naslovna > Sport > DUGA školsko sportsko društvo > DUGA Školsko sportsko društvo 2021.

Školsko sportsko društvo DUGA 2021.

Poveznica: Školsko sportsko društvo DUGA do 2021.

Program rada
Program rada Školskog sportskog društva DUGA temelji se na interesima, specifičnostima i mogućnostima naših učenika i škole. U Labinu se nalazi samo jedna srednja škola, što znači da se ne organizira niti gradsko niti općinsko natjecanje i učenici/ce naše škole pristupaju izravno na županijska natjecanja po svojim mogućnostima i interesirma tijekom školske godine. U šk. g. 2021./2022., nakon razgovora predsjednice ŠŠD DUGA sa učenicima i po dogovoru sa potpredsjednicom odlučili smo se prijaviti inicijalno na sudjelovanje na županijskim natjecanjima u malom nogometu (m/ž), rukometu (m/ž),u ekipnom i pojedinačnom krosu (m/ž), košarci (m), odbojci (m,ž), odbojci na pijesku (m/ž), stolnom tenisu (m), šahu ekipno (m), badmintonu (m/ž)
Voditeljice klupskih ekipa jesu:
Ljiljana Štingl, prof.: rukomet (m/ž ), odbojka na pijesku (m/ž), badminton (m/ž), odbojka (m/ž), 
Julia Štemberga, prof.: u ekipnom i pojedinačnom krosu (m/ž), košarka (m), stolni tenis (m), šah ekipno (m), mali nogomet (m/ž).
Natjecanja u ovoj nastavnoj godini kao i prošle ovise o epidemiološkoj situaciji. Po preporuci HŠŠS-a i ŠŠS IŽ-a  krenulo se sa natjecanjima na otvorenom. O epidemiološkoj situaciji ovisi na kojim natjecanjima ćemo sudjelovati i tko budu voditelji ekipa, neovisno o inicijalnoj prijavi.
Kao i prethodnih godina i u šk. g. 2021./2022. provodit će se školski sportski program „Vježbaonica“ koji vodi Ljiljana Štingl, prof.
(Voditeljica Školskog sportskog društva DUGA: Julia Štemberga, prof.)

Novosti

Šk. g. 2021.-2022.


22.12.2021. Profesorica Ljiljana Štingl primila dva priznanja u Zagrebu Profesorica Ljiljana Štingl primila je u Zagrebu najprije 17.12.2021. priznanje i nagradu u svoje ime i u ime Srednje škole Mate Blažine za projekt "Senior dan" u kategoriji socijalna uključenost. Naime, njen je projekt ušao među 3 najbolje ocijenjena projekta u Republici Hrvatskoj. Potom je 20.12.2021. također u Zagrebu primila  godišnju nagradu i priznanje od Hrvatskog školskog sportskog saveza za rad u struci i za razvoj i promicanje školskog sporta. Svake godine županijski školski savezi sportova na temelju ostvarenih uspjeha predlažu svoje kandidate za tu nagradu.

„Na temelju ostvarenih rezultata unutar godine odabire se po jedan kandidat iz svake županije, a  ove godine čast da predstavljam Istarsku županiju  pripala je meni. Uz vođenje školskih sportskih ekipa, vodim i Vježbaonicu (projekt Hrvatskog školskog sportskog saveza), objavljen mi je rad u kategoriji znanstvenog izvješća, održala sam izlaganje na državnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem na temu tjelesne aktivnosti kod djece. Aktivno kao trener odnosno učitelj sudjelujem u radu s djecom u tri udruge. S učenicima srednje škole sudjelovala sam  i na natječaju  „Haiku i sport“ na temu olimpizma (likovno-literarni natječaj koji su objavili Japansko veleposlanstvo i Kineziološki fakultet u Zagrebu). Dobitnica sam velikog broja priznanja za rad s djecom". (Ljiljana Štingl)

(Tekst i foto: Ljiljana Štingl i Čedomir Ružić)


