naslovna > Stručno-pedagoška služba > Učenici > Udruga za mlade Alfa Albona

Udruga za mlade ALFA ALBONA

Novosti

19.5.2021. Obilježavanje Europskog tjedna mladih ALFA ALBONA ODRŽAVA KVIZ U PARKU SKULPTURA DUBROVA OVDJE!
Kontakt osoba: Anja Šumberac, broj telefona: 098 9588 269, email: anja.alfaalbona@gmail.com
Udruga Alfa Albona, Kalić 2, 52220 Labin
 


Udruga za mlade Alfa Albona nastavlja suradnju sa Srednjom školom Mate Blažina. Tako smo se i ove godine udružili i osmislili aktivnosti kojima će se obilježiti Eurodeskova Time to move kampanja.

Informiraj, pa prosperiraj - 4. listopada u periodu od 10:30 do 12:30 Udruga za mlade Alfa Albona postavit će svoj štand u holu Srednje škole Mate Blažina, a EVS volonteri udruge će svim zainteresiranim srednjoškolcima predstaviti Time to move kampanju i njezin cilj te podijeliti promo materijale. 
Kviz pogodi i na Erasmus odi - U sklopu kampanje bit će održano predavanje za više razreda Srednje škole Mate Blažina o Europskoj volonterskoj službi. Učenici će rješavanjem interaktivnog kviza naučiti više o programima mobilnosti. U srednjoj školi udruga sa EVS volonterima gostuje u srijedu 12.listopada 2. i 8. školski sat.
Živa knjižnica će se održati u utorak 25. listopada 2016. u vremenu od 13:00 do 14:30h.  Svaka od “knjiga” će imati temu vezanu uz putovanja o osobnim, ali i različitim iskustvima vezanih ili nevezanih uz Erasmus+ program. Živa knjižnica će se održati u školskoj knjižnici Srednje škole Mate Blažina. 
Tijekom mjeseca listopada, Time to move kampanja će informirati mlade ljude o europskim mogućnostima diljem Europe raznim aktivnostima kako bi svim mladim, zainteresiranim osobama približila Europu kroz studiranje, rad u inozemstvu, volontiranje kroz Europsku volontersku službu ili pak turističko putovanje. Više o kampanji, kao i popis aktivnosti možete naći OVDJE!.
Raspored aktivnosti u SŠMB-u:
Utorak, 4.10. - Info punkt u holu škole 12:00-14:00
Srijeda, 12.10. - predavanje o EVS-u, 2. sat za ekonomiste (Orijana Tenčić) i 8. sat za 3. razrede gimnazijalaca (razrednici dolaze sa svojim razredima u veliku salu za sastanke!). Predavanje će biti na engleskom jeziku jer će ga voditi naši EVS volonteri.
Utorak, 25.10. "Živa knjižnica" u školskoj knjižnici 13:00-14:30

03.12.2015. Obilježavanje Međunarodnog dana volontera  u sklopu projekta „Razvoj volonterstva na Labinštini“ Udruga za mlade Alfa Albona i ove će godine prigodno obilježiti Međunarodni dan volontera. Tim će povodom 3. prosinca održati predavanje u labinskoj srednjoj školi Mate Blažina u višim razredima. Zainteresirani maturanti će tako u sat vremena saznati više o Europskoj volonterskoj službi kroz predavanje koje će voditi EVS volonterke udruge, Sandra Ferri Llinares iz Španjolske i Jule Mainka iz Njemačke, u pratnji Richard Verbrugghena iz Belgije, te Ivane B. Brezac.
Sljedećeg će dana biti održano predavanje u Osnovnoj školi “Ivana Batelića” u Raši. Osmaši će tako saznati više o volonterstvu kroz jednosatnu radionicu koju će voditi volonterka Jule na njemačkom jeziku koristeći interaktivan kviz, u pratnji Jelene Batelić, te Jelene Nikolić, iz Volonterskog centra Istra.
Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Projekt „Razvoj volonterstva na Labinštini“ koji provodi Volonterski centar Istra u partnerstvu s udrugom za mlade Alfa Albona, Gradom Labinom i Općinom Raša financijski podupire Ministarstvo socijalne politike i mladih.
Udruga za mlade Alfa Albona je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.
Kontakt za medije:
Jelena Nikolić, Volonterski Centar Istra, 098 961 1789, jelena@vci.hr
Jelena Batelić, udruga za mlade Alfa Albona, 095 8465656, jelena.batelic @gmail.com
(Renata Kiršić, tajnica Udruge)

