naslovna > Međunarodni projekti > ERASMUS+KA2 Make a smart choice

Erasmus+KA2 Make a smart choice


13.4.2019. Učenici i profesori Srednje škole Mate Blažine posjetili Tursku u sklopu međunarodnog Erasmus+ KA2 projekta  “Make a smart choice” Od 1. 4. do 6. 4. 2019. učenici Srednje škole Mate Blažine Labin - Anđelika Licul, Elena Miletić, Rea Žigant, Anamaria Šumberac, Karlo Frankola, Teo Rocco, Filippo Bubić i Noa Bertović - sudjelovali su u 2. mobilnosti međunarodnog projekta Erasmus+ KA2 Make a smart choice u Darici (Turska) s nastavnicama Laurom Kokot, Sandrom Juran i Anom Paliska. Organizator mobilnosti bila je škola Sehit Polis Edip Zengin Anadolu Lisesi iz Darice kraj Istanbula koja se sa svojim profesorima i učenicima pokazala kao izvrstan domaćin. Uz Hrvatsku i Tursku u ovom projektu sudjeluju još i Italija i Grčka.
Ciljevi su ovog zanimljivog dvogodišnjeg projekta stjecanje osnovnih vještina potrebnih za odabir zanimanja te zapošljavanje mladih i poboljšavanje njihovih jezičnih i IKT kompetencija.

U sklopu 2. mobilnosti u Turskoj učenici su sudjelovali u izradi pojedinih profila zanimanja i svog osobnog profila u radionicama: Povezivanje akademskih vještina s raznim zanimanjima, Ljestvica profesionalne zrelosti što ih je u trećoj radionici Test zanimanja  dovelo do  profila njihovih kompetencija i afiniteta.
Na Tehničkom fakultetu u Gebzi predstavnici pojedinih odjela pripremili su sudionicima projekta predavanja o profesionalnom usmjeravanju studenata i osobitostima pojedinih zanimanja – inženjer elek-trotehnike, strojarstva, građevine i računalstva. Nakon predavanja sudionici projekta posjetili su laboratori-je Tehničkog fakulteta gdje su im predstavnici Odjela demonstrirali projekte kojima se bave. Sudionici pro-jekta posjetili su i Gospodarsku komoru Gebze gdje im je predsjednik Komore Nail Çiler održao predavanje o mogućnostima stažiranja i zapošljavanja u trgovini, pomorstvu i industriji, a i odgovarao na pitanja učeni-ka koje je naročito zanimalo koja su zanimanja budućnosti te njegova vizija europskih ekonomskih kretanja.

Jedan od ciljeva europskih projekta je upoznavanje kulture i običaja drugih naroda pa su sudionici prvog radnog dana istaknuli zanimljivosti koje ih vezuju uz Tursku s obzirom na to da je ona bila domaćin 2. mobilnosti. Svoja su znanja o Turskoj proširili posjetom brojnim znamenitostima: Sapphire neboder u Istan-bulu s prekrasnim vidikovcem, „Potopljena palača“ – Cisterna Bazilike, muzej Aja Sofija, Topkapi palača, crkva sv. Antuna Padovanskog, Galata toranj, palača Dolmabahçe te vožnja brodom Bosporom.
Posljednji radni dan održana je evaluacija skupa i dodjela diploma u školi domaćina u Darici. Učenici su se upoznali i s radom Avijatičarske sekcije škole domaćina, a zatim su dogovorene glavne smjernice za sljedeći susret u Grčkoj koji bi se trebao održati 30. 9. - 4. 9. ove godine.

Najveća ljepota europskih projekata je u tome što zajedničkim radom na projektnoj temi te u druženjima tijekom mobilnosti nestaju sve kulturološke razlike i što mladi ljudi emocionalno i profesionalno napreduju te stječu nova znanja i prijateljstva.                                               
(Tekst i foto: Laura Kokot, Ana Paliska i Sandra Juran)
Poveznica:
1. susret ERASMUS+KA2 Make a smart choice - ssmb.hr


16. 11. 2018 SŠMB domaćin prvog susreta partnera u projektu ERASMUS+KA2 Make a smart choice Srednja škola Mate Blažine Labin domaćin je prve mobilnosti projekta u okviru programa Erasmus+: Ključna aktivnost 2: Školska partnerstva pod nazivom „Make a smart choice“ koja će se održati od 19. do 23. studenog u Labinu.
Nositelj projekta je Srednja škola ITIS "S. Cannizzaro", Catania iz Italije. Osim Italije kao glavnog koordinatora, u projektu kao partneri sudjeluju još osim naše škole i škola iz Peiraiasa, Grčke “1 epal peiraia“, te Sehit Polis Edip Zengin Anadolu Lisesi iz Darice u Turskoj.
Projekt traje 24 mjeseca, od 1. 9. 2018. do 31. 8. 2020. Vrijednost projekta je  163.194,00 eura koji će se dijeliti na četiri partnerske zemlje za potrebe projektnog istraživanja i mobilnosti, a vrijednost bespovratnih sredstava za našu školu iznosi 32.522,00 eura.
Koordinatorice projekta za našu školu su Sandra Juran, prof. biologije i kemije i Laura Kokot, prof. matematike i informatike.
Ovaj će projektni sastanak započeti izlaganjem učenika u našoj školi, gdje će se već prvi dan odraditi još evaluacija pristiglih loga, a u suradnji sa udrugom Alfa Albona i radionica o javnom nastupu u prostorima Gradske vijećnice. S njima ćemo surađivati i pri izradi e-brošure koja je jedan od glavnih ciljeva projekta. Ostale predviđene aktivnosti su nam posjet tvrtki Infobip u Vodnjanu, gdje će nas upoznati s profilima poslova i zanimanjima koja se tamo potražuju, te provesti kroz Pangea kampus u sklopu tvrtke, te posjet Rockwoolu u Potpićnu, gdje ćemo čuti više o zapošljavanju i stipendiranju mladih, te o samoj tvrtki i profilima zanimanja u njoj.  Od obiteljskih gospodarstava koja ćemo posjetiti, a koja njeguju tradicijska zanimanja, tu su uspješni Goran Baćac, vrhunski enolog iz Kukurini i Wiliam Negri, proizvođač svjetski priznatih maslinovih ulja iz Labina.
Predviđeni su posjeti Puli, Rovinju, Pazinu, Gračišću, Kršanu i, naravno staroj jezgri Labina, gdje će naglasak biti na kulturnoj i prirodnoj baštini kojom se ponosimo.
Projekt „Make a smart choice“ osmišljen je kako bi premostio jaz između škole i tržišta rada pružajući srednjoškolcima odgovarajući program profesionalnog usmjeravanja. Neki od ciljeva projekta bit će promicanje stjecanja osnovnih vještina i pravih kompetencija potrebnih za povećanje zapošljivosti učenika, te davanje smjernica za mogućnost izbora njihovog budućeg zanimanja i pomoći u identificiranju karijera koju učenici žele ostvariti, kao i poboljšavanje jezičnih i IKT kompetencija .
Ovim projektom o strategiji profesionalnog usmjeravanja usmjerenim na učenike dobne skupine od 16 do 19 godina, poboljšat će se kvaliteta ponude za učenje u obrazovanju i zapošljavanju, jezične kompetencije i digitalne vještine učenika, razvijat će se personalizirani putovi učenja kako bi se poticali učenici u izboru budućeg zanimanja u skladu s njihovim osobnim i profesionalnim razvojem.
Tijekom dvije godine trajanja projekta zemlje-sudionice projekta će vršiti različite aktivnosti u cilju rješavanja svih zadanih projektnih zadataka. Aktivnosti će se odvijati po određenom redoslijedu u zemljama sudionicama projekta na ukupno četiri skupa.
Neke od aktivnosti projekta su istraživanja o mogućnostima zapošljavanja, izrada prezentacija i videozapisa vezanih uz projektnu temu i škole, predstavljanje običaja i tradicije zemlje sudionika projekta, organizacija simulacija intervjua i pisanje zamolbi za posao, izrada Europass životopisa, posjete lokalnim tvrtkama, organizacija radionica i posjeta kulturnim znamenitostima. Sve te aktivnosti odvijat će se uz pomoć lokalnih vlasti, tvrtki  i udruga. Učenici će raditi u međunarodnim skupinama kako bi ostvarili zajednički cilj koristeći vještine timskog rada u multikulturalnom okruženju, te će se tako poticati interaktivni pristup u radu, inovativnost i kreativnost.

       Interkulturalne aktivnosti SŠMB-a / Intercultural activities SŠMB


Video uradak "Dobrodošli u SŠMB" Matea Klapčić i Borna Fable
-  youtube.com

Poveznice:
Izvještaj s 1. međunarodnog sastanka Erasmus+ KA2, Pogled kroz prozor, Digitalni časopis za obrazovne stručnjake - pogledkrozprozor.wordpress.com
1. susret ERASMUS+KA2 Make a smart choice - ssmb.hr
U SŠMB-u održan ERASMUS+KA2 Make a smart choice - ssmb.hr
Erasmus+KA2 Green school 2015.-2017. - ssmb.hr