naslovna > Arhiva novosti > Istarska županija osigurala preko 5 milijuna kuna za energetsku obnovu SŠMB-a

Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine


Nakon "team building-a" kolektiva Škole te pregleda poduzetih mjera zaštite na gradilištu - nastava može započeti!


30.8.2017. Župan Valter Flego posjetio Labin - upitan početak nastave u srednjoj školi Župan Istarske županije Valter Flego sa suradnicima Valerijom Drandićem, ovlaštenikom župana i Patricijom Percan, pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu danas je posjetio Labin, odnosno gradilišta labinske sportske dvorane „Franko Mileta“ i Srednje škole Mate Blažine Labin. U Labinu su ga dočekali gradonačelnik Valter Glavičić te njegovi zamjenici Federika Mohorović Čekada i Zoran Rajković, zatim ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Čedomir Ružić i direktor Labina 2000, upravitelja kompleksa sportske dvorane, Dalibor Zupičić.

U srednjoj školi u tijeku su radovi na zamjeni elektrointalacija, prozora, energetskoj obnovi fasade te rješavanju oborinske odvodnje. Što se tiče energetske obnove, radovi će najvjerojatnije trajati do veljače, otkrio nam je ravnatelj škole Čedomir Ružić. Nastava će se početkom školske godine odvijati u, kaže ravnatelj: (ton – Čedomir Ružić). A hoće li nastava biti odgođena za tjedan dana: (ton – Čedomir Ružić 1). Ravnatelja labinske srednje škole Čedomira Ružića pitali smo i kolika je ukupna vrijednost radova: (ton – Čedomir Ružić 2). Gradonačelnik Valter Glavičić danas je kazao kako je najisplativije ulaganje ono u obrazovanje. Labin dobiva uskoro i novi sportski kompleks: (ton – Valter Glavičić). Župan Flego naglasio je kako je iznimno zadovoljan sa postojećim projektima, ali i onima najavljenim za sljedeću godinu: (ton – Valter Flego). Župan je sa svojim suradnicima potom obišao srednju školu i sportsku dvoranu, čiji ukupni radovi podsjećamo, iznose 35 milijuna kuna.
(Tekst i foto: Radio Labin)
Župan Valter Flego posjetio Labin - upitan početak nastave u srednjoj školi - radiolabin.hr
Župan Valter Flego posjetio Labin - upitan početak nastave u srednjoj školi, video - radiolabin.hr


11.8.2017. Radovi na obnovi ovojnice, sanaciji oborinske kanalizacije i zamjeni elektroinstalacija u punom zamahu Radovi na obnovi ovojnice, sanaciji oborinske kanalizacije i zamjeni elektroinstalacija u Srednjoj školi Mate Blažine započeli su sredinom srpnja pratećim investicijama Istarske županije koje nisu obuhvaćene projektom energetske obnove, a pokazale su se nužne radi cjelovitosti zahvata - sanacijom oborinske kanalizacije oko škole (nastavit će se i u školskom dvorištu kroz zatvorene kanale, tako da će Škola imati kvalitetnu odvodnju i spoj preko 3 glavna kolektora na buduću javnu oborinsku mrežu).
Paralelno je krenula demontaža postojeće elektroinstalacije i elektroinstalacijskim radovima montaže instalacijskom materijala i opreme (prekidača, utičnica, razvodnih elektro ormarića, glavnog ormarića…) po cijeloj školi. Dosad je zamijenjen dio elektroinstalacije po školi i poskidana je kompletna zastarjela rasvjeta da bi na kraju bila zamijenjena novim rasvjetnim tijelima kako bi se udovoljilo novim standardima i zahtjevima energetske učinkovitosti.
Radovi na projektu obnove ovojnice - cjelokupne energetske obnove Srednje škole Mate Blažine, koje je također inicirala Istarska županija, započeli su najprije skidanjem i postavljanjem vanjske PVC stolarije koja će imati i roletne,  potom je izvršeno rušenje stropne konstrukcije na drugom katu zgrade prema glavnoj ulici, a nastavit će se dalje sve prema sjevernoj strani, kako bi se postavile gipsane ploče i toplinska izolacija prema krovu. Postavljena je početkom kolovoza i građevinska skela na fasadi vanjskom dijelu gradilišta i pristupilo se pregledu i tzv. pranju fasade prije postavljanja kamena i toplinske izolacije... (vidi fotodokumentaciju!)

