naslovna > Kurikulum > Natjecanja, susreti i smotre 2018.

Natjecanja, susreti i smotre 2017.-2018.


Rezultati natjecanja Školskog sportskog društva DUGA OVDJE!

IZVJEŠĆA SA DRŽAVNIH NATJECANJA I SUSRETA


25.4.2018.  Elektromehaničar Noel Stojić 8. na državnom natjecanju
Industrijsko obrtnička škola Pula bila je domaćin Državnog natjecanja  u zanimanju elektromehaničar koje se održalo 11. i 12. travnja 2018. Na državno natjecanje plasirao se i učenik SŠMB-a Noel Stojić (3.as) pod mentorstvom nastavnika Alena Šestaka. Učenik je postigao 8. mjesto, no valja napomenuti kako je u praktičnom dijelu natjecanja zauzeo visoko 2. mjesto izgubivši samo jedan bod.
(Tekst: Alen Šestak; Foto: Andrea Zidarić)

24.4.2018. Čak troje učenika i mentora SŠMB-a uspješno na državnom natjecanju iz matematike Nakon zapaženog uspjeha naših učenika na Županijskom natjecanju iz matematike tri  su učenika naše škole dobila poziv za Državno natjecanje. To su Mateo Dobrić učenik prvog razreda te učenici Marko Damijanić i Karlo Frankola učenici trećeg razreda srednje škole. Natjecanje je održano od 12. do 14. travnja u Poreču. Na natjecanju  je sudjelovalo  240  najboljih matematičara iz osnovnih i srednjih škola Hrvatske. Mateo Dobrić (mentorica Vesna Tupac Prosen) osvojio je 14. mjesto, Marko Damjanić (mentor Đani  Žufić) 11. mjesto, a Karlo Frankola (Ticijana Šumberac) 3. mjesto i 2. nagradu.
(Tekst: Ticijana Šumberac; Foto: Čedomir Ružić)

 

21.4.2018. Aleksandar Parenta 8. na državnom natjecanju iz engleskog jezika Državno natjecanje iz engleskog jezika za osnovne i srednje škole održano je u Splitu, od 11. do13.travnja 2018. Istarsku županiju u kategoriji drugih razreda gimnazije predstavljao je učenik Aleksandar Parenta iz 2.f razreda opće gimnazije iz Srednje škole Mate Blažine pod vodstvom mentorice Karle Golja Milevoj, osvojivši 8. mjesto. Ispit na državnoj razini natjecanja sastoji se od dva dijela, pismenog i usmenog. Pismeni se dio ispita sastoji od sastavka, slušanja i čitanja s razumijevanjem, te uporabe jezika, dok se usmeni dio ispita sastoji od razgovora na određenu temu s izvornim govornikom. Vrijedi spomenuti da je Aleksandar Parenta sudjelovao na još dva natjecanja iz engleskog jezika u ožujku ove godine i to na natjecanju iz Spelling Bee (slovkanja), koje je održano u Zagrebu, te na međunarodnom državnom polufinalu Hippo, održanog u Rijeci, pod vodstvom mentorice Karle Golja Milevoj.
(Tekst: Karla Golja Milevoj; Foto: Čedomir Ružić)

27.3.2018. Zapažen nastup Lucije Miletić na Državnoj smotri LiDraNo 2018.
Državna smotra LiDraNo 2018. održala se u Primoštenu od 21. do 23. ožujka za učenike srednjih škola. Lucija Miletić, učenica prvog razreda Srednje škole Mate Blažine Labin, predstavila se u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa. Kazivala je pjesmu "Kolor" Elis Lovrić. Mentorica joj je bila profesorica Ana Paliska.
U Primoštenu su učenici pokazali svoju kreativnost i darovitost u šest izraza: literarnom, dramskom (pojedinačni i skupni scenski nastupi) i novinarskom (samostalni novinarski radovi, školski listovi i radioemisije). Stručne razgovore i okrugle stolove s voditeljima i učenicima, članovima školskih družina, održali su članovi prosudbenih povjerenstava među kojima se nalaze poznati književnici, filmski i kazališni redatelji, glumci, dramski pedagozi i novinari. Ljepota državnog Lidrana je u tome što je festival kreativnosti, mašte i talenata, a njegovi sudionici u tri dana održavanja postaju jedna mala inspirativna i kreativna obitelj.


