naslovna > Područja rada i programi > Turizam i ugostiteljstvo 2018.

Turizam i ugostiteljstvo


                 konobar                                   kuhar                              pomoćni kuhar

KADA ODABRATI TROGODIŠNJU STRUKOVNU ŠKOLU ZANIMANJE KONOBAR I KUHAR?
Ukoliko u školi želite steći kompetencije, vještine i navike kojima se pripremate za rad i zaposlenje, izbor zanimanja u trogodišnjim programima pravi odabir. Nastavak obrazovanja je moguć u četverogodišnjem programu i veleučilištima.
KADA ODABRATI 2-GODIŠNJI STRUKOVNI PROGRAM ZANIMANJE POMOĆNI KUHAR?
Dvogodišnji strukovni program vas priprema za rad i zaposlenje kroz osposobljavanje za manje složena zanimanja u kojima su bitne vještine i navike, a manje su potrebna teorijska znanja.
Nastavni planovi i programi
Detaljnije Školski i strukovni kurikulum - pdf

Turizam i ugostiteljstvo 2009.-2017. - ssmb.hr

Šk.g. 2018.-2019. I. polugodište

4.12.2018. NASTAVNIK KUHARSTVA U LABINSKOJ ŠKOLI MATE BLAŽINE DORIJANO MOHOROVIĆ - Kod mene nema negativnih ocjena, jer bi to bio i moj neuspjeh - OVDJE!


(Branko Biočić, GLAS ISTRE - Dorjano Mohorović: Kod mene nema negativnih ocijena, jer bi to bio i moj neuspjeh)

Šk.g. 2017.-2018. II. polugodište31.5.2018. Održan GASTRO DOMJENAK 2018. - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare Dana 29. svibnja u školskom restoranu i praktikumu ugostiteljstva održan je već tradicionalan GASTRO DOMJENAK - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare generacije 2017.-2018. kao i svečani prijem za ovogodišnje „zvijezde natjecanja, susreta i smotri“, učenike i njihove mentora, koji su predstavljali Školu na državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama (ove nas je godine uspješno predstavilo 177 učenika - 40,69% i 35 mentora - 59,32% profesora!).

Konobari, kuhari i pomoćni kuhari (njih 18) koji su stekli pravo predstaviti se na praktičnom dijelu završnog ispita predvođeni njihovim mentorima Dorjanom Mohorovićem, Nevijom Gašparinijem i Gordanom Benković Gušić uz svoje radove i raznovrsna jela prodefilirali su popraćeni burnim pljeskom prisutnih u novoj radnoj odjeći koju su izradili djelatnici Udruge za zapošljavanje osoba s invaliditetom iz Labina (INPROMO) u kreaciji Marinele Benažić, njihove voditeljice.

Pozivu su se odazvali na natjecanjima ovjenčani učenici i njihovi mentori te cijenjeni gosti i predstavnici VALAMAR RIVIERE d.d. i MASLINICE d.o.o., s kojima Škola kao partner surađuje, i kod kojih je dio učenika obavljalo praktičnu nastavu i ljetnu praksu, a sada im se nudi nastavak karijere u turizmu. Pogotovo onima koji su koristili njihove stipendije. Zaželimo im puno sreće! Čestitke im na uspješno obavljenom ispitu te našim zvijezdama natjecanja, susreta i smotri što su sjajnim  rezultatima promovirali Srednju školu Mate Blažine.

                                        Naše zvijezde natjecanja, susreta i smotri 2018.
(Tekst i foto: Čedomir Ružić; foto: Edi Miletti, Dino Belušić)

Poveznice:
Fotogalrija Završni ispit ugostiteljstva 2018. - ssmb.hr
U labinskoj srednjoj školi održan Gastro domjenak - radiolabin.hr
Održan GASTRO DOMJENAK 2018. - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare - 5portal.hr
Održan GASTRO DOMJENAK 2018. - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare - labin.com
Preuzimanje:
Pozivnica - pdf

25.5.2018. Kroz program „Znanjem do izvrsnosti“ Valamar doprinosi razvoju obrazovanja, vještina i znanja u turizmu U rabačkom Hotel & Casa Valamar Sanfioru potpisan je Sporazum o suradnji Valamar Riviere i Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Republike Hrvatske. Tridesetak sudionika iz škola i institucija diljem Hrvatske, među kojima su i predstavnici Ministarstva turizma i Agencije za strukovno obrazovanje te obrazovanje odraslih, kroz dvodnevni su se program pobliže upoznali s dosadašnjim uspješnim radom Valamara na programima stručnih praksi, stipendiranja i zapošljavanja mladih. Najavljena je nova inicijativa na području suradnje s turističko-ugostiteljskim školama pod nazivom „Znanjem do izvrsnosti“ te su predstavljene i ostale Valamarove inicijative na području društveno odgovornog poslovanja.
Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola Hrvatske, kao jedan od partnera Valamar Riviere na projektu „Znanjem do izvrsnosti“, u listopadu će u Valamarove destinacije dovesti 500 učenika i profesora kako bi upoznali potencijal kompanije za sveobuhvatni razvoj karijere mladih – od stipendija, praksi pa do zapošljavanja u turizmu.
„Zajednici je vrlo važno imati strateško partnerstvo s poslodavcima koji promiču, vrednuju i daju najbolju priliku za osobni i profesionalni razvoj mladih koji se školuju za turističko-ugostiteljska zanimanja. Valamar je jako dobar primjer poslodavca koji kroz kvalitetno povezivanje s obrazovnim institucijama i politikom otvorenih vrata nudi atraktivne poslove i razvija karijeru u turizmu“, kaže Ksenija Beljan, predsjednica Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Hrvatske, inače ravnateljica Hotelijersko – turističke škole u Opatiji.
Kroz organizirane posjete Valamarovim objektima i destinacijama uz stručnu pratnju mladi dobivaju vrijedno iskustvo dinamike u turizmu, mnoštvo informacija o kompaniji, stječu nova poznanstva i kontakte te se ohrabruju na vlastitom putu razvoja i obrazovanja.
„Valamaru je važno biti partner školama i institucijama pružajući tako podršku mladima u osposobljavanju za zanimanja u turizmu; Valamar kroz pružanje brojnih prilika za stipendije, prakse, zapošljavanje i razvoj karijera, rad u turizmu čini zaista atraktivnim i inovativnim te dugoročno sigurnim. Valamar se također kontinuirano usavršava na području mentoriranja mladih sukladno novim obrazovnim potrebama“, istaknula je Nevena Tolanov, voditeljica razvoja ljudskih potencijala u Valamar Rivieri.
Valamar Riviera u okviru programa "Znanjem do izvrsnosti", koji je namijenjen učenicima, profesorima i roditeljima učenika turističko-ugostiteljskih škola, razvija kvalitetnu suradnju s obrazovnim institucijama s ciljem razvoja obrazovanja, vještina i znanja potrebnih turizmu te motivacije mladih za razvoj profesija i karijera u turizmu.
(Tekst i foto: 5portal)
Poveznice:
Kroz program „Znanjem do izvrsnosti“ Valamar doprinosi razvoju obrazovanja, vještina i znanja u turizmu - 5portal.hr


TURIZMA I UGOSTITELJSTVO 2009.-2017. OVDJE!