naslovna > Međunarodni projekti > ERASMUS+KA2 A better life

ERASMUS+KA2 A better life


15.10.2021. U SŠMB-u održana mobilnost u projektu ERASMUS KA2 "A better life" Tema druge mobilnosti učenika i profesora u sklopu Erasmus KA2 projekta "A better life", čiji smo bili domaćini od 4. do 10. listopada. 2021., bila je "Kultura i tradicija". Sudjelovalo je po 5 učenika i 2 profesorice iz Danske i Češke te 4 učenika i 2 profesorice iz Turske s COVID putovnicama i propusnicama te naših 8 učenika i 3 profesorice: Bruno Falco, Paolo Gobo, Leonarda Bubić, Paola Paliska, Sara Milevoj, Alka Mileta, Niko Franković, Vito Rocco te profesorice Karla Golja Milevoj, Dijana Muškardin i Sanja Gregorinić Trumić.


U ponedjeljak 4. listopada okupili smo se u restoranu Srednje škole Mate Blažine Labin. Uz riječi dobrodošlice profesorice Karle Golja Milevoj, svaka je država prezentirala svoje radove na temu "Kultura i tradicija", napravivši malu izložbu te prezentaciju odnosno video uradak kojim su se predstavili. Između ostalog, tako smo saznali što posjetiti u Kopenhagenu, što se krije iza pojma „hygge“ - stil života, potreba za osjećajem udobnosti i zadovoljstva, kao i uživanja u blagodatima života i bliskih ljudi. Danci su donijeli prospekte i počastili nas kolačićima, koje smo degustirali. Češka je imala svoj štand s brojnim tradicionalnim proizvodima: razne kobasice i sireve te slastice, koje smo imali prilike degustirati. Osim toga, predstavili su i najpoznatija piva, donijevši prazne limenke, budući da je njihova država poznata po proizvodnji najboljih piva. Turska se predstavila prezentacijom o tradicionalnim receptima, pa smo tako saznali što trebamo degustirati u Turskoj: burek, ayran, kebab, turski čaj, kavu, pide, baklave. Turci su istaknuli i važnost svojeg prvog predsjednika Mustafa Kemala Atatürka, kojem su zahvalni na modernizaciji i na tome što je dao prava ženama.

Na sastanku su u online verziji sudjelovali i partneri iz Portugala koji su se predstavili videom o Portu, a odigrali smo i jednu aktivnost s njima online.
Naši su učenici predstavili izložbu i prezentaciju tradicionalnih istarskih instrumenta, odjeće, te brojnih stvari koje su se koristile u svakodnevnom životu, kao što su rudarska lampa, škarpeti, bukaleta, mlin, stara pegla i vaga, ugljen i brojne druge stare stvari koje još uvijek čuvamo. Ovom se prilikom zahvaljujemo gospođi Olgici Škopac na posudbi tradicionalne ženske nošnje te rudarske lampe. Uslijedila je i prezentacija naše kulturne baštine te izlaganje o tradicionalnim istarskim jelima. U sklopu radionice Kultura i baština koju su mentorirale profesorice Sanja Gregorinić Trumić, Dijana Muškardin i Karla Golja Milevoj osmišljena je i javna izložba u restoranu škole. Cilj je ove radionice i izložbe bio pronaći sličnosti i razlike u pripremi tradicionalnih jela, steći nove vještine i znanja o kulturnoj baštini koja nudi raznolikost i predstavlja budućnost. Najbolji tradicionalni recepti jela i kratak opis radionice bit će također objavljeni u 2. digitalnom časopisu za čiju izradu i uredništvo smo također zaduženi. Tradicionalne recepte izradili smo u digitalnom programu Canvi, a časopis se također u digitalnoj verziji može pronaći na mrežnim stranicama naše škole i Erasmus + projekta A better life.


Predstavili smo i tradicionalnu istarsku hranu, te se zahvaljujemo  donacijama Valfresca na pršutu, panceti, tartufima, siru, krafima, kroštulama i cukerančićima. Ujedno se zahvaljujemo i učenicima naše škole, budućim kuharima i konobarima i njihovim mentorima Dorijanu Mohoroviću i Ivici Matanoviću na aranžmanu stola te bezalkoholnim koktelima dobrodošlice.
Nakon predstavljanja profesorice su održale sastanak nastavnika gdje je uslijedio dogovor oko budućih mobilnosti i aktivnosti koje su predviđene projektom. Učenici su za to vrijeme sudjelovali na radionici koja je imala za cilj međusobno se povezati i upoznati. Radionicu su osmislile sa 3 aktivnosti profesorice Karla, Sanja i Dijana a proveli su je učenici  4. razreda gimnazije.
U popodnevnim smo satima otišli na pješačenje po stazi labinske božice Sentone, poznatoj i kao trim stazi Labin-Rabac. U sklopu projekta "A better life" bitno je pokazati da je za bolji život osim komunikacije, učenja i rada  potrebno i bavljenje fizičkom aktivnošću.

Utorak je bio rezerviran za radionice. Svi sudionici mobilnosti imali su organizirano stručno vođenje po Labinu, starom gradu te po Narodnom muzeju Labin. Stručno vodstvo prepustili smo iskusnoj vodičkinji Vedrani Juričić. Zahvaljujemo i Vedranu Kosu voditelju Narodnog muzeja u Labinu na gostoprimstvu. Na taj su se način upoznali i s našom kulturnom baštinom. Slijedilo je i sudjelovanje u radionici koja je imala za cilj upoznati učenike s tradicionalnim suvenirima koji predstavljaju europsku vezu.
Učenici i profesori bili su podijeljeni u dvije grupe: jedna grupa sudjelovala je na radionici izrade keramike. Naime, saznali su brojne zanimljivosti o izradi keramike te su potom izradili svoje suvenire, pod vodstvom Petra Koroljevića. Druga je grupa pod stručnim vodstvom obišla Labin, a posjetili su i Narodni muzej u Starome gradu.
Srijeda je bila rezervirana za organizirani izlet u Rovinj i Poreč gdje smo uz stručno vodstvo upoznali naše goste s ljepotama zapadne obale Istre.
U četvrtak smo posjetili Brijune i Pulu. Pod stručnim vodstvom obilazak Brijuna trajao je 3 sata, a u vožnji vlakićem po Brijunima saznali smo zanimljivosti iz povijesti Brijuna, vidjeli najstariju maslinu, Safari park, Kuću brodica, Stazu Roberta Kocha. U popodnevnim satima smo posjetili pulski amfiteatar.
U petak smo u jutarnjim satima imali drugi dio radionice keramike – oslikavanje svojih suvenira, pod vodstvom profesorice Alide Blašković Koroljević. Dan smo zaokružili završnim druženjem u agroturizmu Pineta, gdje smo imali radionicu tradicionalnih istarskih plesova i instrumenata. Ugostili smo predstavnike RKUD-a „Rudar“ koji su nas naučili korake istarskog baluna, a predstavili su i meh, sopile i dvojnice. Učenici su imali priliku upoznati se s tradicionalnim plesom i glazbom Labinštine. Cilj je ove radionice bio naučiti plesati tradicionalne plesove te osvijestiti da je ples oblik komunikacije sa svijetom.
(Tekst i foto: Sanja Gregorinić Trumić, Karla Golja Milevoj i Dijana Muškardin)

1.10.2021. Najava mobilnosti učenika i profesora u sklopu projekta ERASMUS KA2 "A better life" U sklopu projekta ERASMUS KA2 "A better life" Srednja škola Mate Blažine Labin će u razdoblju od 4.10. do 8.10. 2021., biti domaćin druge mobilnosti učenika. Na mobilnosti ćemo ugostiti učenike i profesore iz slijedećih država: Danska (2 profesora i 5 učenika), Češka (2 profesora i 5 učenika) i Turska (2 profesora i 4 učenika). Nažalost, zbog epidemioloških razloga partneri Italija i Portugal nisu u mogućnosti fizički sudjelovati, ali će se uključivati online i tako sudjelovati u projektu. Tema naše mobilnosti je "Kultura i tradicija", u sklopu koje ćemo predstaviti našu kulturnu baštinu: odjeću, glazbene instrumente, hranu i prirodna bogatstva. Posjetiti ćemo znamenitosti Labina, Rapca, Rovinja, Poreča, Pule i Brijuna.
Prva mobilnost učenika i profesora održana je u Olomoucu, Repubika Češka, od 17. 11. do 23. 11. 2019. Ostale planirane mobilnosti su odgođene zbog situacije sa Covidom. Planirane su još dvije mobilnosti slijedeće godine u Portugal i u Dansku.
Posljednji sastanak profesora održan je u Olomoucu od 1.8. do 6.8. 2021. Naše profesorice, voditlejice projekta "A better life" Dijana Muškardin, Karla Golja MIlevoj i Sanja Gregorinić Trumić sudjelovale su online.
Mobilnost će biti održana prema dogovorenom planu i programu ( u nastavku teksta), uz pridržavanje epidemioloških mjera.
(Najavu napisale voditeljice projekta: Karla Golja MIlevoj,  Dijana Muškardin i Sanja Gregorinić Trumić)
Poveznica:
ERASMUS + Project “A Better Life“ KA201-2019-003 - pointenovinessmb.com
Preuzimanje:
Program OVDJE!


5.2.2020. Mobilnosti učenika SŠMB-a u projektu ERASMUS KA2 "A better life" u Olomoucu, Repubika Češka (17. 11. – 23. 11. 2019.) U sklopu Erasmus KA2 projekta "A better life" na prvoj mobilnosti učenika sudjelovalo je 5 učenika Srednje škole Mate Blažina 2. razreda gimnazije: Leonarda Ivašić, Paola Vlačić, Samra Mrkaljević, Zoja Gobo Bošković, Gloria Kiršić te profesorice Karla Golja Milevoj i Dijana Muškardin. Prvi susret održan je prema dogovorenom planu i programu. Na put smo krenuli iz Labina u nedjelju 17. 11. 2019. organiziranim prijevozom te se vratile u subotu 23.11. 2019.
U ponedjeljak 18. studenog okupili smo se u dvorani Srednje škole Moravska. Uz riječi dobrodošlice ravnateljice srednje škole upoznali smo se i sa ostalim sudionicima projekta: Česima, Dancima, Talijanima, Portugalcima i Turcima. Nakon upoznavanja obišli smo školu i dobili radni zadatak. Zadatak je bio snimiti vlog  na temu samoga naziva projekta. U popodnevnim satima otišli smo do centra grada gdje smo se  uz stručno vodstvo upoznali sa poviješću grada Olomouca.

Sljedećeg jutra okupili smo se u konferencijskoj sali hotela Arigone gdje je svaki tim održao prezentaciju o ljepotama svojih država i škola. Također smo odslušali stručno predavanje „ Človek v tisni“ koje se temeljilo na socijalizaciji učenika s poteškoćama u razvoju u Češkoj.  

U srijedu smo se sa glavnog željezničkog kolodvora zaputili k Pragu, glavnom gradu Republike Češke. Tu smo imali organizirano stručno razgledavanje kulturno-povijesnih znamenitosti koje su na popisu UNESCO-ve baštine. Nakon razgledavanja imali smo slobodno vrijeme za ručak i slobodan razgled grada.

U četvrtak smo zajedno otišli posjetiti špilje Javoričko kroz stručnim vodstvom. Posjetili tvornicu papira gdje smo naučili o  tradicionalnom načinu manufakture papira u Češkoj. Naš posljednji dan započeli smo odlaskom u sportski centar Baluo kako bi, pod vodstvom trenera, proveli vrijeme u rekreaciji i druženju.

Sudjelovali smo u 6 kružnih aktivnosti. Nakon toga, imali smo slobodno vrijeme za ručak i razgledavanje do 17.00, kada je započela oproštajna zabava u Dream Club-u. Tu smo predstavili rezultate rada. Nastavnici su imali priliku pogledati vlogove (video radove) koje smo osmislili.


(Izvješće napisale učenice 2.f razreda)