naslovna > Arhiva novosti > Početak nastave na daljinu u Srednjoj školi Mate Blažine

Početak nastave na daljinu u Srednjoj školi Mate Blažine


Nastava na daljinu i Tablice s popisom nastavnika, predmeta i kodova OVDJE!

27.3.2020. Preporuke o organizaciji radnoga dana učenika tijekom održavanja nastave na daljinu - ŠKOLA ZA ŽIVOT OVDJE!

26.3.2020. Savjeti za online obrazovanje - FOI ONLINE OVDJE!

26.3.2020. Ministarstvo znanosti i obrazovanja i RTL Hrvatska pokreću 'Maturu na RTL2' OVDJE!

26.3.2020. Ministrica Blaženka Divjak "Važno je da se opterećenje balansira, ima onih koji su možda pretjerali" OVDJE!

25.3.2020. Razrađuju se modeli državne mature (HINAl) Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) najavilo je u srijedu da će upute za ocjenjivanje učenika tijekom nastave na daljinu školama poslati početkom travnja te da se trenutačno razrađuje nekoliko scenarija provedbe državne mature.
Ovaj tjedan Ministarstvo će svim osnovnim i srednjim školama, ali i učenicima i njihovim roditeljima i skrbnicima uputiti novu Preporuku za organizaciju nastavnog dana, a početkom travnja školama će poslati upute za vrednovanje i ocjenjivanje učenika tijekom izvođenja nastave na daljinu, najavili su iz MZO.
Što se tiče održavanja ispita državne mature, Ministarstvo napominje da postoje logistički izazovi u kreiranju ispita, njihove distribucije te same provedbe.
"Trenutno su u razradi tri do četiri moguća scenarija, a u kontaktu smo i s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji će nam dati podatke o vremenskim okvirima koji su im potrebni za sve prethodno navede logističke izazove kako bismo ustanovili koji su scenariji najbolji", ističe se u priopćenju MZO. Poručuju da će sve informacije biti komunicirane pravovremeno te da je sada najvažnije da se sustav uhodava korak po korak.
Većina daljnjih koraka koje i Ministarstvo trebalo poduzeti po pitanju procesa u sustavu znanosti i obrazovanja, napominju, ovisi o epidemiološkoj situaciji u narednom razdoblju.
Osim pružanja kontinuiteta obrazovnog procesa, cilj nastave na daljinu je i da bude sigurna luka za nastavnike, učenike i njihove roditelje i skrbnike u kriznim vremenima, dodaju.
"Na sredini smo drugog tjedna izvođenja nastave na daljinu i unatoč tome što smo uspjeli uspostaviti stabilan sustav učenja i poučavanja na daljinu te smo osigurali i rezervne opcije izvođenja nastave putem televizijskih emitiranja, online sustava, YouTube kanala i mrežnih stranica Škole za život, učenici i nastavnici još uvijek se privikavaju na ovakav način rada – što je i razumljivo", ističe se u priopćenju.

22.3.2020. Obraćanje ravnatelja Dragi učenici, dragi roditelji, poštovani kolege, priveli smo kraju prvi tjedan u kojem se nastava nije održavala u školskim učionicama, već se odvijao mrežni rad od kuće u tzv. virtualnim učionicama. Uzrokovano je to izvanrednom situacijom – pandemijom visokozaraznog  koronavirusa. Ni u snu nismo mogli zamisliti takav scenarij i takve katastrofalne razmjere i posljedice po naše zdravlje i sigurnost... OVDJE!  

20.3.2020. Često postavljana pitanja - Nastava na daljinu  Molimo vas da kontinuirano pratite mrežne stranice Škole za život, posebice dio s odgovorima na često postavljana pitanja OVDJE!

19.3.2020. Koronavirus - važne informacije MZO-a OVDJE! se nalaze se važne informacije vezane uz koronavirus.

19.3.2020. Vijesti iz CARNET-a Posljednja dva dana webmail.skole.hr otežano radi. Većina korisnika ne može slati i primati mailove. CARNET intenzivno radi na otklanjaju problema te zahvaljujemo korisnicima na strpljenju. CARNET-ov helpdesk je pod velikim opterećenjem, molimo sve korisnike da ne šalju isti upit nekoliko puta, jer tako neće ubrzati odgovor, već nepotrebno usporavaju rad helpdeska.

