naslovna > Arhiva novosti > "Green school" završni projektni sastanak održan u Labinu od 23. do 27.4.2017.

"GREEN SCHOOL" - Erasmus+ KA2
 

Izvještaj sa 7. međunarodnog sastanka KA2 Erasmus + “Green school” projekta - Labin, 23.-27.4.2017.

U razdoblju od 23. do 27.4. učenici Srednje škole Mate Blažine iz Labina (Massima Milevoj, Kristina Višković, Elena Miletić i Dora Osmak) su sa nastavnicama Višnjom Šverko i Sandrom Juran bile sudionice sedmog susreta Međunarodnog projekta  KA2 Erasmus+ “Green school”.
Prvi je radni dan započet u nedjelju 23.4. u restoranu škole prigodnim otvorenjem i uvodnom prezentacijom našeg ravnatelja Čedomira Ružića te umjetničkim programom u kojem su sudjelovali Adriana Miletić, Rafael Santaleza i Mattea Mačkić te Maria Carmen Belušić Gonzales.

Nakon otvorenja otišli smo na Festival samoniklog bilja u Kršan gdje su članice našeg tima prezentirale “Etnobotanički značaj biljaka na području Labinštine” na engleskom jeziku. Na štandu su prodavani naši proizvodi (sapuni, kreme, eterična ulja…) svih članova timova (Mađarska, Njemačka, Italija, Španjolska, Poljska i Hrvatska), a Radio Labin je napravio i mozaičnu emisiju u koju je uključio mentore i učenike svih timova. Na štandu su se svojim entuzijazmom isticali Vanesa Aničić, Eliza Vickić, Leonarda Vuksan i Karlo Terković, kao i Antea  Faraguna, Anđelika Licul i Aurora Miletić. Svoj veliki doprinos dala je i Rea Žigant kao vrlo aktivna članica Biološke grupe naše škole .
Nakon Kršana posjetili smo stari grad Plomin i ukazali im na rijetku endemičnu biljku plominski zvončić kojom se ponosimo, a u popodnevnim satima posjetili smo stari grad Labin gdje smo nakon razgleda Muzeja imali prezentaciju o vrijednosti djevičanskoga maslinova ulja kod Wiliama Negrija.

Dana 24.4. otišli smo u Bale u posjet Histria Aromatici čiji je domaćin bio gospodin Boris Filipaj gdje smo se upoznali sa našim autohtonim ljekovitim biljem i njegovom primjenom i preradom. Nakon zanimljivog i nadasve poučnog predavanja otišli smo u Pulu gdje smo posjetili pulski amfiteatar i prepuni dojmova otišli na Brijune koji su svojom netaknutom prirodom i ljepotom oduševili naše goste.

Utorak, 25.4., bio je rezerviran za posjet Rijeci kojeg smo započeli u farmaceutskoj tvrtki JGL-u gdje smo bili pobliže upoznati sa tehnološkim procesima i farmakološkim proizvodima koje oni plasiraju na tržište. Posjet nam je omogućio Nino Stepančić naš bivši učenik koji tamo radi kao informatički stručnjak. Kasnije smo naše goste odveli na Trsat i razgled trsatskoj gradini, a poslijepodne je bilo slobodno za šetnju Korzom.

U srijedu 26.4. otišli smo u Institut za poljoprivredu i turizam u Poreč gdje smo nakon razgleda nasada Instituta imali zanimljivo predavanje gospodina Kristijana Damijanića o vinarstvu u Istri. Nakon razgleda Poreča otpratili smo naše goste u Rabac, a nakon toga smo se družili na završnoj svečanoj večeri gdje su naše goste glazbom i pjesmom zabavljali talentirani učenici naše škole: Paola Miletić, Lukas Bašić, Petar Alilović i Mario Franković. Za poklone Likovne radionice koja je osmislila predivna zvona koja simboliziraju Stari grad i naš project zahvaljujemo nastavnici Alidi Blašković Koroljević i učenicama Leonardi Milevoj i Nicole Golja. Naša Novinarska grupa i nastavnice Ana Paliska i Sanja Gregorinić sa učenicama Matteom Mačkić i Mireom Franković, Anđelikom Licul, Vanesom Aničić i Elizom Vickić pratile su slikom i riječju naš projekt, pa im ovim putem zahvaljujemo.
Naš posljednji radni dan – četvrtak, 27.4. protekao je svečanim zatvaranjem projektnog sastanka u Labinu evaluacijom svih članova timova i podjelom diploma. Članovi timova moraju pripremiti svoja završna izvješća i svoj dvogodišnji rad objediniti u jedan, cjelovit. Talijanski koordinatori, inače utemeljitelji projekta, te članovi ostalih timova, ocijenili su ovaj projektni sastanak u Labinu vrlo uspješnim, što nas čini vrlo ponosnima.
Na informatičkoj podršci zahvaljujemo se nastavnici Lauri Kokot u uvodnom dijelu i nastavniku Eleru Diminiću na završnom sastanku i evaluaciji.
Poslušajte što smo snimili sa sudionicima Green School projekta.
Ovim putem zahvaljujemo i svim sponzorima koji su učinili naš projekt ljepšim i sadržajnijim, a to su: Holcim d.o.o., Koromačno; Rockwool Adriatic d.o.o., Potpićan; I.T.V. MUREXIN d.o.o., Most Raša, Jedinstvo d.o.o., Labin; Merania, obrt za proizv. keram. proizvoda, Raša; Labinska tiskara d.o.o., Labin, Vinicola P&V d.o.o, Štrmac, Apolonia d.o.o., Labin, Alkes d.o.o., Labin; De Conte d.o.o., Labin;  Autotrans d.o.o., Labin; Općini Pićan, Općini Kršan i TZ Kršan te nakladničkim kućama ŠK, Alfa, Profil i Ljevak.
(Višnja Šverko, prof. i Sandra Juran, prof.)
Izvještaj Labin - pdf
8. Festival samoniklog bilja i Erasmus + Green School - novinessmb.com

Prezentacija i diseminacija projekta na Nastavničkom vijeću 26.6.2017. - pdf

 


       Sandra Juran, Dora Osmak, Elena Miletić, Massima Milevoj, Kristina Višković, Višnja Šverko

Završnica "Green school" projekta održat će se u Labinu od 23. do 27.4.2017.  "Green school" projektni sastanak od 23. do 27.4.2017. održat će se u Labinu. Projektni tim naše škole pod vodstvom profesorica Višnje Šverko i Sandre Juran bit će domaćin 53 sudionika iz pet različitih zemalja i to iz Italije, koji su nosioci projekta, te Njemačke, Španjolske, Mađarske i Poljske sa svojim mentorima i voditeljima.
Projekt nosi ime „Zelena škola“ jer se temelji na samoniklom i ljekovitom bilju, svojstvima i raznolikoj primjeni istog i to ne samo u farmakološkim proizvodima već i u proizvodima koji se odvajkada koriste u narodnoj medicini. Cilj je projekta kreiranje i katalogizacija ljekovitog bilja, isticanje etnobotaničkog i fitofarmakološkog značaja ljekovitog bilja sa područja svih zemalja, izdavanje e-book-a, izrada aplikacije za mobilne telefone, te izrada projektne web-stranice i interaktivne platforme koja će biti dostupna sa svim edukativnim filmovima i didaktičkim materijalima slijedećih pet godina.
Radom na "Green school" projektu, svi su sudionici imali prilike ne samo steći znanja o različitim svojstvima i namjenama ljekovitoga bilja, već uočiti važnost zdravog okoliša i pobuditi svijest o etičkim aspektima koji se odnose na zemlje u razvoju za koje su materijali i pripremani.
S radošću i nestrpljenjem dočekujemo naše prijatelje i pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na Festivalu samoniklog i ljekovitog bilja 22. i 23.4. u Kršanu gdje ćemo organizirati prodajnu izložbu Green school proizvoda i edukativna predavanja na hrvatskom i engleskom jeziku.

U nedjelju 23.4. ravnatelj SŠMB-a Čedomir Ružić će u restoranu škole poželjeti dobrodošlicu sudionicima projekta "Green school" kojih će sa našim timom biti preko 60-ak. U programu dobrodošlice sudjelovat će naši učenici Adriana Miletić i Rafael Santaleza. Nakon programa dobrodošlice osnivač projekta, Antonio Farino, održat će tematsko predavanje.Program of the 7th meeting (Labin, Croatia) 23rd – 27th April, 2017. - pdf

 

Detaljnije "GREEN SCHOOL" - Erasmus+ KA2 OVDJE!
Detaljnije AKTIV KEMIJE, BIOLOGIJE I GEOGRAFIJE OVDJE!