naslovna > Kurikulum > Natjecanja, susreti i smotre 2020.-2021.

Natjecanja, susreti i smotre 2020.-2021.

Šk.g. 2020.-2021.


21.4.2021. Ekonomisti SŠMB-a najbolji na međužupanijskom natjecanju iz Poduzetništva Valentina Kutnjak i Erik Franković, učenici četvrtog razreda ekonomskog usmjerenja Srednje škole Mate Blažine pod mentorstvom profesora Daniela Mohorovića osvojili su 1. mjesto na izlučnom natjecanju za WorldSkills Croatia 2021. iz Poduzetništva koje je održano 20. travnja.
Natjecanje je organizirano u online okruženju, a škola domaćin izlučnog, međužupanijskog natjecanja, bila je Ekonomska i trgovačka škola Čakovec. U 180 minuta timovi su imali zadatak osmisliti način edukacije za povećanje razine financijske pismenosti pojedinaca vodeći računa o uzrastu polaznika edukacije. Natjecanje  je obuhvatilo četiri modula: predstavljanje poslovanja tvrtke, poslovno planiranje, marketinški proces i financije.
U jakoj konkurenciji uz labinski tim natjecale su se Srednja škola Zvane Črnje Rovinj, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin i Ekonomska škola Pula. Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2021. održat će se od 11. do 13.5.2021.
(Tekst: Daniel Mohorović; foto: Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Rezultati natjecanja Poduzetništvo - pdf


19.4.2021. Na online međužupanijskom natjecanju iz Robotike ekipa SŠMB-a osvojila visoko 2. mjesto U Srednjoj školi Mate Blažine 19. travnja 2021. održalo se online međužupanijsko natjecanje u disciplini Robotika kao izlučno natjecanje za WorldSkills Croatia 2021. Na natjecanju su sudjelovale Tehnička škola Pula, Tehnička škola Rijeka, Srednja škola Mate Blažine Labin,  Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka te Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo Rijeka.
Zadatak je bio isprogramirati robota koji prati crnu liniju te koji mora detektirati na kojoj se pozicji nalazi bačva. Nakon  što detektira na kojoj se poziciji nalazi bačva robot ju mora uhvatiti, podignuti te prateći crnu liniju odvesti je do postolja. Nakon što ostavi bačvu na postolju robot se mora vratiti na startnu poziciju.
Učenici naše škole, elektrotehničari Petar Dundara (IV.e) i Karlo Peršić (III.e), pod mentorstvom Ivice Komadine zauzeli su visoko 2. mjesto.
Poredak škola nakon provedenog natjecanja:
1. Tehnička škola Pula                
2. Srednja škola Mate Blažine Labin              
3. Škola za elektrotehniku i računalstvo Rijeka    
4. Tehnička škola Rijeka                   
5. Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka    
U realizaciji online natjecanja sudjelovali su kolege Elvis Miletić, Željko Ernečić i Davor Franković.
Preuzimanje:
Rezultati natjecanja Robotika - pdf
(Tekst i foto: Davor Franković; foto: Čedomir Ružić, arhiva)


12.4.2021. David Vorano prvi na županijskom natjecanju iz Matematike pod mentorstvom Đanija Žufića
Nakon održanog školskog natjecanja iz matematike, na kojem je ukupno sudjelovalo 8 učenika Srednje škola Mate Blažine, pravo sudjelovanja na Županijskom natjecanju steklo je 5 učenika: 1 učenica iz 1. razreda, 2 učenika iz 2. razreda i 2. učenika iz 4. razreda.
Domaćin Županijskoj natjecanja, koje je održano 29. ožujka 2021., bila je Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin. Zbog epidemiološke situacije, Županijski stožer je donio odluku da se natjecanja odvijaju u matičnim školama, a povjerenstva će nakon toga pristupiti preuzimanju skeniranih materijala i vrednovanju radova.
Nakon objave rezultata naši učenici su postigli lijepe rezultate te očekujemo poziv na Državno natjecanje.
U kategoriji 1. razreda učenica Nataša Mišon osvojila je 3. mjesto (mentorica Roberta Germin Mileta)
U kategoriji 2. razreda učenik David Vorano osvojio je 1. mjesto, a učenik Petar Vorano 4. mjesto (mentor učenicima Đani Žufić)
U kategoriji 4. razreda  učenik Petar Dundara osvojio je 2. mjesto (mentorica Roberta Germin Mileta) i učenik Matteo Dobrić 3. mjesto (mentorica Ticijana Šumberac).
Čestitamo svim učenicima na postignutim uspjesima uz želju da budu pozvani na Državno natjecanje.
(Tekst: Đani Žufić; foto arhiva: Čedomir Ružić)


