naslovna > Arhiva novosti > Završnom konferencijom napravljen presjek aktivnosti energetske obnove srednje škole

Završnom konferencijom napravljen presjek aktivnosti energetske obnove srednje škole

       


                   Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

18.09.2018 NAKON 70 GODINA Srednja škola Mate Blažine zasjala u punom sjaju, onom estetskom i funkcionalnom Projekt energetske obnove labinske Srednje škole Mate Blažine proveden je sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija, istaknuo je ravnatelj škole Čedomir Ružić povodom završetka njene energetske obnove. Predmet energetske obnove bila je središnja zgrada škole, na kojoj su poboljšana toplinska svojstva vanjske ovojnice, krova iznad grijanog prostora, stropa prema negrijanom tavanu, vanjskih i ukopanih zidova te vanjske stolarije. Zamijenjena je unutarnja rasvjeta energetski učinkovitom, a na zgradi radionice rekonstruiran je krov.
Iz C prešla u A plus razred
- Planiranim zahvatom potrebna toplinska energija za grijanje centralne zgrade u odnosu na postojeću smanjena je za oko 63 posto, izvedbom nove rasvjete ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosi oko 35 posto, dok je energetskom obnovom projektirana ušteda od oko 30 posto toplinske energije. Nakon 70 godina postojanja naša škola konačno je zasjala u punom sjaju, onom estetskom, ali i funkcionalnom, kazao je ravnatelj Ružić izrazivši zadovoljstvo što će učenici i djelatnici sada raditi u daleko boljim uvjetima. Zgrada je iz energetskog C prešla u najpovoljniji energetski razred A plus, a istovremeno se kod zaposlenika i učenika podiže svijest o potrebi štednje energije, kao i o važnosti obnovljivih izvora energije.
- U Istri je ugovoreno 79 projekata za obnovu višestambenih zgrada od čega su 22 zgrade samo u Labinu. Samim time možemo priznati kako Labin interno nazivamo državnim prvakom energetske obnove, rekao je Hrvoje Mandić, predstavnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Skup su pozdravili zamjenica županijske pročelnice za obrazovanje Doriana Šumberac Jelić i gradski pročelnik za kulturu Borijan Batagelj.
Podignut i estetski dojam
- Energetskom obnovom zgrade SŠ Mate Blažina postignute su ne samo velike uštede u energiji nego je podignut i estetski dojam cijelog jednog dijela grada, rekao je Batagelj. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 5,3 milijuna kuna od čega se iz državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinanciralo 40 posto, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj 30 posto troškova. Provedbe projekta trajala je 24 mjeseci od dana sklapanja ugovora.
U glazbenom program sudjelovali su učenici škole, a sudionicima konferencije prikazana je video projekcija o tijeku obnove škole koju su zatim razgledali.
(Prenosimo: tekst i foto Branko Biočić, Glas Istre)
Poveznica:
Srednja škola Mate Blažine zasjala u punom sjaju, onom estetskom i funkcionalnom - glasistre.hr


14.9.2018. Završnom konferencijom napravljen presjek aktivnosti energetske obnove srednje škole Danas je u Srednjoj školi Mate Blažine održana završna konferencija za medije projekta „Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine, Labin“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U uvodnoj riječi, pored zahvale svima koji su bili uključeni u projekt, ravnatelj škole, Čedomir Ružić poručio je: `Nakon 70 godina postojanja škola je napokon zasjala u punom sjaju, onom estetskom, ali i funkcionalnom kroz projekt poboljšanja njezinih energetskih svojstva. Učenici i djelatnici će zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz EU, kao i sredstvima Istarske županije i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova od ove školske godine raditi u daleko boljim uvjetima. Sve investicije će se vrlo brzo vratiti, ponajprije kroz uštede koje iznose preko 60 posto energenata, a već sada bilježimo smanjenje za 25%. Zgrada je iz energetskog razreda C prešla u najpovoljniji, A+. Obnova nas je dodatno potaknula i motivirala da i dalje nastavimo put ka podizanju kvalitete. Za ovu školsku godinu, ljetos smo povukli instalaciju i umrežili računala u svim učionicama kako bi nastavili s digitalizacijom škole e-Dnevnikom i novom organizacijom nastave, tzv.kabinetske nastave`, poručio je Ružić.


Povodom konferencije Školu je danas posjetila i predstavnica UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, Dorijana Šumberac Jelić. Prisutne je upoznala s tehničkom stranom projekta te je poručila da je proveden sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.. Predmet energetske obnove bila je centralna zgrada škole, na kojoj su se poboljšala toplinska svojstva vanjske ovojnice, a odnosi se na krov iznad grijanog prostora, strop prema negrijanom tavanu, vanjski i ukopani zidovi te vanjska stolarije. Također, zamijenjena je unutarnja rasvjeta energetski učinkovitom te je na zgradi radionice rekonstruiran krov. Planiranim zahvatom potrebna toplinska energija za grijanje centralne zgrade u odnosu na postojeću smanjit će se za oko 63%, izvedbom nove rasvjete ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosit će oko 35%, dok je energetskom obnovom energetsko-arhitektonske funkcionalne cjeline projektirana ušteda od oko 30% toplinske energije za grijanje nakon provedbe energetske obnove. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 5,3 milijuna kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinanciralo 30% ukupno prihvatljivih troškova, a iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost se sufinanciralo se 40% ukupno prihvatljivih troškova. Borijan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina poručio je kako je priveden kraju jedan jako lijep i pohvalan posao. `Cilj je postignut. Stvoreni su bolji uvjeti za učenike i njihove profesore. Prostor je puno primjereniji boravku kroz sva četiri godišnja doba. Škola je postala prava ljepotica. Uz Sportski centar Franko Mileta stvara jezgru novijeg i suvremenijeg Labina, koji će postati žila kucavica našeg grada`, poručio je Batagelj. Dodao je da Grad posredno ili neposredno podupire energetsku obnovu pedagoških ustanova. Neki su projekti realizirani, a brojni i u tijeku. `Kroz par godina imat ćemo veliki postotak obnove te vjerujem biti svijetli primjer u Istri, ali i Hrvatskoj`, završno je kazao Batagelj.


Konferenciji se odazvao i Hrvoje Mandić, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Pohvalio je projekt koji je realiziran u labinskoj srednjoj školi, ali i sve ostale projekte koji se realiziraju u Labinu. `Koliko je Labin napredan po pitanju energetske obnove dovoljno govori činjenica da mi interno Labin nazivamo prvakom u Hrvatskoj po postotku energetski obnovljenih zgrada`, poručio je Mandić.
(Preuzeto: tekst i foto Ivana Ahmićević, 5portal)
Poveznica:
Završnom konferencijom napravljen presjek aktivnosti energetske obnove srednje škole - 5portal.hr


14.9.2018. Održana završna konferencija projekta ''Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine'' U labinskoj srednjoj školi danas je održana  završna konferencija projekta „Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine, Labin“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nakon 70 godina postojanja Srednja je škola Mate Blažine konačno zasjala u punom sjaju, onom estetskom, ali i funkcionalnom kroz projekt poboljšanja njezinih energetskih svojstava, kazao je na konferenciji ravnatelj škole prof. Čedomir Ružić: (ton – Čedomir Ružić). U ime Istarske županije, osnivača škole,  govorila je zamjenica pročelnice Odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Doriana Šumberac Jelić: (ton – Doriana Šumberac Jelić). Mi ovdje danas završavamo jedan lijep i pohvalan posao, cilj kojeg je da učenicima bude ljepše, da imaju kvalitetan prostor u kojem će lakše raditi i više uživati, kao i njihovi nastavnici, kazao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj. Dodao je kako je jako bitno da je škola nakon energetske obnove postala prava ljepotica: (ton – Borjan Batagelj). Konferenciji je nazočio i predstavnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja  Hrvoje Mandić rekavši kako oni u ministarstvu Labin nazivaju prvakom energetske obnove u Hrvatskoj: (ton – Hrvoje Mandić).   Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.382.081 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano 30 posto ukupno prihvatljivih troškova, odnosno 1.529.915 kuna, a iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 40 posto ukupno prihvatljivih troškova, odnosno 2.039.887 kuna. Ostatak sredstava osigurala je Istarska županija.  Radovi na energetskoj obnovi započeli su u srpnju 2017. godine, a projekt se provodio od 15.rujna 2016. do 15. rujna 2018. godine.
(Preuzeto: tekst i foto Silvana Fable, Radio Labin)
Poveznica:
Održana završna konferencija projekta ''Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine'' - radiolabin.hr


Preuzimanje:
Prezentacija Energetske obnove Srednje škole Mate Blažine Labin - pdf
Prezentacija Radionice u sklopu energetske obnove Srednje škole Mate Blažine Labin - pdf

Detaljnije:

ENERGETSKA OBNOVA SREDNJE ŠKOLE MATE BLAŽINE OVDJE!

Fotogalerija: