naslovna > Područja rada i programi > Ekonomija, trgovina i poslovna administracija 2020.

Ekonomija, trgovina i poslovna administracija


KADA ODABRATI ČETVEROGODIŠNJU STRUKOVNU ŠKOLU ZANIMANJE EKONOMIST?
Program ekonomije vas priprema za zanimanje ekonomista, ali isto tako za nastavak školovanja na ekonomskom ili srodnom fakultetu. Tijekom obrazovanja osposobljavate se za zanimanje kroz niz stručnih i teorijskih, općeobrazovnih i praktičnih sadržaja. Obrazovanje završava izradom i obranom završnog rada, a učenici mogu polagati i ispite državne mature.

Ekonomija, trgovina i poslovna administracija od 2009. do 2020. - ssmb.hr

 

Šk.g. 2020.-2021.


13.11.2020. Ekonomisti SŠMB-a obilježili Svjetski dan štednje Učenici 4. d razreda pod mentorstvom nastavnice Gabriele Dundara odlučili su ove godine prvi puta u Srednjoj školi Mate Blažine obilježiti Svjetski dan štednje kako bi ukazali na važnost štednje za budućnost mladih. Svjetski dan štednje obilježava se 31. listopada, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. u Milanu.
Na tom sastanku sastali su se predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat. Sudionici toga kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva.
U sklopu predmeta Bankarstvo i osiguranje učenici su osmislili tekst i scenarij za kratki edukativni film o štednji. Nakon toga je uslijedilo snimanje u školskoj knjižnici i dvorištu, što su učenici veoma ozbiljno shvatili, jer su se neki kadrovi snimali i po deset puta.

Nakon dugotrajnog procesa snimanja, presvlačenja, mijenjanja uloga, smijeha i ozbiljnih scena, nastao je video uradak kojim su željeli prikazati zašto je važno štedjeti. Nadaju se da će njihovi vršnjaci gledajući film zaključiti isto što i oni: „Štednja je potrebna za osiguranje bolje budućnosti.“
(Tekst i foto: Gabriela Dundara)
Poveznica:
Video uradak možete pogledati OVDJE!