naslovna > Kurikulum > Natjecanja, susreti i smotre 2019.

Natjecanja, susreti i smotre 2018.-2019.


Vremenik natjecanja i smotri u školskoj godini 2018./2019. - www.azoo.hr


12.1.2019. Srednja škola Mate Blažine Labin osvojila 2. mjesto na međuškolskom europskom natjecanju U sklopu međuškolskog europskog natjecanja, koje provodi Consumer Classroom, Srednja škola Mate Blažine Labin sa svojim projektnim partnerom Liceul Tehnologic “Jacques M. Elias” (Bacau, Rumunjska) osvojila je 2. mjesto i školsku opremu u vrijednosti od 4 000 eura, tj. 2 000 eura za svaku školu u projektom timu.
U sklopu natječaja Consumer Classrom Inter-School Competition 2018. trebalo je osmisliti videovodič za organizaciju školskog putovanja u inozemstvo koji će pokazati najbolje postupke i savjete za njegovu ekonomičnu i održivu realizaciju.
Projektni tim za izradu edukativnog videovodiča Ready, Set, Budapest - The Ultimate School Trip činili su:

Srednja škola Mate Blažine Labin: Noa Bertović, Anika Budanko, Mirea Franković, Nika Janko, Anđelika Licul, Ana Mežnarić, Elena Miletić, Aleksandar Parenta, Matea Peršić, Anamaria Šumberac, Antonia Turković, Matea Turković, Rea Žigant te profesorice Laura Kokot i Ana Paliska.
Liceul Tehnologic “Jacques M. Elias” (Rumunjska): Gabriela Chifor, Cosmin Diaconu, Georgiana Roman, Andreea Savastin i profesorica Aurelia Dascalu.
Poveznica na video koji je osvojio 2.mjesto OVDJE!
(Tekst: Laura Kokot, foto: Čedomir Ružić)


Poveznica:
Objava rezultata - consumerclassroom.eu
Ready, Set, Budapest - The Ultimate School Trip - video uradak
Poveznice:
Labinski srednjoškolci drugi na europskom natjecanju - glasistre.hr


31.12.2018. Tri labinske gimnazijalke među 10% najuspješnijih na međunarodnom natjecanju „Best in English“
Drugu godinu za redom učenici naše škole sudjelovali su na online međunarodnom natjecanju Best in English 30. studenog 2018. Od ukupno 14 učenika naše škole koji su sudjelovali na ovogodišnjem natjecanju, učenice 4. razreda gimnazije, Anamarija Šumberac (mentorica: Stenni Milevoj Šuran), Klaudija Šestak (mentorica: Tatjana Buršić) te učenica 2. razreda gimnazije, Tara Radović (mentorica: Stenni Milevoj Šuran), ostvarile svojim su rezultatom ušle u 10% najboljih od ukupno 21110 sudionika, iz 892 škola te 30 zemalja. Natjecanje se provodi na engleskom jeziku (razina B1-B2), a sudjelovati mogu učenici od 15 do 19 godina starosti. Test je sastavljen pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje Republike Češke, a sastoji se od gramatike, slušanja s razumijevanjem, te čitanja s razumijevanjem.
Mentorice učenicima koji su sudjelovali na natjecanju bile su nastavnice engleskog jezika: Tatjana Buršić, Karla Golja Milevoj, Stenni Milevoj Šuran i Doris Mesaroš.
(Tekst i foto: Karla Golja Milevoj)


29.12.2018. Labinske srednjoškolke među 10% najuspješnijih na međunarodnom natjecanju iz njemačkog jezika „Best in Deutsch“ I ove godine učenici Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovali su na međunarodnom online-natjecanju „Best in Deutsch“ 23. studenog 2018. Natjecanje se održava na njemačkom jeziku, jezičnoj razini B1-B2 i predviđeno je za učenike od 15 do 19 godina.
Sveukupno je sudjelovalo 3003 učenika, 220 srednjih škola te 7 zemalja. Od  7 učenica naše škole (2.-4. razred gimnazije) učenice Klaudija Šestak i Anđelika Licul iz 4.O razreda plasirale su se među 10% najuspješnijih. Mentorice učenicama koje su sudjelovale na natjecanju bile su profesorice njemačkog jezika Elvijana Frančula Tenčić i Kristina Radović Miletić.

Na ljestvici prvih 20 najuspješnijih učenika prvo mjesto zauzima učenik iz Hrvatske te čak 8 mjesta zauzimaju učenici iz hrvatskih škola, što govori o interesu i motivaciji za učenje njemačkog jezika i njegovoj popularizaciji u našoj zemlji.
Test je sastavljen pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje Republike Češke, sastoji se od tri djela – gramatike, slušanja s razumijevanjem i čitanja s razumijevanjem te traje 60 minuta. Učenici rješavaju test individualno na računalu. Na kraju natjecanja vrednuje se najbolji učenik, ali i najbolji skupni rezultat škole.
Osim poticanja učenja njemačkog jezika, cilj natjecanja je i poboljšati te unaprijediti nastavu u školi, stupiti u kontakt sa drugim školama u inozemstvu u kojima se također uči njemački jezik i razmjena ideja među nastavnicima.
(Tekst i foto: Elvijana Frančula Tenčić i Kristina Radović Miletić)
Poveznica:
Aktiv klasičnih i stranih jezika - ssmb.hr


11.12.2018. Labinski srednjoškolci ponovno uspješni na međunarodnom on line natjecanju Dabar Ove se godine natjecanje Dabar - međunarodno online natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja održalo u Hrvatskoj u tjednu od 12.11. do 16.11. Na razini Hrvatske u kategoriji GigaDabar sudjelovalo je 3 859 srednjoškolaca. Srednja škola Mate Blažine Labin sudjelovala je ove godine po drugi put, a natjecanje je u našoj školi provedeno 13.11. Sveukupno je sudjelovalo 18 učenika različitih razreda i usmjerenja. Čak 4 naša učenika je ušlo u 10% najboljih rezultata na razini države, i to redom Aleksandar Parenta, Marko Damjanić, Marko Paliska i Antonio Kuštra sa svojim mentorima Laurom Kokot i Elerom Diminićem.

Dabar je međunarodna incijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među nastavnicima, učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Izvrsno se nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje.
Originalan naziv je Bebras, što u prijevodu znači dabar, a službena stranica međunarodnog natjecanja je .
Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Natjecanje je započelo 2004. u Litvi sa 779 učenika, a prvo natjecanje Dabar u Hrvatskoj održano je u studenom 2016. s 5624 sudionika. Već iduće godine, 2017. sudjelovalo je 15247učenika iz više od 450 škola.
Natjecanje se organizira u 5 kategorija:  za učenike 1. i 2. razreda OŠ,  za učenike 3. i 4. razreda OŠ,  za učenike 5. i 6 razreda OŠ,  za učenike 7. i 8. razreda OŠ i  za učenike svih razreda srednje škole.
Neovisno o kategoriji, učenici su ove godine rješavali dvanaest zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta.
Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNet-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Pripremu i organizaciju natjecanja u našoj školi vodili su nastavnici Eler Diminić i Laura Kokot. Svim učenicima koji su sudjelovali dodijeljene su diplome za sudjelovanje, a učenicima koji su ostvarili 10% najboljih rezultata dodijeljene su i posebne diplome za izvrstan uspjeh na međunarodnom natjecanju Dabar 2018.                                    
(Tekst i foto: Laura Kokot, foto: Čedomir Ružić)
Poveznice:
Dabar 2018 - ucitelji.hr/dabar-2018/


20.10.2018. Na 8. zavičajnom kvizu "Krasna zemljo" Sabrina Britvarević i Ivan Dominik Kubaj osvojili 4. mjesto Učenici 4. o razreda Ivan Dominik Kubaj i Sabrina Britvarević sudjelovali su 12. listopada 2018. pod mentorstvom profesorice povijesti Dijane Muškardin na 8. istarskom zavičajnom kvizu Krasna zemljo u Novigradu. Od 26 prijavljenih škola u kategoriji srednjih škola osvojili su 4. mjesto.
Ove su godine učenici radili na povijesti Istre u razdoblju Prvog svjetskog rata u Istri, a povodom 100. obljetnice njegova završetka te poznavanje povijesti grada domaćina Novigrada i njegove materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Sam cilj kviza je popularizacija zavičajne povijesti i promicanje zavičajnog identiteta.
Kviz  se sastoji od teorijskih pitanja iz povijesti, geografije i kulturne baštine Istre i grada domaćina te od praktičnih zadataka vezanih za prepoznavanje kulturne baštine. Svi se zadaci rješavaju putem radnih listića na terenu po starogradskoj jezgri, gdje dežuraju i nastavnici mentori.
(Tekst i foto: Dijana Muškardin)
Poveznica:
U Novigradu održan 8. Istarski zavičajni kviz Krasna zemljo – tvistra.hr
Održan zavičajni kviz Krasna zemljo na temu Prvog svjetskog rata - istarski.hr