naslovna > Međunarodni projekti > Dramske radionice - Drama workshops - Laboratori teatrali 2022

Dramske radionice - Drama workshops - Laboratori teatrali 2022

 

 

"Posvećeno svih dosadašnjim suradnicima i generacijama mladih
koji su za vrijeme svog srednjoškolskog obrazovanja
sa ogromnom strašću i ljubavi otkrili i podijelili svoj talent
s publikom na "daskama što život znače".

(Dramske radionice - Drama workshops - Laboratori teatrali 1983.-2020. i
Facebook "Dramska radionica "Flacius" / Filodramska grupa "Arcobaleno" )

(Čedomir Ružić)

 


"Na ovim našim obalama,
tik uz vodu, imadu neka biljke i biljčice
što iz kamena rastu
a ne vidiš im ni grumen zemlje.
Takav je ovaj Teatar u Labinu,
trajanje što godinama s vremena na vrijeme upućuje poziv:
Neka uđu glumci!"

(Daniel Načinović)

 

Dramske radionice - Drama workshops - Laboratori teatrali 1983.-2020. OVDJE!


29.6.2022. Primjer dobre prakse "Utjecaj dramsko-pedagoškog rada na izbor zvanja i daljnjeg obrazovanja" donosi presjek dramsko-pedagoškog rada Amneris Ružić Fornažar, profesorice hrvatskog jezika i književnosti i dramske pedagoginje u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu. Dramske skupine po njezinim mentorstvom ostvaruju zapažene rezultate u skupnim i pojedinačnim scenskim nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu, na županijskim i državnim školskim smotrama LiDraNo, a rad dramske prepoznat je i na tadašnjem Susretu kazališnih amaterskih grupa Istre – „SKAGI“. Izlaganje je popraćeno korisnim idejama za scenska ostvarenja koja se većinom odnose na srednjoškolski uzrast.
Poveznica:
Slikokaz u programu Prezi OVDJE!


29.5.2022. VIKENDOM KONKRETNO (preuzeto LABINSKA KOMUNA, Ana Tavić) Čedomir Ružić: “Festival umjetnosti i tolerancije u Labinu već je opravdao svoje postojanje” Ravnatelj je labinske srednje škole gotovo 30 godina. Neumoran u svom poslu, s ogromnom ljubavi prema onome što radi, svojim djelovanjem daje definiciju predanosti. Za vrijeme njegovog mandata u srednjoj školi, škola je nanizala mnoštvo postignuća, o čemu smo i sami podosta izvještavali. Sada, tik pred zasluženom mirovinom, pitanjima smo ga “natjerali” da retroaktivno sagleda i da se prisjeti svoje karijere, ali smo s njim porazgovarali i još o nekim temama. U ovotjednom Vikendom konkretno ugostili smo ravnatelja Čedomira Ružića, mnogim ljudima prvu asocijaciju na spomen Srednje škole Mate Blažina Labin OVDJE!


