naslovna > Međunarodni projekti > ERASMUS+KA2 Cultural heritage is a bridge from past to future

Cultural heritage is a bridge from past to future

Izvješće s 1. međunarodnog sastanka Erasmus+KA2 “Cultural heritage is a bridge from past to future” projekta u Péter András Gimnázium és Kollégium u Szeghalomu u Mađarskoj


19.12.2019. SŠMB u Erasmus+KA2 projektu „Cultural heritage is a bridge from past to future“  Od 30.11. do 5.12.2019. Srednja škola Mate Blažine Labin započela je s 1. mobilnošću novog međunarodnog projekta Erasmus+KA2 "Cultural heritage is a bridge from past to future" u Péter András Gimnázium és Kollégium u Szeghalom u Mađarskoj. U mobilnosti su sudjelovale učenice: Nika Janko, Irina Zupičić, Antonia Turković, Natali Juretić i Ana Elena Zustović te profesorice Laura Kokot, Karla Golja Milevoj i Sandra Juran. Uz mađarsku školu, inače voditelja projekta, sudjeluju još Hrvatska i Turska te Češka i Španjolska kao partnerske zemlje.

Projekt "Cultural Heritage is a Bridge from Past to Future" osmišljen je s ciljem da učenike potiče na promišljanja o važnosti očuvanja kulturne baštine. Provedba ovog projekta, tijekom naredne dvije godine, doprinijet će važnosti zaštite održivosti materijalne i nematerijalne kulturne baštine te kulturnog turizma za gospodarstvo naše zemlje. Ciljevi projekta su i razvijanje znanja i vještina učenika, suradnja škola na međunarodnoj razini, stvaranje sinergičnog odnosa među učenicima koji dolaze iz različitih država, doprinos kulturnoj integraciji i negaciji bilo koje vrste diskriminacije, promicanje aktivnog sudjelovanja u društvu te uvažavanje socijalne, jezične i kulturne raznolikosti. Učenice su bile smještene u obiteljima domaćina pa su se ostvarila i nova vrijedna prijateljstva.

Domaćini su organizirali gastronomsku izložbu na kojoj su, osim mađarskih predstavnika, sudjelovali svi ostali članovi projekta. Hrvatski štand predstavio se autohtonim istarskim specijalitetima kojima mnogi nisu mogli odoljeti. Nisu nedostajali različiti sirevi i kobasice, tartufate i bakalara, ali i slatke delicije poput  kolacića, kroštula, pite s jabukama  pa čak i pandešpanje. Učenice su predstavile svoju školu, grad, regiju i državu, a održale su i prezentaciju o tradicionalnoj istarskoj kuhinji, autohtonoj glazbi i instrumentima te predstavile istarsku narodnu nošnju. Hrvatski logo, kojeg je izradila učenica Nika Janko, proglašen je najboljim i postao ujedno službeni logo cjelokupnog projekta.

Sudionici projekta posjetili su, u nedalekoj Gyuli, dvorac Gyula Almásy, više od 600 godina staru građevinu koja slovi za jednu od najočuvanijih građevina središnje Europe i nacionalno je materijalno dobro Mađarske u kojem se danas održavaju koncerti srednjovjekovne dvorske glazbe, operne i baletne predstave te jazz festivali. U ovom gradiću smještena je i veličanstvena ciglena palača koju su naseljavale plemićke obitelji barona Harruckerna, grofa Wenckheima i grofa Almásyja, a koja svojom stalnom izložbom svjedoči o minulim vremenima i načinu života bogate aristokracije, ali i njenog pomoćnog osoblja. Ferenc Erkel, autor mađarske državne himne, rođen je u Gyuli pa su sudionici posjetili i njegovu rodnu kuću i čuli mnogo o njegovu bogatu i plodnom opusu.Aktivnosti učenika i nastavnika nastavljene su igrama iz davnina, poput potezanja konopca, hodanja na štulama, potezanja bačvi i slično u kojima su uživale sve generacije. Predstavljeni su tradicionalni plesovi i pjesme koje smo svi imali prilike naučiti.

Posljednji dani mobilnosti provedeni su u Budimpešti. Sudionici su posjetili Budimski dvorac, dvorski kompleks mađarskih kraljeva, Trg heroja koji je u peštanskom dijelu Budimpešte te Szechenyi, najveće terme s ljekovitom vodom u Europi.

Koordinator i članovi projektnog tima dogovorili su sljedeću mobilnost u Češkoj koja će se održati u ožujku 2020. Srednja škola Mate Blažine Labin bit će projektni domaćin u rujnu 2020.
                                                                                                          
(Tekst i foto: Laura Kokot, Karla Golja Milevoj  i Sandra Juran)