12.4.2021. Matea Hrelja pozvana na državno natjecanje iz Geografije pod mentorstvom Karmen Diminić Milevoj Ove   se školske  godine  natjecanja iz  geografije  na svim razinama održavaju online u matičnim  školama. Na županijskom natjecanju koje  je održano 25. ožujka 2021.  sudjelovalo je šest učenika:
U kategoriji  2. razreda - 3  učenice/ka:  Matea Hrelja,  Roan Rašuo i Alka  Mileta.  Učenici  su pokazali izvrsna znanja i  zauzeli  su prva  tri  mjesta u Istarskoj  županiji - Matea Hrelja 1. mjesto, Roan Rašuo  2. mjesto i 3. mjesto Alka  Mileta.
U kategoriji  4. razreda - učenice/ci:  Chiara  Golja, Paola Franković  i  Mateo  Dobrić. Učenici su  zauzeli  2., 4. i  7.  mjesto.
Županijsko je Povjerenstvo 26. ožujka 2021. u OŠ  V. Gortana u Žminju, školi domaćinu, nakon ispravaka i  formiranja  privremenih  lista  predložilo  prva tri mjesta Državnom Povjerenstvu  za  nastavak  natjecanja.  Državno je Povjerenstvo iz  geografije  pozvalo učenicu  Mateu  Hrelja  na  Državno  natjecanje  iz geografije  koje  će  se održati početkom mjeseca svibnja.
(Tekst: Karmen Diminić  Milevoj; foto Matea Hrelja))


31.3.2021. Maturantica Aida Suljić 4. na Županijskom natjecanju iz engleskog jezika Učenici SŠ Mate Blažine Labin sudjelovali su na Županijskom natjecanju iz engleskog jezika 24.03.2021. i ostvarili sljedeći rezultat: 4. mjesto (Lista 4B - ostale srednje škole) Aida Suljić, učenica 4.d razreda ekonomske škole (mentor: Tatjana Buršić), 9. mjesto (Lista 4A - gimnazije Mateo Dobrić, 4.f razred gimnazije (mentor: Tatjana Buršić) i 12. mjesto (Lista 4A - gimnazije) Luka Hrvatin, 4.o (mentor: Stenni Milevoj-Šuran). Učenici su pokazali zavidna znanja u poznavanju jezičnih vještina slušanja, čitanja i pisanja, a morali su slijediti stroge kriterije urednosti i čitkosti rukopisa. Čestitke!
(Tekst: Tatjana Buršić; foto: Čedomir Ružić)


26.3.2021. Učenici Srednje škole Mate Blažine uspješni na županijskom natjecanju iz fizike Županijsko natjecanje iz fizike održano je 9. ožujka 2021., a domaćin je bila Srednja škola Mate Blažine Labin.  Na natjecanju su sudjelovala 43 učenika srednjih škola istarske županije, koji su bili podijeljeni u 4 skupine. Sve radove učenika je, nakon natjecanja pregledalo i državno povjerenstvo, te je nakon dva tjedna objavilo konačne ljestvice poretka.
Petar Dundara, učenik 4.e  razreda (elektrotehnike) osvojio je 1. mjesto u skupini 3 (natječu se učenici trećih razreda gimnazije i četvrtih razreda strukovnih škola).
U skupini 2  (natječu se učenici drugih  razreda gimnazije i trećih razreda strukovnih škola) Karlo Strel, učenik 2.f razreda (opće gimnazije) osvojio je 2. mjesto. David Vorano, učenik 2.f razreda u istoj je skupini osvojio 3. mjesto.
Na natjecanju su još sudjelovali David Sandić (1.e), Matija Pajcur (2.f) i Mateo Dobrić (4.f). Mentor svim učenicima je prof. Nedeljko Mandić.
(Tekst: Nedeljko Mandić; foto: Čedomir Ružić).