11.11.2015. SŠMB u projektu "Mladi u društvenom poduzetništvu" Poštovani partneri i suradnici na projektu, iskoristiti ću ovu priliku da Vam se zahvalim što ste prihvatili sudjelovanje u projektu "Mladi u društvenom poduzetništvu" koje je Ministarstvo socijalne politike i mladih odlučilo financirati u iznosu od 52 200,00 kn.
Kako je cijela procedura oko procjene kvalitete projekta bila duža nego predviđeno, ugovor sa Ministarstvom je potpisan 9.11.2015. te punom parom krećemo sa provedbom aktivnosti. Pošto su aktivnosti raspoređene tako da ne uključuju sve partnere i suradnike kroz cijelo vrijeme trajanja projekta, predlažem da se što skorije dogovorimo za sastanak/sastanke koje moramo obaviti prije određivanja datuma početka aktivnosti.
Vođenje projekta preuzima Renata Kiršić. Hvala još jednom na suradnji te nam svima želim uspješnu provedbu projekta.

PROJEKT: MLADI U DRUŠTVENOM PODUZETNIŠTVU
PRIORITETNO PODRUČJE: OSPOSOBLJAVANJE ZA (SOCIJALNO) PODUZETNIŠTVO I SAMOZAPOŠLJAVANJE
Rezultat globalne financijske krize vidljiv je u svim značajninim ekonomskim i socijalnim pokazateljima kao što su pad BDP-a, rast javnog duga te povijesno visoka nezaposlenost i stopa siromaštva. Upravo u Hrvatskoj, zajedno s Grčkom i Španjolskom zabilježen je najviši postotak nezaposlenosti mladih i to 44,1%. Vlada Republike Hrvatske usvojila je „Strategiju razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj od 2015. do 2020. godine“ radi promicanja važnosti i uloge društvenog poduzetništva kroz sve oblike obrazovanja budući da je istraživanje na terenu pokazalo da mladi nisu dovoljno informirani o društvenom poduzetništvu kao jednom od ključnih modela samozapošljavanja.
Projekt „Mladi u društvenom poduzetništvu“ ima za cilj razvojem novih sadržaja i međusektorskom suradnjom pružiti mladima priliku da aktivnim sudjelovanjem pridonose ekonomskom i socijalnom osnaživanju svojih lokalnih zajednica. Projekt je započeo  1. listopada 2015. godine te će trajati do rujna 2016. na području Istarske županije (Labin, Pula) u suradnji sa Gradom Labinom, LAG-om  Istočna Istra, Srednjom školom Mate Blažine i Fakultetom ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Pula, uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih. Osim partnera, u projekt su uključeni i brojni stručni suradnici, kao što su Cedra Split, Cedra Hr, Zadruga za etično financiranje, Act Grupa na čijim će se poslovnim slučajevima i raditi u sklopu projekta.
U projektu se provode dvije aktivnosti razvoja novih sadržaja formalnog obrazovanja na temu društvenog poduzetništva i samozapošljavanja mladih – učenička zadruga i natjecanje studenata u izradi poslovnih slučajeva na temu „Izazovi društvenog poslovanja“.
(Renata Kiršić, mag.ing.logista, projektni voditelj/Project manager)
 

Preuzimanje:
Prezentacija Učenička zadruga SŠMB-a, Renata Kiršić - pdf

10.09.2015. Poštovani gospodine ravnatelju, kao prvo zaželila bih Vam u ime udruge za mlade Alfa Albona uspješnu školsku godinu 2015./2016. Kako smo sada na samom početku šk. godine, voljela bih Vam predstaviti ideje koje Udruga namjerava implementirati u narednom razdoblju.
1. zajednički projekt Mladi i društveno poduzetništvo je na procjeni kvalitete još uvijek ne znamo kada će biti rezultati, indikativno kraj rujna ili listopad.
2. projekt Info centra nažalost nije prošao formalne uvjete, ali i dalje ostajemo pri tome da kupimo ploču za Vašu školu na koju bismo stavljali informacije korisne mladima, ne samo za područje Labina već i šire. To bi bilo organizirano kroz naše volontere iz Vaše škole, ili kroz naše strane volontere.
3. Time to move kampanja - i ove godine obilježavamo kampanju Time to move, podsredstvom Eurodesk mreže, a planirane su sljedeće aktivnosti
- predstavljanje EURES-a i HZZ u gradskoj knjižnici 23.09. sa naglaskom na mobilnost u zapošljavanju i Garancija za mlade (paket mjera za aktivno zapošljavanje)
- info pult u dvorištu škole od 10 do 12 po uzoru na lani samo kod ulaza za učenike 24.09.
- promocija kampanje u centru Labina - gerilla marketing 30.09.
- put po Istri - 1.09.
- interkulturalna večer u Udruzi - predstavljanje različitih kultura uz hranu i bezalkoholne koktele (portugal, mađarska, finska, belgija, slovačka, španjolska) 2.09.
Svi događaji su besplatni.
4. Trenutno naši strani volonteri koncipiraju aktivnosti za naš Centar za mlade te za provođenje slobodnog vremena od listopada do travnja u popodnevnim satima te vikendom, pa vas o tome obavjestim naknadno. (strani jezici, kreativne radionice, čitaonica, društvene igre i slično).
Do mjeseca travnja 2016. godine kod nas boravi 6 stranih volontera koji Vam mogu biti na raspolaganju ukoliko Vam zatreba ili biste ih željeli uključiti u neke Vaše aktivnosti. Za sva pitanja stojim na raspolaganju. Lijep pozdrav,
Renata Kiršić, mag.ing.logista, Projektni voditelj/Project manager
Udruga za mlade Alfa Albona/Youth Association Alfa Albona
M: +385 (0)92 298 95 95; E: renata@alfa-albona.hr; W: www.alfa-albona.hr

12.10.2014. Obilježavanje “Time to move?” kampanje u Labinu Informiraj se o mogućnostima za mobilnost u Europi, u tjednu od 13. do 19. listopada! Udruga za mlade Alfa Albona uključila se u europsku info-kampanju o mobilnosti u Europi, pod nazivom Time to Move?. Navedena će se kampanja održavati u tjednu od 13. do 19.listopada, a dat će odgovore svima koji su ikad razmišljali o studiranju ili radu u inozemstvu, svima koji su se htjeli okušati u volonterstvu u sklopu Europske volonterske službe te svima onima kojima je potrebna pomoć u pronalasku posla u inozemstvu.
Članovi Alfa Albone će u tom tjednu određenim aktivnostima dati svoj doprinos kampanji. Tako će svi željni informacija moći dobiti odgovore na svoja pitanja u radno vrijeme ureda (između 8 i 16 sati) ili putem društvenih mreža koje Alfa Albona održava. Na svojoj društvenoj mreži, Alfa Albona će u tom tjednu objavljivati fotografije i vijesti kako bi informirala javnost o kampanji.
Udruga u suradnji s Radio Labinom emitira polusatnu tjednu emisiju pod nazivom „Info centar za mlade“. U tjednu kampanje Time to Move?, emisija koja će se emitirati 16.10. u 17.30 sati u potpunosti će biti posvećena obilježavanju ove kampanje, a gosti će biti EVS volonteri koji će slušatelje upoznati sa Europskom volonterskom službom.
U planu je i održavanje kratkog info-sajma tijekom vikendi na frekventnijem mjestu u gradu gdje će se dijeliti prigodni promo materijali, kao i korisne informacije kako bi zainteresiranima čim više približili glavni cilj kampanje Time to Move?
Više o kampanji potražite na http://timetomove.info/.


