naslovna > Područja rada i programi > Turizam i ugostiteljstvo 2018.

Turizam i ugostiteljstvo


                 konobar                                   kuhar                              pomoćni kuhar

KADA ODABRATI TROGODIŠNJU STRUKOVNU ŠKOLU ZANIMANJE KONOBAR I KUHAR?
Ukoliko u školi želite steći kompetencije, vještine i navike kojima se pripremate za rad i zaposlenje, izbor zanimanja u trogodišnjim programima pravi odabir. Nastavak obrazovanja je moguć u četverogodišnjem programu i veleučilištima.
KADA ODABRATI 2-GODIŠNJI STRUKOVNI PROGRAM ZANIMANJE POMOĆNI KUHAR?
Dvogodišnji strukovni program vas priprema za rad i zaposlenje kroz osposobljavanje za manje složena zanimanja u kojima su bitne vještine i navike, a manje su potrebna teorijska znanja.
Nastavni planovi i programi
Detaljnije Školski i strukovni kurikulum - pdf

Turizam i ugostiteljstvo 2009.-2017. - ssmb.hr

Šk.g. 2018.-2019.5.6.2019. U SŠMB-u održan Gastro domjenak 2019.
Dana 28. svibnja se u školskom restoranu održala prezentacija praktičnog dijela završnog ispita za kuhare i konobare šk.g. 2018./2019. uz nazočnost učenika i mentora sudionika na međužupanijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima, smotrama i susretima. Okupljenima se uvodno obratio ravnatelj škole Čedomir Ružić istaknuvši da je uvijek ponosan na sve rezultate koji naši učenici postižu, bilo da su to obrazovni rezultati kao danas kada naši kuhari i konobari prezentiraju praktični dio završnog ispita ili uspješni rezultati na mnogobrojnim natjecanjima. Na samom početku uslijedilo je svečano uručivanje donacije Udruženja obrtnika Labina – 3D printera. Predsjednik Udruženja Elvis Diminić i ravnatelj Čedomir Ružić potpisali su Ugovor o donaciji 3D printera, kojim Udruženje obrtnika Labina  daje svoj doprinos kvalitetnijem obrazovanju labinskih srednjoškolaca.

Praktičnom dijelu završnog ispita ove je godine pristupilo 14 učenika: 9 kuhara i 5 konobara. Njihovi mentori su Dorijano Mohorović, Nevio Gašparini, Gordana  Benković Gušić  i Dean Blašković. Čestitke našim kuharima i konobarima na obilatom domjenku, ukusnoj hrani i kvalitetnoj usluzi.


Čestitke  i našim  uspješnim  učenicima i njihovim  mentorima. Bio je to dan kada smo proslavili i njihove uspjehe OVDJE! Pedagoginja škole Irena Crvak prozvala je sve učenike i njihove mentore i uz gromoglasan pljesak svih prisutni odali im priznanje za izvanredne uspjehe.


Zahvaljujemo se na kraju i našem  partneru VALAMAR RIVIJERI - Rabac na  pruženoj pomoći u namirnicama.

(Tekst: Irena Crvak; foto: Bruno Falco, Čedomir Ružić)

4.12.2018. NASTAVNIK KUHARSTVA U LABINSKOJ ŠKOLI MATE BLAŽINE DORIJANO MOHOROVIĆ - Kod mene nema negativnih ocjena, jer bi to bio i moj neuspjeh - OVDJE!


(Branko Biočić, GLAS ISTRE - Dorjano Mohorović: Kod mene nema negativnih ocijena, jer bi to bio i moj neuspjeh)

Šk.g. 2017.-2018.31.5.2018. Održan GASTRO DOMJENAK 2018. - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare Dana 29. svibnja u školskom restoranu i praktikumu ugostiteljstva održan je već tradicionalan GASTRO DOMJENAK - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare generacije 2017.-2018. kao i svečani prijem za ovogodišnje „zvijezde natjecanja, susreta i smotri“, učenike i njihove mentora, koji su predstavljali Školu na državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama (ove nas je godine uspješno predstavilo 177 učenika - 40,69% i 35 mentora - 59,32% profesora!).

Konobari, kuhari i pomoćni kuhari (njih 18) koji su stekli pravo predstaviti se na praktičnom dijelu završnog ispita predvođeni njihovim mentorima Dorjanom Mohorovićem, Nevijom Gašparinijem i Gordanom Benković Gušić uz svoje radove i raznovrsna jela prodefilirali su popraćeni burnim pljeskom prisutnih u novoj radnoj odjeći koju su izradili djelatnici Udruge za zapošljavanje osoba s invaliditetom iz Labina (INPROMO) u kreaciji Marinele Benažić, njihove voditeljice.