21.5.2022. Srednja škola Mate Blažine Labin predstavila „Scensko putovanje labinskom baštinom“, projekt Dramskih radionica Srednje škole Mate Blažine - Dramska radionica FLACIUS i Gruppo filodrammatico ARCOBALENO (COMUNITA’ DEGLI ITALIANI DI ALBONA “GIUSEPPINA MARTINUZZI”), scensko prikazanja u sklopu zavičajnog projekta Srednje škole Mate Blažine „Putujemo kulturnom i prirodnom baštinom Labina“
U sklopu županijskog zavičajnog projekta „Putujemo kulturnom i prirodnom baštinom Labina“ u školskoj godini 2021.-2022. osmišljen je projekt koji uključuje korelaciju među nastavnim predmetima. Takav način rada i korelacija omogućit će razumijevanje i vrednovanje veza između prošlosti i sadašnjosti te vrednovati zavičajni prostor u kojem se odrasta i živi. U sklopu Festivala tolerancije u svibnju 2022. učenici Srednje škole Mate Blažine koji su ujedno i aktivni sudionici Dramskih grupa koje vodi Amneris Ružić Fornažar profesorica hrvatskog i talijanskog jezika te skupine Zavičajne nastave koju vodi profesorica povijesti Dijana Muškardin, predstavit će na Festivalu tolerancije dio svojih aktivnosti pod nazivom: „Scensko putovanje labinskom baštinom“.
Na festivalu sudjeluju učenici prvih i drugih razreda gimnazije i elektro usmjerenja.  Projektom se njeguje zavičajni identitet i razvija zavičajna pismenost. S obzirom da zavičajna nastava podrazumijeva rad na specifičnosti nekog područja u povijesnom smislu kao i specifičnost dijalekta općenito, kao i lokalnog govora, materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Upravo će se postojeća povijesna građa i baština Labina biti tema koju će učenici istražiti te kasnije koristiti za pripremu scenskih nastupa na hrvatskome jeziku, labinskoj cakavici te talijanskom jeziku. Istraživači povjesničari bili su učenici 2. gimnazijskog razreda (2.o i 2.f) koji su pripremali materijale i radove na navedenu temu.
Cilj je ovog projekta različitim scenskim nastupima oživjeti i valorizirati labinsku baštinu. Naglasak će biti na Starom gradu Labinu - srednjovjekovnom gradu gdje zidine čuvaju brojne palače, crkve, materijalnu i nematerijalnu baštinu. Tijekom Festivala tolerancije učenici će snimati scenska uprizorenja te ih koristiti za video uradak kojim će se uz druge odrađene aktivnosti predstaviti na petom Festivalu zavičajnosti srednjih škola u Poreču. Predviđeno je ovogodišnjim zavičajnim županijskim projektom izraditi digitalni turistički vodič koristeći VR naočale, 360 kameru i mnoge druge digitalne aplikacije. Snimatelji su učenici naše škole 2. razreda elektrotehnike Matija Vugriniček, Ian Bučić, Ivan Dundara.
Učenici će koristiti kulturnu i prirodnu baštinu starogradske labinske jezgre te je i prikazati scenskim nastupom na predviđenim punktovima. Radi se o 4 scenska prikazanja. Svako od njih priča priču o svakodnevnom životu grada.
1.    scensko prikazanje

Barokna su vrata ulaz u grad (1589.). Iznad njih nalazi se i današnji grb grada Labina, a također i lav s otvorenom knjigom simbolom nekadašnje mletačke vlasti. Učenici izvode različite igre u koje uključuju publiku s ciljem da zajedno „otvore“ vrata. Publika treba pronalaziti skrivene novčiće, gađati obručima zakrivljene šipke i pogađati značenje raznih riječi na labinskoj cakavici. Izvođači: Dea Belušić, Daria Bistričić, Mia Đurović, Aurora Franković, Sunčica Goričanec, Julia Ilijevski, Kelly Karcher, Nina Kos, Antonio Lazarić, Ema Ljuna, Antonio Štemberga, Monika Tenčić, Anamarija Terković (2.f).
2.    scensko prikazanje

Gradska loža smještena je na predjelu Črć, današnjem gradskom trgu. Loža je bila javni objekt  s višestrukom namjenom i mjesto mnogih događanja. Uz ložu vezan je i dio labinskog srednjovjekovnog statuta te mjera „Zakon kotla” koja se primjenjivala kod teških prijestupa. Tema je kamišibaj izvedbe „Mali grad za velike priče“ preljub koji je ostavilo veliki utisak na ženu te je odlučila baciti uroke i pokrasti muža. Ispostavilo se da je nakraju ona nastradala jer preljub nije dokazan. Prikazani su načini kažnjavanja po Statutu iz 1341. godine s naglaskom na „Zakon kotla“. Scensko prikazanje uokvireno je recitacijom i pjevanom izvedbom pjesme Elis Lovrić: „Sretno ti bilo“. Mjesto izvedbe je mala pozornica uz Podestatovu palaču. Autori teksta: Dramska grupa „Flacius“ i Filodramska grupa „Arcobaleno“. Izvođači: Tara Runko (1.f), Nicoletta Milevoj (1.o), Cristianna Licul (1.o), Gabriel Barišić (1.e), Kevin Šegon (1.e), Morris Gržan (1.e), Ivan Mohorović (1.e), Alessia Juričić (2.o).
3. scensko prikazanje

U 19. stoljeću članica obitelji Margherita Battiala udala se za Lodovica Lazzarinija i tim brakom započinje labinski ogranak obitelji Battiala Lazzarini koji su u svom obiteljskom grbu imali simbol besmrtnosti, pticu feniks, i napisano geslo „Moriendo renascitur“. Ples Margherite Battiala i Ludovica Lazzarinija kao spoj tradicionalnog i modernog na skladbu Emme Shapplin: „La notte eterna“. Mjesto izvedbe prostor je ispred Palače Battiala-Lazzarini. Izvođači: Bernarda Barbić (1.f), Zara Stojić (1.f), Viktorija Višković (1.f), Frančeska Licul (2.F), Thomas Katičić (4.e). Vanjski suradnik koreograf: Patricija Miletić. Vanjski suradnik kostimograf Marina Sršen.
4.    scensko prikazanje

