naslovna > Upisi > Karijerno usmjeravanje Usmjeri se!

Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca "Usmjeri se!


Više o projektu: https://usmjeri.se/

Šk.g. 2020.-2021.


16.11.2020. USMJERI SE / pripreme za izradu brošure Poštovane kolegice i kolege, iza nas je uspješna  realizacija radionica vezano za projekt Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine – Usmjeri se!,  a sada prelazimo u završnu fazu aktivnosti projekta koja se odnosi na pripremu brošure koja se mora dovršiti do kraja 2020. godine.
Ana Černjul iz Grada Labina nam je poslala prijedlog sadržaja brošure – s naznačenim rokovima i obvezama (izuzeti su oni dijelovi koji se pretpostavljaju – impressum, sadržaj itd.) – u privitku.
Svakako predložite što mislite da treba i/ili ne treba sadržavati brošura – ovo je zajednički urednički posao. Za pripremne tekstove možete koristiti sve one tekstove koje ste već pisali ili objavljivali na web stranicama i upitnik „Tko je tko?“ pa ih pošaljite na mail cedomir.ruzic1@pu.ht.hr i mirjana.dobric2@gmail.com  do 19. 11. 2020. do kraja dana.
U privitku su ostali prilozi  navedeni u samoj pripremi za brošuru, s time da ispunite upitnik „Tko je tko“  uz napomenu da ne treba upisivati kontakt podatke, a pod kratku biografiju možete doslovno upisati 2-3 rečenice i/ili omiljeni citat i/ili poveznicu s ovim projektom.
Ne zamarajte se ni s ulogama na projektu, jednostavno upišite svoju funkciju u školi koju trenutno obavljate.
Molimo vas da se svi voditelji radionica koji su zajednički vodili, predstave u istom upitniku, koji također šaljete na mail  cedomir.ruzic1@pu.ht.hr  i mirjana.dobric2@gmail.com  do 19. 11. 2020. kako bi lakše ažurirali zajedničke podatke koje šaljemo Ani Černjul, jer nam je krajnji rok 20. 11. 2020. Važno je da poštujemo zadane rokove.
Zahvaljujemo vam se na suradnji!
(Koordinatorica: Mirjana Dobrić)
Poveznica:
Izrada kataloga, informacija - pdf


22.10.2020. Održani Dani karijera u SŠMB-u u sklopu EU projekta Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine – USMJERI SE! Fotogalerija U utorak 20. 10. 2020.  nastavile su se aktivnosti Dana karijera za učenike osmog razreda koji su imali prilike u sklopu Projekta izabrati i aktivno  sudjelovati u radionicama koje prezentiraju zanimanja/programe u skladu sa njihovim interesima i afinitetima. Uz širok spektar zanimljivih aktivnosti iz strukovnih programa (radionica iz strojarstva, elektrotehnike i ekonomije) i radionica iz opće gimnazije u nastavku Dana karijera imali su priliku sudjelovati i na radionici iz ugostiteljstva i kuharstva kroz upoznavanje s tehnikama pripreme raznih jela od srdela te njihovo posluživanje na ugostiteljski način, uočiti važnost svih pripremnih radnji kuhara i konobara kao i važnost njihove međusobne koordinacije, a u okviru društveno-humanističke radionice iz opće gimnazije upoznali su se i  sa  knjižnicom, posebno sa malim izdvojenim kutkom nazvan „POP-up knjižnica“ koji je uređen u sklopu Projekta.
Učenici su aktivno sudjelovali u svim radionicama te iskazali veliku motiviranost, interes u praćenju različitih aktivnosti, te su time dobili potreban uvid u svoje potencijale te informacije o programima i zanimanjima  o nastavku srednjoškolskog obrazovanja. Na taj način učenici su dobili kvalitetnu podršku, kako bi lakše donijeli ispravnu odluku o odabiru budućeg zanimanja i programa u srednjoškolskom obrazovanju, što je temelj za njihov kvalitetan profesionalni razvoj.
(Mirjana Dobrić, koordinatorica projekta u SŠMB-u)
"Zahvaljujemo se Gradu Labinu i svima koji su sudjelovali najprije u aplikaciji EU projekta, kolegicama i kolegama iz projektnog tima, stručnim suradnicima i koordinatoricama dviju škola, kao i nastavnicima u stručnim aktivima i njihovim voditeljima koji su pripremili po područjima rada i zanimanjima zanimljive radionice i prezentacije te zdušno sudjelovali u njegovoj realizaciji, najprije u OŠ Ivo Lola Ribar, a potom i kod nas u SŠMB-u, s ovogodišnjim osmašima koje s velikim entuzijazmom očekujemo dogodine u našoj srednjoj školi. Dobro nam došli osmaši!"
(Čedomir Ružić, ravnatelj)

Poveznica:
Projektom „Dani karijera“ zaokružene aktivnosti za labinske osnovnoškolce - usmjeri.se

Fotogalerija (vidjeti na dnu)


(Foto: Čedomir Ružić)

20.10.2020.  Raspored radionica u sklopu Projekta Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca Labinštine "Usmjeri se!" II. put s planom ulaza i rasporedom prostorija za ponedjeljak 12. 10. 2020. OVDJE!

15.10.2020. Učenici Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" sudjelovali su u radionicama u Srednjoj školi Mate Blažine Labin u sklopu EU projekta "Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine" – USMJERI SE! U ponedjeljak, 12. 10. 2020. učenici osmog razreda sa svojim stručnim suradnicima su imali prilike u sklopu projekta "Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine", kojeg provodi Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina u partnerstvu s OŠ "Ivo Lola Ribar i SŠ Mae Blažine, izabrati i aktivno  sudjelovati u radionici  koje prezentiraju zanimanja/programe u skladu sa njihovim interesima i afinitetima. Voditelji radionica pripremili su širok spektar zanimljivih aktivnosti iz strukovnih programa i opće gimnazije u kojima su učenici sudjelovali kako bi kroz sudjelovanje u radionicama pomogli učenicima pri kvalitetnom odabiru budućeg zanimanja. Učenici su  imali priliku na aktivan način  upoznati se sa programima i zanimanjima koji se nude u Srednjoj školi Mate Blažine kako bi lakše donijeli ispravnu odluku o odabiru budućeg zanimanja te njihovom profesonalnom razvoju te time stekli bolji uvid u svoje interese, afinitete, motivaciju i sposobnosti.

Kroz radionice u kojima se je prezentirao program opće gimnazije učenici su imali priliku izabrati i sudjelovati u radionicama iz društveno-humanističkog, jezično-umjetničkog programa u kojima su kroz suradničko učenje osmislili pitanja za kviz na različitim jezicima. Pitanjima su definirali i prezentirati znanja uz korištenje digitalnih alata. Timskim radom učenici su osvijestiti kako kroz razvijanje vještina i kompetencija dolazimo i do znanja te su se upoznali s sadržajima i aktivnostima koji se provode kroz društvenu skupinu predmeta na način da se razvijaju cjeloživotne kompetencije kroz sadržaje predmeta, sposobnost za kreativno rješavanje problema te kritičko promišljanje, razvijanje uspješne komunikacije s drugima te razvijanje vještine pisanja i govorenja na stranom jeziku.


Na radionicama iz prirodoslovno matematičkog područja učenici su se upoznali s aktivnostima i postignutim rezultatima iz ovog područja, projektima, izbornim predmetima (matematika, informatika) te fakultativnim predmetima (eksperimentalna fizika, statistika), sudjelovali su na demonstracijskim pokusima iz fizike, biologije te doznali zašto učiti kemiju, kao i o osnovnim digitalnim alatima u izradi geografskih karata.

U radionicama iz strukovnih programa u radionici iz strojarstva za zanimanje instalater - monter učenici su se mogli upoznati sa načinom spajanja sintetičkih cijevi. Nakon toga učenici su uz pomoć nastavnika sami isprobavali spajanje, rezali cijevi na odgovarajuću dužinu i spajali ih sa odgovarajućim fitinzima u obliku naslova Projekta: USMJERI SE!

U  Arduino radionici iz elektrotehnike za zanimanje elektrotehničar i elektromehaničar učenici su mogli  steći   novu kompetenciju koja će im koristiti u daljnjem obrazovanju odnosno zapošljavanju. Arduino je open source platforma za razvoj elektroničkih sklopova. Platforma je prilagođena za učenje i jednostavno korištenje.

Radionica iz ekonomije za zanimanje ekonomist nudila je učenicima mogućnost upoznavanja kako osnovati svoju tvrtku, odabrati naziv tvrtke, upoznati se s procesom nabave i prodaje robe, izračunati rashode i prihode poslovanja te utvrditi financijski rezultat poslovanja tvrtke. Učenici su aktivno sudjelovali u svim radionicama te iskazali veliku motiviranost, interes u praćenju različitih aktivnosti te su na taj način dobili sve potrebne informacije kako bi lakše donijeli ispravnu odluku o odabiru budućeg zanimanja te njihovom profesionalnom razvoju.
20.10. 2020. će se održati radionice i za drugu grupu učenika osmih razreda, a koje su odvojene radi epidemioloških razloga. Tada će učenici moći sudjelovati i u radionici iz ugostiteljstva i kuharstva za zanimanje kuhar/konobar u kojima će se upoznati sa tehnikama pripreme jela od srdela te njihovo posluživanje na ugostiteljski način. Prepoznat će važnost svih pripremnih radnji kuhara i konobara kao i koordinacije kuharstva i ugostiteljskog posluživanja, dok će se Pop-up radionica održati u školskoj knjižnici.
Ovo iskustvo je primjer i poticaj u osnaživanju kako škola i zajednica mogu stvoriti uvjete za optimalan razvoj mladih kroz pomaganje mladima u donošenju za njih važnih odluka o profesionalnom razvoju, što je važan temelj kvalitetnog života i razvoja  svake zajednice.
(KoordinatorIca projekta u SŠMB-u: Mirjana Dobrić)


10.10.2020. Raspored radionica u sklopu Projekta Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca Labinštine "Usmjeri se!" sa planom ulaza i rasporedom prostorija za ponedjeljak 12. 10. 2020. OVDJE!


                                                                              Letak 2020.-2021.
8.10.2020. Prezentirane izvannastavne aktivnosti osnovnoškolaca u sklopu EU projekta `Usmjeri se` (5PORTAL.HR) OVDJE!

23.9.2020. Plan rada na projektu  - Dogovor sa stručnim suradnicama osnovne škole u vezi provedbe radionica „Usmjeri se!“  OVDJE!

22.9.2020. Plan rada na projektu - Osmišljavanje i realizacija rada radionica „Usmjeri se!“  OVDJE!

21.9.2020. Plan rada na projektu - Formiranje interesnih grupa učenika VIII. razreda „Usmjeri se!“ - OVDJE!
(KoordinatorIca projekta u SŠMB-u: Mirjana Dobrić)

Šk.g. 2019.-2020.

25.2.2020. Hodogram aktivnosti za realizaciju radionica „Usmjeri se!“ u Srednjoj školi Mate Blažine Podsjećamo Vas na hodogram odrađenih aktivnosti do sada, te na  plan i rokove  za  aktivnosti koje ćemo realizirati u narednom razdoblju:
1. U šk. g. 2019.-2020. odrađene su pripreme vezane za realizaciju i način provođenja radionica koje će se realizirati u projektu sa voditeljima radionica u strukovnim programima – iz kuharstva i ugostiteljstva, ekonomije i trgovine, strojarstva i elektrotehnike (sastanak sa voditeljima radionica se je održao 25.2.2020.)
2. Odrađene su pripreme vezane za realizaciju i način za provođenja radionice za opću gimnaziju  (odrađeni su razgovori sa voditeljima aktiva i projekata vezano za osmišljavanje radionice radnog naziva)“ Upoznaj opću gimnaziju – usredotoči se na budućnost“.
Prijedlog radne skupine za opću gimnaziju (voditelji stručnih aktiva i članovi) je da se opća gimnazija prezentira također kroz radionice sa manjim interesnim skupinama učenika koje se mogu rotirati prema izboru i preferencijama učenika. Radionice u trajanju od 40 minuta bi se prezentirale prema predmetnim područjima u općoj gimnaziji:
- društveno-humanističko,
- matematičko (matematika, fizika, informatika),
- prirodoslovno (biologija, kemija, geografija),
- jezično-umjetničko.
Nastavnici u svom području u suradnji sa ostalim nastavnicima iz istog predmetnog područja osmišljavaju radionicu u trajanju od 40 minuta. Učenici određene interesne grupe izabiru jednu do  dvije radionice prema njihovoj preferenciji i interesima.
Planirano je da su  u radionice uključene interesne grupe učenika VII. razreda Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" (ovogodišnjeg VIII. razreda) te da će se radionice održati u Srednjoj školi Mate Blažine Labin od 14. do 17. 4. 2020. prema posebno dogovorenom rasporedu.
S obzirom na početak pandemije COVID 19 i prelazak na nastavu na daljinu od 16. 3.2020. planirani rokovi za organizaciju radionica se nisu mogli realizirati.
(KoordinatorIca projekta u SŠMB-u: Mirjana Dobrić)

Šk.g. 2018.-2019.