                                   Olivera Tadić, Petra Santro, Nina Negovanović i Marija Lalović
24.3.2021.  GLOBE grupa SŠMB-a i ove se godine okrunila prvim mjestom na međužupanijskoj GLOBE smotri Međužupanijska smotra GLOBE škola održana je 22.3.2021. u Srednjoj školi Mate Blažine. Sudjelovale su škole iz Istarske i Primorsko-goranske županije koje provode Program GLOBE. Odazvale su se 3 škole - iz Rijeke (Prirodoslovna i grafička škola), Pule (OŠ Veli Vrh) i Labina (Srednja škola Mate Blažine). GLOBE  ekipu SŠMB-a čine Marija Lalović (IV.o), Nina Negovanović i Petra Santro (IV.f). Mentorica im je Olivera Tadić.
Nažalost, zbog COVID-19 pandemije, rad škola nisu predstavljale tročlane učeničke ekipe. Rad škola vrednovalo je prosudbeno povjerenstvo prema usuglašenim kriterijima za sve GLOBE centre.

                                                                                               Naslovnice prezentacija
Nakon pregledanih prezentacija u kojima je predočen rad u protekloj godini u Programu GLOBE  povjerenstvo je odlučilo o poretku:
1. Srednja škola Mate Blažine .................................. 92,62
2. Prirodoslovna i grafička škola Rijeka ...................  85,54
3. OŠ Veli Vrh Pula ..................................................  78,71
Osim u GLOBE centru Labin u isto su vrijeme održane i međužupanijske smotre ostalih šest međužupanijskih centara, a bodovi svih škola sudionika objedinit će se u jedinstvenoj tablici te će oni najuspješniji biti pozvani i sudjelovati na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola.
(Tekst: Olivera Tadić, foto: Čedomir Ružić)


22.3.2021. Labinska gimnazijalka Paola Vlačić ponovo je dobitnica nagrade na Goranovu proljeću
Naša nas je Paola ponovo obradovala i uljepšala nam ovogodišnje proljeće – mlada "Kovarica" osvojila je 2. nagradu za mlade pjesnike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske na Goranovu proljeću (mentorica Branka Komljenović, prof.). Ova se ugledna pjesnička manifestacija tradicionalno  otvorila  21. ožujka, a ove se godine održava  u skladu s epidemiološkim preporukama samo za dodjele nagrada "Goran" za mlade pjesnike Vidi Sever  i za najbolju pjesničku knjigu Evelini Rudan u okviru 25 sudionika.
Mlade pjesničke nade, a među njima i Paola Vlačić, imat će svoj dan u lipnju, u nadi da će se i epidemiološka situacija smiriti, kad će biti održane pjesničke radionice i druženja. Do tada, podijelit ćemo s vama riječi stručnog žirija o Paolinoj poeziji: „U ovim  inteligentno ispisanim pjesmama progovara glas koji se zalaže za mladenački nekonformizam, ali katkad upadne u zamku upravo onoga svijeta i diskursa protiv kojeg se buni. Jasno zacrtava granice svoga iskustva i svijeta u (neizrečenoj) opreci prema svijetu koji su nametnuli (i iskusili) drugi.“   
(Tekst i foto: Branka Komljenović)
Poveznica:
Goranovo proljeće, Grad Vrbovsko -  vrbovsko.hr