Barokna Palača Negri pripadala je istoimenoj obitelji koja se iz okolice Bergama preselila u Labin 1512. godine. Neko vrijeme u njoj je bila bolnica, rodilište, pa i škola. Obitelj Negri imala je naklonost mletačkih podestata, zato je krajem 16. i 17. stoljeća posjedovala devet kuća, par manjih posjeda i tri mlina. Bavili su se lovom, ribolovom, trgovinom drvom i poljoprivrednim proizvodima, a i danas baštine vrhunsko maslinovo ulje.
Recital na temu masline u književnosti. Daniel Načinović: „O maslino draga“; Nensi Buble: „Maslina mati“; Suzana Marić: „Stara maslina“.
Mjesto izvedbe stepenice su ispred Palače Negri.
Izvođači: Lucija Zupičić, Lamija Ramić, Karlo Milevoj, Sandi Britvarević (1.f), Teo Đapić (2.f), Karla Levak (2.o).

5. scensko prikazanje

Palača Frankovich-Vlačić ujedno je i rodna kuća te Memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika, luteranskog reformatora, teologa, lingvista, filozofa i crkvenog povjesničara. U kamenom su podu lapidarija vidljivi obrisi društvene igre Mlinovi. Matija Vlačić Ilirik vodi dijalog s Giuseppinom Martinuzzi na temu njihova života, stvaralaštva i ideologije. Tijekom razgovora igraju društvenu igru Mlinovi. Dijalog završava recitacijom pjesme Drage Orlića: „Giuseppina ti voglio bene“ i uglazbljenim stihovima Giuseppine Martinuzzi: „La Rondinella Istriana“. Publika će se moći igrati društvenu igru Mlinovi uz vodstvo učenika.
Mjesto izvedbe lapidarij je Palača Frankovich-Vlačić. Autori teksta: Dramska grupa „Flacius“ i Filodramska grupa „Arcobaleno“. Izvođači: Filip Muškardin (1.o), Stefani Negri (1.f), Gianluca Štemberga (1.f), Jonas Šumberac (1.f), Leonard Brenko (1.f), Karla Levak (2.o). Voditeljica Zavičajne skupine: Dijana Muškardin. Voditelji Dramskih skupina (Dramska radionica FLACIUS i Gruppo filodrammatico ARCOBALENO pri Zajednici Talijana „Giuseppina Martinuzzi“: Amneris Ružić Fornažar, Čedomir Ružić. Suradnici: Patricija Miletić, Alida Blašković Koroljević, Nerina Ševrlica Bolfan, Igor Zulijani, Edi Miletti, Dino Belušić, Marinela Benažić, Marina Sršen. Predstavi je nazočila i naša pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patriicia Percan.
(Tekst: Amneris Ružić Fornažar; foto: Čedomir Ružić i Dijana Muškardin)

21.5.2022.  Nulti festival Labin (prenosimo: Radio-televizija Vojvodine) Uz poruku tolerancije i uzajamnog poštovanja u starogradskom jezgru Novog Sada završen je nulti festival Labina. Veliki broj predstava i kulturnih dešavanja obeležilo je premijerno izdanje te kulturne manifestacije koja pretenduje da postane tradicionalna. "Želim vam puno uspeha u budućim godinama, budućim festivalima, da zaista postanete vodeći centar kulture. Hvala vam najlepša“, izjavila je  pokrajinska sekretarka za kulturu, informiranje i javne odnose s vjerskim zajednicama, Dragana Milošević, Novi Sad, Vojvodina". OVDJE!
Poveznica:

