naslovna > Kurikulum > Natjecanja, susreti i smotre 2018.

Natjecanja, susreti i smotre 2017.-2018.


17.10.2017. Annetta Peršić i Lukas Bašić na 7. istarskom zavičajnom kvizu "Krasna zemljo-Meraviglioso paese" 13. listopada 2017. u Buzetu održan 7. istarski zavičajni kviz "Krasna zemljo-Meraviglioso paese". Cilj kviza je popularizacija zavičajne povijesti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, edukacija mladih o potrebi njenog očuvanja, kao i promicanje zavičajnog identiteta.  Svake godine učenici posjećuju jedan dio Istre. Tema natjecanja bila je opći pregled povijesti Istre i povijest Buzeta s naglaskom na njegovu kulturnu baštinu. Kviz se sastoji od teorijskih i praktičnih zadataka koji se rješavaju na terenu po starogradskoj jezgri Buzeta.
Ove se je godine natjecalo 26 osnovnih i srednjih škola,  odnosno 52 učenika i 26 mentora.  Učenici naše škole i ove su se godine prijavili na županijski zavičajni kviz.  Ove su godine školu predstavljali Annetta Peršić i Lukas Bašić, učenici 4. razreda gimnazije, osvojili su 5. mjesto, pod mentorstvom profesorice povijesti  Dijane Muškardin.

Više o samom natjecanju, testovima i hodogramu OVDJE!


16.10.2017. Marta Modrušan i Lana Klobas na državnom turniru mladih prirodoslovaca U šk.g. 2016./17. na "Turniru mladih prirodoslovaca"  natjecale su se dvije naše učenice - Marta Modrušan s radnjom „Jabuke“ (istraživanje brzine procesa posmeđivanja jabuka te testiranje metoda za sprječavanje te pojave)  i Lana Klobas s radnjom „Mlijeko“ (pronalaženje jednostavne metode za određivanje nekih od bitnih svojstava mlijeka). Njihovi radovi  napravljeni tijekom Turnira mladih prirodoslovaca su objavljeni u "Zborniku radova Hrvatskog turnira mladih prirodoslovaca" koji će budućim generacijama služiti kao primjer kako napisati istraživački rad. Radovi su rađeni pod vodstvom profesorice kemije i mentorice Olivere Tadić.
Državni turnir mladih prirodoslovaca je pojedinačno natjecanje za učenike od 12 do 16 godina. Učenici se natječu u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz svih područja prirodnih znanosti: biologije, kemije, fizike, matematike i informatike.
Na Turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja. Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje te usporedbu rezultata teorijskog modela i izvedenog pokusa. Učenici odabiru jedan od 17 unaprijed zadanih zadataka koje svake godine definira odbor Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca (IYNT). Učenici na temelju svojeg rješenja pišu seminarski rad koji može biti popraćen fotografijama, video snimkama pokusa i drugim materijalima kako bi se što bolje prikazali dobiveni rezultati.
Radove učenika pregledava i ocjenjuje više nezavisnih ocjenjivača te se učenici pozivaju na Državni turnir mladih prirodoslovaca na temelju dobivenih ocjena.

Zbornik radova - icm.hr:


21.9.2017. Još jedno veliko priznanje labinskim mehatroničarima Od 14. do 16. rujna  2017. godine održana je 10-ta nacionalna izložba mladih inovatora u Matuljima. To je središnja nacionalna izložba inovacija mladih koja redovito okuplja 50-tak najboljih inovacija učenika osnovnih i srednjih škola i studenata iz cijele RH. Srednju školu Mate Blažine je predstavljao bivši učenik Srednje škole Mate Blažine IV. em (eletrotehničari-mehatroničari) Luka Silov sa svojim završnim radom "Misaona elektronička igra Master Mind" ili poznata kao "Bikovi i krave" pod vodstvom njegovog mentora Ivice Komadine, profesora elektrotehničke skupine predmeta.

Rad je izazvao veliko zanimanje posjetitelja (kako djece osnovnih škola tako i odraslih) i komisija ga je nagradila jednom od zlatnih medalja.

Svojim samostalnim radom Luka Silov je kao maturant Srednje škole Mate Blažine sudjelovao i na Državnoj smotri radova elektrotehnike i računarstva, koja je održana na FER-u u Zagrebu 26.04.2017., a gdje je sudjelovalo 30 škola sa 63 učenička rada.

Luka Silov kaže o sebi: Upisao sam tehnički fakultet u Rijeci i odabrao smjer računarstvo posto je informatika još u osnovnoj školi probudila moj interes u računalnu tehnologiju. To je bio jedan od rijetkih predmeta na koji me nitko nije trebao podsjećati da učim. Od tada sam znao što dalje želim upisati, a pošto u Labinu nije bilo smjera računarstva odlučio sam se za mehatroniku i to je bila najbolja odluka koju sam mogao donijeti, pošto se ne susrećem samo s programiranjem već i s automatizacijom, mikročipovima, robotikom... Jedine planove koje sada imam su započeti i završiti fakultet te naučiti nešto novo i usavršiti već naučeno, a o daljnjim planovima ću razmišljati kada za to dođe i vrijeme.

Preuzimanje:
Opis rada MISAONA ELEKTRONIČKA IGRA, Luka Silov - pdf