naslovna > Arhiva novosti > Posjeta SŠMB-u delegacije iz njemačke škole "Karl Hauptschule" iz Hamma

Suradnja sa školom "Karl Hauptschule" iz Hamma (Westfalen)

 

Willkommen! - http://www.karlschule.schulnetz.hamm.de/

12.11.2016. Posjeta SŠMB-u delegacije iz njemačke škole "Karl Hauptschule" iz Hamma (Westfalen) Dana 12.10.2016. bila nam je čas ugostiti deseteročlanu delegaciju iz Njemačke koju je sačinjavala skupina nastavnika i stručnih suradnika koja radi i surađuju sa školom "Karl Hauptschule" iz Hamma na sjeveru zemlje predvođena njihovom ravnateljicom Gabrielom Kreter i nastavnicom engleskog jezika Marinom Dirks koja je rodom iz Labina, zahvaljujući kojoj je uspostavljena suradnja. Ova posjeta je nastavak višegodišnje suradnje sa tom školom započete od 2009. godine kada je gospođa Gabrijela Kreter uz asistenciju gospođe Marine Dirks održala zanimljivo predavanje o disciplini i prevenciji nasilja u njihovoj školi i prenijela iskustva nastavnicima, stručnim suradnicima naše škole i dviju labinskih osnovnih škola te stručnim timovima komunalne prevencije Grada Labina i Centra za socijalnu skrb, a o čemu je načinjen video uradak koji možete pogledati OVDJE!
  
Ovoga su puta ravnatelj Čedomir Ružić sa suradnicima, psihologinjom Mirjanom Dobrić, voditeljicom Čedom Perko, pedagoginjom Jelenom Blackhamm i profesoricom Laurom Kokot, prezentirali dragim gostima iz Hamma aktivnosti Srednje škole Mate Blažine s naglaskom na školske i međunarodne projekte koje su proslavile Školu diljem zemlje i u inozemstvu, kao i bogati i raznovrsni preventivni program kojeg provodi Škola u suradnji s lokalnom zajednicom po uzoru na njih i Norvešku praksu, kao i izvanredna postignuća učenika i njihovih nastavnika u znanju i natjecanjima (OVDJE!).
  
Profesorica njemačkog jezika Elvijana Tenčić prezentirala rad časopisa na njemačkom jeziku pod nazivom „Treff“, a učenica IV. razreda opće gimnazije Adrijana Miletić dala je svoj doprinos glazbenom izvedbom dvije pjesme, od kojih je sa jednom pjesmom koju je izvela na njemačkom jeziku pobijedila na državnoj manifestaciji „Max sucht den Superstar“.
  
Na kraju su goste domjenkom počastili pomoćni kuhari pod vodstvom Dorjana Mohorovića, razmijenjeni su i pokloni – Školi su darovali digitalni materijal i udžbenike za vježbanje i usavršavanje njemačkog jezika te kostime njihove plesne skupine.
  

Vođeni domaćinima prošetali su školom, upoznali se s praktikumima, kabinetom stranih jezika i školskom knjižnicom, a imali su i prilike prisustvovati satu njemačkog jezika i posjetiti Narodni muzej u Labinu.
 
 
Ukratko: bili su oduševljeni viđenim  i nadaju se daljnjoj zajedničkoj suradnji.
(Tekst: Mirjana Dobrić i Jelena Blackhamm; foto: Edi Miletti i Čedomir Ružić)

