naslovna > Međunarodni projekti > eTwinning škola

SŠMB - eTwinning škola


15.1.2020. Održana eTwinning radionica u Srednjoj školi Mate Blažine Dana 9. siječnja 2020. u informatičkoj učionici Srednje škole Mate Blažine Labin održana je radionica za nastavnike i stručno osoblje Škole pod nazivom "eTwinning za početnike – radionica web alata". Radionicu je održala eTwinning ambasadorica Andreja Sedlar. Sudionici radionice mogli su se upoznati s mogućnostima koje nudi eTwinning portal, dobrobitima sudjelovanja učenika i nastavnika u projektima i aktivnostima.
"Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva. eTwinning se uspješno integrirao u Erasmus+ program Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta." Ove školske godine Srednja škola Mate Blažine Labin sudjeluje u četiri Erasmus+ projekta, a pritom i u eTwinning aktivnostima.
Objava Ambasadorice Andreje Sedlar na Facebook-u OVDJE!
(Tekst i foto: Martina Lukež)

16.12.2019. "ETWINNING ZA POČETNIKE" u SŠMB-u Pozivamo sve zainteresirane djelatnike Srednje škole Mate Blažina Labin na radionicu na temu "ETWINNING ZA POČETNIKE" koja će se održati u četvrtak  9. siječnja 2020. s početkom u 14.10 sati u interaktivnoj učionici 5A. Radionicu će održati eTwinning ambasadorica Andreja Sedlar, mag. praesc. educ. Predviđeno trajanje radionice je 2 i pol sata. Svi koji budu sudjelovali na radionici dobit će potvrdu o stručnom usavršavanju.
Zbog ograničenog broja računala u učionici, molimo da se svi zainteresirani potpišu u tablicu u zbornici. Prije radionice, potrebno se samo registrirati na eTwinning platformu. Za upute kako se registrirati i za sva ostala pitanja, molim, obratite se osobno djelatnici Martini Lukež ili putem e-pošte na martinalukez@yahoo.com


Izvještaji različitih radionica koje su održane na temu e-sigurnosti i digitalnih alata:
„Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijetu“ - pdf
Izvještaj provedbe "Dana sigurnijeg interneta" - pdf
Projekt "Do the  Right(s) Thing" - pdf
Projekt "THIN  LINE" - pdf

Projekt eTwinning škola (iz Školskog kurikuluma 2019.-2020.)
Uključeni nastavnici: Sandra Juran, Karla Golja Milevoj, Dijana Muškardin, Laura Kokot, Majda Milevoj Klapčić, Gabriela Dundara, Orijana Tenčić, Daniel Mohorović, Martina Lukež, ravnatelj Čedomir Ružić sa stručnom službom
Naziv aktivnosti: Afirmacija škole kao eTwinning škole i prijava za eTwinningovu oznaku kvalitete za škole
Broj učenika: sukladno tipu aktivnosti i projekata, uključeni učenici različitih usmjerenja
Cilj i namjena projekta: Unapređivanje i podizanje razine znanja i vještina u školi. Poticanje kreativnosti i suradnje između učenika, nastavnika i drugih škola. Podizanje svjesnosti nastavnika i učenika o odgovornom korištenju interneta te djelovanje u skladu s misijom eTwinningovih škola.
"eTwinning škole odlikuje poticanje vođenja i upravljanja odgojno - obrazovnom ustanovom korištenjem metode podijeljene odgovornosti: U eTwinning školama vođenje i upravljanje obuhvaća preuzimanje odgovornosti za organizaciju i proces donošenja odluka. Ravnatelji i nastavnici svjesni su mogućnosti koje nudi eTwinning na pedagoškoj i profesionalnoj razini i aktivno podržavaju uključivanje odgojno-obrazovnih djelatnika u eTwinning aktivnosti." eTwinning škole ukazuju na značaj suradnje, dijeljenja i timskog rada: Timski rad odgojno-obrazovnih djelatnika prilikom planiranja eTwinning i drugih pedagoških aktivnosti, dijeljenje iskustava i praksi sa svojim kolegama unutar i izvan škole značajka je eTwinning škola. Zajednička suradnja u provođenju eTwinning akcijskog plana omogućuje uvođenje inovacija i promjena u školi i lokalnoj zajednici. Učenici u eTwinning školama nositelji su promjena: Učenici u razvoju eTwinning škola imaju dvostruku ulogu, istovremeno su pokretačka snaga promjena i medij usvajanja inovativnih pedagoških praksi i korištenja tehnologije koje donosi eTwinning te ga promiču kod nastavnika (već angažiranih, i onih koji još nisu uključeni) i roditelja. eTwinning škole kao modeli izvrsnosti u obrazovnoj zajednici: Odgojno-obrazovne ustanove koje nose oznaku eTwinning škole postale su modeli izvrsnosti, u obrazovnoj zajednici, te u lokalnoj zajednici koja podržava rad škola, predstavljajući svoja postignuća putem Dana otvorenih vrata, informativnih sastanaka i sheme mentorstva, proaktivno stvarajući uvjete profesionalnog razvoja za druge škole u njihovom području. eTwinning škole su inkluzivne ustanove koje potiču inovativno učenje: eTwinning škole posvećene su inkluzivnosti na svim razinama, aktivne su u stvaranju uključivog okruženja za učenike, roditelje i lokalnu zajednicu, imajući u vidu individualne sposobnosti svakog učenika te kulturološke posebnosti. Nastavnici u eTwinning školama posvećeni su razvoju odgojno-obrazovne ustanove. Koristeći eTwinning za provođenje kurikuluma uvode inovativni pedagoški model koji uključuje suradničko učenje, obrazovanje usmjereno na učenika, fleksibilni pristup vremenu učenja i prostoru za učenje."
Način realizacije:
- projekt je zamišljen kao cjelogodišnja aktivnost s učenicima različitih usmjerenja
- učenici i nastavnici zajedno rade na različitim eTwinning projektima i aktivnostima
- tijekom školske godine sudjelovanje na edukacijama, radionicama i eTwinning događanjima
- slanje prijave za dobivanje eTwinningove oznake kvalitete za škole
Vremenik: tijekom školske godine
Troškovi: nema predviđenih troškova


Poveznice:
Erasmus+ projekati SŠMB-a iz Školskog kurikuluma
Projekt Do the Right(s) Thing! - ssmb.hr
Škola demokracije 2013. - ssmb.hr
Make a smart choice - ssmb.hr
WE STAND UP 4 HUMAN RIGHTS - ssmb.hr
Cultural heritage is a bridge from past to future - ssmb.hr
A Better life - ssmb.hr
GLAD - ssmb.hr
Školski preventivni program - ssmb.hr
Naš put u kreiranju kvalitetne škole - ssmb.hr
Projekt e-Škole - e-skole.hr

(Tekst: Martina Lukež)