Projekt „Lokalni program za mlade Labin“ ima za cilj izradu strateškog dokumenta u kojem će se definiranjem konkretnih aktivnostima, s koliko financijskih sredstava i u kojem vremenskom razdoblju odgovoriti na ključne potrebe i interese mladih. Projekt provodi Grad Labin u suradnji sa udrugom za mlade Alfa Albona, te vanjskim koordinatorima-Regionalnim info centrom za mlade, UMKI i Društvom za istraživanje i potporu iz Rijeke. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih preko natječaja za financiranje projekata udruga usmjerenih mladima za financijsku potporu iz dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2014. godinu u iznosu od 70.000,00 kn, a javnosti je prikazan na nedavnoj sjednici Grada Labina održanoj 9. listopada 2014.
U sklopu projekta provest će se istraživanje trenutnog stanja po pitanju svih područja od interesa za mlade, izradit će se upitnik utvrđivanja kapaciteta organizacija civilnog društva, internet rasprava sa zainteresiranom javnošću te na kraju projekta dostaviti Gradskom vijeću strateški dokument sa uključenim rezultatima svih istraživanja te popisom konkretnih mjera i akcijskih koraka s ciljem aktivnog razvoja na strukturnom dijalogu mladih i predstavnika donositelja odluka.
Ne bi li mjere iz strateških politika za mlade imale uporište u stvarnom stanju u lokalnoj zajednici, a u cilju zaštite mladih, nužno je kontinuirano pratiti, istraživati potrebe i promjene koje prate društveni položaj mladih.
Naime, procesi i uključenost raznih dionika u faze izrade Lokalnog programa i konačno sam program unaprijedit će prvenstveno položaj mladih jer će senzibilizirati ključne dionike u životu mladih na činjenicu da mladi imaju posebni položaj u društvu, da mlade treba uključivati u sve oblike sudjelovanja u društvu i konačno da su mladi posebno rizična skupina u društvu, koja zahtijeva pažnju i skrb cijeloga društva.
Uz navedene prednosti izrade Lokalnog programa za mlade programska prednost jest što će Grad Labin imati definirane dugoročne smjernice razvoja politike mladih koje su trenutno izuzetno potrebne u pripremi projekata koji se mogu financirati od strane međunarodnih izvora, posebno europskih fondova i programa poput ERASMUS +, Europe za građane i Europskog socijalnog fonda.

(Renata Kiršić, Udruga za mlade Alfa Albona)

Međunarodna stručna praksa u SŠMB-u

13.09.2013. Međunarodna stručna praksa i radionice za mlade u SŠMB-u Nastavlja se uspješna suradnja SŠMB-a, Savjeta mladih Grada Labina i Udruge za mlade ALFA ALBONA na programu međunarodnih stručnih praksi povodom koje će u SŠMB-u kroz 5 tjedana Katarzyna Stanislawska, studentica menadžmenta multikulturalnih integracija iz Poljske, održavati radionice za srednjoškolce s ciljem prevencije ovisnosti, nasilja i asocijalnog ponašanja.

Katarzyna Stanislawska, studentica menadžmenta multikulturalnih integracija iz Poljske, šest tjedana će boraviti i stažirati u Labinu u svrhu pružanja radionica i edukacije mladima, te sudjelovanju i provedbi aktivnosti u sklopu europskih projekata Udruge za mlade Alfa Albona. Tim povodom 13.rujna održana je konferencija za medije na kojoj se, između ostalog predstavila i Katarzyna.

Ona će mladima u Labinu održati ukupno pet radionica o mobilnosti, socijalnim vještinama i sličnim temama. „Već imam iskustva s boravkom u inozemstvu. Studirala sam u Francuskoj u sklopu projekta ERASMUS, volontirala sam na Cipru, te stažirala u Budimpešti. Sviđa mi se Labin i nadam se da će mi boravak ovdje biti ugodan“, rekla je Katarzyna.

Njezin boravak u Labinu omogućen je suradnjom Savjeta mladih Grada Labina, Udruge za mlade Alfa Albona, studentske organizacije AIESEC i srednje škole Mate Blažina Labin. „Na ovaj način se mladima iz drugih zemalja omogućuje usavršavanje, a oni istovremeno svoja znanja prenesu našim mladima“, istaknula je Jelena Batelić, predsjednica Savjeta mladih Grada Labina.
Pojasnila je kako je stažiranje Katarzyne započelo 2. rujna i povezano je s prevencijom ovisnosti, nasilja i asocijalnog ponašanja među mladima, kroz ciklus radionica. Katarzyna ujedno sudjeluje i pomaže Alfa Alboni pri implementaciji projekta međunarodne razmjene mladih između Hrvatske i Španjolske koji se odvija u Labinu do 16. rujna na temu rodne ravnopravnosti.

