naslovna > Kurikulum > Natjecanja, susreti i smotre 2018.

Natjecanja, susreti i smotre 2017.-2018.12.2.2018. Karlo Frankola i Marko Damjanić ponovno osvojili 1. mjesta na županijskom natjecanju iz informatike Županijsko natjecanje srednjih škola iz informatike održalo se u petak 9. veljače, a domaćin je bila Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin. Karlo Frankola, učenik 3. razreda opće gimnazije je sudjelovao u dvije kategorije i to Osnove informatike (Gimnazije) u kojoj je osvojio 1. mjesto i u kategoriji Algoritmi – Srednje škole (3.) u kojoj je osvojio 2. mjesto pod vodstvom mentora Elera Diminića.
Marko Damjanić, učenik 3. razreda elektrotehničkog usmjerenja je osvojio 1. mjesto u kategoriji Osnove informatike (Strukovne škole) pod vodstvom mentorice Laure Kokot.

Treba spomenuti da su našu školu predstavljali i Tomas Martinčić, učenik 3. razreda elektrotehničkog usmjerenja koji je u ukupnom poretku kategorije Osnove informatike (Strukovne škole) osvojio 4. mjesto i Aleksandar Parenta, učenik 2. razreda opće gimnazije koji je u ukupnom poretku kategorije Osnove informatike (Gimnazije) osvojio 8. mjesto, oboje pod vodstvom mentorice Laure Kokot.
Ukupno je na županijsko natjecanje bilo pozvano 28 učenika srednjih škola Istarske županije koji su se natjecali u tri kategorije - Osnove informatike (Gimnazije, PM gimnazije i Strukovne škole), Razvoj softvera i Algoritmi SŠ. S obzirom na postignut izvrstan uspjeh očekuje se da će na državno natjecanje biti pozvati učenici Karlo Frankola i Marko Damjanić, a konačni popis učenika pozvanih na državno natjecanje bit će objavljen do 20. veljače 2018.
(Tekst. Laura Kokot; Foto: Čedomir Ružić)


14.12.2017. Srednja škola Mate Blažine 2. na svjetskom natjecanju „Unite the Nations“ Srednja škola Mate Blažine Labin je 8. prosinca sudjelovala u 24-satnom međunarodnom istraživačkom natjecanju „Unite the Nations“ i zauzela visoko drugo mjesto u konkurenciji od 31 škole iz 12 zemalja svijeta. Bitno je spomenuti da su u prva tri mjesta čak dvije hrvatske škole i da je jedan odgovor dijelio drugo mjesto od prvog kojeg ove godine dijele dvije škole.Poredak prvih pet mjesta:
1.    Lord Elgin PS London, Kanada  i Geodetska tehnička škola Zagreb, Hrvatska
2.    Srednja škola Mate Blažine Labin, Hrvatska
3.    University Heights London, Kanada
4.    Affliated High School of Chung- Hsing University  Taichung, Tajvan
5.    White Oaks Public School  London, Kanada i Szkola Podstawowa NR W Zawiercie, Poljska

„Unite the Nations“ je jedna od  interaktivnih aktivnosti Time project-a čiji je cilj bolje upoznavanje vlastite zemlje, učenje i upoznavanje drugih kultura te timski rad. Sama aktivnost se sastojala od dva dijela. U prvom su dijelu učenici trebali osmisliti 25 pitanja o Hrvatskoj na engleskom jeziku, po pet pitanja iz pet kategorija – povijest, zemljopis, društvene prilike/aktualna zbivanja/politika, umjetnost/zabava i sport/slobodno vrijeme. Uvjet je bio da pitanja ne budu prejednostavna, provjerenog izvora i da se mogu pronaći na nekoj internetskoj stranici na engleskom jeziku. Rok za slanje tih pitanja bio je 20.11., a to je ujedno bio i uvjet za sudjelovanju u natjecanju 8.12.  U tjednu prije natjecanja učenici su se i fotografirali za aktivnost Time selfies, a sveukupno je sudjelovao 41 učenik.

