naslovna > Međunarodni projekti > Balkan Junior

Balkan Junior - međunarodno natjecanje elektrotehničara/tehničara

BALKAN JUNIOR - međunarodno natjecanje elektrotehničara/tehničara
Voditelji: mentori iz područja elektrotehnike, strojarstva i informatike.
Naziv aktivnosti: Međunarodno natjecanje učenika elektrotehničke i tehničke.
Namjena projekta: Povezivanje zemalja na području strukovnih škola iz područja  strojarstva i elektrotehnike te razmjena njihovih iskustva. Promicanje interkulturne suradnje i upoznavanje s načinom izobrazbe i života u drugim državama.
Ciljevi: Unapređivanje znanja i uspoređivanje s drugim školama. Podizanje razine znanja i kompetencija učenika i nastavnika u srednjim strukovnim školama. Poticanje kreativnosti.
Način realizacije: Natjecanje u jednoj od škola partnera, svake godine druga škola. Iz svake škole sudjeluju po dva učenika i mentora. Vremenik: tijekom školske godine.
Troškovnik: 10.000 kn kao sudioonici; 40.000 kn kao domaćini-organizatori. Izvori financiranja: pokrovitelji, sponzori i donatori.

(Iz Školskog i strukovnog kurikuluma SŠMB-a)
Predstavljanje zemalja sudionika natjecanja Balkan Junior 2016 - pdf


Interkulturalne aktivnosti SŠMB/SSMB intercultural activities - pdf

Šk.g. 2017.-2018.

Srednja škole Mate Blažine Labin domaćin 6. međunarodnog natjecanja elektrotehničkih/tehničkih škola "Balkan Junior" (studeni 2017. - svibanj 2018.) Srednjoj školi Mate Blažine i njezinim učenicima i profesorima područja elektrotehnike i računalstva pripala je čast:
- organizirati 6. međunarodno natjecanje elektrotehničara i mehatroničara pod nazivom BALKAN JUNIOR (povezivanje škola sličnih zanimanja iz 8 država jugoistočne Europe) u skladu sa sporazumom potpisanim u Istanbulu 2012. godine kada su se predstavnici zemalja sudionica dogovorili da se svake godine u jednoj od zemalja potpisnica organiziraju natjecanja učenika srednjih škola iz području strojarstva, mehatronike, informatike i elektrotehnike. Tada se u Istanbulu održalo prvo takvo natjecanje kad su učenici pokazali svoja znanja iz strojarstva.
- te da se kao jedini predstavnici iz Republike Hrvatske, za nas petu godinu sudjelovanja, predstavimo i kao domaćini natjecanju koje će se održati u Labinu sredinom svibnja 2018. u organizaciji Škole a pod pokroviteljstvom Grada Labina i Istarske županije te lokalnih sponzora i donatora. Najprije će se u Labinu u studenome održati tzv. inicijalni sastanak ravnatelja i mentora svih srednjih škola sudionika (očekuje se 28 gostiju) kako bi se dogovorilo područje (ovog puta elektrotehnika)  i detalji 6. po redu BALKAN JUNIORA koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela (očekuje se 50-ak učenika i mentora). Prilika je to da se domaćini Grad-Županija-Škola i sponzori predstave delegaciji iz različitih zemalja jugoistočne Europe te da se ujedno uspostavi daljnja suradnja i partnerstvo sa školama koje su iskazale zanimanje, a to su:
TEHNIČKA ŠKOLA, Valjevo (Republika Srbija)

 

INONU MTAL (İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) TEHNIČKA I INDUSTRIJSKA SREDNJA ŠKOLA, Istanbul (Turska)