Pozivu su se odazvali na natjecanjima ovjenčani učenici i njihovi mentori te cijenjeni gosti i predstavnici VALAMAR RIVIERE d.d. i MASLINICE d.o.o., s kojima Škola kao partner surađuje, i kod kojih je dio učenika obavljalo praktičnu nastavu i ljetnu praksu, a sada im se nudi nastavak karijere u turizmu. Pogotovo onima koji su koristili njihove stipendije. Zaželimo im puno sreće! Čestitke im na uspješno obavljenom ispitu te našim zvijezdama natjecanja, susreta i smotri što su sjajnim  rezultatima promovirali Srednju školu Mate Blažine.

                                        Naše zvijezde natjecanja, susreta i smotri 2018.
(Tekst i foto: Čedomir Ružić; foto: Edi Miletti, Dino Belušić)

Poveznice:
Fotogalrija Završni ispit ugostiteljstva 2018. - ssmb.hr
U labinskoj srednjoj školi održan Gastro domjenak - radiolabin.hr
Održan GASTRO DOMJENAK 2018. - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare - 5portal.hr
Održan GASTRO DOMJENAK 2018. - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare - labin.com
Preuzimanje:
Pozivnica - pdf

25.5.2018. Kroz program „Znanjem do izvrsnosti“ Valamar doprinosi razvoju obrazovanja, vještina i znanja u turizmu U rabačkom Hotel & Casa Valamar Sanfioru potpisan je Sporazum o suradnji Valamar Riviere i Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Republike Hrvatske. Tridesetak sudionika iz škola i institucija diljem Hrvatske, među kojima su i predstavnici Ministarstva turizma i Agencije za strukovno obrazovanje te obrazovanje odraslih, kroz dvodnevni su se program pobliže upoznali s dosadašnjim uspješnim radom Valamara na programima stručnih praksi, stipendiranja i zapošljavanja mladih. Najavljena je nova inicijativa na području suradnje s turističko-ugostiteljskim školama pod nazivom „Znanjem do izvrsnosti“ te su predstavljene i ostale Valamarove inicijative na području društveno odgovornog poslovanja.
Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola Hrvatske, kao jedan od partnera Valamar Riviere na projektu „Znanjem do izvrsnosti“, u listopadu će u Valamarove destinacije dovesti 500 učenika i profesora kako bi upoznali potencijal kompanije za sveobuhvatni razvoj karijere mladih – od stipendija, praksi pa do zapošljavanja u turizmu.
„Zajednici je vrlo važno imati strateško partnerstvo s poslodavcima koji promiču, vrednuju i daju najbolju priliku za osobni i profesionalni razvoj mladih koji se školuju za turističko-ugostiteljska zanimanja. Valamar je jako dobar primjer poslodavca koji kroz kvalitetno povezivanje s obrazovnim institucijama i politikom otvorenih vrata nudi atraktivne poslove i razvija karijeru u turizmu“, kaže Ksenija Beljan, predsjednica Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Hrvatske, inače ravnateljica Hotelijersko – turističke škole u Opatiji.
Kroz organizirane posjete Valamarovim objektima i destinacijama uz stručnu pratnju mladi dobivaju vrijedno iskustvo dinamike u turizmu, mnoštvo informacija o kompaniji, stječu nova poznanstva i kontakte te se ohrabruju na vlastitom putu razvoja i obrazovanja.
„Valamaru je važno biti partner školama i institucijama pružajući tako podršku mladima u osposobljavanju za zanimanja u turizmu; Valamar kroz pružanje brojnih prilika za stipendije, prakse, zapošljavanje i razvoj karijera, rad u turizmu čini zaista atraktivnim i inovativnim te dugoročno sigurnim. Valamar se također kontinuirano usavršava na području mentoriranja mladih sukladno novim obrazovnim potrebama“, istaknula je Nevena Tolanov, voditeljica razvoja ljudskih potencijala u Valamar Rivieri.
Valamar Riviera u okviru programa "Znanjem do izvrsnosti", koji je namijenjen učenicima, profesorima i roditeljima učenika turističko-ugostiteljskih škola, razvija kvalitetnu suradnju s obrazovnim institucijama s ciljem razvoja obrazovanja, vještina i znanja potrebnih turizmu te motivacije mladih za razvoj profesija i karijera u turizmu.
(Tekst i foto: 5portal)
Poveznice:
Kroz program „Znanjem do izvrsnosti“ Valamar doprinosi razvoju obrazovanja, vještina i znanja u turizmu - 5portal.hr


TURIZMA I UGOSTITELJSTVO 2009.-2017. OVDJE!