naslovna > Područja rada i programi > Turizam i ugostiteljstvo 2018.

Turizam i ugostiteljstvo


                 konobar                                   kuhar                              pomoćni kuhar

KADA ODABRATI TROGODIŠNJU STRUKOVNU ŠKOLU ZANIMANJE KONOBAR I KUHAR?
Ukoliko u školi želite steći kompetencije, vještine i navike kojima se pripremate za rad i zaposlenje, izbor zanimanja u trogodišnjim programima pravi odabir. Nastavak obrazovanja je moguć u četverogodišnjem programu i veleučilištima.
KADA ODABRATI 2-GODIŠNJI STRUKOVNI PROGRAM ZANIMANJE POMOĆNI KUHAR?
Dvogodišnji strukovni program vas priprema za rad i zaposlenje kroz osposobljavanje za manje složena zanimanja u kojima su bitne vještine i navike, a manje su potrebna teorijska znanja.
Nastavni planovi i programi
Detaljnije Školski i strukovni kurikulum - pdf

Turizam i ugostiteljstvo 2009.-2017. - ssmb.hr

Šk.g. 2019.-2020.


20.12.2019. Održana blagdanska marenda: ugostitelji podijelili 700 porcija (video) Udruženja obrtnika Labin počastilo je građane tradicionalnom Blagdanskom marendom održanom 20. prosinca u sklopu Božića u Labinu, koji se održava u velikoj dvorani Sportskog centra „Franko Mileta“. Dobrodošlicu posjetiteljima zaželjeli su Alis Šaina i Elvis Diminić, tajnica i predsjednik Udruženja.
Podijeljeno je oko 700 porcija, a sudjelovali su restorani Velo kafe – maneštra, Kvarner – jota, Doina – sendviči s pohanim srdelama, Peteani – juneća kalandraka i Mika – grah sa suhim mesom. Kuhano vino dijelilo se besplatno, a simbolična participacija od 10 kuna po tanjuru išla je u korist humanitarne akcije udruge Mendula za kupnju uređaja „Shockmaster“ za labinski Dom zdravlja.

Ugostiteljima sve pohvale za posluženu hranu, što potvrđuje i naš video OVDJE!
(Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)                                                                         foto. Bruno Falco
21.11.2019. Naši vrijedni kuhari i konobari ponosni što su dali svoj doprinos obilježavanju 50. rođendana Udruženja obrtnika Labin Udruženje obrtnika Labin proslavilo je 14. studenog 2019. u dvorani SRC Franko Mileta  zajedno sa svojim članovima i gostima 50. obljetnicu postojanja i uspješnog rada nakon čega su se uzvanici i gosti u restoranu Srednje škole Mate Blažine počastili hladno-toplim buffetom koji su izradili kuhari i konobari 3. razreda  pod vodstvom njihovih mentora.

Poveznice:
Udruženje obrtnika Labin proslavilo 50.godina aktivnog djelovanja - 5portal.hr
Video prezentacija proslave, Branko Biočić - youtube


7.10.2019. Valamar predstavlja program stipendiranja u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu 
Valamar Riviera i ove godine raspisuje natječaj za učeničke stipendije za školsku godinu 2019./2020. za turističko-ugostiteljska zanimanja kuhar, konobar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist i elektrotehničar. Valamar učenicima u cijeloj Hrvatskoj nudi atraktivan program stipendiranja u vrijednosti od 1.200 kuna mjesečno tijekom školske godine, u trajanju od 10 mjeseci sve do završetka školovanja te ovih dana organizira predstavljanje programa u hrvatskim školama. Tako će zainteresirani učenici Srednje škole Mate Blažine u Labinu već u srijedu, 9. listopada, u 17 sati moći saznati sve o stipendijama u najvećoj turističkoj kompaniji i radu kod top poslodavca u turizmu.
Stipendiranje učenika Valamar osigurava kroz partnersku suradnju s Ministarstvom turizma, a obveza svih stipendista jest da tijekom stipendiranja redovito pohađaju nastavu, upišu školsku godinu i uredno maturiraju. U jednoj od atraktivnih Valamarovih destinacija od Istre i Krka do Dubrovnika, učenici imaju priliku odraditi kvalitetnu praksu, a po završetku školovanja osigurano im je i prvo zaposlenje kod vodećeg poslodavca u turizmu u Hrvatskoj. Osim toga, Valamar svojim stipendistima koji dolaze iz drugih destinacija osigurava smještaj i prehranu na teret poslodavca.
„Prednosti rada u Valamaru su, među ostalim, osobni i profesionalni razvoj u struci, uključivanje u stručna osposobljavanja i programe nagrađivanja. Dugoročno povezivanje s poslodavcem moguće je ostvariti najprije kroz status stalnog sezonskog radnika s cjelogodišnjim primanjima i redovnim stažem. Stipendistima koji se zaposle u Valamaru kompanija pruža mogućnost razvoja karijere putem niza vrhunskih edukacijskih programa kao što je primjerice Valamar akademija koja zaposlenike priprema za specijalističke i voditeljske pozicije“, ističe Nevena Tolanov, voditeljica razvoja ljudskih potencijala u Valamaru.
Programom stipendiranja Valamar želi potaknuti i podržati mlade u Hrvatskoj u odluci da upišu i završe obrazovne programe za ugostiteljsko - turistička zanimanja, a po prvi puta ove godine Valamar samostalno raspisuje natječaj za pet stipendija za koje se mogu natjecati i učenici elektrotehničkih škola. Važan cilj je i kvalitetnije povezivanje sa srednjim strukovnim i ugostiteljskim školama diljem Hrvatske te aktivno partnerstvo s obrazovnim institucijama u programima budućih centara kompetencija. Svi Valamarovi stipendisti imaju atraktivne uvjete rada i razvoja kod top poslodavca. Valamar je najveći stipenditor u turizmu u Hrvatskoj, a ove godine u svojim hotelima i ljetovalištima od Istre i Kvarnera do Dubrovnika zapošljava 7.000 zaposlenika.
Svi učenici koje zanima stipendija u Valamaru mogu se pridružiti predstavljanjima i prijaviti se putem online obrasca na www.dobarposaouvalamaru.com do 20. listopada.
Preuzimanje:
Poziv za učenike i roditelje - pdf