Naši dojmovi pri posjetu Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu
Prije nekoliko godina je Srednja škola Mate Blažine pozvala ravnatelje i nastavnike svih labinskih škola i vrtića, predstavnike policije i socijalnih institucija  na jednu pedagošku konferenciju čija je tema bila “Prikladan pedgoški odnos pri ometanju  nastave te odgojnim poteškoćama učenika.“
Na tu je temu tada referirala gospođa Kreter, ravnateljica škole u Hammu iz Sjeverne Rajne Westfalije u Saveznoj Republici Njemačkoj zajedno sa Marinom Dirks, ranije nastavnicom osnovne škole u Labinu a kasnije 18 godina  nastavnicom u Glavnoj školi (Hauptschule) ravnateljice, gospođe Kreter (snimljen je i video uradak predavanja OVDJE!).
U listopadu 2016. godine posjetile su gospođa Kreter i gospođa Dirks ponovno Srednju školu Mate Blažine. Došle su u pratnji grupe stučnjaka iz različitih pedagoških područja, obrazovnih znanosti i gospodarstva. Radilo se o pitanju, koliko se u posljednjih godina ova gimnazija dalje razvila i koji stupanj  razvijenosti je do danas postignut.
Ravnatelj škole, gospodin Ružić je zajedno sa školskom psihologinjom, gospođom Mirjanom  Dobrić i voditeljicama odabranih inovativnih školskih projekata  te učenicama i učenicima (sudionicima tih projekata), izvjestio  i prezentirao razvoj i postignute rezultate škole.
Pokazalo se da su ometanje nastave i odgojne poteškoće bile težište radnog područja škole, pored čitavog reda ostalih pedagoških i društvenih, veoma važnih, projekata Škole.
Jake dojmove na nas stručnjakinje i stručnjake iz Njemačke ostavili veliki broj kvalitetno izvedenih projekata, sa konkretnim učestvovamjem škole i učenika te iste,  ozbiljnost provedbe istih i pedagoška dubokoumnost projekata, kao i internaconalna povezanost. U fokusu svih pedagoških nastojanja škole su razvoj i jačanje osobnosti  te uspjeha učenica i učenika.
Upravo ova gimnazija ima prednost u povezanosti općeg i stručnog obrazovanja. Time nudi mogućnost osnovnog kao i civilno-društvenog i demokratskog obrazovanja povezanog s stručnom pripremom i kvalifikacijom.
Našu posebnu pažnju i priznanje  ističemo angažiranost i aktivnost učenica i učenika koji su sa svojom školom uspješno sudjelovali na mnogim nacionalnim i internationalnim natjecajima i dobili mnoge nagrade i priznanja.
Ravnatelj škole sa školskom psihologinjom  svojom su angažiranošću postigli odjek daleko izvan granica Grada Labina, zajedno sa svojim stručnjacima i kompetencijom u kvalitetnom razvoju škola u europskom kontekstu, kao i koncepcionalnom i praktičnom razvojnom radu na kvalifikaciji ravnatelja u Hrvatskoj.
Sa ove kolegijalne razmjene naš je  sveukupni   dojam bio da je to škola koja se svojim pedagoškim radom kao i  kooperacijama, orijentira  i djeluje na nivou  internacionalnih standarda i to konkretno primjenjuje u školskoj  svakodnevnici.
Zahvaljujemo se ravnatelju i kolegijumu škole na njihovom toplom prijemu  te njihovom profesionalnom komuniciranju. Radovali bismo se, kad bismo i u budućnosti, osim dosadašnjih kontakata, mogli našu suradnju produbiti.
Želimo ravnatelju i kolegijumu Škole, kao i učenicama i učenicama mnoge daljnje uspjehe u radu, kao i uspjehe na zajedničkom putu ka demokratskoj i miroljubivoj Europi.
(Tekst: Botho Priebe, Gabriela Kreter, Marina Dirks, Herbert Dirks, Georgia Panagiotidou, Marlies Silkenbeumer, Christina Schaa, Jürgen Gärtner, Osman Bol, Uwe Wolf)

                                        (Zajednička fotografija sa delegacijom prijateljske škole iz Hamma, Njemačka)

Preuzimanje:
Besuch  der  Gruppe  von  deutschen  Lehrern  in  unserem  Deutschraum - pdf

Poveznice:
Labinjanka povezala škole iz Labina i njemačkog Hamma - labinština.info
Delegacije iz njemačke škole `Karl Hauptschule` posjetila labinsku srednju školu - 5portal.hr
Obrazovanje - POSJETA LABINSKOJ SREDNJOJ ŠKOLI DELEGACIJE IZ NJEMAČKE ŠKOLE "KARL HAUPTSCHULE" IZ HAMMA (WESTFALEN) - labin.com

Prosvjetni radnici izmijenili iskustva u svome radu - Glas Istre


Detaljnije u rubrici SURADNJA SA ŠKOLOM "KARL HAUPTSCHULE" IZ HAMMA (OVDJE!)