SINOĆ U LABINU OTVOREN FESTIVAL UMJETNOSTI I TOLERANCIJE „LABINA“ - 5portal.hr


A tada je uslijedila dodjela nagrade za izuzetan doprinos za razvoj kulture Grada Labina, nagrada je skulptura, autorsko djelo labinske umjetnice,  Alide Blašković Koroljev i njezinog supruga Petra.
Gradonačelnik, Valter Glavičić tom je prigodom rekao, „dobitnik nagrade je čovjek koji je odgojio puno nas, koji je sve ovo što mi danas radimo i pokušavamo napraviti, a uspjet ćemo u tome,  počeo raditi puno prije nas,  dok smo još bili školarci. I dugo godina bio je tako veliki entuzijast i pokušavao, upravo ovo što se danas događa. I kako je lijepo rekla sekretarka za kulturu, gđa. Dragana Milošević „mi samo provodimo kulturu, a jedno sjeme kulture posijao je prof.  Čedomir Ružić,  to je kazališna umjetnost“, rekao je Glavičić i pozvao prof. Ružića.
„Toliko sam uzbuđen i počašćen, ovom nagradom, a prije svega i ovim događajem, koji nas je sve skupa Labinjane i naše goste usrećio“, izjavio je Ružić .  „Prva vijest kad mi je gradonačelnik rekao da će se realizirati, Festival umjetnosti i tolerancije,  to je upravo bio moj san, i svih članova dramskih družina koje smo započeli davne, 1983. i koji smo s prvom našom predstavom, predstavili cijelu regiju na festivalu kazališnih amatera Hrvatske. A srednjoškolci! I tako smo još jedno desetak godina iznenadili i stroge kriterije kritičara i povjerenstava koji su pratili naš rad, i nisu mogli vjerovati da iz jednog malog mjesta Labina, da su se iz jedne škole učenici zajedno sa svojim profesorom usudili da nešto progovore o svojoj kulturi i umjetnosti, da pronose sve ovo stvaralaštvo koje inače nas krasi, i da kao kazalište progovore u ime mladih. I da budu svojevrsni put, jer  svaka predstava ima svoju poruku i da se sa kazalištem treba mijenjati svijet. I to činim i danas, 45-ta je godina da mi pronosimo te ideje. Jer mladih ima. Izborili smo se da budemo svoji, da svoj san dosanjamo i realiziramo, i da on bude bolji. Ova je nagrada i za sve članove, a preko 300-tinjak učenika je prodefiliralo dramskom družinom , a od 2000. imamo dvije dramske družine hrvatsku i talijansku sekciju. I u subotu 21. svibnja, vidjet ćete novu generaciju, 40-ak učenika koji će progovoriti čakavicu, plesati i svirati i prikazati glazbeno i scenski kulturno umjetničku baštinu našega Grada koji ostaje centar kulture“, rekao je  Ružić i nastavio.
„I centar svjetskoga glasa, dobro ste rekli gđa Milošević, jer to će se pronijeti, jer Festival umjetnosti i tolerancije, rijetko tko ima. Želim vam puno uspjeha i zahvaljujem organizacijskom odboru, gradonačelniku i svima vama koji ste u tome pomogli da to realiziramo i vjerujte da ćemo dogodine  ponovno se naći i daleko biti zadovoljniji i uspješniji sa svojim radom“, izjavio je prof. Čedomir Ružić.  
17.5.2022. Generalna proba u Starom gradu Srednja škola Mate Blažine Labin vam predstavlja „Scensko putovanje labinskom baštinom“ projekt Dramske radionice FLACIUS i Gruppo filodrammatico ARCOBALENO (COMUNITA’ DEGLI ITALIANI DI ALBONA “GIUSEPPINA MARTINUZZI”) te Zavičajne skupine Srednje škole Mate Blažine u okviru županijskog zavičajnog projekta „Putujemo kulturnom i prirodnom baštinom Labina“


16.5.2022. Još nas samo dva dana dijele do početka 1. Festivala umjetnosti i tolerancije „LABINA“  Očekuju nas brojna događanja (prenosimo 5.portal) OVDJE!
Čedomir Ružić, ravnatelj Srednje škole Mate Blažine, predstavlja dio programa srednjoškolaca na festivalu umjetnosti i tolerancije "LABINA" OVDJE!
9.5.2022. Sudjelovanje Srednje škole Mate Blažine Labin na Festivalu tolerancije LABINA 2022.   Srednja škola Mate Blažine ponosna je da će  dati svoj doprinos Festivalu tolerancije „Scenskim putovanjem labinskom baštinom“ projektom Dramskih radionica SŠMB-a, Dramskom radionicom FLACIUS i s Gruppo filodrammatico ARCOBALENO (COMUNITA’ DEGLI ITALIANI DI ALBONA “GIUSEPPINA MARTINUZZI”), a sve u sklopu županijskog zavičajnog projekta  „Putujemo kulturnom i prirodnom baštinom Labina“ Zavičajne skupine Srednje škole Mate Blažine OVDJE!
Preuzimanje:
SCENSKA PRIKAZANJA - kostimi
Letak Zavičajnog projekta - pdf


25.4.2022. " NAJAVA FESTIVALA "LABINA 2022."... Moram naglasiti kako će osim vrhunske umjetnosti festival imati i cijeli niz događanja u kojima će sudjelovati naša labinska djeca kroz nastupe dramske sekcije Srednje škole Mate Blažine ali i kroz nastupe Umjetničke škole Matka Brajše Rašana..." (Gradonačelnik Grada Labina, gospodin Valter Glavičić)