 
19.3.2021. Učenici SŠMB-a i ove godine uspješni na županijskoj razini smotre LiDraNo 2021. Dana 18. ožujka u on line okruženju održana je županijska razina smotre literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva – LiDraNo 2021. Ovogodišnji domaćin smotre za osnovne i srednje škole bila je Osnovna škola “Centar” Pula. Unatoč epidemiološkim uvjetima, Smotra je uspješno održana na Zoom platformi gdje su učenici i njihovi mentori mogli pratiti dramsko-scenske nastupe i prisustvovati okruglim stolovima za pojedina povjerenstva.
Smotra je započela uvodnim pozdravima ravnateljice škole Lorete Ribarić, pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvire Krizmanić Marjanović te državne izbornice za scenski izraz Barbare Rocco. Ravnateljica škole je posebno pohvalila mentore i učenike na ustrajnosti i upornosti u izvanrednim situacijama.
Na ovogodišnju županijsku razinu pristiglo je ukupno 45 literarnih radova, 21 novinarski rad, 3 radijske emisije, 7 školskih listova osnovnih i srednjih škola i to iz grada Buja, Labina, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja i Buzeta. Također, prijavljeno je i 10 pojedinačnih nastupa osnovnih škola i 7 srednjih, a cjelokupan dramsko-scenski izraz održan je putem Zoom pristupnica. Na internetskoj stranici škole može se pogledati virtualna izložba školskih listova.
Prosudbena povjerenstva odabrala su najbolje radove koji su predloženi za državni LiDraNo
koji će se održati od 19.  do 23. travnja 2021.
Srednju školu Mate Blažine predstavljali su učenici: Bruno Falco i Danijela Daić s radijskom emisijom na temu “Je li sedma sila još uvijek sedma?”, Leonarda Ivašić s novinarskim osvrtom pod naslovom “Umjetnost ili kritičnost”, Lucija Miletić s monologom iz zbirke “Poštovani kukci i druge jezive priče” autorice Maše Kolanović, Matija Pajcur s literarnim radom “Inkvizitorova dilema”, Karlo Strel s literarnim radom “Češka ljubav” te Oleg Klapčić s intervjuom na temu “Nomadi u digitalnom dobu”.
Mentori učenicima bili su profesori Majda Milevoj Klapčić, Branka Komljenović te Amneris Ružić Fornažar (Ivan Miškulin, mentor na školskom Lidranu).
Za državnu smotru predloženi su radovi “Je li sedma sila još uvijek sedma?” i ” Nomadi u digitalnom dobu”.
Čestitamo učenicima i mentorima!
(Preuzeto: Labinjonski đornalin, portal tiskanih novina medijske grupe Srednje škole Mate Blažine Labin)
Poveznica:
Labinjonski đornalin - labinjonskidornalin.wordpress.com

 
                                       K. Strel, M. Griparić, Olivera Tadić i D. Vorano
17.03.2021. Labinski srednjoškolci zapaženi na županijskom natjecanju iz kemije Učenici Srednje škole Mate Blažine pod mentorstvom profesorice Olivere Tadić sudjelovali su na Županijskom natjecanju  iz kemije u matičnoj školi  11. ožujka 2021. i  ostvarili izvrsne rezultate.  Županijskom natjecanju pristupilo je troje učenika u 2 kategorije natjecanja.  U kategoriji drugih razreda 1. mjesto osvojio je Karlo Strel, David Vorano  6. mjesto, a  u kategoriji trećih razreda  5. mjesto osvojio je Mate Griparić. Ove godine je županijsko natjecanje iz Kemije provedeno u 16 osnovnih i 6 srednjih škola. Ispite je pisalo 35 učenika osnovnih škola i 26 učenika iz srednjih škola.
(Tekst: Olivera Tadić; foto: Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Pozivna lista za državno natjecanje iz Kemije - excell


17.3.2021. Gimnazijalac Luka Hrvatin 2. na županijskom natjecanju iz povijesti  Županijsko natjecanje iz povijesti održano je 12.3.2021. Škola domaćin bila je Osnovna škola “Vazmoslav Gržalja” Buzet. Nakon dolaska sudionika, učenici su krenuli u rješavanje testova, koje je trajalo sat i pol. Nakon pisanja testova nastavnici su ispravljali, a učenici su imali slobodno vrijeme za ručak. Na natjecanju su sudjelovali učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola, te učenici srednje škole. Predstavnik Srednje škole Mate Blažine bilo je Luka Hrvatin, učenik 4.o razreda. U kategoriji četvrtih razreda gimnazije osvojio je drugo mjesto pod mentorstvom profesorice Sanje Gregorinić Trumić.
(Tekst: Sanja Gregorinić Trumić; foto: Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Pozvna lista za državno natjecanja iz Povijesti - excell