Istarska županija - Regione istriana

12.7.2017. Više od 5 milijuna kuna za energetsku obnovu srednje škole u Labinu Nakon provedenog postupka javne nabave i odabira izvođača radova, istarski župan Valter Flego je ovog tjedna potpisao Ugovor o početku radova na energetskoj obnovi ovojnice zgrade Srednje škole Mate Blažine Labin vrijedan preko 3 milijuna kuna.
Prema riječima župana Flega riječ je o iznimno vrijednoj investiciji kojom će se smanjiti emisija CO2, uštediti na troškovima za energente te značajno podići standard škole te uvjeti boravka djece.
U 2017. godini gotovo jednu trećinu Proračuna Istarske županije izdvajamo za razvojne projekte i programe, među kojima su i oni na području obrazovanja. Ulaganjem u obrazovnu infrastrukturu diljem Istre, našoj djeci omogućavamo kvalitetnije školovanje i ugodniji boravak u školama, a pritom vodimo brigu o okolišu. Ulaganja u djecu i mlade, te učinkovita energetska politika visoko su na našoj listi prioriteta“, istaknuo je istarski župan.
Labinska srednja škola zbog činjenice da nema potrebu za dogradnjom, ima uređeno vlasništvo, te veliki broj djece, zadovoljila je kriterije Javnog poziva na dostavu projektnih prijedloga za "Energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", kojeg je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.
Pored obnove ovojnice, projekt obuhvaća i zamjenu postojeće rasvjete energetski učinkovitijom za što je u tijeku postupak odabira izvođača, koji bi trebao biti okončan krajem mjeseca. Također, projekt predviđa i obnovu krova radionice, koja je već dovršena.
Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 5,3 milijuna kuna (s PDV-om), a sufinanciraju ga s po 30% Istarska županija i Europski fond za regionalni razvoj te s preostalih 40% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Uz navedene aktivnosti projekta, Istarska županija izdvojit će oko dodatnih milijun kuna za realizaciju pratećih investicija koje nisu mogle biti obuhvaćene projektom, a pokazale su se nužne radi cjelovitosti zahvata. Navedene aktivnosti se odnose na sanaciju oborinske kanalizacije škole te rekonstrukciju elektroinstalacija snage i rasvjete za što su izrađena projektantska rješenja i u fazi su ugovaranja radovi.
Za obnovu ovojnice zgrade odabrane su tvrtke Maling d.o.o. Labin (izvršitelj radova), DIGA-INŽENJERING d.o.o. Labin (izvršitelji usluge stručnog nadzora) i Indikator d.o.o. Labin (izvršitelji usluge koordinatora II).
Unutarnji radovi započet će krajem mjeseca, dok su djeca na ljetnom raspustu, a kraj cjelokupnog projekta očekuje se u prvom tromjesečju 2018. godine.
Više od 5 milijuna kuna za energetsku obnovu srednje škole u Labinu - www.istra-istria.hr

30.1.2016. GRADONAČELNIK LABINA TULIO DEMETLIKA O KOMUNALNIM INVESTICIJAMA I PLANOVIMA ZA OVU GODINU
 
 
Obnova Srednje škole Mate Blažine
 
Kao jedan od važnijih projekata, ostvaren lani, napominje energetsku obnovu školskih i predškolskih ustanova, kao i stambenih zgrada, u čemu je Labin predvodnik među gradovima u državi. Ove će godine i Srednja škola Mate Blažine, koja je u vlasništvu Istarske županije, sufinanciranjem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja
krenuti u cjelovitu obnovu zgrade.

(Glas Istre - tiskano  izdanje)

 

 

 

24.1.2017. Najveća ovogodišnja investicija Istarske županije u školsku infrastrukturu bit će energetska obnova zgrade labinske Srednje škole Mate Blažine za što je planirano 5,27 milijun kuna.
IZDAŠNO ULAGANJE U OBRAZOVNE I KULTURNE INSTITUCIJE NA PODRUČJU GRADA LABINA - labin.com i glasistre.hr
 
Županija dogodine nastavlja i s ulaganjima u obrazovanje: 5.269.803,00 kn u energetsku obnovu matične zgrade Srednje škole Mate Blažine Labin


11.11.2016. U proračunu Istarske županije za iduću godinu osigurano više od 5 milijuna kuna za energetsku obnovu labinske Srednje škole Pred Skupštinom Istarske županije je usvajanje Proračuna za 2017. godinu, čije će se prvo čitanje naći na dnevnom redu sjednice Skupštine ovog ponedjeljka. Prijedlog novog Proračuna je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli, predstavio istarski župan Valter Flego.  Izradi Proračuna, naglasio je župan Flego, pristupilo se odgovorno i racionalno kako se ne bi dovela u pitanje realizacija planiranih ili već započetih županijskih razvojnih projekata. 
„I ove smo godine bili suočeni s nizom nepoznanica te svjesni činjenice da nam predstoji još jedno financijski izazovno razdoblje. Naime, zbog prijevremenih parlamentarnih izbora, Vlada nije donijela zakonom propisane Smjernice o očekivanim ekonomskim kretanjima u 2017. godini prema kojima bi mogli planirati Proračun“, kazao je župan dodajući kako u Proračun nisu uključene novine koje predlaže nova Vlada, a odnose se na najavljenu poreznu reformu kojom bi se ponovno značajno smanjili prihodi od poreza na dohodak lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.
Kako je ujedno najavio, župan će na tu temu, u svojstvu potpredsjednika Hrvatske zajednice županija, idućeg tjedna razgovarati s predsjednikom Sabora Božom Petrovom. Prijedlog Proračuna iznosi 1.230.000.000,00 kn, te i ove godine objedinjuje planove proračunskih korisnika s planom koji provode upravna tijela Istarske županije. Od planiranog iznosa, dio koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 214.715.203,33 kuna ili 17,5% ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na korisnike 1.015.284.796,67 kune, odnosno 82,5%.
„Racionalizacija poslovanja, koju iz godine u godinu sustavno provodimo, omogućuje nam da u Proračunu za 2017. godinu čak 34,6% sredstava usmjerimo u razvojne programe i projekte, od kojih su najznačajnije investicije izgradnja i opremanje Opće bolnice Pula, izgradnja i dogradnja domova za starije osobe, značajna ulaganja u Srednju školu Mate Blažine Labin i ostale škole, nastavak projekta izgradnje sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina, te priprema brojnih EU projekta“, istaknuo je istarski župan Valter Flego. U energetsku obnovu zgrade labinske srednje škole županija će investirati 5.269.803 kune.