18.3.2020. Česta pitanja i odgovori od 18. 3. 2020. OVDJE!

17.3.2020. VAŽNO IZ CARNET.HR! Molimo korisnike da se pridržavaju rasporeda nastave na daljinu i da sadržajima ne pristupaju koristeći svoj AAI@EduHr identitet u terminu kada se ne održava nastava za njihov razred. Ovu mjeru poduzimamo kako bismo ravnomjerno rasporedili opterećenje sustava te spriječili zagušenja. Ujedno molimo sve korisnike da ovu informaciju podijele s razrednicima, nastavnicima učenicima i roditeljima. Više: OVDJE!

17.3.2020. Raspored nastave za cijeli tjedan na HRT-u i Sportskoj televiziji OVDJE!

17.3.2020. Pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu OVDJE!

17.3.2020. Današnji raspored za predmetnu nastavu u osnovnoj i srednjoj školi Ne zaboravite na vrijeme početka nastave u virtualnim razredima OVDJE!

16.3.2020. Česta pitanja i odgovori od 16. 3. 2020. OVDJE!

16.3.2020. Nastavu na daljinu možete pratiti na mrežnim stranicama Škole za život https://skolazazivot.hr/video-lekcije/  i na pripadnom YouTube kanalu Škole za život https://www.youtube.com/channel/UCUq1OACvA1XKyXxvstWAJ9w, i YouTube kanalu Škole na Trećem https://www.youtube.com/channel/UC2FkzJufULIFv7f2RO-tgjw te televizijskim programima HRT3 i SPTV. Za sve obrazovne sadržaje osigurani su alternativni kanali pa vjerujemo da će vam barem jedan od njih biti dostupan.

15.3.2020. Početak nastave na daljinu u Srednjooj školi Mate Blažine Dragi učenici, virtualna nastava započinje i u našoj školi u ponedjeljak 16. ožujka od 8 sati prema redovnom rasporedu. Za to će vrijeme nastavnici biti dostupni koristeći platformu Google Classroom, o kojoj su vas izvijestili, a koja se trenutno pokazala najpouzdanijom. Molimo držite se uputa o ponašanju koje vrijede kao i za nastavu u razrednim odjelima. Primjereno se ponašajte, savjesno i odgovorno izvršavajući svoje zadatke, za što vaši nastavnici vode evidenciju u e-dnevniku. Sve novosti i daljnje informacije objavljivat ćemo na našim mrežnim stranicama. Pridržavajmo se svi i Zaključaka s 19. sjednice Stožera civilne zaštite Istarske županije s obzirom na izvanrednu situaciju. Sretno!

Tablice s popisom nastavnika, predmeta i kodovima: OVDJE!

15.3.2020. Često postavljena pitanja od 15. 3. 2020. OVDJE!
Nastava na daljinu – Često postavljena pitanja - skolazazivot.hr

15.3.2020. Upute Stožera Istarske županije posebno vezano uz mlađu djecu (...da roditelji do 14.4. ne dovode djecu u vrtiće i škole...) OVDJE!

14.3.2020. Upute učenicima i roditeljima za uspostavu nastave na daljinu i virtulane učionice:

Provjera korisničkog računa @skole.hr za održavanje nastave na daljinu:
Molimo učenike da provjere svoje AAI korisničke identitete na poveznici: https://provjera.skole.hr/

Globalni servisi za nastavu na daljinu:
Sustavi lokalno, ali niti globalno nisu dimenzionirani za ovakvo opterećenje pa rade usporeno i ponekad sa zastojima. Molimo za strpljenje i razumijevanje. Preporučamo da se različite škole za održavanje nastave odlučuju za različiti sustave - prije svega globalne servise poput Microsoftovog Office365, MS Teams, MS Yammer ili Google za obrazovanje (gSuite for Education), Google Classroom, Google Hangouts i sl.

Microsoftovog Office365, MS Teams:
Kako bismo započeli s nastavom u virtualnim učionicama, molimo vas da se, za početak, samo ulogirate na ovom linku: https://office365.skole.hr/default/login s istim korisničkim imenom i lozinkom kao i za pristup e-Dnevniku. Za sljedeći korak poslati ćemo vam daljnje upute. MS Teams, nažalost, ne radi te iz Helpdeska preporučaju Google classroom.

15.3.2020. VAŽNO! Zbog nemogućnosti i poteškoća sa servisom Officom 365 prelazimo na Google Classroom. Niže slijede upute za učenike i nastavnike:
Google Classroom:
Pristup cijelom paketu G Suite pa tako i Google Classroomu omogućen je svim nastavnicima i učenicima koji posjeduju korisnički račun unutar domene skole.hr, uz prethodnu aktivaciju usluge na adresi https://aktivacija.skole.hr
Prijava i upute za učenike i nastavnike OVDJE!

Jedina izmjena je u uputama što predlažemo da razrednici ne rade popis kodova po predmetima, već da svaki nastavnik kad napravi svoje učionice, napravi popis kodova za sebe i da se to objavljuje na webu kako tko bude napravio ili da se da neki rok svima do kad da naprave. Onda svaki učenik traži kôd kod svojeg nastavnika. Bitno je da ga čim prije dobije. Svaki nastavnik popunjenu tablicu kodova (prema predlošku) šalje ravnatelju na mail. Te će tablice biti objavljene na webu škole, te će se učenici prijavljivati u učionice. Vidi niže:

Tablice s popisom nastavnika i stručnih suradnika s kodovima OVDJE!

Nastava na daljinu:
Sve o nastavi na daljinu OVDJE! odnosno Nastava na daljinu - ssmb.hr
 

Od petka 13.3.2020. obustavlja se nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Istri

11.3.2020. Obustavljena nastava za osnovne i srednje škole u cijeloj Istri Poštovani roditelji i učenici, profesori i djelatnici Škole, Nacionalni krizni stožer poslušao je zahtjev istarskih gradonačelnika i župana te je od petka obustavljena nastava za osnovne i srednje škole u cijeloj Istri.  Jednako tako neće raditi ni vrtići ni fakulteti. Ova preventivna mjera opreza nužna je kako bi se što prije i bezbolnije izvukli iz ove situacije.

U četvrtak 12. ožujka 2020. održat će se redovna nastava prema postojećem rasporedu sati dok će 7. sat biti održan sat razrednika na kojem će svi učenici dobiti detaljne upute oko odvijanja nastave na daljinu putem informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Odgođena je i maturalna zabava koja se planirala održati u subotu 14. ožujka.

Poveznice:
Virtulani sastanak Ministrice s ravnateljima 14.3.2020. - youtube.com         Transkript sa sastanka - pdf
Smjernice osnovnim i srednjim školama vezano uz organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije 11.3.2020. - mzo.gov.hr
Priručnici za nastavu na daljinu - skolazazivot.hr
Microsoft Teams – Učenici
Koronavirus - važne informacije - mzo.gov.hrPreporuka postupanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezano za pojavu nCoV bolesti (COVID-19)
- zzjziz.hr

Prenosimo:

11.3.2020. Nastave nema do 14. travnja, ali moguć je i RANIJI POVRATAK U KLUPE Istarski v.d. župan Fabrizio Radin ističe da je danas u Županiji održan sastanak ravnateljica i ravnatelja osnovnih i srednjih škola, gradskih pročelnica i pročelnika resornih upravnih odjela, kojem su prisustvovali članovi Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije. Sastanku je predsjedavao v.d. župan Fabrizio Radin koji ističe da su tražili obustavu nastave do 14. travnja s mogućnošću ranijeg povratka na redovnu nastavu.
"Budući da je i sama ministrica najavljivala kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja u određenim situacijama predviđa mogućnost održavanja nastave na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije, Istarska županija smatra da je pogodan trenutak za isto te da su u školama na njezinom području stvoreni potrebni uvjeti. Pored redovnih platformi koje koriste u nastavi, škole u Istarskoj županiji su spremne uključiti ostale alternativne programe kojima se već služi većina nastavnika i učenika u Istri", kaže Radin.
Zaključuje da je Istarska županija naišla na potpuno razumijevanje pa od petka nema nastave.
(glasistre.hr)

11.3.2020. Županija se obratila građanima u vezi zatvaranja škola, vrtića i fakulteta Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin uputio je 11. ožujka ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak zamolbu za prekid redovite nastave i uspostavu nastave na daljinu u odgojno-obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji. Kako stoji u dopisu, unazad petnaest dana došlo je do pogoršanja, epidemiološke situacije na području Republike Italije, s povećanim brojem oboljelih osoba kao i smrtnih slučajeva, te nekontroliranog širenja virusa. Istarska županija je teritorijalno najbliža Republici Italiji te je uz nju vezana dnevnim kretanjima stanovništva.
Upravo zbog brojnih dnevnih migracija te dolazaka vikend turista u naše krajeve, Istarska županija ima vrlo vjerojatan povećani unos uzročnika virusa na svome području, koji još nije evidentiran. Sve navedeno povećava vjerojatnost pojave većeg broja oboljelih na našem području.
„Ovim putem Vas želim upoznati da je danas, 11. ožujka 2020. godine, u Istarskoj županiji održan sastanak ravnateljica i ravnatelja osnovnih i srednjih škola u Istarskoj županiji, gradskih pročelnica i pročelnika resornih upravnih odjela, kojem su prisustvovali članovi Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije te kojem sam osobno predsjedavao, na temu sprječavanja širenja koronavirusa (COVI 0-19) u Istarskoj županiji. Analizirajući aktualnu situaciju širenja koronavirusa na području Istarske županije, kao i preporuke donesene od strane Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije na sjednici održanoj 10. ožujka 2020., a s ciljem prevencije i suzbijanja širenja virusa, tražimo od Vas suglasnost za prekid redovite nastave u odgojno-obrazovnim ustanovama Istarske županije do 14. travnja 2020. godine, s mogućnošću ranijeg povratka na redovnu nastavu, a u skladu sa zakonskim odredbama (... "stanje neposredne ugroženosti" ... svih dionika odgojno-obrazovnog procesa)“, navodi se u zamolbi upućenoj ministrici.
Budući da je i sama ministrica, najavljivala kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja u određenim situacijama predviđa mogućnost održavanja nastave na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije, Istarska županija smatra da je pogodan trenutak za isto te da su u školama na njezinom području stvoreni potrebni uvjeti. Pored redovnih platformi koje koriste u nastavi, škole u Istarskoj županiji su spremne uključiti ostale alternativne programe kojima se već služi većina nastavnika i učenika u Istri.
„Obzirom na sve gore navedeno, tražimo suglasnost za organiziranje nastave na daljinu te Vas ovim putem ujedno molimo za pomoć i podršku u realizaciji iste. Vjerujem da ćete prepoznati ozbiljnost trenutne situacije u Istarskoj županiji i podržati nas u našoj namjeri da smanjimo rizik daljnjeg širenja zaraze koronavirusom, a imajući u vidu dobrobit svih naših učenika, roditelja, staratelja, nastavnika i djelatnika škola, kao i šire zajednice“, zaključaj je zamolbe koju je župan Radin uputio ministrici, a na znanje i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, Nacionalnom Stožeru civilne zaštite i Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a, odnosno ministru Davoru Božinoviću te ministru zdravstva Viliju Berošu. Istarska županija je naišla na potpuno razumijevanje te su zahtjevi prihvaćeni. Od petka, 13. ožujka u Istarskoj županiji se zatvaraju predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, te visoko obrazovne institucije.
(labinstina.info)

Preuzimanje:
Transkript obraćanja Ministrice ravnateljima 14.3.2020. - pdf
Uputa školama Istarske županije vezano za nastavak organizacije nastave na daljinu 12.3.2020. - pdf
Smjernice digitalno 11.3.2020. - pdf
U Stožeru civilne zaštite Istarske županije pozvali sve stanovnike poluotoka na pojačan oprez te izbjegavanje većih okupljanja - pdf
Letak o Coronavirusu - pdf
 

Korona virusna infekcija - upute pacijentima
Ako ste bili u kontaktu s zaraženom osobom ili dolazite iz područja zaraženog virusom, morate telefonom kontaktirati svog liječnika i epidemiologa i biti u samoizolaciji.
- ako se pojavio kašalj i temperatura potrebno je u dogovoru s epidemiologom otići na pregled i uzimanje brisa nosa u prostor uređen za tu namjenu.
Infektolog će odlučiti je li potrebna hospitalizacija u karanteni.
Liječnika u primarnoj - pedijatra ili obiteljskog liječnika kontaktirajte isključivo telefonom Ne smijete samoinicijativno dolaziti u čekaonu ordinacije ili hitnog prijema i tako raširiti bolest na ostale pacijente i omogućiti daljnji rad u tim prostorima.
U Italiji se većina pacijenata zarazila upravo u čekaonicama po bolnicama i ordinacijama. Ako je izraženo kašljanje treba obavezno preko usta i nosa staviti masku ili neku maramu i spriječiti širenje kapljica s virusima na okolinu.
Radi se o virusnoj infekcije sličnoj gripi za koju nema posebnog lijeka, a ni cjepiva, te se provodi isključivo simptomatsko liječenje - po potrebi Ibuprofen, Paracetamol, sirupi za kašalj, kapi za nos, dosta tekućine.

                                                      Preporuka ZZJZIŽ

KORONAVIRUS: Zaključci 19. sjednice Stožera civilne zaštite Istarske županije

Na 19. sjednici Stožera civilne zaštite Istarske županije, na kojoj su prisustvovali i zamjenik župana koji obnaša dužnost istarskog župana Fabrizio Radin, istarski gradonačelnici te načelnici stožera civilne zaštite istarskih gradova doneseni su zaključci s ciljem sprječavanja epidemije bolesti uzrokovane novim koronavirusom COVID-19, a koji su potom upućeni Nacionalnom stožeru civilne zaštite RH, odnosno potpredsjedniku Vlade RH i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću te premijeru Vlade RH Andreju Plenkoviću.
Zaključci su sljedeći:
1. Odgoditi do daljnjega sva okupljanja stanovništva na otvorenom i zatvorenom prostoru. Gradskim i općinskim ustanovama nalaže se zatvaranje kino dvorana, knjižnica i čitaonica te klubova, zatim prostora udruga civilnog društva, saveza i zajednica udruga, kao i prostora koje te udruge koriste za manifestacije. Također, preventivno će se zatvoriti svi sportski objekti, dvorane, bazeni, sportski tereni i igrališta, o čemu će svi biti obaviješteni putem Saveza sportova županije i gradova. Gradonačelnici i načelnici donijet će potrebne odluke za učinkovitu provedbu navedenog.
2. Gradovi i općine, odnosno turističke zajednice na njihovim područjima će, putem sustava e-visitor evidentirati sve pristigle turiste iz Republike Italije, te će informacije o istima dostaviti nadležnoj sanitarnoj inspekciji, radi daljnjih postupanja.
3. Od Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske traži se zatvaranje svih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola te visokoobrazovnih institucija na području Istarske županije do 14. travnja 2020. godine.
4. Od Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske traži se odgoda svih prvoligaških i drugih sportskih natjecanja, odnosno mogućnost održavanja istih bez prisustva gledatelja.
Predloženim mjerama smanjujemo rizik daljnjeg širenja zaraze koronavirusom COVID-19 na području Istarske županije. Unazad petnaest dana je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije na području Republike Italije, s povećanim brojem oboljelih osoba, kao i smrtnih slučajeva te nekontroliranog širenja virusa. Istarska županija teritorijalno je najbliža Republici Italiji te je uz nju vezana dnevnim kretanjima stanovništva. Upravo zbog brojnih dnevnih migracija, te dolazaka vikend turista u naše krajeve imamo vrlo vjerojatan povećani unos uzročnika virusa na području Istarske županije, koji još nije evidentiran. Proteklog vikenda zabilježen je značajan broj dolazaka turista, odnosno cijelih obitelji s registriranih područja zaraze. Sve navedeno povećava vjerojatnost pojave većeg broja oboljelih na našem području.
Zaključno, zbog značajno povećane mogućnosti javljanja većeg broja oboljelih javlja se nužnost žurne i neodgodive provedbe gore navedenih mjera i zaključaka.