Šk.g. 2018.-2019.5.6.2019. U SŠMB-u održan Gastro domjenak 2019.
Dana 28. svibnja se u školskom restoranu održala prezentacija praktičnog dijela završnog ispita za kuhare i konobare šk.g. 2018./2019. uz nazočnost učenika i mentora sudionika na međužupanijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima, smotrama i susretima. Okupljenima se uvodno obratio ravnatelj škole Čedomir Ružić istaknuvši da je uvijek ponosan na sve rezultate koji naši učenici postižu, bilo da su to obrazovni rezultati kao danas kada naši kuhari i konobari prezentiraju praktični dio završnog ispita ili uspješni rezultati na mnogobrojnim natjecanjima. Na samom početku uslijedilo je svečano uručivanje donacije Udruženja obrtnika Labina – 3D printera. Predsjednik Udruženja Elvis Diminić i ravnatelj Čedomir Ružić potpisali su Ugovor o donaciji 3D printera, kojim Udruženje obrtnika Labina  daje svoj doprinos kvalitetnijem obrazovanju labinskih srednjoškolaca.

Praktičnom dijelu završnog ispita ove je godine pristupilo 14 učenika: 9 kuhara i 5 konobara. Njihovi mentori su Dorijano Mohorović, Nevio Gašparini, Gordana  Benković Gušić  i Dean Blašković. Čestitke našim kuharima i konobarima na obilatom domjenku, ukusnoj hrani i kvalitetnoj usluzi.


Čestitke  i našim  uspješnim  učenicima i njihovim  mentorima. Bio je to dan kada smo proslavili i njihove uspjehe OVDJE! Pedagoginja škole Irena Crvak prozvala je sve učenike i njihove mentore i uz gromoglasan pljesak svih prisutni odali im priznanje za izvanredne uspjehe.


Zahvaljujemo se na kraju i našem  partneru VALAMAR RIVIJERI - Rabac na  pruženoj pomoći u namirnicama.

(Tekst: Irena Crvak; foto: Bruno Falco, Čedomir Ružić)

4.12.2018. NASTAVNIK KUHARSTVA U LABINSKOJ ŠKOLI MATE BLAŽINE DORIJANO MOHOROVIĆ - Kod mene nema negativnih ocjena, jer bi to bio i moj neuspjeh - OVDJE!


(Branko Biočić, GLAS ISTRE - Dorjano Mohorović: Kod mene nema negativnih ocijena, jer bi to bio i moj neuspjeh)

Šk.g. 2017.-2018.31.5.2018. Održan GASTRO DOMJENAK 2018. - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare Dana 29. svibnja u školskom restoranu i praktikumu ugostiteljstva održan je već tradicionalan GASTRO DOMJENAK - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare generacije 2017.-2018. kao i svečani prijem za ovogodišnje „zvijezde natjecanja, susreta i smotri“, učenike i njihove mentora, koji su predstavljali Školu na državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama (ove nas je godine uspješno predstavilo 177 učenika - 40,69% i 35 mentora - 59,32% profesora!).

Konobari, kuhari i pomoćni kuhari (njih 18) koji su stekli pravo predstaviti se na praktičnom dijelu završnog ispita predvođeni njihovim mentorima Dorjanom Mohorovićem, Nevijom Gašparinijem i Gordanom Benković Gušić uz svoje radove i raznovrsna jela prodefilirali su popraćeni burnim pljeskom prisutnih u novoj radnoj odjeći koju su izradili djelatnici Udruge za zapošljavanje osoba s invaliditetom iz Labina (INPROMO) u kreaciji Marinele Benažić, njihove voditeljice.