„Ovakvi projekti su hvalevrijedni i potrebni našim učenicima. Naša će suradnja ove godine ući i  kurikularnu ponudu. Jezik nije barijera, naprotiv dobra je vježba za naše učenike, a teme koje će se obrađivati na radionicama zanimljive su mladima“, dodao je ravnatelj labinske srednje škole Čedomir Ružić. Alen Halilović je u ime Alfa Abone rekao kako važno da je ostvarena suradnja između srednje škole, Udruge Alfa Albona i Savjeta mladih u kojoj svi akteri rade na nečemu konkretnom.
„Ono što je najbitnije je da dovodimo ljude iz EU koji rade na nečemu što ima korist za lokalnu zajednicu, za našu školu i za nas kao udrugu i savjetodavno tijelo. Kroz gostovanja mladih iz drugih zemalja imamo uvid što se u tim zemljama radi, prikupljamo primjere dobrih ideja iz stranih zemalja i prilagođavamo ih potrebama i situacijama mladih na području grada Labina, ali i Istarske županije. Tako da možemo reći da naša udruga više nije lokalna, jer smo počeli surađivati i s Pulom, Pazinom i Porečom, a nastavit ćemo suradnju i s AIESEC-om“, istaknuo je Halilović. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)


             Katarzyna na I. radionici sa srednjoškolcima SŠMB-a

Preuzimanje:
Katarzyna Stanislawska Mobility opportunities - pdf
Suradnja Srednje škole Mate Blažina i Udruge za mlade Alfa Albona na projektima za razvoj lokalne zajednice s naglaskom na djecu i mlade - pdf

Poveznice:
14.09.2013.
Katarzyna Stanislawska iz Poljske na razmijeni u Labinu - 5portal.hr
13.09.2013. Studentica iz Poljske Katarzyna Stanislawska stažira u Labinu - nasifoji.com

U sklopu suradnje Savjeta mladih Grada Labina i Udruge za mlade Alfa Albona s međunarodnom studentskom organizacijom AIESEC na programu Međunarodne stručne prakse Srednja škola Mate Blažina imala je priliku ugostiti dvije praktikantice na projektu održavanja ciklusa radionica za učenike srednje škole.
Veronica Longobardi iz Italije i Garbiella Szeltner iz Mađarske odradili su praksu u trajanju od 6 tjedana na provođenju aktivnosti održavanja ciklusa radionica (Europska unija, demokratsko građanstvo, važnost visokoškolskog i neformalnog obrazovanja, volontiranje i njegove prednosti, rad u timovima, radni kampovi za mlade, prilike za mlade) učenicima Srednje škole Mate Blažine. Cilj radionica bio je prije svega motivirati učenike da sudjeluju u aktivnostima škole izvan nastavnog programa, povećanje tolerancije među mladima, poticanje volonterstva i mobilnosti mladih ljudi i srednjoškolaca, dodatna edukacija mladih, približavanje drugih kultura učenicima te dodatno brendiranje Grada Labina kao Grada otvorenog drugim kulturama, a kao takvog i uspješnih suradnji.
Popis radionica:
Garbiella Szeltner (Mađarska):
1. Uvod u Europsku Uniju
2. Prezentacija primjera dobrih praksi u području mobilnosti mladih
3. Demokracija u EU
4. Prilike za mlade u EU
5. Prezentacijske radionice
Veronica Longobardi (Italija)
1. Program Mladi na djelu
2. Socijalne vještine – timski rad
3. Socijalne vještine – upravljanje vremenom
4. Socijalne vještine – komunikacija
5. Programi mobilnosti mladih u Europi
Nastavak suradnje rezultirao je novom međunarodnom praksom (Katarzyna Stanislawska iz Poljske) koja će stažiranje a ujedno i sa održavanjem radionica započeti od 02. rujna ove godine s ciljem prevencije ovisnosti, nasilja i asocijalnog ponašanja kod mladih održavanjem slijedećih radionica:
1. Nasilje među mladima - stereotipovi, rješavanje sukoba, tolerancija
2. Internet bullying
3. Prevencija ovisnosti
4. Spolno / rodna ravnopravnost - razmjena mladih
5. Socijalne vještine: misaone mape