naslovna > Područja rada i programi > Elektrotehnika i računalstvo 2017.

Elektrotehnika i računalstvo


             elektrotehničar                        elektromehaničar


KADA ODABRATI ČETVEROGODIŠNJU STRUKOVNU ŠKOLU ZANIMANJE ELEKTROTEHNIČAR?
Program elektrotehnike omogućava vam stjecanje općeg obrazovanja iz matematike i prirodoznanstvenih područja te širokog temeljnog obrazovanja iz područja elektrotehnike. Ukoliko imate interes za zanimanje elektrotehničara ili želite nastaviti školovanje na elektrotehničkom ili srodnom tehničkom fakultetu, elektrotehnika je za vas pravi izbor.
KADA ODABRATI TROGODIŠNJE STRUKOVNO ZANIMANJE ELEKTROMEHANIČAR?
Ukoliko u školi želite steći kompetencije, vještine i navike kojima se pripremate za rad i zaposlenje, izbor zanimanja u trogodišnjim programima pravi odabir. Nastavak obrazovanja je moguć u četverogodišnjem programu i veleučilištima.

Nastavni planovi i programi
Detaljnije Školski i strukovni kurikulum - pdf


Šk.g. 2017.-2018.


16.11.2017. Predstavnice tvrtke ROCKWOOL Adriatic iz Potpićana
posjetile SŠMB U posjetu našoj školi došle su predstavnice tvrtke ROCKWOOL Adriatic – Potpićan Smiljana Hrvatin, Maja Suljić i Anđelka Toto Ormuž. Tema sastanka bila je nastavak suradnje u cilju još boljeg povezivanja ove tvornice kamene vune s našom obrazovnom ustanovom, iI to prije svega kroz organiziranje stručne prakse za učenike strukovnih usmjerenja Srednje škole Mate Blažine, a koja je sastavni dio stručne nastave.
Tvrtka ROCKWOOL Adriatic uvijek je otvorena za posjete učenika proizvodnom pogonu kako bi mogli uživo vidjeti ono o čemu kroz teoriju prolaze kroz školovanje te na taj način bili spremniji za tržište rada.  Tvrtka ROCKWOOL Adriatic godinama podržava i financijski podupire važne projekte naše škole i naših učenika, na čemu su im se predstavnici SŠMB-a zahvalili uručivanjem Zahvalnice i suvenira povodom 70. obljetnice Škole.
Na sastanku su ispred Škole bili ravnatelj Čedomir Ružić te nastavnici Davor Franković, Elvis Miletić i Čeda Perko.


26.9.2017. Sastanak gradonačelnika Valtera Glavičića s predstavnicima tvrtke Carel Adriatic i Škole
Dana 21.9.2017. upriličen je u srednjoj školi susret gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića i njegove zamjenice Federike Mohorović Čekada te ravnatelja Srednje škole Mate Blažine sa njegovim suradnicima s predstavnicima Carel Adriatica na čelu sa njihovim izvršnim direktorom Pietrom Rossatom.
Na sastanku se razgovaralo o modalitetima konkretnije suradnje između Carela-Škole-Grada, te je dogovoreno sljedeće:
1. Carel će primiti nekoliko učenika Srednje škole Mate Blažine na praktičnu nastavu u njihovm postrojenju na Vinežu, a organizirat će se posjete učenika elektrotehničke, elektromehaničarske i strojarske struke tvrtki u Labinu i Padovi kako bi se detaljno upoznati  sa proizvodnim procesom.
2. Carel će organizirati Dane otvorenih vrata kako bi senzibilizirali i upoznaoli javnost sa proizvodnim mogućnostima i njegovim potrebama na tržištu rada
3. Carel će za učenike i nastavnike organizirati u srednjoj školi predstavljanja njihovog proizvodnog procesa
4. Dogovorit će se  sastanak u Generalnom konzulatu Republike Italije u Rijeci kako bi se u srednjoj školi uvelo učenje talijanskog jezika elektrotehničare, elektromehaničare i strojare kroz fakultativnu nastavu već od iduće školske godine
5. Zajednička prezentacija suradnje Carela-Grada-Škole na Radio Labinu.


30.6.2017. Elektrotehničari i strojari u posjeti talijanskoj tvrtki CAREL ADRIATIC d.o.o. Profesori elektrotehničkog i strojarskog aktiva na čelu s ravnateljem posjetili su 28.6.2017. tvornicu CAREL u labinskoj industrijskoj zoni na Vinežu. Predstavljen im je od strane direktora Alberta Fasola profil, organizacija tvrtke, proizvodne lance kao i proizvode koji plasiraju. Novi proizvodni pogon koji zapošljava oko stotinjak radnika koristi suvremenu tehnologiju i moderni koncept, a proizvodi proizvode koji su konkurenti na evropskom tržištu. Pod stručnim vodstvom obavljeno je razgledavanje proizvodnog procesa koji se sastoji od automatizirane izrade elektroničkih pločica pa sve do montaže, ispitivanja i pakiranja gotovog proizvoda.

Prethodno su predstavnici tvrtke CAREL ADRIATIC d.o.o., izvršni direktor Pietro Rossato, direktor Alberto Fasolo i Ivana Mohorović, zadužena za ljudske resurse, posjetili Srednju školu Mate Blažine i to u dva navrata ove godine 1.6.2017. i 19.6.2017. sa ciljem razvijanja konkretnije suradnje. Predstavnici su istaknuli svoje potrebe za zapošljavanjem kadrova koji se obrazuju u SŠMB-u (elektrotehničara, tehničara za mehatroniku, alektromehaničara, instalatera-montera itd., mogućnosti profesionalnog usavršavanja naših nastavnika i učenika kao i mogućnosti financiranja studiranja u Italiji zainteresiranom nadarenom maturantu. S tim u vezi potpisat će se Pismo namjere o daljnjoj suradnji i održavanju tečajeva u labinskoj srednjoj školi. Razgledali su kabinete i opremu koju škola posjeduje te su bili oduševljeni koliko praktičnih vještina učenici savladavaju na laboratorijskim vježbama i praktičnom nastavom. Prezentirani su im završni radovi u usmjerenju elektrotehničar, tehničar za mehatroniku, elektromehaničar i instalater-monter.
Fotogalerija:
(Tekst: Davor Franković; Foto: Čedomir Ružić)
Poveznice:
Posjeta CARELU 2016. - ssmb.hr
CAREL Adriatic - carel.com
Suradnja tvornice Carel Adriatic i labinske Srednje škole - radiolabin.hr
Elektrotehničari i strojari labinske srednje škole u posjeti talijanskoj tvrtki CAREL ADRIATIC d.o.o. - 5portal.hr
ELEKTROTEHNIČARI I STROJARI U POSJETI TALIJANSKOJ TVRTKI CAREL ADRIATIC - labin.com


6.5.2017. Elektrotehničari SŠMB-a na 22. Danima otvorenih vrata HOLCIM-a Dana 5. svibnja 2017. učenici trećeg razreda elektrotehničara posjetili su tvornicu cementa u Koromačnu povodom 22. Dana otvorenih vrata. Učenici su uz planirane obilaske i radionice imali prilike i uz stručno vodstvo obići ključna postrojenja za razdiobu električne energije unutar tvornice.
(Teks i foto: Alen Šestak)


3.5.2017. Elektromehaničar Edi Buršić osvojio 6. mjesto na državnom natjecanju U Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu od 26. do 28. travnja 2017. održalo se Državno natjecanje učenika u disciplini elektroinstalater/elektromonter. Na natjecanju je sudjelovao i naš maturant Edi Buršić (3.ams) pod mentorstvom nastavnika Alena Šestaka. U jakoj konkurenciji od 12 učenika iz 10 škola Edi Buršić osvojio je izvrsno 6. mjesto.
Fotogalerija sa natjecanja - esos.hr

3.5.2017. Samostalni rad Luke Silova na smotri radova elektrotehnike na FER-u Državna smotra radova elektrotehnike i računarstva održala se na FER-u Zagrebu 26.4.2017. a sudjelovalo je 30 škola sa 63 učenička rada. Našu školu je predstavljao maturant Luka Silov iz IV.em razreda s završnim radom "Misaona elektronička igra Master Mind" ili poznata kao "Bikovi i krave", pod mentorskim vodstvom nastavnika Ivice Komadine.