Pozivu su se odazvali na natjecanjima ovjenčani učenici i njihovi mentori te cijenjeni gosti i predstavnici VALAMAR RIVIERE d.d. i MASLINICE d.o.o., s kojima Škola kao partner surađuje, i kod kojih je dio učenika obavljalo praktičnu nastavu i ljetnu praksu, a sada im se nudi nastavak karijere u turizmu. Pogotovo onima koji su koristili njihove stipendije. Zaželimo im puno sreće! Čestitke im na uspješno obavljenom ispitu te našim zvijezdama natjecanja, susreta i smotri što su sjajnim  rezultatima promovirali Srednju školu Mate Blažine.

                                        Naše zvijezde natjecanja, susreta i smotri 2018.
(Tekst i foto: Čedomir Ružić; foto: Edi Miletti, Dino Belušić)

Poveznice:
Fotogalrija Završni ispit ugostiteljstva 2018. - ssmb.hr
U labinskoj srednjoj školi održan Gastro domjenak - radiolabin.hr
Održan GASTRO DOMJENAK 2018. - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare - 5portal.hr
Održan GASTRO DOMJENAK 2018. - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare - labin.com
Preuzimanje:
Pozivnica - pdf

25.5.2018. Kroz program „Znanjem do izvrsnosti“ Valamar doprinosi razvoju obrazovanja, vještina i znanja u turizmu U rabačkom Hotel & Casa Valamar Sanfioru potpisan je Sporazum o suradnji Valamar Riviere i Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Republike Hrvatske. Tridesetak sudionika iz škola i institucija diljem Hrvatske, među kojima su i predstavnici Ministarstva turizma i Agencije za strukovno obrazovanje te obrazovanje odraslih, kroz dvodnevni su se program pobliže upoznali s dosadašnjim uspješnim radom Valamara na programima stručnih praksi, stipendiranja i zapošljavanja mladih. Najavljena je nova inicijativa na području suradnje s turističko-ugostiteljskim školama pod nazivom „Znanjem do izvrsnosti“ te su predstavljene i ostale Valamarove inicijative na području društveno odgovornog poslovanja.
Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola Hrvatske, kao jedan od partnera Valamar Riviere na projektu „Znanjem do izvrsnosti“, u listopadu će u Valamarove destinacije dovesti 500 učenika i profesora kako bi upoznali potencijal kompanije za sveobuhvatni razvoj karijere mladih – od stipendija, praksi pa do zapošljavanja u turizmu.
„Zajednici je vrlo važno imati strateško partnerstvo s poslodavcima koji promiču, vrednuju i daju najbolju priliku za osobni i profesionalni razvoj mladih koji se školuju za turističko-ugostiteljska zanimanja. Valamar je jako dobar primjer poslodavca koji kroz kvalitetno povezivanje s obrazovnim institucijama i politikom otvorenih vrata nudi atraktivne poslove i razvija karijeru u turizmu“, kaže Ksenija Beljan, predsjednica Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Hrvatske, inače ravnateljica Hotelijersko – turističke škole u Opatiji.
Kroz organizirane posjete Valamarovim objektima i destinacijama uz stručnu pratnju mladi dobivaju vrijedno iskustvo dinamike u turizmu, mnoštvo informacija o kompaniji, stječu nova poznanstva i kontakte te se ohrabruju na vlastitom putu razvoja i obrazovanja.
„Valamaru je važno biti partner školama i institucijama pružajući tako podršku mladima u osposobljavanju za zanimanja u turizmu; Valamar kroz pružanje brojnih prilika za stipendije, prakse, zapošljavanje i razvoj karijera, rad u turizmu čini zaista atraktivnim i inovativnim te dugoročno sigurnim. Valamar se također kontinuirano usavršava na području mentoriranja mladih sukladno novim obrazovnim potrebama“, istaknula je Nevena Tolanov, voditeljica razvoja ljudskih potencijala u Valamar Rivieri.
Valamar Riviera u okviru programa "Znanjem do izvrsnosti", koji je namijenjen učenicima, profesorima i roditeljima učenika turističko-ugostiteljskih škola, razvija kvalitetnu suradnju s obrazovnim institucijama s ciljem razvoja obrazovanja, vještina i znanja potrebnih turizmu te motivacije mladih za razvoj profesija i karijera u turizmu.
(Tekst i foto: 5portal)
Poveznice:
Kroz program „Znanjem do izvrsnosti“ Valamar doprinosi razvoju obrazovanja, vještina i znanja u turizmu - 5portal.hr


TURIZMA I UGOSTITELJSTVO 2009.-2017. OVDJE!