17.12.2021. Srednja škola Mate Blažine i Ljiljana Štingl nominirani za #BeCROactive nagradu 2021. U sklopu Europskog tjedna sporta profesorica TZK-a Ljiljana Štingl iz Srednje škole Mate Blažine Labin organizirala je sportske aktivnosti tijekom cijelog tjedna među kojima je i zajedničko vježbanje naših najstarijih sugrađana. U organizaciju je uključila i učenike Škole.
"Na poziv Ministarstva turizma i sporta prijavili smo se za #BeCROactive nagrade 2021. Nagradit će se najaktivniji pojedinci i ustanove koji su se u 2021. godini istaknuli u promicanju tjelesne aktivnosti i bavljenja sportom u Hrvatskoj. Zajedničko vježbanje je prijavljeno u kategoriji Socijalne uključenosti čiji cilj je bio aktivirati, motivirati i potaknuti sve ljude dobre volje na aktivnosti održane krajem rujna ove godine na labinskim gradskim igralištima.
Na veliko iznenađenje i radost  izabrani smo između mnogobrojnih prijava iz cijele zemlje i uvršteni smo u finale među tri najbolje ocijenjena projekta". (Ljiljana Štingl)

Tako se Srednja škola Mate Blažine našla na samom vrhu ovog događanja, a profesorica Ljiljana Štingl pozvana je na svečanu podjelu priznanja i nagrade 17.12.2021. u Zagreb. Za tu prigodu snimljen je kratki video uradak pod nazivom Senior dan u Labinu 2021. kojeg možete pogledati OVDJE! (https://studio.youtube.com/video/SXSn9w2p69c/edit).

Skraćenu verziju video reportaže napravili su učenici Leonarda Ivašić (4.f) i Marko Tenčić (4.d ). Snimke iz sportske dvorane napravila je Arijana Iljadica (4.d), a na snimci u dvorani nalaze se učenici 4.f razreda i njihova nastavnica TZK-a Ljiljana Štingl. U izvornom video materijalu sudjeluju građani Labinštine -  ljudi dobre volje koji su se taj dan odazvali na zajedničko vježbanje. Autor i snimatelj korištenog filmskog materijala Bojan Prusac i novinar Branko Biočić su suglasni da se dijelovi izvorne sportske reportaže koriste za objavu kratkog video uratka na školskom YouTube kanalu.
(Tekst: Ljiljana Štingl i Čedomir Ružić)
Poveznica:
Video uradak Europski tjedan sporta - Senior dan u Labinu 2021. - youtube.com
Otvorene prijave za #BeCROactive nagrade - europski-tjedan-sporta.hr

Badminton ekipno

26.10.2021. Naši učenici brončani na županijskom natjecanju u badmintonu
Na natjecanju školskih sportskih društava pri srednjim školama, koje se održalo u Puli, sudjelovalo je ukupno 6 škola iz Istarske županije, među kojima je i naše ŠSD Duga. Po prvi puta smo sudjelovali na natjecanju u ovom sportu, a zbog samo jednog poraza u doigravanju osvojili smo odlično 3. mjesto i donijeli pehar u našu školu.
Našu su školu predstavljali su: Karlo Peršić 4.e, Tulio Kocijel 4.d, Ricardo Celić 4.e, Karlo Benazić 4.e, Thomas Katičić 4.e, i Ivan Farkaš 4.e., pod vodstvom mentorice Ljiljane Štingl. Škole koje su sudjelovale na županijskom natjecanju: Gimnazija Pula, Tehnička škola Pula, Medicinska škola Pula, Ekonomska škola Pula, S.T.U.T. ugostiteljsko turistička škola Pula i Srednja škola Mate Blažine.
(Tekst i foto: Ljiljana Štingl, prof.)

Kros ekipno za djevojke i mladiće

15.10.2021. Naši mladići 4. a djevojke 5. na županijskom natjecanju u krosu ekipno U Rovinju u Park šumi  Zlatni rt u organizaciji Školskog športskog  saveza Istarske županije održano je županijsko prvenstvo školskih sportskih društava  srednjih škola u krosu ekipno za djevojke i mladiće. Za lijepog sunčanog vremena za našu školu su se pod vodstvom Julie Štemberga natjecali u ekipi mladića Noel  Franković, Anthony Fonović, Gabriel Vozila i Nikola Terković i završili  su na 4. mjestu od  7 ekipa. U ekipi djevojaka natjecale  su se Rebecca Files, Nikole Sinozić,  Zara Golja koje su završile 5. od šest  ekipa.
(Tekst i foto: Julia Štemberga, prof.)