naslovna > Arhiva novosti > Uzvratni posjet Norvežana u sklopu EU projekta "LaSa" s Gradom Labinom (20.-27.6.2016.)

Youth Safety mobility project "LaSa" 2016.


LaSa projekt – Erasmus+ K1 mobilnost mladih u Labinu (20.-27.6.2016.)


Više informacija u vezi 1. susreta u Sandnesu (27.4.-3.5.2016.) OVDJE!


Galerija fotografija sa radionica Alfa Allbone u Tunarici OVDJE!    Poduzetnički centar za mlade OVVJE!

Novosti

21.6.2016. LaSa projekt – Erasmus+ K1 mobilnost mladih u Labinu (20.6.-27.6.2016.) LaSa je međunarodni projekt Grada Labina (Labin-zdravi grad) i norveškog grada Sandnesa (Sandes-zdravi grad) po čijim je kraticama dobio ime. Financiran je sredstvima Europske unije u sklopu programa Erasmus+ K1 mobilnost mladih na temu Sigurna djeca u sigurnom gradu. Projekt LaSa jedan je od plodova dugogodišnje suradnje Zdravih gradova Labina i Sandnesa, suradnje koja se već tradicionalno njeguje u sklopu programa Škole demokracije koji se organizira  u Srednjoj školi Mate Blažine Labin, a iduće godine obilježava svoje 20. održavanje. Projekt LaSa uključuje dvije razmjene mladih u kojoj sudjeluje četrdesetak predstavnika Gradskog vijeća mladih Grada Labina i Sandnesa te njihovi mentori i predstavnici Gradova. Prvi susret održao se u Norveškoj 27.4.2016.-3.5.2016., a drugi susret odvija se u Labinu od 20.6.2016. do 27.6.2016. u organizaciji Labin-zdravog grada, Srednje škole Mate Blažine te Udruge za mlade Alfa Albona. Tema projekta je sigurnosti mladih u njihovim gradovima, a upravo će mladi prezentacijama i razmjenom iskustava u sklopu kretivnih radionica upozoriti na rizične čimbenike te osvještavati javnost o svojim potrebama i problemima.
Jedan od ciljeva je i preuzimanje primjera dobre prakse, posebice Dnevnih i Noćnih gavrana, projekta koji se u Norveškoj provodi od 1997., a izvorno je nastao u Švedskoj 80-ih godina, a rezultirao je padom nasilja i vandalizma za 50%.
Dnevni i Noćni gavrani jesu prepoznatljiva skupina volontera koji obilaze mjesta na kojima se okupljaju mladi. Oni ne zamjenjuju policiju, već ako svjedoče potencijalno opasnoj situaciji, o tome upozoravaju policiju i ostale službe. Danas u Norveškoj ima preko 500 skupina Noćnih gavrana. Projekt je postao jedan od najvećih i najbitnijih edukacijskih projekata odraslih u Norveškoj, stoga je jedan od ciljeva uvođenje i slične patrole u Labinu pod nazivom Sove. U sklopu prve razmjene u Norveškoj mladi su osmislili i simbol labinske patrole, a to je sova koja nosi dalekozor.
Osim rada na samoj temi projekta za sudionike su bile organizirane sportske aktivnosti, posjeti znamenitostima, izleti i zajednička druženja koja pridonose upoznavanju novih kultura.
(LaSa team - sažetak za medije)
 
20.6.2016. Dolazak partnera iz Norveške Večera u Srednjoj školi Mate Blažine. Smještaj u obiteljima.

 
21.6.2016. Patrole u Gradu Labinu s ciljem sprječavanja nasilja, kriminala i vandalizma  U utorak 21. lipnja, je u prostorijama Srednje škole Mate Blažine, pred labinskim učenicima te kolegama iz norveškog grada Sandnesa, predstavnicama labinske Policijske postaje, udruge Alfa Albona, gradskom vijećnicom Aldom Miletić, predstavnikom braniteljskih udruga, te predstavnikom vjerske zajednice velečasnim Milivojem Korenom, održana prezentacija EU projekta Eramus+K1 – „LaSa“ – Mobilnost mladih na temu „Sigurna djeca u sigurnom gradu“. Kao što je na samom početku prezentacije rekao Čedomir Ružić, ravnatelj Srednje škole Mate Blažine, riječ je o zajedničkom međunarodnom projektu Grada Labina i Srednje škole Mate Blažine s jedne strane i kao nositelja projekta norveškog grada Sandnesa u Norveškoj i njihovog Gradskog vijeća mladih. 
  