ŠKOLSKI CENTAR VELENJE, Velenje  (Republika Slovenija)
JU MJEŠOVITA  SREDNJA  ŠKOLA, Tešanj (Bosna i Hercegovina)
JU SREDNJA STRUČNA ŠKOLA, Nikšić  (Crna Gora)
COLEGIUL TEHNIC "TOMIS", Constanta (Rumunjska)
OEMUC "SV. NAUM OHRIDSKI", Ohrid (Makedonija)
SREDNJA ŠKOLA MATE BLAŽINE, Labin (Republika Hrvatska)
Na tim susretima i natjecanjima učenici i nastavnici razmjenjuju dragocjena znanja i vještine te se upoznaju sa načinom obrazovanja, življenja i kulturom drugih država. Iskustva koja se na tim susretima stječu i razmjene učenicima su vodilja u daljnjem obrazovanju i radu.
Podsjećamo Vas na naša dosadašnja sudjelovanja i uspjehe:
-    2013. godine u Istanbulu naši su vrijedni učenici sa svojim mentorima osvojili 5. mjesto,
-    2014. u Velenju (Slovenija) 4. mjesto,
-    2016. u Valjevu (Srbija) 4. mjesto,
-    2017. u Tešnju (Bosna i Hercegovina) 2. mjesto (srebrnu medalju).
Molimo Vas da prihvatite sponzorstvo BALKAN JUNIORA - prestižnog međunarodnog natjecanja između 8 zemalja.  Vašim pristankom pomoći ćete nam u osmišljavanju programa i u sufinanciranju, zajedno sa sponzorima, troškova inicijalnog sastanka i upoznavanju ravnatelja i mentora sa domaćinima (za 28 gostiju) u studenome, a potom i samo natjecanje u svibnju (oko 50 gostiju i natjecatelja), stoga Vas molimo da nas čim prije pozovete na dogovor u vezi programa prvog susreta i načina našeg zajedničkog promotivnog predstavljanja pred brojnim i uvaženim gostima.
Nakon toga do samog natjecanja dužni smo osigurati uz smještaj svih sudionika i sve ostale logističke i sigurnosne uvjeta – odgovarajući prostor, opremu, radni materijal, mjerne instrumente,  potrebni materijal i alat za praktični dio kako bi bili zajamčeni isti uvjeti za sve natjecatelje (svaku školu predstavljat će dva natjecatelja i dva pratitelja, mentora).
Očekujući Vaše pozitivno očitovanje i poziv na dogovor oko organizacije 6. međunarodnog natjecanja (puta elektrotehničara) BALKAN JUNIOR 2018., upućujemo Vam našu zahvalnost za dosadašnju, a nadamo se i buduću suradnju i pomoć.
S poštovanjem i zahvalnošću, Ravnatelj: Čedomir Ružić, prof.

Opis projekta "Balkan junior" Projekt „Balkan Junior“ nasovoga tao je kao ideja da se povežu škole sličnih zanimanja iz različitih država Balkana. Ideja je pokrenuta 2012. godine od strane Branka Goloskokovića, direktora Tehničke škole iz Valjeva, i Fatiha Kamila Bilgina, direktora škole Inonu Mtal iz Instanbula. Natjecanja „Balkan Junior“ do sada redom su se održavala:
1.    Turska – Istambul
2.    Slovenija – Velenje
3.    Crna Gora – Nikšić
4.    Srbija – Valjevo
5.    BiH – Tešanj
Šesto međunarodno natjecanje „Balkan Junior“ održat će se u Labinu u svibnju 2018. u organizaciji Srednje škole Mate Blažine.
Suradnja između škola zasniva se na razmjeni znanja, iskustava kao i sredstava za obavljanje praktičnih zadataka zasnovanih na višegodišnjem radu prosvjetnih djelatnika iz područja naprednih tehnologija koje su potrebne suvremenom tržištu rada (elektrotehnike, strojarstva i informatike).
Dosadašnja natjecanja su obuhvatila upravljanje CNC strojevima, programiranje PLC-a, rad na 3D printeru, realizacija elektropneumatskog sustava upravljanog PLC-om i programiranje mikroračunala.
Voditelji: mentori iz područja elektrotehnike i strojarstva.
Naziv aktivnosti: Međunarodno natjecanje učenika elektrotehničke i tehničke struke.
Namjena projekta: Povezivanje zemalja na području strukovnih škola iz područja  strojarstva i elektrotehnike te razmjena njihovih iskustva. Promicanje interkulturne suradnje i upoznavanje s načinom obrazovanja i života u drugim državama.
Ciljevi:
- povezivanja zemalja na području strukovnih škola iz područja strojarstva i elektrotehnike,
- razvoj učeničkih vještina kroz praktičan rad iz područja strojarstva, elektrotehnike i informatike,
- razmjena iskustava,
- promicanja  interkulturalne suradnje,
- upoznavanja sa drugim kulturama i običajima,
- unapređivanja znanja i uspoređivanja s drugim školama,
- podizanja razine znanja, kompetencija učenika i nastavnika u srednjim školama,
- poticanja kreativnosti.
Način realizacije: Natjecanje u jednoj od škola partnera, svake godine druga škola. Iz svake škole sudjeluju po dva učenika, mentora i ravnatelj škole.      
Preuzimanje:
Popis gostiju/sudionika sastanka za pripremu natjecanja Labin/Rabac 5.-7.11.2017. - pdf 
Program posjeta delegacija škola sudionica Balan Juniora 5.-7.11.2017. - pdf