19.3.2018. Prvo i treće mjesto labinskih srednjoškolaca na Državnom natjecanju iz informatike Državno natjecanje osnovnih i srednjih škola iz informatike održalo se od 13. do 16. ožujka u Primoštenu a Srednju školu Mate Blažine Labin predstavljalo je dvoje učenika. Ukupno je na državno natjecanje u kategoriji Osnove informatike bilo pozvano 13 najuspješnijih učenika sa Županijskih natjecanja iz sva četiri razreda srednjih škola za Gimnazije i 13 najuspješnijih učenika za Strukovne škole.
Karlo Frankola, učenik trećeg razreda opće gimnazije osvojio je 1. mjesto u kategoriji Osnove informatike (Gimnazije) pod vodstvom mentora Elera Diminića.  Treba spomenuti da je Karlo Frankola osvojio 2. mjesto na zadnja dva državna natjecanja iz informatike, te je ovim prvim mjestom potvrdio kontinuirani rad i trud. Marko Damjanić, učenik trećeg razreda elektrotehničkog usmjerenja osvojio je 3. mjesto u kategoriji Osnove informatike (Strukovne škole) pod vodstvom mentorice Laure Kokot.
Samo natjecanje je poprilično  zahtjevno jer u 90 minuta učenik treba odgovoriti na teorijska pitanja i riješiti zadatke bez korištenja kalkulatora ili bilo kakvih drugih elektroničkih naprava s kalkulatorom ili pristupom internetu.
Na zadnjem danu natjecanja učenicima su uručena priznanja i nagrade, a mentorima zahvalnice. Čestitke učenicima i puno uspjeha i dogodine!
(Tekst: Laura kokot; Foto: Čedomir Ružić)

IZVJEŠĆA SA ŽUPANIJSKIH I MEĐUŽUPANIJSKIH NATJECANJA I SMOTRI

15.3.2018. Sjajni rezultati naših učenika i mentora na županijskim i međužupanijskim natjecanjima i susretima  Martin Šverko učenik 2. razreda osvojio je 1. mjesto na međužupanijskom natjecanju iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici. Učenice trećeg razreda gimnazije Eliza Vickić, Vanesa Aničić i Magdalena Zahtila osvojile su 1. mjesto na međužupanijskom GLOBE susretu. Na županijskom natjecanju iz povijesti u kategoriji prvih razreda gimnazije 1. mjesto osvojila je Marija Lalović, a u kategoriji trećih razreda 1. mjesto pripalo je Ademu Mahmiću. Učenica prvog razreda gimnazije Lucija Miletić kao recitatorica pozvana je na državnu smotru Lidrano 2018. Gimnazijalac Rafael  Santaleza osvojio je 1. mjesto iz geografije u kategoriji  drugih razreda. Na županijskom natjecanju iz engleskog jezika gimnazijalac drugog razreda Aleksandar Parenta osvojio je 1. mjesto. Iz matematike u kategoriji prvih razreda učenik Mateo Dobrić osvojio je 1. mjesto, a u kategoriji trećih razreda Karlo Frankola osvojio je 1. mjesto. Gimnazijalac Karlo Frankola  i elektrotehničar drugog razreda Marko Damjanić osvojili su 1. mjesta na županijskom natjecanju iz informatike. Čestitamo im na ostvarenim rezultatima te poželimo im puno uspjeha na državnim natjecanjima i susretima. Brojni su učenici iz navedenih i ostalih predmeta osvajali visoka 2., 3., 4. mjesta. Čestitke svima njima i njihovim mentorima!