Osnovna tema i koncept projekta je „Sigurnost mladih“. Važno je istaknuti da je to volonterski projekt koji ima za cilj obilazak grada na mjestima gdje se okupljaju mladi pokazujući za njih brigu i odgovornost te se i na taj način sprječava nasilje, kriminal i vandalizam. 
  
 
  
(Preuzeto: Ivana Ahmičević, 5portal.hr)
Preuzimanje:
Prezentacija Sadnes-zdravi grad - pdf. Prezentacija Gradsko vijeće mladih Sadnes - pdf. Prezentacija Sigurnost mladih u Norveškoj (Gradsko vijeće mladih Sadnes) - pdf. Prezentacija Sigurnost mladih u Labinu (Gradsko vijeće mladih Labin) - pdf. Prezentacija Dnevni i Noćni gavrani iz Sandnesa (Bjarte Bjornsen) - pdf.  Projekt "LaSa" Labin-Sandnes (Srednja škola Mate Blažine) - pdf. 19. godina Projekta demokracije (Čedomir Ružić, direktor Tečaja) - pdf. Erasmus+ K1 "LaSa" project  (Nina Osland, koordinatorica projekta). Prezentacija prve faze projekta razmjena u Norveškoj (Gradsko vijeće mladih Sadnesa) - pdf.
Poveznice:
Patrole u Gradu Labinu s ciljem sprječavanja nasilja, kriminala i vandalizma - 5portal.hr
LASA projekt Labina i Sandnesa - radiolabin.hr

 
22.6.2016. Kamp Alfa Albone u Tunarici Radionica – Marketinške strategije: sigurnost mladih. Igre – neformalne metode povezivanja grupe

 
24.6.2016. Norveška veleposlanica na završnici projekta LaSa Uz nazočnost veleposlanice Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Astrid Vestro danas su predstavljeni rezultati međunarodnog projekta „LaSa“ Grada Labina i Srednje škole Mate Blažine s jedne strane i kao nositelja projekta s druge strane, norveškog grada Sandensa i njihovog Gradskog vijeća mladih.
Projekt LaSa jedan je od plodova dugogodišnje suradnje Zdravih gradova Labina i Sandensa, suradnje koja se već tradicionalno njeguje u sklopu programa Škole demokracije koja se organizira u Srednjoj školi Mate Blažine i iduće godine obilježava svoje 20. održavanje.

Zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan pozdravila je sve prisutne. Projekt LaSa uključuje dvije razmjene mladih, a prvi susret održan je od 27. travnja do 3. svibnja u Sandensu, dok se drugi do nedjelje održava u Labinu.
Jedan od ciljeva projekta LaSa je preuzimanje primjera dobre prakse, posebice Dnevnih i Noćnih gavrana, projekta koji se u Norveškoj provodi od 1997. godine, a izvorno je nastao u Švedskoj 80-tih godina te je rezultirao padom nasilja i vandalizma za 50 posto.
  
Mladi iz Labina žele slične patrole uvesti i u Labinu pod nazivom Sove. Projekt LaSa financiran je sredstvima Europske unije u sklopu programa Erasmus+ K1 mobilnost mladih na temu Sigurna djeca u sigurnom gradu. Zadovoljstvo suradnjom Labina i Sandensa i mladih ova dva grada izrazila je i norveška veleposlanica Astrid Versto koju su danas primili zamjenica labinskog gradonačelnika Eni Modrušan i ravnatelj Srednje škole Mate Blažine prof. Čedomir Ružić.
(Tekst i foto preuzeto: Slivana Fable, Radio Labin - radiolabin.hr)
Norveška veleposlanica na završnici projekta LaSa - radiolabin.hr

Youth Safety mobility project "LaSa" (Labin-Sandnes) "LaSa" projekt – 2. razmjena u Labinu
„LaSa“ je međunarodni projekt Grada Labina (Labin-zdravi grad i Gradsko vijeće mladih) i norveškog grada i Općine Sandnesa (Sandnes-zdravi grad i Gradsko vijeće mladih) po čijim je kraticama dobio ime. Financiran je sredstvima Europske unije u sklopu programa Erasmus+ K1 mobilnost mladih na temu „Sigurna djeca u sigurnom gradu“.
Projekt „LaSa“ jedan je od plodova dugogodišnje suradnje Zdravih gradova Labina i Sandnesa, suradnje koja se već tradicionalno njeguje u sklopu programa Škole demokracije, koji se organizira  u Srednjoj školi Mate Blažine Labin, a iduće godine obilježava svoje 20. održavanje.
Projektom „LaSa“ provedene su dvije razmjene mladih u kojima je sudjelovalo četrdesetak predstavnika Gradskog vijeća mladih Grada Labina i Sandnesa te njihovi mentori i predstavnici Gradova. Prvi susret održao se 27.4.2016.-3.5.2016. u Sandnesu, a drugi susret u Labinu 20.6.2016. - 27.6.2016. u organizaciji Labin-zdravog grada, Srednje škole Mate Blažine te Udruge za mlade Alfa Albona.
Dana 20. lipnja u Labin je doputovalo 18 predstavnika Gradskog vijeća mladih iz Sandnesa u pratnji Bjarte Bjørnsena i Nine Osland, predstavnika Općine Sandnesa i koordinatorice „LaSa“ projekta, te dviju volonterki Dnevnih i Noćnih gavrana, a to su: Inger Helene i Sigrunn. Nakon večere dobrodošlice gosti su smješteni u obitelji sudionika iz Labina.
U Srednjoj školi Mate Blažine Labin 21. lipnja 2016. održala se prezentacija Zdravih gradova te prezentacija Gradskog vijeća mladih iz Sandnesa. Sudionici projekta predstavili su „LaSa“ projekt s posebnim naglaskom na njegovu prvu fazu u Norveškoj. Također, vezano uz temu projekta, Gradsko vijeće mladih Labin predstavilo se prezentacijom „Mjere sigurnosti u Hrvatskoj/Labinu“.  Naročito su istaknuli rezultate ankete „Slobodno vrijeme mladih u Labinu“ koja pokazuje da većina mladih u Labinu neorganizirano provodi svoje slobodno vrijeme te da maloljetnici većinom nemaju ograničeno vrijeme koje provode u noćnim izlascima. Također, mladi vijećnici osvrnuli su se na projekt „Osnažimo djecu da budu sigurna“ koji su od 2013. do 2015. provodile udruge Korak po korak, Feniks, Alfa Albona, Portal Alfa i U.Z.O.R. u pet županija, među kojima je i Istarska. U svojim zaključcima istaknuli su da bi trebalo dodatno raditi na kontroli prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnicima, omogućiti da mladi organizirano provode svoje slobodno vrijeme te omogućiti bolju potporu mladima iz siromašnih obitelji. Kao pozitivne primjere u Labinu, istaknuli su djelovanje Vijeća za komunalnu prevenciju Labin te Gradskog vijeće mladih koje djeluje u sklopu projekta Labin- zdravi grad.
Prezentacijama su nazočili članovi Vijeća i stručnih tomova za komunalnu prevenciju Grada Labina, predstavnici MUP-a, Policijske uprave istarske iz Pule i Policijske postaje Labin, predstavnici Grada Labina, vijećnici, predstavnik branitelja i Župnog ureda u Labinu, članovi Udruge za mlade Alfa Albona te članovi Gradskog vijeća mladih iz labinskih osnovnih škola M. Vlačića i I.L. Ribara, te mediji.
U Kampu Tunarica (22. i 23.6.2016.) sudionici „LaSa“ projekta sudjelovali su u radionicama „Marketinške strategije“ kojima je cilj bio podizati svijest javnosti o problemima mladih, posebice po pitanju njihove sigurnosti. Kreativne radionice vodila je Udruga Alfa Albona (Renata Kiršić i Ana Tavić).
Rezultati „LaSa“ projekta predstavljeni su na konferenciji za novinare 24. lipnja 2016. u Gradskoj knjižnici Labin. Projekt su ukratko predstavile zamjenica gradonačelnika, gđa Eni Modrušan te Nina Osland, koordinatorica projekta. Sudionici projekta predstavili su rezultate radionica „Marketinške strategije“ te himnu i manifest projekta te su sudjelovali u emisiji „Mikrofon u sredini“ Radija Labin.
Konferenciji je nazočila i veleposlanica Kraljevine Norveške, gđa Astrid Versto, koja je pohvalila dugogodišnju suradnju Labina i Sandnesa te je posebno istaknula vrijednost ovakvih međunarodnih projekata jer pokazuju koliko su mladi slični u svojim idejama bez obzira na zemlju iz koje potječu. Nju su u maloj vijećnici Grada Labina službeno primili zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan i ravnatelj Srednje škole Mate Blažine, koji je ukratko prezentirao aktivnosti kroz 19 godina održavanja međunarodne Škole demokracije (Projekta demokracije) i suradnje s Općinom Sandnes.
Dana 25.lipnja 2016. „LaSa“ projekt predstavljen je široj javnosti štandom na gradskoj  tržnici. Također, sudionici projekta u pratnji kontakt-policajaca obilazili su gradske kafiće i trgovine te dijelili edukativne letke i letke o zabrani točenja alkoholnih pića i prodaji duhanskih proizvoda maloljetnicima.
Jedan od ciljeva projekta bio je i preuzimanje primjera dobre prakse, posebice Dnevnih i Noćnih gavrana, projekta koji se u Norveškoj provodi od 1997., a izvorno je nastao u Švedskoj 80-ih godina, a rezultirao je padom nasilja i vandalizma za 50%.
Dnevni i Noćni gavrani jesu prepoznatljiva skupina volontera koji obilaze mjesta na kojima se okupljaju mladi. Oni ne zamjenjuju policiju, već ako svjedoče potencijalno opasnoj situaciji, o tome upozoravaju policiju i ostale službe. Danas u Norveškoj ima preko 500 skupina Noćnih gavrana. Projekt je postao jedan od najvećih i najbitnijih edukacijskih projekata odraslih u Norveškoj, stoga je jedan od ciljeva uvođenje i slične patrole u Labinu pod nazivom „Sove“. U sklopu prve razmjene u Norveškoj mladi su osmislili simbol labinske patrole, a to je sova koja nosi dalekozor. U sklopu  
razmjene u Labinu norveški su partneri prenijeli svoja iskustva budućim članovima labinske patrole Enesu Suljiću i Aldi Miletić.
Osim rada na samoj temi projekta za sudionike su, uglavnom u popodnevnim i večernjim satima, bile organizirane sportske aktivnosti, gledanje utakmica Europskog nogometnog prvenstva, igre koje pridonose koheziji skupine, posjeti znamenitostima i zajednička druženja koja pridonose upoznavanju novih kultura.
Druga razmjena u Labinu 26. lipnja 2016. zaokružena je izletom na Cres te tradicionalnom večerom na kojoj su sudionici istaknuli svoje dojmove o uspješnosti projekta te razgovarali o mogućnostima daljnje suradnje. Također, sudionicima projekta uručeni su europski certifikati.
(Tekst i foto: Ana Paliska; Foto: Čedomir Ružić, Edi Miletti, Ana Tavić)

Više informacija u vezi 1. susreta u Sandnesu (27.4.-3.5.2016.) OVDJE!

Fotogalerija: