naslovna > Međunarodni projekti > ERASMUS+KA2 Make a smart choice

Erasmus+KA2 Make a smart choice


16. 11. 2018 SŠMB domaćin prvog susreta partnera u projektu ERASMUS+KA2 Make a smart choice Srednja škola Mate Blažine Labin domaćin je prve mobilnosti projekta u okviru programa Erasmus+: Ključna aktivnost 2: Školska partnerstva pod nazivom „Make a smart choice“ koja će se održati od 19. do 23. studenog u Labinu.
Nositelj projekta je Srednja škola ITIS "S. Cannizzaro", Catania iz Italije. Osim Italije kao glavnog koordinatora, u projektu kao partneri sudjeluju još osim naše škole i škola iz Peiraiasa, Grčke “1 epal peiraia“, te Sehit Polis Edip Zengin Anadolu Lisesi iz Darice u Turskoj.
Projekt traje 24 mjeseca, od 1. 9. 2018. do 31. 8. 2020. Vrijednost projekta je  163.194,00 eura koji će se dijeliti na četiri partnerske zemlje za potrebe projektnog istraživanja i mobilnosti, a vrijednost bespovratnih sredstava za našu školu iznosi 32.522,00 eura.
Koordinatorice projekta za našu školu su Sandra Juran, prof. biologije i kemije i Laura Kokot, prof. matematike i informatike.

Ovaj će projektni sastanak započeti izlaganjem učenika u našoj školi, gdje će se već prvi dan odraditi još evaluacija pristiglih loga, a u suradnji sa udrugom Alfa Albona i radionica o javnom nastupu u prostorima Gradske vijećnice. S njima ćemo surađivati i pri izradi e-brošure koja je jedan od glavnih ciljeva projekta. Ostale predviđene aktivnosti su nam posjet tvrtki Infobip u Vodnjanu, gdje će nas upoznati s profilima poslova i zanimanjima koja se tamo potražuju, te provesti kroz Pangea kampus u sklopu tvrtke, te posjet Rockwoolu u Potpićnu, gdje ćemo čuti više o zapošljavanju i stipendiranju mladih, te o samoj tvrtki i profilima zanimanja u njoj.  Od obiteljskih gospodarstava koja ćemo posjetiti, a koja njeguju tradicijska zanimanja, tu su uspješni Goran Baćac, vrhunski enolog iz Kukurini i Wiliam Negri, proizvođač svjetski priznatih maslinovih ulja iz Labina.
Predviđeni su posjeti Puli, Rovinju, Pazinu, Gračišću, Kršanu i, naravno staroj jezgri Labina, gdje će naglasak biti na kulturnoj i prirodnoj baštini kojom se ponosimo.
Projekt „Make a smart choice“ osmišljen je kako bi premostio jaz između škole i tržišta rada pružajući srednjoškolcima odgovarajući program profesionalnog usmjeravanja. Neki od ciljeva projekta bit će promicanje stjecanja osnovnih vještina i pravih kompetencija potrebnih za povećanje zapošljivosti učenika, te davanje smjernica za mogućnost izbora njihovog budućeg zanimanja i pomoći u identificiranju karijera koju učenici žele ostvariti, kao i poboljšavanje jezičnih i IKT kompetencija .
Ovim projektom o strategiji profesionalnog usmjeravanja usmjerenim na učenike dobne skupine od 16 do 19 godina, poboljšat će se kvaliteta ponude za učenje u obrazovanju i zapošljavanju, jezične kompetencije i digitalne vještine učenika, razvijat će se personalizirani putovi učenja kako bi se poticali učenici u izboru budućeg zanimanja u skladu s njihovim osobnim i profesionalnim razvojem.
Tijekom dvije godine trajanja projekta zemlje-sudionice projekta će vršiti različite aktivnosti u cilju rješavanja svih zadanih projektnih zadataka. Aktivnosti će se odvijati po određenom redoslijedu u zemljama sudionicama projekta na ukupno četiri skupa.
Neke od aktivnosti projekta su istraživanja o mogućnostima zapošljavanja, izrada prezentacija i videozapisa vezanih uz projektnu temu i škole, predstavljanje običaja i tradicije zemlje sudionika projekta, organizacija simulacija intervjua i pisanje zamolbi za posao, izrada Europass životopisa, posjete lokalnim tvrtkama, organizacija radionica i posjeta kulturnim znamenitostima. Sve te aktivnosti odvijat će se uz pomoć lokalnih vlasti, tvrtki  i udruga. Učenici će raditi u međunarodnim skupinama kako bi ostvarili zajednički cilj koristeći vještine timskog rada u multikulturalnom okruženju, te će se tako poticati interaktivni pristup u radu, inovativnost i kreativnost.

       Interkulturalne aktivnosti SŠMB-a / Intercultural activities SŠMB


Video uradak "Dobrodošli u SŠMB" Matea Klapčić i Borna Fable
-  youtube.com

Poveznice:
Erasmus+KA2 Green school 2015.-2017. - ssmb.hr