15.3.2018. Martin Šverko najbolji elektrotehničar na međužupanijskom natjecanju Dana 9. ožujka 2018. u Srednjoj školi  za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci održano je međužupanijsko natjecanje iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici. Martin Šverko učenik 2. razreda elektrotehničkog usmjerenja iz Srednje škole Mate Blažine osvojio je 1. mjesto, a Dalen Grdić 3. mjesto. Mentor učenicima je Milivoj Crvak. Natjecanje se sastojalo iz dva dijela: teorijskog u trajanju od 150 minuta, a zatim nakon kraće pauze uslijedio je praktični dio u sklopu kojeg su učenici unutar 90 minuta morali pokazati svoje znanje i vještine u spajanju strujnog kruga i uporabe mjernih instrumenata pri mjerenju traženih električnih veličina. Učenik Martin Šverko stekao je pravo nastupa na državnom natjecanju iz Osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici koje će se održati 24. i 25. travnja 2018. u Srednjoj školi Petra Šegedina Korčula.
(Tekst: Milivoj Crvak; Foto: Čedomir Ružić)


11.3.2018. Učenici SŠMB-a uspješni  na županijskog natjecanju iz povijesti Županijsko natjecanje iz povijesti održano je 7.3.2018. u Osnovnoj školi Vladimir Nazor Pazin. Nakon programa dobrodošlice koji je oduševio sve prisutne učenici su krenuli u rješavanje testova, testovi se rješavaju sat vremena, u to vrijeme profesori su imali organizirano predavanje, a mogli su i prisustvovati obrani samostalnih istraživačkih radova učenika. Nakon  pisanja testova učenici su imali organizirano vrijeme – posjet muzeju, povijesni film ili pak sportske aktivnosti, ovisno o interesima učenika, a profesori su ispravljali testove. Predstavnici Srednje škole Mate Blažine bili su: Marija Lalović i Stela Dermit iz I.o razreda, Matteo Mohorović iz I.f razreda,   Nina Savić i Antonella Filipas iz II.o razreda te  Adem Mahmić iz IV.e razreda. Pod vodstvom profesorice povijesti Sanje Gregorinić u kategoriji prvih razreda gimnazije 1. mjesto osvojila je Marija Lalović, a 2. Matteo Mohorović. U kategoriji drugih razreda 2. mjesto pripalo je Nini Savić, a 3. Antonelli Filipas. U kategoriji trećih razreda 1. mjesto pripalo je Ademu Mahmiću.  
(Tekst: Sanja Gregorinić; Foto: Čedomir Ružić)


10.3.2018. Na obljetnicu GLOBE programa gimnazijalke SŠMB-a najbolje na međužupanijskoj smotri Međužupanijska smotra GLOBE škola održana je 9. ožujka u Srednjoj školi Mate Blažine. Sudjelovale su škole iz Istarske i Primorsko-goranske županije koje provode Program GLOBE. Sudjelovalo je pet škola: OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija, izvan konkurencije), Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, OŠ Veli Vrh  Pula, Srednja škola Buzet  i Srednja škola Mate Blažine Labin. Natjecatelje su pozdravili u ime organizatora i domaćina ravnatelj Čedomir Ružić i Čeda Perko, voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća GLOBE škola i GLOBE centra u Labinu. GLOBE grupu labinske škole predstavljali su učenice Eliza Vickić, Vanesa Aničić i Magdalena Zahtila iz 3.f razreda gimnazije u pratnji mentorica, GLOBE voditeljica Olivere Tadić i Čede Perko. Ove je godine međužupanijska smotra imala i svečarski značaj - škola domaćin obilježila je 20. obljetnicu rada u GLOBE programu, a njezin bogat i raznolik rad i ogromne uspjehe i brojne aktivnosti prezentirala je nekadašnja „globovka“, a sada profesorica geografije u SŠMB-u Jelena Gregov OVDJE!
(Tekst: Čeda Perko; Foto: Čedomir Ružić)
9.3.2018. Leonarda Giannini osvojila 4. mjesto na županijskom natjecanju iz kemije Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola iz kemije održalo se u petak 8. ožujka, a domaćin je bila Srednja škola Mate Balote Poreč. Leonarda Giannini, učenica 1. razreda opće gimnazije je sudjelovala u  kategoriji 1. razreda  u kojoj je osvojila izvrsno 4. mjesto  pod vodstvom mentorice Olivere Tadić. Ukupno je na županijsko natjecanje bilo pozvano 32 učenika iz 7 srednjih škola  i 28 učenika iz 13 osnovnih škola Istarske županije.
(Tekst: Olivera Tadić; Foto: Čedomir Ružić)

 

 

 
9.3.2018. Uspjesi naših mladih fizičara na županijskom natjecanju iz fizike Dana 6. ožujka 2018. u Osnovnoj školi Dr. Mate Demarina u Medulinu održano je Županijsko natjecanje iz fizike. Iz Srednje škole Mate Blažine je sudjelovalo 6 učenika i postignuti su slijedeći rezultati:
Skupina 1. (prvi razredi gimnazija i drugi razredi četverogodišnjih strukovnih škola - ukupno 17 učenika)
2. mjesto Martin Šverko, 2.e (mentor Željko Ernečić)
4. mjesto Petar Dundara, 1.e (mentor Nedeljko Mandić)
8. mjesto Mateo Dobrić, 1.f (mentor Ticijana Šumberac)
Skupina 2. (drugi razredi gimnazija i treći razredi četverogodišnjih strukovnih škola - ukupno 14 učenika)
4. mjesto Marko Damjanić, 3.e (mentor Nedeljko Mandić)
7. mjesto Marko Paliska, 3.e razred (mentor Nedeljko Mandić)
9. Aleksandar Parenta, 2.f (mentor Nedeljko Mandić)
Riječ je o privremenim rezultatima. Konačne rezultate će objaviti Državno povjerenstvo nakon što još jednom pregleda  i boduje sve testove.
(Tekst: Nedeljko Mandić)


9.3.2018. Gimnazijalka Lucija Miletić pozvana na državnu smotru LiDraNo 2018. Dana 8.3.2018. Lucija Miletić, učenica 1. razreda SŠMB-a pozvana je na državnu smotru Lidrano 2018.  u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa. Lucija će se predstaviti kazivanjem pjesme "Kolor" koju je napisala Elis Lovrić, a mentorica joj je profesorica Ana Paliska. Državna smotra za srednje škole održat će se od 21. do 23. ožujka 2018. u Primoštenu. Na županijskoj smotri, koja se održala 15. veljače 2018. u Puli, zapažen rezultat u kategoriji literarnih radova ostvarila je Vanesa Aničić, učenica trećeg razreda, a u kategoriji novinarskih radova učenica Nikolina Pastorčić čiji je rad bio upućen u uži izbor za državnu smotru. Mentorica im je bila profesorica Branka Komljenović.
(Tekst: Ana Paliska; Foto: Čedomir Ružić)

8.3.2018. Elektromehaničari SŠMB-a na međužupanijskom natjecanju osvojili 2. i 3. mjesto U Industrijsko-obrtničkoj školi Pula 5. ožujka 2018. održalo se međužupanijsko natjecanje u zanimanju elektromehaničar. U konkurenciji škola iz Istarske i Primorsko-goranske županije naši su učenici Noel Stojić i Mario Miletić (3.as) pod mentorstvom nastavnika Alena Šestaka osvojili izvrsno 2. i 3. mjesto.
(Tekst: Alen Šestak; Foto: Andreja Zidarić))

 

 

 

 

 

 

 


5.3.2018. Gimnazijalac Rafael Santaleza 1. na županijskom natjecanju iz geografije Dana 1. ožujka 2018.  u  Rovinju je petoro gimnazijalaca iz naše škole  sudjelovalo na   županijskom natjecanju iz geografije pod vodstvom njihove mentorice Karmen Diminić Milevoj.
Najbolji  rezultat - 1. mjesto  u kategoriji  drugih razreda postigao je svestrani  Rafael  Santaleza,  dok  je 5. mjesto pripalo učeniku  Aleksandru  Parenti. Među prvim razredima  učenica Paola  Franković postigla je također  5. mjesto,  dok su  gimnazijalke  četvrtih razreda  Natalija  Licul  6.,  te Antea  Faraguna 9. mjesto.   Sudjelovalo je  ukupno 35 učenika, a najbolje  će  učenike  Državno   povjerenstvo,  nakon   pregleda  svih  ispita i  ponovnog  rangiranja  unutar svih  20 županija i Grada Zagreba,  pozvati  na državno  natjecanje  koje će se održati  krajem  mjeseca svibnja.
(Tekst: Karmen Diminić Milevoj; Foto: Čedomir Ružić)

2.3.2018. Učenici i profesori SŠMB-a na samom vrhu županijskog natjecanja iz matematike Natjecanje je održano u Gimnaziji Pula 28.2.2018., a organiziralo se u dvije kategorije: varijanta A za prirodoslovno-matematičke gimnazije i varijantu B za ostale gimnazije i strukovne škole. Iz naše škole na županijskom natjecanju, nakon provedenog školskog natjecanja, pozvano je 7 učenika. U varijanti B naši su učenici postigli izvrsne rezultate – dva prva, dva druga i dva treća mjesta i jedno četvrto!

