naslovna > Arhiva novosti > Informacije i COVID-19 protokoli za početak nastavne godine u SŠMB-u

Informacije i COVID-19 protokoli za početak nastavne godine u SŠMB-u


Zahvaljujemo roditeljima na pripremi djece/učenika za početak nastavne godine. Ponosni smo na vas i na vašu odgovornost u ovim za svih nas novim i nepoznatim okolnostima. Samo zajedno možemo izgurati ovu školsku godinu kako ne bi došlo do zatvaranja. Hvala.

14.9.2020. NOVO: Zbog dobre epidemiološke situacije Istra ukida korona mjeru koja je mnogima smetala Temeljem Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te procjene epidemiološke situacije na području Istarske županije, Stožer civilne zaštite Istarske županije, uz suglasnost Stožera civilne zaštite gradova i općina Istarske županije, te osnivača škola, donio je Odluku:
- Da svi učenici i nastavnici tijekom nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne maske
- Maske su obavezne i dalje u zajedničkim školskim prostorima, izvan učionica.
U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije na pojedinom području Istarske županije, donijet će se odluka o potrebi nošenja zaštitnih maski unutar učionica. Do sada su se tijekom nastave maske morale nositi od petih razreda na dalje.
(Prenosimo: Glas Istre)
Preuzimanje:
Odluku Stožera civilne zaštite Istarske županije - pdf

4.9.2020. Informacije i COVID-19 protokoli za početak nastavne godine u SŠMB-u Poštovani učenici/ce i roditelji/skrbnici, na početku smo nove školske godine 2020./2021. polazak u školu, susret  sa svojim nastavnicima, kolegama i kolegicama iz razreda je sigurno dugo iščekivan trenutak koji u uvjetima pandemije COVID 19 iziskuje od svakog od nas veliku odgovornost.
Srednja škola Mate Blažine Labin pripremila je  uvjete za boravak učenika, nastavnika i ostalih djelatnika uvažavajući donesene  preporuka od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  i Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bi se prilagodili epidemiološkim uvjetima te time  štitili zdravlje učenika, vlastito zdravlje, a neizravno zdravlje obitelji i građana Grada Labina (i Republike Hrvatske. Razrađeni su protokoli i konkretne mjere vezane za postupanje i prilagodbu rada u školi u novim epidemiološkim uvjetima kojih se moraju pridržavati učenici, nastavnici i roditelji te ostali djelatnici škole. Učenici i djelatnici imaju obvezu nositi zaštitne maske za lice pri ulasku i tijekom boravka u Školi, kako je preporučeno od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naša škola će raditi po propisanom modelu A uz određene iznimke u kojima će se koristiti kombinacija sa nastavom na daljinu. Zaštitne maske za lice (za učenike) bit će osigurane od strane Istarske županije (osnivač Škole) tijekom idućeg tjedna. Do tada učenici koriste svoje zaštitne maske.
Prvi dan nastave započinje u ponedjeljak 7. rujna 2020.
Prvi razredi u školu iznimno samo prvi dan ulaze iz školskog atrijuma (dvorište iza škole prema sportskoj dvorani) prema slijedećem rasporedu prema prozivci ravnatelja:
8,00  I.o, I.f (opća gimnazija)
8,15  I.d (ekonomija)
8,30  I.e (elektrotehničar)
8,45  I.as (instalater-monter, elektromehaničar)
9,00  I.gh (kuhar, konobar)
Napomena: Od utorka, 8.rujna 2020. učenici prvih razreda ulaze u školu prema dolje navedenom rasporedu ulaza za pojedine razrede.
Drugi, treći i četvrti razredi u školu dolaze od ponedeljka 7. rujna 2020. pa nadalje prema dolje navedenom rasporedu ulaza, a iznimno samo prvog dana prema satnici:
9,30 - drugi razredi (prema rasporedu dolje navedenih ulaza)
9,45 - treći razredi (prema rasporedu dolje navedenih ulaza)
10,00 - četvrti razredi (prema rasporedu dolje navedenih ulaza)
Prvi dan organiziran je na način da učenici dolaze u školu prema gore navedenom rasporedu,  ulaze u školu prema unaprijed određenom ulazu, te s razrednicima odlaze u učionice/kabinete. Prvog dana će se sa učenicima održati sat razrednog odjela na kojem će dobiti sve relevantne informacije i upute.
PLAN ULAZA I IZLAZA UČENIKA PO RAZREDIMA
ULAZ 1 (u suterenu, pored učionice 3A)
Razredi: 3.gh, 1.e, 2.e, 4.f
ULAZ 2 (u suterenu, pored učionice 3)
Razredi: 1.o, 2.o, 3.f,
ULAZ 3 (u suterenu, pored učionice 4B)
Razredi: 1.as, 2.f, 2.as, 1.gh,
ULAZ 4 (u suterenu, pored restorana)
Razredi: 4.d, 2.d, 3.d 4.e
GLAVNI ULAZ ZA UČENIKE (iz školskog atrijuma)
Razredi: 4.o, 2.gh, 1.d, 3.e, 1.f
ŠKOLSKA RADIONICA
Razredi.: 3. as
Želimo vam uspješnu školsku godinu 2020. /2021.    Tlocrti učionica razrednih odjela i specijaliziranih kabineta te plan ulazaka/izlazaka po razredima


Raspored sati za učenike:
Učenički raspored sati za I. pol. 2020.-2021. od 7.9.2020. - pdf

Pripreme za zaštitu od zaraze koronavirusom u našoj školi kako bi bili spremni za novu školsku godinu sukladno okolnostima epidemije COVID-19  Još smo u svibnju mjesecu, uz poštivanje strogih epidemioloških mjera, osigurali da svaka učionica/razredni odjel ima dozator s dezinficijensom  najprije za maturante koji su prristupali ispitima državne mature i za učenike strukovnih usmjerenja kako bi obranili završne radova u ljetnom roku. Na ulazima u matičnu zgradu i školsku radionicu postavljeni su dezinficijens uz stalni nadzor portirske službe koja vodi evidenciju ulaska stranaka u školu po COVID-19 protokolu.  Učeničke toalete smo kompletirali sredstvima za pranje ruku (dodanom količinom tekućeg sapuna, toplom vodom te papirnatim ručnicima). Svi djelatnici Škole dobili još u srpnju zaštitne maske i vizire. Sve se nadzire kvalitetnim video nadzorom školskih hodnika i prilaza školi."
(Ravnatelj Čedomir Ružić)
   

Kontakt ravnatelja:
Mole se roditelji koji žele razgovarati s ravnateljem da za dogovor termina nazovu tajništvo na telefon 052 856 277 ili mobitel ravnatelja 098421547 ili pak pišu na e-mail cedomir.ruzic@skole.hr 
Poveznice:
Upute za učenike i roditelje na početku nove školske godine 2020.-2021. - ssmb
Upute za razrednike na početku školske godine - ssmb

Preuzimanje:
Tlocrti i novi raspored razreda - pdf
Plan ulazaka i izlazaka razrednih odjela - pdf
Protokol za učenike - pdf
Protokol za roditelje - pdf
Protokol za nastavnike - pdf
Protokol za pomoćno-tehničko osoblje - pdf
Dežurstvo nastavnika I. pol. 2020.-2021. od 14.9.2020. - pdf


Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u šk.g. 2020./2021.


          Sastanak ravnatelja s osnivačima i članovima stožerom Istarske županije
2.9.2020. Informacija o pripremama i organiziranju nastave u skladu s Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. koje su nam HZZJZ i MZO-a dostavili 24. kolovoza Srednja škola Mate Blažine Labin intenzivno radi na pripremi uvjeta rada i protokulu za novu školsku godinu kroz poštivanje donesenih preporuka od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bi se prilagodili epidemiološkim uvjetima te time štitili zdravlje učenika, vlastito zdravlje, a neizravno zdravlje obitelji i građana Grada Labina i Republike Hrvatske.
Kroz analizu uputa, preporuka za odgojno obrazovni rad i izvođenje nastave na razini Županije, radnog sastanka ravnatelja i osnivača IŽ sa Stožerom IŽ i  prijedloga stručnih aktiva Škole, Tim za protokol  izradio je Protokole za učenike, nastavnike, roditelje, te ostale djelatnike škole, kao i Protokole o smjeru kretanja učenika prilikom ulaska  boravka i izlaska iz škole kako bi se osigurala potrebna distanca uz obavezno nošenje maski. U protokolima su razrađene konkretne mjere vezano za postupanje i prilagodbu rada u školi u novim epidemiološkim uvjetima kojih se moraju pridržavati učenici, nastavnici i roditelji te ostali djelatnici škole. Na današnjem sastanku voditelja stručnih aktiva razmatrani su konkretni prijedlozi te moguće poteškoće u primjeni protokola, te će analiza Protokola biti dana na razmatranje sutra, 2.9.2020., Nastavničkom vijeću koje će donijeti konačni prijedlog i smjernice o kojima ćete biti informirani već istog dana preko web stranica škole.

Ministar Radovan Fuchs

30.8.2020. Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavljuje nelektoriranu inačicu dokumenta Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u školskoj godini 2020./2021.  u kojemu se predlažu modeli i nude preporuke za odgojno-obrazovni rad i izvođenje nastave u vrtićima i školama.
Cilj izrade preporuka je osiguravanje što sigurnih uvjeta izvođenja odgojno-obrazovnoga rada uz uvažavanje specifičnosti obzirom na dob djece i učenika, kao i različitih uvjeta za rad u odgojno-obrazovnim ustanovama.
Dokument se nadovezuje na mjere koje je predložila Radna skupina imenovana 7. kolovoza 2020. a koje su razrađene u dokumentu HZJZ-a Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. od 24. kolovoza 2020.
U Uputama je naglasak stavljen na zdravstveno-epidemiološku komponentu, a u ovom dokumentu na odgojno-obrazovno (pedagošku). Riječ je, dakle, o komplementarnim dokumentima koji se međusobno nadopunjuju te je za cjelovitost informacija nužno upoznati se sa sadržajem obaju dokumenata. Ako i nakon toga određena pitanja i dalje ostanu otvorena, Ministarstvo će ih s dionicima rješavati kroz dijalog, međusobno uvažavanje i otvorenu komunikaciju.

Preuzimanje:
Modeli i preporuke za provedbu nastave u 2020./2021. (29.8.2020.) - pdf
Česta pitanja i odgovori vezano za povratak u školu (27.8.2020.) - pdf
Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. (24.8.2020.) - pdf
Skraćene Upute HZJZ i MZO-a - pdf

Poveznice:
Vijesti - mzo.gov.hr