25.4.2017. Istarska regionalna energetska agencija održala predavanja i praktične vježbe iz područja obnovljivih izvora energije (IRENA) je u suradnji sa Srednjom školom Mate Blažine a u sklopu Energetskog tjedna Grada Labina organizirala dvije radionice, svaku u trajanju od četiri školska sata, koje su bile prilagođene za srednjoškolske i osnovnoškolske učenike. Radionicama je prisustvovalo 40-ak učenika Srednje škole Mate Blažine i osnovnih škola "Ivo Lola Ribar" i "Matija Vlačić", a fokusirale su se na korištenje solarne i geotermalne energije te su se provodile uz korištenje opreme koju je IRENA instalirala u prostore SŠMB-a kroz projekte IPA Adriatic CBC 2007-2013 prekogranične suradnje, SEAR i LEGEND.

Uz teoretska predavanja, učenicima je prikazan izvedeni sustav dizalice topline te su odrađene praktične vježbe na solarnoj elektrani. IRENA je vodila radionicu vezanu za korištenje geotermalne energije, a radionicu vezanu za korištenje solarne energije vodio je profesor Srednje škole Mate Blažine, Davor Franković.


12.4.2017. Marko Paliska 12. na državnom natjecanju iz osnova elektrotehnike Na Državnom natjecanju iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici održanom od 5. do 6.4.2017. u Kutini sudjelovao je Marko Paliska, učenik II.e razreda elektrotehnike SŠMB-a. Osvojio je 12. mjesto pod vodstvom mentora Milivoja Crvka, profesora elektrotehnike. Time se nastavlja višegodišnji niz uspjeha naših učenika i mentora iz područja elektrotehnike.


12.4.2017. Luka Silov 14. a Marijo Bugarin 18. na državnom natjecanju iz mehatronike Dana 4.4.2017. mehatroničari SŠMB-a pod vodstvom Ivice Komadine, profesora elektrotehnike, sudjelovali su na Državnom natjecanju učenika u natjecateljskoj disciplini Tehničar za mehatroniku u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu. Na natjecanje se prijavilo 11 škola s 22 učenika. Iz Istarske Županije sudjelovala je samo Srednja škola Mate Blažine s učenicima Lukom Silovom  i Marijom Bugarinom  iz IV.em razreda. Natjecanje je bilo iz područja Elektropneumatike i Programabilnih logičkih upravljača. Luka Silov je zauzeo 14., a Marijo Bugarin  18 mjesto. Ove godine zadatak je bio dosta zahtjevan tako da je samo jedan učenik stigao u potpunosti završiti praktični zadatak.


12.4.2017. Provedena ekološka akcija - EKO Rabac 2017. I ove su godine, krajem ožujka te početkom travnja, učenici Srednje škole Mate Blažine uspješno proveli akciju čišdenja rabačkih plaža. Akciju organizira i vodi aktiv elektrotehnike, a kao i ranijih godina pokrovitelj akcije je Turistička zajednica Grada Labina, kojoj se zahvaljujemo na suradnji te podršci. U provedenoj akciji sudjelovali su učenici elektro zanimanja i to drugi i tredi razredi elektromehaničara te tredi razred elektrotehničara. Nakon obavljenog čišdenja za sve učenike sudionike akcije bila je osigurana okrijepa, tj. sendvič i sok. Prijevoz učenika bio je organiziran redovnom autobusnom linijom Labin – Rabac na čemu se zahvaljujemo prijevoznom poduzeću Autotrans d.o.o.
(Tekst i foto: Alen Šestak)
Izvještaj sa EKO Rabac akcije - pdf


3.4.2017. Posjeta elektrotehničara SŠMB-a tvornici kamene vune Rockwool Dana 24.3.2017. učenici IV.em razreda (elektrotehničari i tehničari za mehatroniku) u pratnji svojih nastavnika Davora Frankovića, Ivice Komadine i Željka Ernečića posjetili su tvornicu kamene vune Rockwool. Učenicima je prezentiran način rada tvornice, te projekti koje provode. Nakon prezentacije učenici su u dvije grupe obišli tehnološki proces proizvodnje kamene vune od sirovine do gotovog proizvoda. Učenici su upoznati sa načinom rada elektroradione te su odradili nekoliko praktičnih vježbi.
Nakon obilaska provedena  je kratka provjera znanja gdje su učenici pokazali zavidno znanje.
(Tekst: Davor Franković)

 

Detaljnije na USEGP-Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta OVDJE!

Priješnje godine ELEKTROTEHNIKE I RAČUNALSTVA OVDJE!