U kategoriji prvih razreda učenik Mateo Dobrić, mentorica Vesna Tupac Prosen, je osvojio 1. mjesto, a učenik Petar Dundara, mentorica Roberta Germin Mileta, 3. mjesto. U kategoriji drugih razreda učenik Martin Šverko, mentorica Roberta Germin Mileta, osvojio je 2. mjesto, a učenica Lana Klobas, mentorica Vesna Tupac Prosen, 3. mjesto.

U kategoriji trećih razreda učenika Karlo Frankola, mentorica Ticijana Šumberac, osvojio je 1. mjesto, a učenik Marko Damjanić, mentor Đani Žufić, osvojio je 2. mjesto. U kategoriji četvrtih razreda, učenik Lukas Bašić, mentorica Roberta Germin Mileta, osvojio je 4. mjesto. Ukupno je na županijskom natjecanju u obje kategorije sudjelovalo pedesetak učenika iz svih škola Istarske županije. Nakon provedenog županijskog natjecanja Državno povjerenstvo za natjecanje poziva učenike na državno natjecanje koje će se ove godine održati u Poreču.
(Tekst: Đani Žufić, foto: Čedomir Ružić)


25.2.2018. Aleksandar Parenta osvojio 1. mjesto na županijskom natjecanju iz engleskog jezika Na županijskom natjecanju iz engleskog jezika održanom 20. veljače 2018. u Osnovnoj školi Vazmoslava Gržalje u Buzetu, sudjelovao je učenik Aleksandar Parenta iz II.f razreda (mentorica prof. Karla Golja Milevoj), te osvojio 1. mjesto u kategoriji drugih gimnazijskih razreda.
(Tekst: Karla Golja Milevoj; Foto: Čedomir Ružić)

25.2.2018. Izvrsni rezultati Klaudije Šestak i Anđelike Licul na županijskom natjecanju iz njemačkoh jezika Na  Županijskom natjecanju iz njemačkog jezika održanom   dana  21. veljače u Osnovnoj školi    Tar- Vabriga,   sudjelovale su učenice  Klaudija  Šestak i  Anđelika  Licul iz III.o   razreda  (mentorica  prof.  Elvijana Frančula  Tenčić)  i   postigle  izvrsne  rezultate.   U  kategoriji  trećih  razreda  Klaudija je  osvojila  4.  mjesto,  a  Anđelika  6. 
(Tekst: Karla Golja Milevoj; Foto: Čedomir Ružić)
  
25.2.2018. Francesca Pappalardo osvojila 8. mjesto na županijskom natjecanju iz talijanskog jezika Županijsko natjecanje srednjih škola iz talijanskog jezika održalo se u 23. veljače, a domaćin je bila Gospodarska škola Buje. Francesca Pappalardo, učenica 4. razreda opće gimnazije Srednje škole Mate Blažine sudjelovala je u kategoriji Gimnazije (Lista C) u kojoj je osvojila 8. mjesto pod vodstvom mentorice Martine Lukež. Ukupno je na županijsko natjecanje bilo pozvano 37 učenika srednjih škola Istarske županije koji su se natjecali u četiri kategorije – Gimnazije (Lista A, B i C) te Strukovne škole.
(Tekst: Karla Golja Milevoj; Foto: Čedomir Ružić)


12.2.2018. Karlo Frankola i Marko Damjanić ponovno osvojili 1. mjesta na županijskom natjecanju iz informatike Županijsko natjecanje srednjih škola iz informatike održalo se u petak 9. veljače, a domaćin je bila Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin. Karlo Frankola, učenik 3. razreda opće gimnazije je sudjelovao u dvije kategorije i to Osnove informatike (Gimnazije) u kojoj je osvojio 1. mjesto i u kategoriji Algoritmi – Srednje škole (3.) u kojoj je osvojio 2. mjesto pod vodstvom mentora Elera Diminića.
Marko Damjanić, učenik 3. razreda elektrotehničkog usmjerenja je osvojio 1. mjesto u kategoriji Osnove informatike (Strukovne škole) pod vodstvom mentorice Laure Kokot.

Treba spomenuti da su našu školu predstavljali i Tomas Martinčić, učenik 3. razreda elektrotehničkog usmjerenja koji je u ukupnom poretku kategorije Osnove informatike (Strukovne škole) osvojio 4. mjesto i Aleksandar Parenta, učenik 2. razreda opće gimnazije koji je u ukupnom poretku kategorije Osnove informatike (Gimnazije) osvojio 8. mjesto, oboje pod vodstvom mentorice Laure Kokot. Ukupno je na županijsko natjecanje bilo pozvano 28 učenika srednjih škola Istarske županije koji su se natjecali u tri kategorije - Osnove informatike (Gimnazije, PM gimnazije i Strukovne škole), Razvoj softvera i Algoritmi SŠ. S obzirom na postignut izvrstan uspjeh očekuje se da će na državno natjecanje biti pozvati učenici Karlo Frankola i Marko Damjanić, a konačni popis učenika pozvanih na državno natjecanje bit će objavljen do 20. veljače 2018.
(Tekst. Laura Kokot; Foto: Čedomir Ružić)


14.12.2017. Srednja škola Mate Blažine 2. na svjetskom natjecanju „Unite the Nations“ Srednja škola Mate Blažine Labin je 8. prosinca sudjelovala u 24-satnom međunarodnom istraživačkom natjecanju „Unite the Nations“ i zauzela visoko drugo mjesto u konkurenciji od 31 škole iz 12 zemalja svijeta. Bitno je spomenuti da su u prva tri mjesta čak dvije hrvatske škole i da je jedan odgovor dijelio drugo mjesto od prvog kojeg ove godine dijele dvije škole.Poredak prvih pet mjesta:
1.    Lord Elgin PS London, Kanada  i Geodetska tehnička škola Zagreb, Hrvatska
2.    Srednja škola Mate Blažine Labin, Hrvatska
3.    University Heights London, Kanada
4.    Affliated High School of Chung- Hsing University  Taichung, Tajvan
5.    White Oaks Public School  London, Kanada i Szkola Podstawowa NR W Zawiercie, Poljska

„Unite the Nations“ je jedna od  interaktivnih aktivnosti Time project-a čiji je cilj bolje upoznavanje vlastite zemlje, učenje i upoznavanje drugih kultura te timski rad. Sama aktivnost se sastojala od dva dijela. U prvom su dijelu učenici trebali osmisliti 25 pitanja o Hrvatskoj na engleskom jeziku, po pet pitanja iz pet kategorija – povijest, zemljopis, društvene prilike/aktualna zbivanja/politika, umjetnost/zabava i sport/slobodno vrijeme. Uvjet je bio da pitanja ne budu prejednostavna, provjerenog izvora i da se mogu pronaći na nekoj internetskoj stranici na engleskom jeziku. Rok za slanje tih pitanja bio je 20.11., a to je ujedno bio i uvjet za sudjelovanju u natjecanju 8.12.  U tjednu prije natjecanja učenici su se i fotografirali za aktivnost Time selfies, a sveukupno je sudjelovao 41 učenik.

Natjecanje „Unite the Nations“ je započelo u cijelom svijetu u isto vrijeme na Time day, 8.12., u ponoć po univerzalnom UTC vremenu, što je kod nas u 1:00 ujutro. Učenici su bili podijeljeni u grupe i vrijedno su tražili odgovore na 250 pitanja o Češkoj, Indiji, Italiji, Kanadi, Kolumbiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Tajvanu i Turskoj. Osim korištenja usluge internetskog pretraživanja, imali su na raspolaganju atlase svijeta i razne enciklopedije iz školske knjižnice.
 Time project s temom „This is our time“ je međunarodni projekt za osnovne i srednje škole koji se održava svake godine, a prvotno je pokrenut 1995. godine od strane UNESCO Associated Schools Project Network (ASPnet). Ove godine je proslavio 22. godišnjicu i to na Time day 8. prosinca 2017.  U projektu je od 1995. god. do danas sudjelovalo više od 10 000 mladih iz više od 1000 škola, raznih organizacija i grupa iz 80 zemalja svijeta. Sjedište projekta je u kanadskom gradu Londonu sa regionalnim sjedištima u Nizozemskoj, Sjedinjenim američkim državama, Hrvatskoj, Indoneziji, Tajvanu i Rusiji.