Natjecanje „Unite the Nations“ je započelo u cijelom svijetu u isto vrijeme na Time day, 8.12., u ponoć po univerzalnom UTC vremenu, što je kod nas u 1:00 ujutro. Učenici su bili podijeljeni u grupe i vrijedno su tražili odgovore na 250 pitanja o Češkoj, Indiji, Italiji, Kanadi, Kolumbiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Tajvanu i Turskoj. Osim korištenja usluge internetskog pretraživanja, imali su na raspolaganju atlase svijeta i razne enciklopedije iz školske knjižnice.
 Time project s temom „This is our time“ je međunarodni projekt za osnovne i srednje škole koji se održava svake godine, a prvotno je pokrenut 1995. godine od strane UNESCO Associated Schools Project Network (ASPnet). Ove godine je proslavio 22. godišnjicu i to na Time day 8. prosinca 2017.  U projektu je od 1995. god. do danas sudjelovalo više od 10 000 mladih iz više od 1000 škola, raznih organizacija i grupa iz 80 zemalja svijeta. Sjedište projekta je u kanadskom gradu Londonu sa regionalnim sjedištima u Nizozemskoj, Sjedinjenim američkim državama, Hrvatskoj, Indoneziji, Tajvanu i Rusiji.

U sklopu projekta se osim natjecanja „Unite the Nations“ održava i mnoštvo drugih aktivnosti povezanih s raznim područjima kao što su znanost, sport, umjetnost i humanističke znanosti, poslovanje, medicina i religija. Neke od aktivnosti koje uključuje sam projekt su Blogging "Classroom twinning", video konfenecije, debate na teme ključnih svjetskih pitanja, simulacija modela Ujedinjenih naroda i sl. Sve aktivnosti koriste informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, a sudjelovanjem u tim aktivnostima mladi interaktivno uče, mogu razviti i poboljšati vještine komunikacije i kritičkog mišljenja, poboljšati znanje stranih jezika i povećati svijest o bitnim globalnim temama.

Pripremu, organizaciju te samu provedbu natjecanja u našoj školi vodili su nastavnici Laura Kokot, Višnja Šverko i Nedeljko Mandić. Zahvaljujemo se ravnatelju škole i svim djelatnicima koji su na bilo koji način pomogli da se ovo natjecanje uspješno provede. Čestitamo učenicama i učenicima koji su nas proslavili na svjetskom "noćnom" ekipnom natjecanju:
(1.f) Mateo Dobrić, Chiara Golja, Lejla Šehić, Paola Franković, Paola Pamić, Silvia Radović, Nikolina Pastorčić, Petra Santro, Tara Verbanac, Mario Turković, Marta Vlačić; (1.o) Tara Radović, Lucia Demarin, Ania Kršulja, Natali Lazarić; (1.ght) Karlo Škabić;(2.f) Lea Budaković, Marta Modrušan, Rafael Santaleza, Karlo Terković, Anai Pućić, Aleksandar Parenta; (2.o) Nina Savić, Ana Mežnarić, Antonella Filipas, Gea Poropat, Nika Janko, Petra Tenčić, Nireja Brečević, Jona Ljuna, Stefani Ilić, Matea Peršić, Anika Budanko, Filip Brenković; (4.f) Erin Kos, Katarina Plazibat, Petar Alilović, Lukas Bašić,
Lukas Janko, Danijel Vidak i Karlo Banović.
Time project - timeproject.org
It was incredible that two schools had the exact same score (although this has happened before) and that only 1 answer separated first from second and only 1 answer each for third through fifth. A remarkable achievement that the research efforts were that close. Congratulations to our TOP 5 scoring schools.
(Tekst i foto: Laura Kokot, prof.)
Poveznice:
Trijumf znanja: Na međunarodnom kvizu koji se održao usred noći, hrvatski školarci odnijeli prvo i drugo mjesto - srednja.hr

 


17.10.2017. Annetta Peršić i Lukas Bašić na 7. istarskom zavičajnom kvizu "Krasna zemljo-Meraviglioso paese" 13. listopada 2017. u Buzetu održan 7. istarski zavičajni kviz "Krasna zemljo-Meraviglioso paese". Cilj kviza je popularizacija zavičajne povijesti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, edukacija mladih o potrebi njenog očuvanja, kao i promicanje zavičajnog identiteta.  Svake godine učenici posjećuju jedan dio Istre. Tema natjecanja bila je opći pregled povijesti Istre i povijest Buzeta s naglaskom na njegovu kulturnu baštinu. Kviz se sastoji od teorijskih i praktičnih zadataka koji se rješavaju na terenu po starogradskoj jezgri Buzeta.
Ove se je godine natjecalo 26 osnovnih i srednjih škola,  odnosno 52 učenika i 26 mentora.  Učenici naše škole i ove su se godine prijavili na županijski zavičajni kviz.  Ove su godine školu predstavljali Annetta Peršić i Lukas Bašić, učenici 4. razreda gimnazije, osvojili su 5. mjesto, pod mentorstvom profesorice povijesti  Dijane Muškardin.