U Labinu je danas predstavljen EU projekt "Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine, kojim Grad u suradnji s obrazovnim ustanovama, lokalnim gospodarstvenicima te Zavodom za zapošljavanje želi usmjeriti mlade nezaposlene ljude kao i učenike za zanimanja za koja imaju afiniteta, a ujedno su i tražena na tržištu rada OVDJE!


11.6.2019. Predstavljen novi EU projekt Grada Labina Danas se u prepunom restoranu Srednje škole Mate Blažine u Labinu održalo predstavljanje EU projekta „Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“ koji je započeo s provedbom u ožujku i trajat će do 2021. godine. Glavne aktivnosti projekta, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., predstavio je Borjan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina, ujedno i voditelj projekta. Uvodno se prisutnima obratio gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić, koji je uputio poruku djeci naglasivši koliko je ovaj projekt dobar za njih i koliko je bitno pristupiti ovoj priči, a sve kako bi lakše iznašli svoj put životnog poziva. Uvodnoj konferenciji ovog projekta nazočilo je 100-injak osnovnoškolaca, točnije učenika šestih razreda labinskih osnovnih škola, Ivo Lole Ribara i Matija Vlačića, a koji će u sljedećoj školskoj godini postati ciljana skupina. Sedmašima osnovnih škola Labinštine upravo je ovaj projekt i namijenjen pa je i sama prezentacija projekta koncipirana na način da najmlađe upozna s mnoštvom predviđenih aktivnosti. Batagelj je ovakvim, pomalo drukčijim pristupom, učenike htio osvijestiti za sve ono što ih čeka povratkom u klupe, ali i sam projekt učiniti dostupnijim mladima prezentiravši web stranicu projekta i objavljivanjem prvog posta na Facebooku upravo s konferencije.
U ime projektnih partnera, Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ te Srednje škole Mate Blažine, prisutnima se obratio srednjoškolski ravnatelj, Čedomir Ružić. Istaknuo je zadovoljstvo što je škola dio još jedne lijepe priče, za koju vjeruje da će nadići lokalne okvire i postati primjer dobre prakse. U sklopu projekta učenicima će se nuditi radionice u srednjoj školi, za koje Ružić vjeruje da će biti zanimljive osnovnoškolcima. „Uostalom, i sama ova konferencija ne bi se mogla kvalitetno zaokružiti bez naših učenika; naši mladi konobari i kuhari sudjelovali su u pripremi i provedbi današnjeg druženja; to je ono što mi ovdje radimo, oblikujemo mlade ljude kako bi bili spremni na sve što im budućnost sprema“, napomenuo je ravnatelj.
Hana Šiljan Bembić, psihologinja u OŠ „Ivo Lola Ribar“ pozdravila je učenike ukratko objasnivši koje će se aktivnosti provoditi u školama.
Grad Labin je za uspješnu provedbu ovog projekta umrežio snage svoja dva odjela, onog za društvene djelatnosti te Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte, čiji se pročelnik Alek Dragojević i obratio prisutnima naglasivši neizostavnu vezu s Gospodarskim vijećem koje djeluje pri Gradu Labinu, ali i ostalim lokalnim poduzetnicima: „Prošlomjesečni posjet osnovnoškolaca tvrtkama koje djeluje u Poduzetničkoj zoni Vinež pokazao nam je da smo svi skupa na dobrom putu, putu koji spaja potrebe tržišta rada i potencijalnih novih kadrova. Povratne informacije koje smo dobili od učenika i gospodarstvenika sugeriraju nastavak ovakvih i sličnih aktivnosti; ono što nam je potrebno jest uspostavljanje kontinuiranog dijaloga između svih dionika lokalnog tržišta rada, a sve u cilju stvaranja prosperitetnije društvene sredine“.
Suradnik na ovom projektu je i HZZ putem Sporazuma o suradnji – Područni ured Pula, odnosno Ispostava Labin, čije su predstavnice i prisustvovale konferenciji. EU projekt Karijernog usmjeravanja nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine, kraćeg naziva „USMJERI SE“, osim modula namijenjenog osnovnoškolcima, ima i svoj bitan i neizostavan dio u provedbi aktivnosti s nezaposlenim mladima. Predviđeni početak radionica s istima zakazan je za period siječanj-ožujak 2020. godine. Konferenciji su, osim već spomenutih osnovnoškolaca, prisustvovali predstavnici Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije, županijskog Vijeća tržišta rada, lokalni poduzetnici, predstavnici Udruženja obrtnika Grada Labina, profesori i mentori.
Vrijednost projekta je 775.913,62 kn i sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u 100-postotnom iznosu.
(Preuzeto: Grad Labin)
Poveznica:
Predstavljen novi EU projekt Grada Labina - labin.hr


11.06.2019. Održana uvodna konferencija projekta ''Karijerno usmjeravanja nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s Labinštine'' U školskom restoranu Srednje škole Mate Blažine danas je  održana uvodna konferencija EU projekta sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda „Karijerno usmjeravanja nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s Labinštine“.  Uvodnoj konferenciji nazočili su učenici šestih razreda dviju labinskih osnovnih škola, kojima je projekt ponajprije i namijenjen.
Svih njih pozdravio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić kazavši kako će pred njima za dvije godine biti odluka štoi će raditi u životu: (ton – Valter Glavičić).  O projektu, kojeg su skraćeno nazvali  „Usmjeri se!“ govorio je  voditelj projekta, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj. Cilj projekta je, istaknuo je: (ton – Borjan Batagelj). Tijekom dvije godine, koliko projekt traje provest će se niz aktivnosti: (ton – Borjan Batagelj 1). Jedan od ciljeva projekta je i povezivanje s gospodarstvenicima, a taj će dio voditi Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekta, pa njegov pročelnik Alek Dragojević veli: (ton – Alek Dragojević). 
Na uvodnoj konferenciji  predstavljene su web i facebook stranice projekta. Nositelj projekta „Usmjeri se!“ je Grad Labin,  partneri Osnovna škola Ivo Lola Ribar Labin i Srednja škola Mate Blažina, a suradnik Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta je 775.913.62 kune i 100 posto se financira bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.
(Preuzeto: Radio Labin)
Poveznica:
Održana uvodna konferencija projekta ''Karijerno usmjeravanja nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s Labinštine'' - radiolabin.hr


11.6.2019. Gradonačelnik Valter Glavičić poručio učenicima - Ostanite s nama, vi ste naše najveće blago U prepunoj dvorani Srednje škole Mate Blažine u Labinu, u utorak 11. lipnja, predstavljen je EU projekt za karijerno usmjeravanje osnovnoškolaca s područja Labinštine i nezaposlenih mladih s evidencije  Zavoda za zapošljavanje,  s ciljem da se pruži novi model  aktivnosti mladih  i učenika osnovne škole za tržište rada. Skupu nazočnih, a u pretežitom broju bili su učenici  šestih razreda osnovnih škola, profesori, te  stručni suradnici, gradonačelnik Labina Valter Glavičić, obratio se riječima „Vrlo je bitno da svatko od vas za dvije godine kad se treba usmjeriti u ono što će biti u životu,  i što će raditi, zna odabrati ono što će ga učiniti sretnim. Siguran sam da bi svi, prije svega htjeli biti sretni. Nije toliko bitno što ćete raditi ni koliko novca ćete imati, nego morate biti zadovoljni s time što radite. Sretni!  A da bi vi to znali, nudi vam se, kroz ovaj program upoznati što u Labinu imamo. Pomoći će vam se s druge strane, da prepoznate što vas zanima i u čemu ste spretniji. A kao gradonačelnik Grada Labina, reći ću vam, radite ono što volite, u Gradu u kojem ste rođeni,  ostanite s nama,  jer  od svih stvari koje imamo u Gradu, vi ste daleko naše najveće blago“.