Elektrostrojarstvo BALKAN JUNIOR 2017.-2018. - pdf
Poveznice:
Međunarodno natjecanje BALKAN JUNIOR 2018. u Srednjoj školi Mate Blažine - ssmb.hr
LABINSKA SREDNJA ŠKOLA U SVIBNJU 2018. GODINE DOMAĆIN MEĐUNARODNOG NATJECANJA BALKAN JUNIOR 2018. - labin.com
Međunarodno natjecanje `Balkan junior 2018.` u Srednjoj školi Mate Blažine - 5portal.hr
Balkan Junior u Srednjoj školi Mate Blažine - radiolabin.hr

             

Šk.g. 2016.-2017.


20.5.2017. Fran Diminić i Antonio Korša srebrni na međunarodnom natjecanju "Balkan junior" Dana 12.05.2017. elektrotehničari Srednje škole Mate Blažine sudjelovali su na 5. međunarodnom natjecanju "Balkan Junior" u Tešnju u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj (Bosna i Hercegovina). U konkurenciji od 8 država i 50-tak sudionika, mentora i direktora srednjih škola, učenici-elektrotehničari III.e razreda: Fran Diminić i Antonio Korša, pod vodstvom mentora Ivice Komadine osvojili su fenomenalno 2. mjesto. Naročito su ponosni što su na praktičnom dijelu natjecanja osvojili svih 100 bodova.
Konačni poredak:
1.  JU Mješovita srednja škola Tešanj - BiH .................... 267,3 bodova
2.  Srednja škola Mate Blažina  Labin - Hrvatska ............ 262,1
3.  Školski centar Velenje - Slovenija ............................ 255,2
4.   Inonu MTAL Istanbul - Turska ................................. 236,0
5.   OEMUC "Sv. Naum Ohridski" Ohrid - Makedonija ..... 221,9
6.  Tehnička škola Valjevo - Srbija ................................ 210,0
7.   Colegiul Tehnic Tomis Constanta - Rumunjska ........ 122,0
8.  JU Srednja stručna škola Nikšić  - Crna Gora .......... 110,2

                                                                S otvorenja natjecanja u Tešnju

Natjecanje se održava s ciljem povezivanja zemalja na području strukovnih škola iz područja strojarstva i elektrotehnike te razmjena njihovih iskustava, zatim promicanja  interkulturalne saradnje, unapređivanja znanja i uspoređivanja s drugim školama, podizanja nivoa znanja i kompetencija učenika i nastavnika u srednjim školama, poticanja kreativnosti te upoznavanja sa drugim kulturama i običajima.
''Naš cilj i jeste da razvijamo vještine i znanja učenika kroz primjenu praktičnih znanja, stoga smo i organizovali takmičenje, ovo je peto po redu i meni je drago da smo ove godine domaćini jednom takvom prestižnom takmičenju.'' – pojašnjava Muharem Saračević, direktor MSŠ Tešanj.
Direktor Tehničke škole iz Valjeva Branko Goloskoković je jedan od organizatora ovog takmičenja sa svojim kolegama iz Turske i Slovenije koji kaže da su danas jako zadovoljni jer se takmičenju pridružila osma zemlja odnosno Rumunija te dodaje: ''Moja ideja je da još skupimo ove tri države koje čine Balkan, imamo najavu da će nam se slijedeće godine pridružiti Bugarska, nakon toga ostaju još Grčka i Albanija.''

     Preuzimanje pehara i priznanja od strane učenika te prijelazne zastave Balka juniora od Bosiljka Tadića

Srednja škola Mate Blažine, kao organizator, i Grad Labin, kao pokrovitelj, sljedeće će godine biti domaćini ovog prestižnog natjecanja za elektrotehničare i mehatroničare.

Zahvaljujemo se našem partneru tvrtki INDIKATOR iz Labina i vlasniku Bosiljku Tadiću koji već drugu godinu pruža svesrdnu pomoć kako bi naši elektrotehničari i njihovi mentori sudjelovali na natjecanju "Balkan junior", kao i našim stalnim sponzorima GRADU LABINU i ISTARSKOJ ŽUPANIJI.
Zahavljujemo se na gostoprimstvu domaćina, djelatnicima MJEŠOVITE SREDNJE ŠKOLE TEŠANJ i njihovom ravnatelju Muharemu Saračeviću i suradniku Muji Zeničaninu.
"Zahvaljujemo se i mi Vama što ste uzeli učešće. Vaši mentori i učenici su kao i obično bili divni. Čestitam na rezultatu i nadam se da se vidimo u Labinu.
Živjeli!"
(Mujo Zeničanin)

Preuzimanje predstavnika škola Diploma za sudjelovanje na međunarodnom natjecanju "Balkan Junior"

Preuzimanje:
Program Peto međunarodno takmičenje „Balkan Junior“ - pdf
Moji dojmovi sa natjecanja Balkan junior, Antonio Korša - pdf
Moji dojmovi sa natjecanja Balkan junior, Fran Diminić - pdf
Poveznice:
Mješovita srednja škola Tešanj pobjednik 5. međunarodnog takmičenja „Balkan junior“ - msst.edu.ba
„BALKAN JUNIOR“ V MEĐUNARODNO TAKMIČENJE - antena-radio.ba
Peto međunarodno takmičenje ''Balkan Junior'' svečano otvoreno u Tešnju - zosradio.ba
Svečano potpisivanje sporazuma (MSŠ Tešanj i TŠ Valjevo) - tesanj.net
Dijaka ŠCV tretja na mednarodnem tekmovanju Balkan Junior - scv.si


Davor Franković, voditelj aktiva elektrotehnike SŠMB-a, s ravnateljima "Balkan juniora"
18.10.2106. Održan sastanak ravnatelja i mentora međunarodnog natjecanja BALKAN JUNIOR 2017. u Tešnju (BiH) Od 6. do 8.10.2016. održan je sastanak za međunarodno natjecanje "Balkan Junior" koje će se održati u svibnju 2017. godine u Tešnju (BiH).  Škola domaćina s ravnateljem Muharemom Saračevićem srdačno su nas dočekali i ugostili. Učenici dramske i muzičke sekcije izveli  su prigodan program. Na sastanku su sudjelovali ravnatelji i mentori iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Turske, Crne Gore, te predstavnici škole domaćina. Po prvi puta se priključuju predstavnici iz Rumunjske koji će sudjelovati u daljnjim natjecanjima. Ravnatelji škola posjetili su načelnika općine Tešanj koji ih je srdačno ugostio. Ravnatelj Mješovite srednje škole gospodin Saračević Muharem istaknuo je važnost organiziranja Balkan Juniora, zbog činjenice da je razmjena iskustva, međunarodna suradnja, upoznavanje drugih kultura mnogo važnije od samog takmičenja s čime su se složili svi predstavnici škola. Mentori su na radnom sastanku dogovorili pitanja za teoretski dio natjecanja te praktičan zadatak koji će učenici morati napraviti.
Peto Međunarodno takmičenje BALKAN JUNIOR održati će se u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj  u svibnju maju 2017., na kojem je planirano sudjelovanje oko 50 učenika, mentora i ravnatelja srednjih škola iz slijedećih osam zemalja: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Turska i Rumunjska.
"Balkan junior" nastao je kao ideja da se povezu škole sličnih zanimanja iz različitih država Balkan. Suradnja i samo natjecanje zasniva se na razmijeni znanja i iskustva iz područja elektrotehnike, strojarstva i informatike.
Srednja škola Mate Blažine po četvrti puta nastupa na natjecanju kao jedini predstavnik RH i bilježi redovito zapažene uspjehe pod mentorstvom Ivice Komadine i vodstvom Davora Frankovića.
 
Tijekom posjeta domaćini su organizirali izlet Tešanj-Travnik-Jajce-Banja Luka-Tešanj, na kojem smo se upoznali sa povijesnim i kulturnim znamenitostima Bosne i Hercegovine.
Zahvaljujemo se labinskoj tvrtki "Indikator" d.o.o. vl. Bosiljka Tadića, koji nam je i ove godine financirao posjet prvom radnom sastanku projekta "Balkan junior".
Želimo našim učenicima i mentorima uspješnu pripremu i sudjelovanje na međunarodnom natjecanju 2017. u Tešnju.
(Tekst i foto: Davor Franković i Ivica Komadina)

Poveznice:
MEĐUNARODNO TAKMIČENJE „BALKAN JUNIOR“ U MJEŠOVITOJ SREDNJOJ ŠKOLI, TEŠANJ - msst.edu.ba
JU Mješovita Srednja Škola Tešanj - msst.edu.ba

Šk.g. 2015.-2016.

 
19.4.2016. Učenici SŠMB-a 4. na međunarodnom natjecanju Balkan Junior (12-15.5.2016.) 
Od 12. do 15.5.2016. održano je Tehničkoj školi u Valjevu (Srbija) međunarodno natjecanje iz područja mehatronike pod nazivom »Balkan Junior«. Bio je to četvrti po redu međunarodni susret škola, treći na kojem je sudjelovala naša škola (nakon Turske 2013. i Slovenije 2014.). Natjecali su se učenici i mentori iz Tehničke škole Valjevo kao domaćin, učenici Tehničke škole iz Istanbula, Strojne škole iz Velenja, Prve srednje stručne škole iz Nikšića, Tehničke škole iz Ohrida, Mješovite srednje škole iz Tešnja te učenici naše škole: Luka Pastorčić i Roberto Orlandini, učenici III.em razreda pod vodstvom profesora Ivice Komadine i u pratnji partnera naše škole Bosilja Tadića iz tvrtke INDIKATOR za inženjering, ekologiju i intelektualne usluge iz Labina, jednog od sponzora našeg ovogodišnjeg sudjelovanja na natjecanju.
   
Natjecanje se sastojalo iz dva dijela. Prvi je teorijski s 60 pitanja i donosio je svakom natjecatelju mogućih 100 bodova. U drugom dijelu, praktičnom zadatku koji je zajednički,  izvodi se vježba upotrebom programa SolidWorks i programiranjem PLC-a te spajanjem elektro pneumatskih komponenti. Taj dio donosi ekipi mogućih 200 Bodova. Naši učenici su iz teorijskog dijela osvojili 133,5 bodova, dok su u praktičnom dijelu bili bolji i osvojili 191 bod te se plasirali na četvrto mjesto ispred Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore,


Redoslijed:
1. Slovenija
2. Turska
3. Makedonija
4. Hrvatska
5. Bosna i Hercegovina
6. Srbija
7. Crna GoraRavnatelj Tehničke škole iz Valjeva Branko Goloskoković lijepo je dočekao  i ugostio natjecatelje i njihove mentore, a na svečanom otvorenju učenici školske glazbene i recitalske sekcije izveli su prigodan program.
Zahvaljujemo sponzorima kojima su omogućili naše sudjelovanje na BALKAN JUNIORU 2016. u Valjevu:  
ISTARSKA ŽUPANIJA, GRAD LABIN, ROCKWOOL ADRIATIC PODPIĆAN, INDIKATOR LABIN, UDRUŽENJE OBRTNIKA LABIN, OPG Romeo Licul‐Huhtar NEDEŠĆINA... 
Zahavljujemo se na gostoprimstvu domaćina, djelatnicima TEHNIČKE ŠKOLE VALJEVO i njihovom ravnatelju Branku Goloskokoviću.
 
(Tekst: Ivica Komadina; Foto: TEHNIČKA ŠKOLA VALJEVO, Bosiljko Tadić)
Preuzimanje:
Predstavljanje SŠMB-a u Valjevu - pdf
Predstavljanje zemalja sudionika natjecanja Balkan junior 2016. - pdf


Šk.g. 2013.-2014.

Novosti

06.-09.05.2014. Elektrotehničari SŠMB-a 4. na međunarodnom natjecanju BALNA JUNIOR u Velenju U Velenju se je od 6. do 10.05.2014. održalo drugo međunarodno natjecanje učenika tehničkih struka pod nazivom „Balkan junior“ u kojem su sudjelovale škole iz  Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Turske i domaćina Slovenije. Natjecali su se učenici trećih razreda zanimanja  tehničar za mehatroniku. Našu školu predstavljali su učenici III. razreda elektrotehnike i računalstva Nikola Benazić i Dino Negovanović uz pratnju mentora Ivice Komadine i Davora  Frankovića.
 
