naslovna > Arhiva novosti > U SŠMB-u obavljena senzorska analiza maslinovog ulja

 

 
25.1.2016. Odrađena senzorska analiza maslinova ulja u sklopu zavičajnog projekta Istarske županije "Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre"
Učenici naše škole u sklopu institucionalizacije zavičajne nastave u školama javnim pozivom Istarske županije uključili su se u zavičajni projekt pod nazivom "Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre". Cilj ovog zavičajnog projekta je međupredmetno na temu amfora, maslinovog ulja i vina povezati učenike različitih razrednih odjela i usmjerenja. Radi se o oko 70 učenika i 10 nastavnih predmeta. Dva su predmeta nositelja ovog zavičajnog projekta - kemija i povijest.
U sklopu predmeta kemije, pod mentorstvom koordinatorice projekta profesorice kemije Olivere Tadić, odrađena je i predviđena aktivnost. Učenici su imali zadatak analizirati maslinovo ulje i vino sa OPG-a Labinštine koje su kasnije spremili u izrađene amfore. Amfore je izradila školska likovna grupa IKTIN pod voditeljstvom profesorice likovne kulture Alide Blašković Koroljević.
  
U prosincu 2017. odrađena je senzorska analiza maslinovog ulja i vina. U goste nam je stigla senzorska analitičarka Melinda Cossetto. Učenicima 3. razreda gimnazije i 3. razreda ugostitelja usmjerenje kuhar je na trosatnom druženju održano predavanje i senzorska analiza pod stručnim vodstvom.
Učenici su dobili saznanja o vrstama maslina i vinove loze na području cijele Istre, njihovim karakteristikama, nutritivnim vrijednostima i procedurama senzorske analize maslinovog ulja i vina, a kao vrhunac je bila senzorska analiza uzoraka maslinovog ulja u čemu su  i sami sudjelovali.
Za analizu smo uzeli po dva uzorka maslinovog ulja (maslinovo ulje iz lokalnog supermarketa i lokanog OPG-a, a za analizu vina dva uzorka (crno i bijelo vino) lokalnog domaćinstva.
 
Uzorak maslinovog ulja iz lokalnog supermarketa prema listiću procjene i senzorskoj analizi ne ulazi u kategoriju ekstra djevičanskih ulja. Ima dosta nepoželjnih svojstava (miris linoleuma i acetona), dok je ulje lokalnog OPG-a ocjenjeno kao izuzetno ekstra djevičansko maslinovo ulje izuzetne kvalitete. Senzorsku analizu oba uzorka vina odradila je gospođa Melinda Cossetto i procijenila da ulaze u stolna vina dobre kvalitete. Nakon održane senzorske analize sve uzorke smo usuli u amfore. Proučavajući literaturu došlo se do saznanja da skladištenjem u amforama čini ulju i vinu dobro, što ćemo u konačnici provjeriti u ožujku 2017. godine kada će se održati nova senzorska analiza.
(Tekst: Olivera Tadić; Foto: Olivera Tadić i Čeda Perko)

Tiskovno izdanje Glasa Istre 31.1.2017. (Ivana Ahmičević)

Detaljnije ZAVIČAJNA NASTAVA OVDJE!
Detaljnije AKTIV DRUŠTVENE I ODGOJNE SKUPINE PREDMETA OVDJE!
Detaljnije AKTIV KEMIJE, GEOGRAFIJE I BIOLOGIJE OVDJE!