Ispred Grada Labina, program aktivnosti „Usmjeri se“ predstavio je pročelnik Upravnog odjela (UO) za društvene djelatnosti, Borjan Batagelj, a o značaju  programa govorio je pročelnik UO za gospodarstvo i EU projekte, Alek Dragojević .Ukupnu vrijednost projekta  775.913,62 kuna sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda. Nositelji projekta su Grad Labin, partneri Osnovna škola „Ivo Lola Ribar“ i Srednja škola Mate Blažine, a suradnici Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Pula. Program se provodi do 2021. godine, ukupno 24 mjeseca. Prve ozbiljnije aktivnosti započet će od rujna i početka nove školske godine. Skup nazočnih pozdravio je ravnatelj i domaćin, SŠ Mate Blažine, Čedomir Ružić, a učenici  domaćini angažirali su se kod posluživanja zakuske za sve sudionike.
(Preuzeto: 5portal)
Poveznica:
Gradonačelnik Valter Glavičić poručio učenicima - Ostanite s nama, vi ste naše najveće blago - 5.portal.hr


11.6.2019. U srednjoškolskom restoranu predstavljen novi EU projekt Grada Labina Danas se u prepunom restoranu Srednje škole Mate Blažine u Labinu održalo predstavljanje EU projekta „Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“ koji je započeo s provedbom u ožujku i trajat će do 2021. godine. Glavne aktivnosti projekta, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., predstavio je Borjan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina, ujedno i voditelj projekta.

Uvodno se prisutnima obratio gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić, koji je uputio poruku djeci naglasivši koliko je ovaj projekt dobar za njih i koliko je bitno pristupiti ovoj priči, a sve kako bi lakše iznašli svoj put životnog poziva. Uvodnoj konferenciji ovog projekta nazočilo je 100-injak osnovnoškolaca, točnije učenika šestih razreda labinskih osnovnih škola, Ivo Lole Ribara i Matija Vlačića, a koji će u sljedećoj školskoj godini postati ciljana skupina. Sedmašima osnovnih škola Labinštine upravo je ovaj projekt i namijenjen pa je i sama prezentacija projekta koncipirana na način da najmlađe upozna s mnoštvom predviđenih aktivnosti. Batagelj je ovakvim, pomalo drukčijim pristupom, učenike htio osvijestiti za sve ono što ih čeka povratkom u klupe, ali i sam projekt učiniti dostupnijim mladima prezentiravši web stranicu projekta i objavljivanjem prvog posta na Facebooku upravo s konferencije.

U ime projektnih partnera, Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ te Srednje škole Mate Blažine, prisutnima se obratio srednjoškolski ravnatelj, Čedomir Ružić. Istaknuo je zadovoljstvo što je škola dio još jedne lijepe priče, za koju vjeruje da će nadići lokalne okvire i postati primjer dobre prakse. U sklopu projekta učenicima će se nuditi radionice u srednjoj školi, za koje Ružić vjeruje da će biti zanimljive osnovnoškolcima.
„Uostalom, i sama ova konferencija ne bi se mogla kvalitetno zaokružiti bez naših učenika; naši mladi konobari i kuhari sudjelovali su u pripremi i provedbi današnjeg druženja; to je ono što mi ovdje radimo, oblikujemo mlade ljude kako bi bili spremni na sve što im budućnost sprema“, napomenuo je ravnatelj. Hana Šiljan Bembić, psihologinja u OŠ „Ivo Lola Ribar“ pozdravila je učenike ukratko objasnivši koje će se aktivnosti provoditi u školama.
Grad Labin je za uspješnu provedbu ovog projekta umrežio snage svoja dva odjela, onog za društvene djelatnosti te Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte, čiji se pročelnik Alek Dragojević i obratio prisutnima naglasivši neizostavnu vezu s Gospodarskim vijećem koje djeluje pri Gradu Labinu, ali i ostalim lokalnim poduzetnicima:
„Prošlomjesečni posjet osnovnoškolaca tvrtkama koje djeluje u Poduzetničkoj zoni Vinež pokazao nam je da smo svi skupa na dobrom putu, putu koji spaja potrebe tržišta rada i potencijalnih novih kadrova. Povratne informacije koje smo dobili od učenika i gospodarstvenika sugeriraju nastavak ovakvih i sličnih aktivnosti; ono što nam je potrebno jest uspostavljanje kontinuiranog dijaloga između svih dionika lokalnog tržišta rada, a sve u cilju stvaranja prosperitetnije društvene sredine“. Suradnik na ovom projektu je i HZZ putem Sporazuma o suradnji – Područni ured Pula, odnosno Ispostava Labin, čije su predstavnice i prisustvovale konferenciji. EU projekt Karijernog usmjeravanja nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine, kraćeg naziva „USMJERI SE“, osim modula namijenjenog osnovnoškolcima, ima i svoj bitan i neizostavan dio u provedbi aktivnosti s nezaposlenim mladima. Predviđeni početak radionica s istima zakazan je za period siječanj-ožujak 2020. godine. Konferenciji su, osim već spomenutih osnovnoškolaca, prisustvovali predstavnici Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije, županijskog Vijeća tržišta rada, lokalni poduzetnici, predstavnici Udruženja obrtnika Grada Labina, profesori i mentori. Vrijednost projekta je 775.913,62 kn i sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u 100-postotnom iznosu.
(Preuzeto: Labinska komuna)
Poveznica:
U srednjoškolskom restoranu predstavljen novi EU projekt Grada Labina - labinskakomuna.com

7.6.2019. Poziv na početnu konferenciju EU projekta  „Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“  Poštovani partneri, izuzetna nam je čast pozvati vas na uvodnu konferenciju EU projekta sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda „Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“ koja će se održati u utorak 11. lipnja 2019. godine u 12:00 sati u školskom restoranu Srednje škole Mate Blažine u Labinu.
Konferenciji će prisustvovati nositelj projekta i partneri. Više informacija o projektu pronađite u priloženom dopisu. Vjerujemo da ćemo ovim projektom učvrstiti našu već postojeću dobru suradnju, a sve kako bismo zajedničkim snagama povezali bitne čimbenike karijernog savjetovanja u lokalnoj zajednici i uspostavili čvrste veze u području rješavanja problematike zapošljavanja.
PROGRAM KONFERENCIJE
11:45-12:00 Registracija sudionika i kava dobrodošlice
12:00-12:10 Pozdravni govor Gradonačelnik Grada Labina / izaslanik Gradonačelnika
12:10-12:20 Predstavljanje projekta Borjan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina
12:10-12:30 Predstavljanje nositelja i partnera projekta Čedomir Ružić, ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Labin, Miro Alilović, ravnatelj Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ Labin, Alek Dragojević, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina
12:30-12:35 Predstavljanje web stranice projekta i Facebook stranice projekta, Borjan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina
12:35-12:45 Pitanja i prijedlozi
12:45-13:00 Zaključak konferencije, druženje uz zakusku, prigodni pokloni.
U nadi vašeg dolaska, srdačno pozdravljamo!
(Ana Černjul, dipl.oec, Viša stručna suradnica za međunarodne projekte, tel.+385 (0)52 866 817, @ ana.cernjul@labin.hr, Grad Labin, Titov trg 11, 52 220 Labin, www.labin.hr / ured.grada@labin.hr)
Preuzimanje:
Poziv partnerima - pdf
O projektu za medije - pdf

16.5.2019. Grad Labin na Danima otvorenih vrata EU projekata predstavio projekt Karijernog usmjeravanja U sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata, u srijedu 15. svibnja predstavnici Grada Labina su u prostorijama HGK – Županijske komore Pula predstavili EU projekt „Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“ financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.
Cilj održavanja Dana otvorenih vrata EU projekata je predstaviti projekte koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica. U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, svoja je vrata otvorilo i Vijeće tržišta rada Istarske županije, održavši konferenciju pod nazivom Doprinos razvoju tržišta rada Istarske županije putem EU projekata.
Uz Zakladu za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva, POU Umag, Diopter Pula, UO za gospodarstvo IŽ te FET „Dr. Mijo Mirković“, Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina predstavio je projekt kroz kojeg se nastoje ojačati kapaciteti nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca za aktiviranje na tržištu rada kroz bolje upoznavanje vlastitih sposobnosti putem karijernog savjetovanja te predstavljanja mogućnosti koje im se nude na tržištu rada.
Prisutnima su približene aktivnosti koje će se provoditi u sklopu ovog dvogodišnjeg projekta: između ostalog, edukativne radionice i profesionalna usmjeravanja namijenjena nezaposlenim mladima i osnovnoškolcima, organizacija konferenciji te okruglog stola s ključnim dionicima istarskog tržišta rada.
Alek Dragojević, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte istaknuo je kako je ovo jedan u nizu uspješnih projekata koje provodi Grad Labin, što kao nositelj, što kao partner: „Ovim projektom, u suradnji s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti, povezujemo sve čimbenike karijernog savjetovanja. Ključni partneri i suradnici na projektu, ujedno čimbenici lokalne politike zapošljavanja, kao što su osnovne i srednje škole te lokalni gospodarstvenici, na projektu uspostavljaju čvrste veze i jačaju suradnju u području rješavanja problematike zapošljavanja“.
„Ovakva su poslovna druženja idealna prilika da se svi međusobno upoznamo s projektima na kojima radimo, da se umrežimo za moguće buduće suradnje, ali i da si međusobno pomognemo savjetima i podrškom“, poručila je prisutnima Ana Černjul, viša stručna suradnica za međunarodne projekte u Gradu Labinu. Dani otvorenih vrata EU projekata održavaju se do 19. svibnja.
Poveznice:
Grad Labin na Danima otvorenih vrata EU projekata predstavio projekt Karijernog usmjeravanja - labin.hr


26.3.2019. Gradu Labinu odobreno novih 775 tisuća kn bespovratnih sredstava Danas je u Hotelu Esplanade u Zagrebu upriličen prijem i svečano potpisivanje ugovora u okviru Poziva „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza III“, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Grad Labin je u okviru navedenog poziva kandidirao projekt „Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinšine“ te je za isti odobreno ukupno 775.913,62 HRK iz Europskog socijalnog fonda u 100% iznosu!
U ime Grada Labina ugovor sa ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem potpisao je zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković.
Partneri u projektu su Osnovna škola Ivo Lola Ribar Labin i Srednja škola Mate Blažine Labin.
Hrvatski zavod za zapošljavanje temeljem sporazuma o suradnji podržao je uključivanje u projekt u dijelu distribuiranja informacija o radionicama zainteresiranim polaznicima za stručnim konzultacijama u području tematike zapošljavanja, uključujući statističke analitike i mišljenja o metodologiji provedbe projekta (teme radionica i dinamika održavanja).
Kratki opis projekta:
Ovaj projekt povezuje sve čimbenike karijernog savjetovanja u lokalnoj zajednici s naglaskom na jačanju kapaciteta osnovnoškolske sredine za kvalitetan program profesionalne orijentacije, a sve kroz pilot model primjene austrijskog petofaznog modela u hrvatskim uvjetima.
Mladi nezaposleni na projektu će bolje upoznati svoje sposobnosti i izazove putem procesa karijernog savjetovanja te će steći uvid u mogućnosti za samozapošljavanje koje im se nude na tržištu rada.
Tijekom projekta psiholog u školi dobiva dodatan trening za karijerno savjetovanje osnovnoškolaca te potreban suvremeni psihologijski instrumentarij. Učenici dobivaju obuhvatnije poznavanje svojih sposobnosti, obrazovnih smjerova, zanimanja i realnog sektora.  Ključni partneri i suradnici na projektu, ujedno čimbenici lokalne politike zapošljavanja, kao osnovna i srednja škola, lokalni gospodarstvenici, lokalna samouprava i Hrvatski zavod za zapošljavanje na projektu uspostavljaju čvrste veze i jačaju suradnju u području rješavanja problematike zapošljavanja.
Projekt je u skladu sa Strategijom razvoja ljudskih potencijala Istarske županije (2016.-2020.)
Cilj projekta: Projektom Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine želi se ojačati kapacitet nezaposlenih mladih i učenika za aktiviranje na tržištu rada kroz bolje upoznavanje vlastitih sposobnosti  putem karijernog savjetovanja te predstavljanja mogućnosti koje im se nude na tržištu rada na dva načina:
1) upoznavanje s mogućnostima za samozapošljavanje (paušalni obrt, OPG, tvrtka, udruga i dr.)
2) karijerno informiranje o mogućnostima obrazovanja, zapošljavanja i realnim zadacima iz pojedinih zanimanja - osnovnoškolci.

Preuzimanje:
Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine, Robert Mohorović - pdf

Poveznice:
Gradu Labinu odobreno novih 775 tisuća kn bespovratnih sredstava - labin.hr

Fotogalerija: