bitno da otkriju što prije ono što vole i orijentiraju se prema tome, zato jer stvarno nema smisla živcirati se oko svakog predmeta kada ih je i ovako previše i isto tako neka slijede svoje snove zato  jer i meni su govorili “kud baš novinarstvo” pa sada tvrde kako su oduvijek znali da je baš to za mene.
Zahvaljujemo se Karli i želimo puno uspjeha u novinarstvu.
Poveznice:
Karla Zupičić, djevojka koja je razvalila upise na fakultet! - novinessmb.com
Natjecanja, susreti i smotre 2017. - ssmb.hr

Opširnije REZULTATI UPISA NA STUDIJE
Opširnije DRŽAVNA MATURA
Opširnije ZAVRŠNI RAD
Opširnije MATURANTI 2017.