Natjecanje se sastojalo iz teorijskog  i praktičnog  dijela. U teorijskom dijelu rješavao se pismeni ispit koji se sastojao od šezdeset pitanja, a praktični dio sastojao se od automatizacije u javnim toaletima (WC-ima). Učenici su morali izvesti kompletnu instalaciju te napisati program za upravljanje relejnim modulom Easy.
 
Tim naše škole zauzeo je 4 mjesto. Na natjecanju su pobijedili učenici iz Slovenije, predstavnici domaćina, drugo mjesto zauzeli su učenici iz Crne Gore, a treće mjesto pripalo je učenicima iz Srbije.

Čestitajmo im na uspjehu i na uspješnom predstavljanju Države-Županije-Grada i Škole. Zahvaljujemo domaćinu na gostoprimstvu: MIC Školski centar Velenje – Slovenija
(Tekst i foto: Davor Franković)
Preuzimanje:
Izvješće BALKAN JUNIOR Velenje 2014. -pdf

Poveznice:
Zaključek srečanja Balkan Junior 2014 - mic.scv.si    Galerija fotografija - mic.scv.si

22.11.2013. Sastanak mentora za međunarodno natjecanje BALKAN JUNIOR 2014. u Tešnju (BiH)
Na sastanku u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj uz partnere: Darka Lihtenekera, Ivana Škofleka i Branka Dvoršaka iz Velenja SLO) te Gorana Micovića  iz Valjeva, Zorana Vujičića iz Nikšića i Muje Zeničanina  iz Tešnja, sudjelovao je predstavnik SŠMB-a Ivica Komadina. Nisu došli predstavnici iz Makedonije i Turske. Ravnatelj Mješovite srednje škole Tešanj, gospodin Saračević Muharem lijepo ih je dočekao  i ugostio. Povodom Dana državnosti BiH (25.11.) učenici muzičke i dramske sekcije izveli su prigodan program.

Ove godine će se natjecanje odvijati u školskom centru Velenje (Slovenija) iz područja elektrotehnike i elektronike.
Zadatak mentora je bio da iz 850 pitanja (od toga oko 300 zadataka), koje su sastavili mentori iz svih država (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Turska) odaberu 300 pitanja (od toga 100 zadataka) koja ulaze u uži izbor za pripremu natjecanja.
Sva odabrana pitanja i zadaci skupa s rješenjima će biti prevedena na jezike partnera i dostavljena svim partnerima kako bi se učenici pripremili za natjecanje. Od svih tih pitanja i zadataka na dan natjecanja slučajnim odabirom izvlači se 44 pitanja i 16 zadataka koji će učenici rješavati.
Osim toga na natjecanju će se izabrati  jedan praktičan rad (od tri moguća) koji će učenici izraditi.
Zaželimo našim učenicima i mentorima (čija ćemo imena uskoro saznati) uspješnu pripremu i sudjelovanje na međuanrodnom natjecanju 2014. u Velenju!

(Tekst i foto: Ivica Komadina)

28.10.2013. Dogovor predstavnika škola o nastavku projekta BALKAN JUNIOR u Velenju (SLO) Na poziv i u organizaciji Školskog centra Velenje održan je 28.10.2013. dogovor oko nastavka projekta Balkan Junior. Na sastanku su bili ravnatelj škola iz država koji su uključeni u projekt izuzev ravnatelja iz Makedonije. Razgovaralo se o nastavku projekta i dogovoreno je da ove godine natjecanje bude iz područja elektronike. Natjecanje bi se sastajalo iz teorijskog i praktičnog dijela.
Svaka škola mora do 22.11.2013. dostaviti pitanja iz slijedećeg područja:
OSNOVE ELEKTROTEHNIKE - 40 pitanja (20 teorija + 20 zadaci),
ELEKTRIČNA MJERENJA - 20 pitanja (10 teorija + 10 zadaci),
DIGITALNA ELEKTRONIKA - 20pitanja (10 teorija + 10 zadaci),
OSNOVE ELEKTRONIKE - 20 pitanja (10 teorija + 10 zadaci),
ELEKTRIČNE INSTALACIJE - 20 pitanja (15 teorija +5 zadaci).
Za praktični uradak svaka škola mora dostaviti jedan zadatak.
Dogovor mentora  biti će u Tešnju 22.11.2013.
Drugi susret održat će se u Velenju od 7.05.2014. do 10.05.2014.
Dogovoreno je da će treći susret biti u Valjevu 2015. iz područja strojarstva, a četvrti susret 2016. u Labinu iz područja elektrotehnike.
Dogovoreno je da se prate tenderi EU 2014. kako bi se ovaj projekt prijavio za natječaj.
Ravnatelj škole iz Turske gospodin Fatim želi uspostaviti suradnju s našom školom u svezi drugih projekata i potpisati protokol o suradnji.


