naslovna > Stručno-pedagoška služba > Učenici > Vijeće učenika 2019.

Vijeće učenika - Gradsko vijeće mladih

Vijeće učenika do 2019. OVDJE!

Šk.g. 2018.-2019.

Dnevni boravak za učenike
6.5.2019. Poziv na zajedničku sjednicu Vijeća roditelja i Vijeća učenika Srednje škole Mate Blažine Labin koja će se održati u srijedu 8. svibnja 2019. u 18.00 sati u Dnevnom boravku za učenike sa sljedećim dnevnim redom:
1. Usvajanje zapisnika s prošle sjednice
2. Stanje sigurnosti, preventivni programi i zaštita prava učenika  (analiza)
3. Istraživanje rizičnih ponašanja učenika – prikaz rezultata učenika Srednje škole Mate Blažine (prikaz rezultata OVDJE! i radionica OVDJE!)
4. Razno
Predsjednik Vijeća roditelja: Nataša Martinčić Križanac, v.r.
Predsjednik Vijeća učenika: Elena Miletić, v.r.
Preuzimanje:
Poziv - pdf
Poveznice:
Vijeće roditelja - ssmb.hr
Samovrednovanje i plan unapređenja rada - ssmb.hr


28.2.2019. Srednja škola Mate Blažine obilježila "Dan ružičastih majica" Dan ružičastih majica program je prevencije vršnjačkog nasilja koji se obilježava posljednje srijede u veljači.  Sve je počelo 2007. kada je jedan dječak u školu došao u ružičastoj majici i zbog toga bio izložen vršnjačkom nasilju. Ružičastu majicu nosio je u znak potpore svojoj majci koja je oboljela od raka dojke. Sutradan njegovi školske kolege došli su u školu u ružičastim majicama i iskazali potporu zlostavljanom dječaku.  
Na razini RH  program provodi "Centar za edukaciju i prevenciju nasilja" (CEPN) koji svake godine provodi i natječaj odabira službene majice.
U sklopu svog Preventivnog programa Koracima prijateljstva do prevencije vršnjačkog nasilja Srednja škola Mate Blažine pridružila se obilježavanju međunarodnog #Dana ružičastih majica#.
Predstavnici Vijeća učenika (voditeljica: Ana Paliska) u suradnji sa stručnim suradnicama (Mirjana Dobrić i Irena Crvak) predstavili su učenicima prvih razreda aplikaciju "Zaustavimo nasilje u školama!".  Aplikacija je nastala 2014. u sklopu europskog projekta "Thin Line" koji su provodili Grad Labin, Srednja škola Mate Blažine i Grad Sandnes (Norveška) OVDJE!.
Predstavljena je i radijska emisija "Neka ne ostane šutnja" (Ana Brenčić, Sanela Isanović, Konstantin Porodin, Ana Paliska) OVDJE! koja je sudjelovala na državnoj smotri Lidrano 2016.  Učenici prvih razreda izradili su plakate s pozitivnim porukama onima kojima je potreban znak da nisu sami uz slogan CEPN-a: "Nasilje prestaje ovdje!"
Nositelji svih aktivnosti bili su učenici iz Vijeća učenika: Noa Bertović, Bruno Falco, Stela Dermit, Leonarda Ivašić, Andrea Latifović, Elena Miletić, Aleksandar Parenta, Roko Pastorčić i Rea Žigant.


(Tekst i foto: Ana Paliska, foto: Mirjana Dobrić, Čedomir Ružić, učenici)

 


25.2.2019. Edukacija strukturiranog dijaloga za školsko osoblje i predstavnike Vijeća učenika srednjih škola Od 13. do 16. veljače, predstavnik Vijeća učenika naše škole, Noa Bertović, i pedagoginja Irena Crvak sudjelovali su na edukaciji strukturiranog dijaloga za školsko osoblje i predstavnike Vijeća učenika srednjih škola u Zadru. Edukaciju je održala Mreža mladih Hrvatske u sklopu projekta 'Strukturirani dijalog u srednjim školama' i financiran je sredstvima KA3 Erasmus + programa, uz predstavnike naše škole sudjelovali su predstavnici iz  još 15 srednjih škola iz raznih dijelova Hrvatske. Kroz niz kreativnih radionica, rasprava i predavanja, učenici i školski djelatnici su zajedno učili što je to strukturirani dijalog i kako ga mogu primijeniti unutar svojih srednjih škola i tako pridonijeti demokratizaciji srednjih škola i zajednica.

Cilj ovog projekta jest stvoriti uvjete za uspješno uključivanje srednjoškolske zajednice u provedbu strukturiranog dijaloga u Hrvatskoj. Dodatno se teži osnažiti Vijeća učenika srednjih škola i osoblje koje radi sa njima na korištenje strukturiranog dijaloga s ciljem uključivanja učenika u donošenje odluka u školi, te motivirati i osnažiti srednje škole u Hrvatskoj za uključivanje u provedbu strukturiranog dijaloga na nacionalnoj i europskoj razini. Naš dodatni motiv u ovome projektu bio je poboljšanje suradnje između učenika i stručnih suradnika u realizaciji školskog razvojnog programa i procesa samovrjednovanja, te da  kroz interaktivni proces(učenik - nastavnik), stječemo nova znanja i vještine koje ćemo moći implementirati u rad naše škole i lokalne zajednice. Izrazito smo ponosni što smo bili među 30 odabranih škola od ukupno 80 prijavljenih, od čega je 15 škola sudjelovalo na ovoj sesiji. Predstavnici škola su, osim radnog dijela, vrijeme iskoristili za upoznavanje sa kolegama i razmjenu iskustva.
(Tekst i foto: Noa Bertović i Irena Crvak, prof.)