                  Stoje: Elin Zenzerović i Matea Hrelja. Čuče: Nikolina Pastorčić i Alka Mileta
14.3.2021. Labinske srednjoškolke na Natjecanju iz hrvatskoga jezika na županijskoj razini U Poreču je 10.3. održano županijsko Natjecanje iz hrvatskoga jezika kojemu je pristupilo 67 učenika iz cijele Istre iz osnovnih i srednjih škola. Pozdravne riječi domaćina natjecanja „…Vi ste ono najbolje što Istra u ovom trenutku daje iz ovog područja..“ odražavaju uspjeh naših učenica koje su  usprkos pandemijskim nepogodama, uspjele održati živost, znanje i natjecateljski duh. Na županijsku razinu plasirale su se učenice Matea Hrelja, Alka Mileta i Elin Zenzerović koje pohađaju drugi razred opće gimnazije i Nikolina Pastorčić, učenica četvrtog razreda opće gimnazije s mentoricama Brankom Komljenović i Anom Paliskom.  Učenice su ostvarile pohvalan uspjeh, a  2. mjesto u svojoj kategoriji i nagradu osvojila je Elin Zenzerović (mentorica Ana Paliska).
(Tekst i foto: Branka Komljenović)

11.3.2021. Gimnazijalci „Labin teama“ SŠMBA-a osvojio 2. mjesto na BeSafeNet olimpijadi o prirodnim katastrofama Učenici II.f razreda opće gimnazije Karlo Strel, David Vorano i Petar Vorano sudjelovali su 19. veljače na BeSafeNet  olimpijadi.  Riječ je o natjecanju srednjoškolaca (do 17 godina starosti) u poznavanju prirodnih i tehnoloških katastrofa, a  organizira se od 2019. godine. Ove godine su se prvi puta i kao jedini iz Hrvatske uključili učenici Srednje škole Mate Blažine Labin, organizirani u ekipu koju su nazvali „Labin team“. 
On line natjecanje (na engleskom jeziku) trajalo je 60 minuta i u tom su vremenu učenici trebali odgovoriti na 50 pitanja vezanih uz zadane prirodne i tehnološke katastrofe. Ove su godine odgovarali na pitanja o požarima, kemijskim incidentima, porastu razine mora, poplavama i vulkanskim erupcijama. Natjecanju je pristupilo 135 srednjoškolskih ekipa iz 12 država (Rumunjska, Bugarska, Albanija, Gruzija, Grčka, Malta, Slovačka, Cipar, Monaco, Rusija, San Marino i Hrvatska). 
Labinski srednjoškolci su u konkurenciji od 135 ekipa iz 12 europskih država osvojili 2. mjesto, a nagrada za školu je vaučer od 1500 Eura. Planirano je i uručivanje nagrada za prve tri ekipe u Strasbourgu, ako bude moguće putovanje.  Karlo, David i Petar su dali točne odgovore na 49 pitanja od mogućih 50. Bolji od njih su bili samo srednjoškolci iz Rumunjske, koji su jedini točno odgovorili na svih 50 pitanja.  Još su dvije ekipe imale samo jedan netočan odgovor. U slučaju istog broja bodova, rangiranje je izvršeno na temelju eseja kojeg  su učenici pisali ranije.
Labinski su srednjoškolci napisali esej „Earthquakes in Croatia in the year of the pandemic“ (Potresi u Hrvatskoj u godini pandemije). Za njega su dobili  maksimalnih 10 bodova, te su osvojili ukupno 2. mjesto na natjecanju.  Maksimalni broj bodova za esej osvojile su još samo 2 ekipe.
BeSafeNet je alat za promicanje kulture rizika među populacijama koji prima potporu od Europskog i mediteranskog Sporazuma o glavnim opasnostima Vijeća Europe.  1987. godine je pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, najstarije europske organizacije sa sjedištem u Strasbourgu, potpisan „Sporazum o velikim opasnostima (EUR-OPA)“. Puni je naziv „Suradbena skupina za sprečavanje, zaštitu i organiziranje pomoći u većim prirodnim i tehnološkim katastrofama“ (EUR-OPA Major Hazards Agreement). Trenutno je tom sporazumu priključeno 28 europskih država, a  Hrvatska se priključila 2002. godine. 
Prirodne i tehnološke katastrofe uzrokuju velike ljudske i ekonomske gubitke. Mnoge od njih ne možemo spriječiti, ali postoji način da se rizik od katastrofe umanji dijeljenjem međunarodno valjanih i pouzdanih informacija o prirodi, uzrocima i posljedicama prirodnih i tehnoloških katastrofa. Široka distribucija takvih informacija pomoći će ljudima da bolje razumiju potencijalne rizike i posljedično se bolje zaštite od katastrofa.
Ekipa učenika je uključena i u  Erasmus+ KA2 projekt Help me!  u kojem Srednja škola Mate Blažine sudjeluje od školske godine 2020./2021., a usko je povezan s temom Olimpijade.   Neočekivani događaji i prirodne katastrofe događaju se gotovo svake godine, stvarajući zabrinjavajuće situacije. S tim u vezi, glavni cilj Projekta je osigurati sigurno okruženje u zajednici u kojoj živimo. Naglasak je na podizanju svijesti o toj temi među učenicima, roditeljima, zaposlenicima škole te lokalnoj zajednici općenito. Mentori učenicima na natjecanju i u projektu Help me! su nastavnici Laura Kokot, Karla Golja Milevoj i Nedeljko Mandić. 
(Tekst: Nedljko Mandić; foto: Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Esej Earthquakes in Croatia in the year of the pandemic, Karla Strela, Davida i Petra Vorana - pdf
Poveznica:
BeSafeNet  olimpijada - OVDJE! http://www.besafenet.net/en-gb/olympiad


8.3.2021. Likovni rad Leonarde Giannini proglašen najboljim u kategoriji „Smanjenje nejednakosti“ U okviru izborne nastave iz predmeta Likovna umjetnost pod vodstvom profesorice likovnoe kulture Alide Blašković Koroljević naša učenica Leonarda Giannini sudjelovala je na likovnom natječaju „Moj pogled na ciljeve održivog razvoja“ koji se u organizaciji nevladine organizacije ODRAZ održao povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja. 
Natječajem se učenike nastojalo potaknuti na razmišljanje o važnosti očuvanja našeg planeta i odgovornog ponašanja prema ljudima, prirodi i okolišu. Zadatak je bio napraviti likovni rad u slikarskoj tehnici koji se odnosi na jedan od 17 ciljeva održivog razvoja.
Na natječaju je sudjelovalo 211 učenika i 52 mentora. Zaprimljeno je ukupno 226 učeničkih radova iz 38 srednjih škola. Leonardin rad proglašen je najboljim u kategoriji-cilju „Smanjenje nejednakosti“. „Mozaik različitosti prenosi poruku kao smo svi, neovisno o našem porijeklu i načinu života, dio čovječanstva, te da jedino međusobnim uvažavanjem i povećavanjem jednakosti možemo ići naprijed“ rekla je o svom radu Leonarda. 
(Tekst: Alida Blašković Koroljević)

 


                 Eler Diminić i Petar Dundara                                           Mateo Dobrić i Laura Kokot (foto arhiva)
6.3.2021. Učenici Srednje škole Mate Blažine osvojili dva 1. mjesta na Županijskom natjecanja iz informatike Županijsko natjecanje srednjih škola iz informatike održalo se u srijedu 3. ožujka, a domaćin je bila Gimnazija Pula.
Mateo Dobrić, učenik 4. razreda opće gimnazije sudjelovao je u kategoriji Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Gimnazije) i ponovio prošlogodišnji uspjeh te ponovno osvojio 1. mjesto pod vodstvom mentorice Laure Kokot. Mateo Dobrić ima ujedno 20. najbolji rezultat na razini Hrvatske odnosno 20. mjesto od 129 natjecatelja.
Jednako uspješan bio je i Petar Dundara, učenik 4. razreda elektrotehničkog usmjerenja koji je osvojio 1. mjesto u kategoriji Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Strukovne škole) pod vodstvom mentora Elera Diminića. Petar Dundara ima ujedno 27. najbolji rezultat na razini Hrvatske odnosno 27. mjesto od 199 natjecatelja.
Našu školu predstavljali su još i Matija Pajcur, učenik 2. razreda opće gimnazije koji je u ukupnom poretku kategorije Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Gimnazije) osvojio 9. mjesto, mentorica Laura Kokot i Zoja Bošković Gobo, učenica 3. razreda opće gimnazije koja je u ukupnom poretku kategorije Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Gimnazije) osvojila 10. mjesto, mentor Eler Diminić.
Valja spomenuti da već petu godinu za redom Srednja škola Mate Blažine ima prvake na Županijskom natjecanju u kategorijama Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Gimnazije) i Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje – Strukovne škole).
Na županijsko natjecanje bilo je pozvano 32 učenika srednjih škola Istarske županije koji su se natjecali u tri kategorije - Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Gimnazije, Srednje - PM gimnazije i Srednje - Strukovne škole), Razvoj softvera i Algoritmi SŠ.
(Tekst: Eler Diminić i Laura Kokot)


14.12.2020. Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin i četvrtu godinu za redom pri samom vrhu svjetskog natjecanja Unite the Nations Učenici Srednje škole Mate Blažine 4. prosinca 2020. sudjelovali su u 24-satnom međunarodnom istraživačkom natjecanju Unite the Nations i ostvarili izvanredan uspjeh osvojivši 3. mjesto u konkurenciji od 32 škole iz 16 zemalja svijeta.

Unite the Nations jedna je od aktivnosti Time projecta koji ove godine slavi 25. obljetnicu i jedino je međunarodno istraživačko natjecanje gdje učenici pišu pitanja i kreiraju test. Cilj aktivnosti bolje je upoznavanje vlastite zemlje, upoznavanje drugih zemalja i učenje o različitim kulturama s naglaskom na timski rad i istraživanje.

Prošlih se godina aktivnost sastojala od dva dijela. U prvom su dijelu učenici sastavljali test, tako što bi svaka prijavljena škola sastavila 25 pitanja na engleskom jeziku o svojoj zemlji, po pet pitanja iz pet različitih kategorija – povijest, zemljopis, društvene prilike/aktualna zbivanja/politika, umjetnost/zabava i sport/slobodno vrijeme, a u drugom dijelu rješavali su test. Međutim, ove godine povodom obljetnice organizatori natjecanja iz Kanade izradili su poseban test odabravši 325 pitanja koje su učenici postavljali tijekom posljednjih godina. Također, razlika je bila u tome što su ove godine učenici trebali odgovarati i na pitanja o svojim zemljama.

Tjedan dana prije samog natjecanja sudionici su se fotografirali i za aktivnost Time selfies, a  sudjelovalo je 35 učenika: Ivan Dundara (1.e), Riko Franković (1.e), David Sandić (1.e), Nikola Zupičić (1.e), Lukas Mohorović (1.e), Matija Vugriniček  (1.e), Petar Vorano (2.f), David Vorano (2.f), Karlo Strel (2.f), Dino Tomić (2.o), Antonio Matošević (2.e), Natali Belušić  (3.f), Andrej Mohorović  (3.f), Robertino Licul (3.f), Elin Franković (3.f), Zoja Bošković Gobo (3.f), Ines Bošković Gobo (3.f), Barbara Vozila (3.f), Gloria Kiršić (3.f), Paolo Gobo (3.f), Mateo Dobrić (4.f), Lejla Šehić (4.f), Nikolina Pastorčić (4.f), Chiara Golja (4.f), Mario Turković (4.f), Petra Santro (4.f), Tara Verbanac (4.f), Silvia Radović (4.f), Paola Pamić (4.f), Matija Desović (4.f), Lucia Demarin (4.o), Tara Radović (4.o), Luka Hrvatin (4.o), Ania Kršulja (4.o) i Natali Lazarić (4.o).

Ovogodišnje natjecanje Unite the Nations započelo je u cijelom svijetu u isto vrijeme na Time Day 4. prosinca u ponoć po univerzalnom UTC vremenu što je u Hrvatskoj 1:00 ujutro. Učenici su bili podijeljeni u skupine te su satima vrijedno tražili odgovore na 325 izazovnih pitanja o 61 državi služeći se internetskim pretraživanjem. Pripremu, organizaciju te samu provedbu natjecanja vodili su nastavnici Laura Kokot, Karla Golja Milevoj, Ana Paliska i Nedeljko Mandić. Ove godine sama je organizacija i provođenje natjecanja bilo zahtjevnije zbog epidemioloških mjera.  Učenici različitih odjeljenja nisu su smjeli miješati, tj. učenici  različitih odjeljenja bili su odvojeni po učionicama.

Ovo je četvrto sudjelovanje Srednje škole Mate Blažine na ovom natjecanju, na kojem je labinska škola sveukupno do sada osvojila dva prva i jedno drugo mjesto. Važno je spomenuti i ostale hrvatske škole koje su ove godine postigle veliki uspjeh i to: Gimnazija Bjelovar koja je po prvi put osvojila 1. mjesto te Geodetska škola iz Zagreba koja sa Srednjom školom Mate Blažine Labin dijeli 3. mjesto.

Time project s ovogodišnjom temom A Week In Time 1 Globe, 1 Week, 1 Classroom međunarodni je edukacijski  projekt za osnovne i srednje škole koji se održava svake godine, a vode ga edukatori iz različitih zemalja. U sklopu projekta osim natjecanja Unite the Nations ove godine održava se i mnoštvo drugih aktivnosti kao što su Blogging, Model Ujedinjenih naroda i videokonferencije.

Organizatorski tim iz Srednje škole Mate Blažine zahvaljuje svim djelatnicima koji su na bilo koji način pomogli da se ovo natjecanje uspješno organizira i provede, posebice u ovim uvjetima, a učenicima iskrene čestitke na iznimnom uspjehu u Time Projectu koji već 25 godina okuplja mlade diljem svijeta šireći znanje o drugim zemljama i kulturama, njegujući toleranciju i zajedništvo.

 

Na novoj službenoj stranici Time projecta http://www.timeproject.org/ može se doznati više informacija i o ostalim aktivnostima projekta.
25th Anniversary Logo Time Project 2020

(Tekst: Laura Kokot, Ana Paliska, foto: Karla Golja Milevoj)

Poveznice:
Učenici SŠMB-a obranili naslov prvaka na svjetskom natjecanju „Unite the Nations“ 2019. - ssmb.hr
Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin postali prvaci na svjetskom natjecanju „Unite the Nations“ 2018.  - ssmb.hr
Srednja škola Mate Blažine 2. na svjetskom natjecanju „Unite the Nations“ 2017. - ssmb.hr

 

Natjecanja, susreti i smotre 2019.-2020. OVDJE!

5.2.2021. Konačna zbirna statistika natjecanja 2019.-2020. U šk.g.2019./2020. na natjecanjima sudjelovalo je 105 učenika, od toga na školskim natjecanjima 77 učenika, na županijskim natjecanjima 67 učenika, na međužupanijskim natjecanjima 3 učenika, a na državnim natjecanjima sudjelovalo je 24 učenika. Od 67 učenika koji su sudjelovali na  županijskim natjecanjima , njih 53 iz jednog predmete, 10 učenika iz dva, 3 učenika iz 3 i 1 učenik na četiri predmeta.  25 učenika osvojilo je 1. mjesto, 11 učenika osvojilo je 2.mjesto, 3 učenika osvojila su 3.mjesto, a 47 učenika osvojilo je 4. i više rang mjesto na Županijskim natjecanjima.
Na Međužupanijskim natjecanjima sudjelovalo je troje učenika i osvojili su 1. mjesto. Na Državnim natjecanjima sudjelovalo je 24 učenika, 21 učenik iz jednog predmeta, a 3 učenika iz dva predmeta. Drugoplasirani na državnom natjecanju iz matematike učenik MARTIN ŠVERKO 4.E razred (mentor – profesorica Roberta Germin Mileta).
Preuzimanje:
Popis učenika koji su sudjelovali na natjecanjima do 6.12.2020. Sva državna natjecanja još nisu održana, tako da su u popisu samo pozvani učenici, ali bez rang mjesta. OVDJE

Konačni rezultati natjecanja 2019.-2020.
Državna natjecanja OVDJE!
Međužupanijska natjecanja OVDJE!
Županijska natjecanja OVDJE!
Školska natjecanja OVDJE!

5.2.2021. Konačna zbirna statistika smotre, susreti i natjecanja 2019.-2020. U šk.g. 2019./2020. na projektima, natjecanjima, smotrama i susretima sudjelovalo je 68 učenika.56 učenika iz jednog, 9 učenika iz dva, 2 učenika iz tri , a 1 učenik iz četiri područja (projekta, natjecanja, smotri i susreta).
Preuzimanje:
Popis učenika koji su sudjelovali na projektima, natjecanjima, smotrama i susretima do 17.7.2020. OVDJE!
Državne smotre, susreti i natjecanja
Županijske smotre, susreti i natjecanja
Školske smotre, susreti i natjecanja