 Susret predstavnika škola sudionika međunarodnog natjecanja u Velenju

Susret predstavnika škola BALKAN JUNIOR - mic.scv.si

(Tekst: Elvis Miletić)


Šk.g. 2012.-2013.

Novosti

16.05.2013. Na „Balkan junioru“ u Istanbulu Mateo Tolić i Viktor Gruičić učenici osvojili 5. mjesto pod vodstvom mentora Livija Kravanje i Elvisa Miletića
U Istanbulu se je od 8. do 11.05.2013. održalo prvo međunarodno natjecanje učenika tehničkih struka pod  nazivom „Balkan junior“ na kome su nastupile škole iz  Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije i domaćina Turske.
Natjecali su se učenici trećih razreda zanimanja  strojarski tehničar, dok se naši  predstavnici obrazuju za tehničare za mehatroniku. Ekipu su sačinjavali učenici III. razreda elektrotehnike i računalstva Matteo  Tolić i Viktor Gruičić uz pratnju mentora Livija Kravanja i Elvisa Miletića.
Natjecanje se sastojalo iz teorijskog  i praktičnog  dijela. U teorijskom dijelu rješavao se pismeni ispit koji se sastojao od pedeset pitanja,a praktični dio sastojao se programiranja alatnog stroja i crtanja u Solidworksu.
Ekipa naše škole zauzela je 5 mjesto, što se može smatrati podvigom, jer nisu strojarski tehničari kao ostali učenici. Na natjecanju su pobijedili učenici iz Srbije iz Valjeva (čiji su predstavnici posjetili našu školu u veljači i ožujku ove godine i upoznali nas sa zadacima i ciljevima natjecanja), a učenici Školskog centra Velenje, našeg partnera u projektu s kojima ćemo nastaviti zajedničku suradnju, osvojili su 3. mjesto.


Elvis Miletić, Matteo  Tolić, Viktor Gruičić i Livio Kravanja

Čestitamo im na velikom uspjehu i na uspješnom predstavljanju Države-Županije-Grada i Škole.

Zahvaljujemo sponzorima kojima su omogućili naše sudjelovanje na BALKAN JUNIORU:  UDRUŽENJE OBRTNIKA LABIN, ROCKWOOL ADRIATIC PODPIĆAN, SINEL LABIN, GRAD LABINOPG Romeo Licul‐Huhtar NEDEŠĆINA, ...

Zahavljujemo se partnerima projektu iz Slovenije i Srbije: MIC ŠKOLSKI CENTAR VELENJE, TEHNIČKA ŠKOLA VALJEVO

Zahvaljujemo se gostoprimstvu domaćina: T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ISTANBUL

Škola  u Istanbulu gdje se održalo natjecanje spada u dio grada pod nazivom Bajrampaša i broji oko 400.000 stanovnika, a sam grad oko 12.000.000 stanovnika. Natjecanje je otvorio gradonačelnik Bajrampaše,koji je primio sudionike natjecanja. Prije samog ispita održana je utakmica u malom nogometu koja je završila rezultatom 4:4. Učenici su bili smješteni u obiteljima  učenika škole gdje se održalo natjecanje. Tako su se mogli upoznati s običajima i načinom života u turskoj obitelji. Nakon završenog natjecanja učenici su posjetili Miniturk i  vodeni prijelaz između Crnog i Sredozemnog mora,mostove koji spajaju Europu i Aziju i ostale znamenitosti u Istanbulu. Na zatvaranju natjecanja prijelazna zastava predana je Tehničkom školskom centru iz  Velenja gdje će se iduće godine održati natjecanje iz mehatronike uz uključivanje škola iz Bugarske, Rumunjske i Albanije.
(Tekst i foto: Elvis Miletić i Livio Kravanja)

Poveznice:
Zaključek srečanja Balkan Junior 2014 - mic.scv.si    http://www.inonueml.meb.k12.tr/
http://www.ssmb.hr/434/rezultati-natjecanja-susreta-i-smotri-2013