Više o samom natjecanju, testovima i hodogramu OVDJE!


16.10.2017. Marta Modrušan i Lana Klobas na državnom turniru mladih prirodoslovaca U šk.g. 2016./17. na "Turniru mladih prirodoslovaca"  natjecale su se dvije naše učenice - Marta Modrušan s radnjom „Jabuke“ (istraživanje brzine procesa posmeđivanja jabuka te testiranje metoda za sprječavanje te pojave)  i Lana Klobas s radnjom „Mlijeko“ (pronalaženje jednostavne metode za određivanje nekih od bitnih svojstava mlijeka). Njihovi radovi  napravljeni tijekom Turnira mladih prirodoslovaca su objavljeni u "Zborniku radova Hrvatskog turnira mladih prirodoslovaca" koji će budućim generacijama služiti kao primjer kako napisati istraživački rad. Radovi su rađeni pod vodstvom profesorice kemije i mentorice Olivere Tadić.
Državni turnir mladih prirodoslovaca je pojedinačno natjecanje za učenike od 12 do 16 godina. Učenici se natječu u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz svih područja prirodnih znanosti: biologije, kemije, fizike, matematike i informatike.
Na Turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja. Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje te usporedbu rezultata teorijskog modela i izvedenog pokusa. Učenici odabiru jedan od 17 unaprijed zadanih zadataka koje svake godine definira odbor Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca (IYNT). Učenici na temelju svojeg rješenja pišu seminarski rad koji može biti popraćen fotografijama, video snimkama pokusa i drugim materijalima kako bi se što bolje prikazali dobiveni rezultati.
Radove učenika pregledava i ocjenjuje više nezavisnih ocjenjivača te se učenici pozivaju na Državni turnir mladih prirodoslovaca na temelju dobivenih ocjena.

Zbornik radova - icm.hr:


21.9.2017. Još jedno veliko priznanje labinskim mehatroničarima Od 14. do 16. rujna  2017. godine održana je 10-ta nacionalna izložba mladih inovatora u Matuljima. To je središnja nacionalna izložba inovacija mladih koja redovito okuplja 50-tak najboljih inovacija učenika osnovnih i srednjih škola i studenata iz cijele RH. Srednju školu Mate Blažine je predstavljao bivši učenik Srednje škole Mate Blažine IV. em (eletrotehničari-mehatroničari) Luka Silov sa svojim završnim radom "Misaona elektronička igra Master Mind" ili poznata kao "Bikovi i krave" pod vodstvom njegovog mentora Ivice Komadine, profesora elektrotehničke skupine predmeta.

Rad je izazvao veliko zanimanje posjetitelja (kako djece osnovnih škola tako i odraslih) i komisija ga je nagradila jednom od zlatnih medalja.

Svojim samostalnim radom Luka Silov je kao maturant Srednje škole Mate Blažine sudjelovao i na Državnoj smotri radova elektrotehnike i računarstva, koja je održana na FER-u u Zagrebu 26.04.2017., a gdje je sudjelovalo 30 škola sa 63 učenička rada.

Luka Silov kaže o sebi: Upisao sam tehnički fakultet u Rijeci i odabrao smjer računarstvo posto je informatika još u osnovnoj školi probudila moj interes u računalnu tehnologiju. To je bio jedan od rijetkih predmeta na koji me nitko nije trebao podsjećati da učim. Od tada sam znao što dalje želim upisati, a pošto u Labinu nije bilo smjera računarstva odlučio sam se za mehatroniku i to je bila najbolja odluka koju sam mogao donijeti, pošto se ne susrećem samo s programiranjem već i s automatizacijom, mikročipovima, robotikom... Jedine planove koje sada imam su započeti i završiti fakultet te naučiti nešto novo i usavršiti već naučeno, a o daljnjim planovima ću razmišljati kada za to dođe i vrijeme.

Preuzimanje:
Opis rada MISAONA ELEKTRONIČKA IGRA, Luka Silov - pdf