U sklopu projekta se osim natjecanja „Unite the Nations“ održava i mnoštvo drugih aktivnosti povezanih s raznim područjima kao što su znanost, sport, umjetnost i humanističke znanosti, poslovanje, medicina i religija. Neke od aktivnosti koje uključuje sam projekt su Blogging "Classroom twinning", video konfenecije, debate na teme ključnih svjetskih pitanja, simulacija modela Ujedinjenih naroda i sl. Sve aktivnosti koriste informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, a sudjelovanjem u tim aktivnostima mladi interaktivno uče, mogu razviti i poboljšati vještine komunikacije i kritičkog mišljenja, poboljšati znanje stranih jezika i povećati svijest o bitnim globalnim temama.

Pripremu, organizaciju te samu provedbu natjecanja u našoj školi vodili su nastavnici Laura Kokot, Višnja Šverko i Nedeljko Mandić. Zahvaljujemo se ravnatelju škole i svim djelatnicima koji su na bilo koji način pomogli da se ovo natjecanje uspješno provede. Čestitamo učenicama i učenicima koji su nas proslavili na svjetskom "noćnom" ekipnom natjecanju:
(1.f) Mateo Dobrić, Chiara Golja, Lejla Šehić, Paola Franković, Paola Pamić, Silvia Radović, Nikolina Pastorčić, Petra Santro, Tara Verbanac, Mario Turković, Marta Vlačić; (1.o) Tara Radović, Lucia Demarin, Ania Kršulja, Natali Lazarić; (1.ght) Karlo Škabić;(2.f) Lea Budaković, Marta Modrušan, Rafael Santaleza, Karlo Terković, Anai Pućić, Aleksandar Parenta; (2.o) Nina Savić, Ana Mežnarić, Antonella Filipas, Gea Poropat, Nika Janko, Petra Tenčić, Nireja Brečević, Jona Ljuna, Stefani Ilić, Matea Peršić, Anika Budanko, Filip Brenković; (4.f) Erin Kos, Katarina Plazibat, Petar Alilović, Lukas Bašić,
Lukas Janko, Danijel Vidak i Karlo Banović.
Time project - timeproject.org
It was incredible that two schools had the exact same score (although this has happened before) and that only 1 answer separated first from second and only 1 answer each for third through fifth. A remarkable achievement that the research efforts were that close. Congratulations to our TOP 5 scoring schools.
(Tekst i foto: Laura Kokot, prof.)
Poveznice:
Trijumf znanja: Na međunarodnom kvizu koji se održao usred noći, hrvatski školarci odnijeli prvo i drugo mjesto - srednja.hr


17.10.2017. Annetta Peršić i Lukas Bašić na 7. istarskom zavičajnom kvizu "Krasna zemljo-Meraviglioso paese" 13. listopada 2017. u Buzetu održan 7. istarski zavičajni kviz "Krasna zemljo-Meraviglioso paese". Cilj kviza je popularizacija zavičajne povijesti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, edukacija mladih o potrebi njenog očuvanja, kao i promicanje zavičajnog identiteta.  Svake godine učenici posjećuju jedan dio Istre. Tema natjecanja bila je opći pregled povijesti Istre i povijest Buzeta s naglaskom na njegovu kulturnu baštinu. Kviz se sastoji od teorijskih i praktičnih zadataka koji se rješavaju na terenu po starogradskoj jezgri Buzeta.
Ove se je godine natjecalo 26 osnovnih i srednjih škola,  odnosno 52 učenika i 26 mentora.  Učenici naše škole i ove su se godine prijavili na županijski zavičajni kviz.  Ove su godine školu predstavljali Annetta Peršić i Lukas Bašić, učenici 4. razreda gimnazije, osvojili su 5. mjesto, pod mentorstvom profesorice povijesti  Dijane Muškardin.

Više o samom natjecanju, testovima i hodogramu OVDJE!


16.10.2017. Marta Modrušan i Lana Klobas na državnom turniru mladih prirodoslovaca U šk.g. 2016./17. na "Turniru mladih prirodoslovaca"  natjecale su se dvije naše učenice - Marta Modrušan s radnjom „Jabuke“ (istraživanje brzine procesa posmeđivanja jabuka te testiranje metoda za sprječavanje te pojave)  i Lana Klobas s radnjom „Mlijeko“ (pronalaženje jednostavne metode za određivanje nekih od bitnih svojstava mlijeka). Njihovi radovi  napravljeni tijekom Turnira mladih prirodoslovaca su objavljeni u "Zborniku radova Hrvatskog turnira mladih prirodoslovaca" koji će budućim generacijama služiti kao primjer kako napisati istraživački rad. Radovi su rađeni pod vodstvom profesorice kemije i mentorice Olivere Tadić.
Državni turnir mladih prirodoslovaca je pojedinačno natjecanje za učenike od 12 do 16 godina. Učenici se natječu u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz svih područja prirodnih znanosti: biologije, kemije, fizike, matematike i informatike.
Na Turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja. Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje te usporedbu rezultata teorijskog modela i izvedenog pokusa. Učenici odabiru jedan od 17 unaprijed zadanih zadataka koje svake godine definira odbor Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca (IYNT). Učenici na temelju svojeg rješenja pišu seminarski rad koji može biti popraćen fotografijama, video snimkama pokusa i drugim materijalima kako bi se što bolje prikazali dobiveni rezultati.
Radove učenika pregledava i ocjenjuje više nezavisnih ocjenjivača te se učenici pozivaju na Državni turnir mladih prirodoslovaca na temelju dobivenih ocjena.

Zbornik radova - icm.hr:


21.9.2017. Još jedno veliko priznanje labinskim mehatroničarima Od 14. do 16. rujna  2017. godine održana je 10-ta nacionalna izložba mladih inovatora u Matuljima. To je središnja nacionalna izložba inovacija mladih koja redovito okuplja 50-tak najboljih inovacija učenika osnovnih i srednjih škola i studenata iz cijele RH. Srednju školu Mate Blažine je predstavljao bivši učenik Srednje škole Mate Blažine IV. em (eletrotehničari-mehatroničari) Luka Silov sa svojim završnim radom "Misaona elektronička igra Master Mind" ili poznata kao "Bikovi i krave" pod vodstvom njegovog mentora Ivice Komadine, profesora elektrotehničke skupine predmeta.

Rad je izazvao veliko zanimanje posjetitelja (kako djece osnovnih škola tako i odraslih) i komisija ga je nagradila jednom od zlatnih medalja.

Svojim samostalnim radom Luka Silov je kao maturant Srednje škole Mate Blažine sudjelovao i na Državnoj smotri radova elektrotehnike i računarstva, koja je održana na FER-u u Zagrebu 26.04.2017., a gdje je sudjelovalo 30 škola sa 63 učenička rada.

Luka Silov kaže o sebi: Upisao sam tehnički fakultet u Rijeci i odabrao smjer računarstvo posto je informatika još u osnovnoj školi probudila moj interes u računalnu tehnologiju. To je bio jedan od rijetkih predmeta na koji me nitko nije trebao podsjećati da učim. Od tada sam znao što dalje želim upisati, a pošto u Labinu nije bilo smjera računarstva odlučio sam se za mehatroniku i to je bila najbolja odluka koju sam mogao donijeti, pošto se ne susrećem samo s programiranjem već i s automatizacijom, mikročipovima, robotikom... Jedine planove koje sada imam su započeti i završiti fakultet te naučiti nešto novo i usavršiti već naučeno, a o daljnjim planovima ću razmišljati kada za to dođe i vrijeme.

Preuzimanje:
Opis rada MISAONA ELEKTRONIČKA IGRA, Luka Silov - pdf