21.3.2021. Svjetski dan kazališta za djecu i mlade obilježava se svake godine 20. ožujka pod sloganom “Povedite dijete u kazalište” Ovogodišnju poruku napisali su Srećko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom i predsjednica ASSITEJ-a Yvette Hardie, a poruku u cijelosti možete pročitati u nastavku.
“Poštovani i dragi prijatelji, veliki i mali, mali i veliki, svi vi koji volite kazalište i njegovu čarobnu moć, čestitam vam veliki dan kazališta za djecu i mlade kojeg slavimo u cijelom svijetu i u svim kazalištima koja stvaraju začudne, maštovite i inspirativne predstave baš za vas i sve ljubitelje kazališne umjetnosti koji će nam se tek pridružiti.
Kazalište ima i čuva onu neotkrivenu tajnu koja svojom snagom pobuđuje najiskrenije osjećaje i nalazi put do srca svakog gledatelja, koji svojom vjerom u ispričano, pokazano i proživljeno, nalazi put do novih saznanja i spoznaja koja svakom od nas širom otvara vrata mašte te nas potiče da svijet oko sebe doživljavamo boljim nego što on možda doista i jest.
Svakom kazališnom umjetniku i djelatniku upravo ste vi, draga publiko, glavna inspiracija, motivacija i odgovornost u promišljanju i stvaranju. Vaša spremnost da se prepustite čaroliji i mašti prikazanog na sceni pokreće imaginaciju autora i glumaca i tako postajete motor i pokretač kreativnosti.
Kazalište može bez svega, ali ne može bez glumca i publike. Dovoljan je jedan glumac i jedan gledatelj da se stvori kazalište, ali ako nema gledatelja nema ni kazališta. Stoga draga publiko vi baš vi ste kamen temeljac na kojem počiva kazalište. Važno je da se svi uključimo i omogućimo pristup kazalištu svima od najranije dobi. Roditelji, bake, djedovi, svi članovi porodice i prijatelji, učitelji, nastavnici i profesori povedite svoje najmlađe u kazalište ili bar krenite kad oni povedu vas. Čeka vas čarolija kazališta, najljepša čarolija koja postoji od kad je svijeta i vijeka. DOBRODOŠLI U KAZALIŠTE!”

(Srećko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom, Karlovac)

21.3.2021. Svjetski dan kazališta za djecu i mlade obilježen je 20. ožujka i SŠMB-u virtualnom izvedbom monodrame "Živi zakopani" Maše Kolanović Dramatizacijom pripovijetke "Živi zakopani" iz zbirke Maše Kolanović "Poštovani kukci i druge jezive priče", Lucija Miletić, maturantica opće gimnazije, pod vodstvom je svoje mentorice Amneris Ružić Fornažar izvela monolog na županijskoj razini susreta LiDraNo 2021. OVDJE!

                                                Živi zakopani, Maša Kolanović (dramatizacija Lucija Miletić)


Lucija Miletić - o sebi
na Svjetski dan kazališta za djecu i mlade


"Ralph W. Emerson jednom je rekao 'umjetnost nam omogućava da pronađemo i izgubimo sami sebe u isto vrijeme'. Trebalo je mnogo hrabrosti kada sam prvi puta stala na pozornicu, no trema je polako nestajala, a ja sam uživala u svakom trenutku. Pljesak...Tada sam shvatila da ponovo želim osjetiti tu čaroliju. Bilo je to u osnovnoj školi. Otada sam mnogo naučila. Iako nisam mislila da je moguće, dobila sam priliku u prvom razredu srednje ponovno biti na pozornici, otići u Primošten na državno natjecanje LiDraNo i upoznati ljude slične sebi. To me inspiriralo da se nastavim baviti glumom. Smatram da treba poticati djecu i mlade da se bave umjetnošću u bilo kojem obliku. Ne samo zato što je jako zabavno nego ima i mnogo pozitivnih učinaka. Razvija osobnost, jača samopouzdanje, oslobađa kreativnost i maštu. I ove godine sam pripremajući novu ulogu za Lidrano, mnogo naučila. Ta mi iskustva pomažu da se bolje izrazim u životu. Nadam se da ću uvijek imati mogućnost da se bavim dramskim izrazom na bilo koji način."

 

 

 

 

 

Pogled unatrag

Dramske radionice - Drama workshops - Laboratori teatrali 1983.-2020. OVDJE!