(Prenosim: Istarska županija - Regione istriana 11.11.2016. - istra-istria.hr)

Poveznice:
Župan Flego: U 2017. izdvajamo čak 34,6% za razvojne projekte - istra-istria.hr
U proračunu Istarske županije za iduću godinu osigurano više od 5 milijuna kuna za energetsku obnovu labinske srednje škole - radiolabin.hr
ISTARSKA ŽUPANIJA OSIGURAVA 5.269.803,00 KN ZA ENERGETSKU OBNOVU ZGRADE SREDNJE ŠKOLE MATE BLAŽINE LABIN - Labin.com
Župan Flego - U 2017. izdvajamo čak 34,6 posto za razvojne projekte - 5portal.hr
 


(Foto: Arhiva Škole)

14.7.2016. Država će sufinancirati energetsku obnovu labinske srednje škole Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević potpisao je Odluku o sufinanciranju izvođenja radova na energetskoj obnovi Srednje škole Mate Blažine u Labinu. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 5.382.081 kuna, a odlukom se sufinancira iznos od 3.569.803 kuna što predstavlja 70% prihvatljivih troškova. Radovi na energetskoj obnovi obuhvaćaju rekonstrukciju krova iznad grijanog prostora, izolaciju stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu vanjske stolarije, toplinsku izolaciju vanjskih zidova, izolaciju ukopanih dijelova ovojnice i zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom. Srednju školu Mate Blažine u Labinu pohađa 473 učenika u 24 razreda a u njoj radi 61 nastavnik. Zgrada je sagrađena 1949. a projektirana je ušteda od oko 30% toplinske energije za grijanje nakon provedbe energetske obnove.
(Prenosimo: Radio Labin -  radiolabin.hr)
 
(Foto: Arhiva Škole)
14.7.2016. Ministarstvo odobrilo projekt energetske obnove Srednje škole Mate Blažine -Jedva smo dočekali tu odluku, te smo svi zajedno presretni, jer je to bilo prijeko potrebno, znajući u kojem je derutnom stanju škola - rekao nam je ravnatelj Čedomir Ružić, nakon što je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević potpisao Odluku o sufinanciranju izvođenja radova na energetskoj obnovi srednje škole Mate Blažine. Ukupna vrijednost Projekta iznosi  5,3 a odlukom se sufinancira iznos od 3.5 milijuna kuna, što predstavlja 70 posto prihvatljivih troškova. Radovi na energetskoj obnovi obuhvaćaju rekonstrukciju krova iznad grijanog prostora, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu vanjske stolarije, toplinsku izolaciju vanjskih zidova, izolacija ukopanih dijelova ovojnice i zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom.
Ružić je istaknuo kako je školska zgrada stara skoro sedamdeset godina, prisjetio se kad je sad već daleke 1998. u više učionica urušio se strop, što su sami sanirali, da bi se učenici osjećali sigurno. – Instalacije su jako loše i stare, pogotovu one za grijanje, tako da zimi radimo po nikakvim uvjetima, jer je prostorije nemoguće zagrijati. Fasada nam vidljivo otpada, mada je održavamo shodno mogućnostima. Zahvalio bi se i županiji na financijskoj pomoći koju su nam u više navrata pružili, a osim odobrenih sredstava ministarstva i ove će prilike županija financirati izgradnju novog odvodnog sustava oko zgrade, jer nam za kišnog vremena voda ulazi u podrume. Osim toga, zamijenit će nam sve strujne priključke - ističe Ružić.
Srednju školu Mate Blažine pohađa 473 učenika u 24 razreda a u njoj radi 61 nastavnik. Zgrada je sagrađena 1949. a projektirana je ušteda od oko 30 posto toplinske energije za grijanje nakon provedbe energetske obnove.
(Prenosimo: 5portal -  5portal.hr)

 
 

Više informacija RIJEČ RAVNATELJA OVDJE!

Fotogalerija GRADNJA I PREUREĐIVANJE OVDJE!


Fotogalerija tijeka radova: