naslovna > Stručni aktivi > Aktiv ekonomije, trgovine i ugostiteljstva

Aktiv ekonomije, trgovine i ugostiteljstva

Orijana Tenčić , voditeljica
Daniel Mohorović, Gabriela Dundara,
Kristina Tenčić Lazarić, Astrid Glavičić, Dean Blašković,
Dorjano Mohorović, Nevio Gašparini, članovi

Poveznice:

Ekonomija, trgovina i poslovna administracija - ssmb.hr
Turizam i ugostiteljstvo - ssmb.hr

Šk.g. 2019.-2020.


27.2.2020. Predstavljena „Analiza turističkog prometa Grada Labina"   Stručni rad "Analiza turističkog prometa Grada Labina 2018./2017./2016. godine" izrađen je u sklopu zavičajnog projekta "Rudarski sretno", a nastao je kao rezultat rada profesorice Orijane Tenčić i učenika iz predmeta Osnove turizma u okviru zavičajnog projekta. Rad su prezentirali učenici na 3. festivalu zavičajnosti u Puli 13.5.2019. godine
Poveznice:
Zavičajna nastava 2019. - ssmb.hr
Preuzimanje:
"Analiza turističkog prometa Grada Labina 2018./2017./2016. godine“ - pdf


29.1.2020. Plaće 2020. Profesorica Orijana Tenčić predstavila je članovima stručnog aktiva ekonomije, trgovine i ugostiteljstva primjer materijala iz predmeta računovodstvo koji sadrži podatke potrebne za obračun plaća usklađane sa važećim propisima iz tog područja, opis tehnike obračuna plaća, primjere i zadatke za učenike. Obzirom da novi, ažurirani udžbenici računovodstva izlaze svake 4 godine, oni sadrže stare podatke. Profesorica Tenčić s učenicima na taj način nastoji odraditi nastavne sadržaje po propisima iz područja računovodstva, a koji su važeći u trenutku obradbe.
Preuzimanje:
Plaće - pdf

Više na: http://www.ssmb.hr/240/ekonomija-trgovina-i-poslovna-administracija 

Šk.g. 2018.-2019.

Više na: http://www.ssmb.hr/240/ekonomija-trgovina-i-poslovna-administracija 

Šk.g. 2017.-2018.

6.4.2018. "DANIMA STRUKOVNIH NASTAVNIKA" ZAPOČELA REFORMA U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU U Opatiji se od 26. do 28. ožujka 2018. godine u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih održao najveći skup strukovnih nastavnika u Republici Hrvatskoj. Temelj uspješnog i efikasnog strukovnog obrazovanja je u motiviranim, stručnim,  modernim te, u skladu s vremenom prilagodljivom, strukovnim  nastavnicima. Gotovo 500  nastavnika imalo je prigodu, kroz trodnevni rad, upoznati se s novinama u strukovnom obrazovanju, razmijeniti svoja i čuti međunarodna iskustava te se sektorski usavršavati. Konferenciju je u ime ministrice Blaženke Divjak otvorio pomoćnik ministrice Vlado Prskalo.
Skup je okupio 550 sudionika, 50 predavača, a u tri dana održano je ukupno 48 predavanja i radionica.
Jedan od prioritetnih ciljeva Dana je zadovoljiti potrebe  nastavnika strukovnih predmeta da se poboljšaju njihove profesionalne kompetencije i ojačaju kapaciteti kako bi mogli primjereno odgovoriti promijenjenim društvenim odnosima u suvremenomu svijetu i novom informacijsko-  tehnološkom razvoju, a sve u skladu s konceptom cijelo životnog učenja.
U tri dana održavanja događanja nastavnici su imali prigodu slušati različita predavanja istaknutih stručnjaka i predavača unutar svakog obrazovanoga sektora, kao i priliku povezati se s drugim nastavnicima te razmijeniti ideje vezane uz njihove sektore i/ili područja rada.
Prezentirane su najnovije ekspertize iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a događaj je istodobno poslužio kao odlična prilika da se još jednom naglasi važnost i uloga strukovnih nastavnika te promovira sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja kao jedan od ključnih razvojnih alata u stvaranju modernog i snažnoga gospodarstva u Republici Hrvatskoj.      
Na plenarnim predavanjima obrađene su sljedeće teme:
Y i X generacija:Implikacije za  obrazovnu praksu-prof.dr.sc.Majda Rijavac
Individualizirani odgojno-obrazovni programi usmjereni na ishode učenja u strukovnom obrazovanju-prof.dr.sc.Zrinjka Stančić
Kurikularna reforma u strukovnom obrazovanju-Vesna Anđelić viša stručna  savjetnica ASOO
Strukovna natjecanja po uzoru na WorldSkills-Renato Barišić i Silvio Papić    
Reforma strukovnog obrazovanja u Finskoj-Minna Strom                      
Ovaj važan događaj realizira se u okviru ESF-ova projekta Agencije „Modernizacija sustava stručnog usavršavanja nastavnika strukovnih predmeta“, čija je vrijednost više od 11 milijuna kuna, a predstavlja tek jednu od niza aktivnosti koje se planiraju provesti u 2018. i 2019. godini za strukovne nastavnike.


Više na: http://www.ssmb.hr/240/ekonomija-trgovina-i-poslovna-administracija 

Šk.g. 2016.-2017.

Plan i program rada aktiva za šk.g. 2016.-2017. - pdf
Izvješće o radu aktiva za šk.g. 2015.-2016. - pdf

Više na: http://www.ssmb.hr/240/ekonomija-trgovina-i-poslovna-administracija 

Šk.g. 2012.-2012.

Natjecanja, susreti i smotre 2010.-2011.

11.03.2011. U Ekonomskoj školi Pula održano je Županijsko natjecanje iz knjigovodstva s bilanciranjem. Iz  Srednje škole Mate Blažine sudjelovale su učenice Pamela Šimić i Arnela Junuzović, koje su pod mentorstvom profesorice Orijane Tenčić, osvojile drugo i treće mjesto. Pamela Šimić ostvarila je četvrti najbolji rezultat u državi pa je pozvana na Državno natjecanje iz knjigovodstva s bilanciranjem, koje će se održati 10. i 11. svibnja u Ivancu.